20 Σεπτεμβρίου 2010

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα ή σαν τραγωδία


Στις 24 Σεπτεμβρίου 1983 σε αγώνα της Barcelona με την Athletic Bilbao ένας όχι ιδιαίτερα γνωστός Βάσκος αμυντικός ονόματι Goikoetxea, έμελλε να ζήσει το ένα λεπτό διασημότητας που αντιστοιχεί σε όλους τους κοινούς θνητούς. 

Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα και με το σκορ στο 4-0 για την Barca, έπεσε με όλη του τη δύναμη στα πόδια ενός κοντού θαυματουργού Αργεντίνου με το νούμερο 10 στην πλάτη, που εκείνη την περίοδο έκανε όλη την Βαρκελώνη να παραμιλάει για το ταλέντο του. Το όνομα του: Diego Armando Maradona. Το τάκλιν του Goikoetxea ήταν εγκληματικό (αν και αρχικά δεν φάνηκε, όμως τα ριπλέι της τηλεόρασης προκάλεσαν ανατριχίλα σε όσους έβλεπαν τον αγώνα) και σηματοδότησε (μαζί με μια άλλη αλληλουχία γεγονότων) το τέλος της καριέρας του Diego στη Βαρκελώνη.

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010, ακριβώς 27 χρόνια μετά, ένας άλλος αμυντικός, ο Τσέχος Tomas Ujfalusi, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα της Atletico με την Barcelona θέλησε να αρπάξει και αυτός το ένα λεπτό της δημοσιότητας που του αντιστοιχεί, μιμούμενος τον Goikoetxea. Θύμα αυτή την φορά ένας άλλος κοντός θαυματουργός Αργεντίνος με το νούμερο 10 στην πλάτη. Το όνομα του: Lionel Messi. Το ενθαρρυντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τις δύο εκπληκτικά όμοιες ιστορίες, είναι ότι ο Messi φαίνεται να γλύτωσε τον σοβαρό τραυματισμό, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τρεις εβδομάδες αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα υπάρξει, εκτός της κόκκινης κάρτας που δέχθηκε, περαιτέρω τιμωρία του Ujfalusi.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο του ατελείωτου pressing και της φυσικής κατάστασης, οι αρτίστες έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα. Μπορείς να θαυμάσεις σε DVD τον Maradona, τον Pele, τον Cruyff, τον Zidane και πολλούς άλλους. Στους αγωνιστικούς χώρους όμως, έχουν μείνει ελάχιστοι. Ο Messi είναι ένας απ’ αυτούς. Πρέπει με κάποιον τρόπο να προστατεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου