30 Νοεμβρίου 2010

Στην εποχή του Xavi


Αυτό το clasico θα το θυμόμαστε για χρόνια. Όχι επειδή η Barcelona διέλυσε την μέχρι χθες αήττητη Ρεάλ Μαδρίτης του Mourinho. Όχι επειδή το 5-0 έχει συμβεί μόνο 4 φορές ακόμη τον τελευταίο αιώνα. Όχι επειδή ο Guardiola μετράει πλέον 5 στα 5 σε clasicos με απολογισμό γκολ 17-2. Όχι. Αυτό που μετατρέπει τον συγκεκριμένο αγώνα σε ορόσημο, είναι ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η νίκη για την ομάδα του Pep. Ήταν ο τρόπος της Barca και εκφράστηκε μέσα από την απόδοση ενός παίκτη: Του Xavi Hernandez.

Ο Xavi τελείωσε τον αγώνα με 114/117 πάσες, η Barca είχε συνολικά 636 έναντι 279 της Μαδρίτης. Στο πρόσωπο του Xavi εκφράζεται όλη η φιλοσοφία του Guardiola, είναι αυτός που βρίσκει τους χώρους, που διαλύει τις αντίπαλες αμυντικές τακτικές, που βλέπει την μεθεπόμενη πάσα πριν καν την αντιληφθούν όλοι οι υπόλοιποι. Όσο παραμένει σε αυτό το επίπεδο, οι καλές ημέρες της Barca θα αργούν να τελειώσουν.

Οι Καταλανοί σημείωσαν 5 γκολ, αλλά όσοι είδαν τον αγώνα γνωρίζουν ότι το σκορ θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαρύ για την Μαδρίτη. Η υπεροχή της Barca ήταν καθηλωτική. Το δεύτερο γκολ ήρθε μετά από 20 σερί πάσες μέσα σε ένα μόνο λεπτό. Διαρκής κίνηση, ασφυκτική πίεση, τρομακτικές βοήθειες, αυτοματισμοί, ρυθμός εξωφρενικός για παραπάνω από μία ώρα. Το τελευταίο μισάωρο θα πρέπει να έμοιαζε με μια αιωνιότητα για τον Mourinho τον οποίο ο κόσμος από τις κερκίδες καλούσε να σηκωθεί από τον πάγκο στον οποίο βυθίστηκε από το 60’ και έπειτα.

Ο Pep αφιέρωσε τον θρίαμβο στον Johan Cruyff «τον άνθρωπο που μας έμαθε να παίζουμε αδιαπραγμάτευτα με αυτόν τον τρόπο» και δήλωσε υπερήφανος γιατί «όλος ο κόσμος είδε πως μας αρέσει να παίζουμε το ποδόσφαιρο». Ο Mourinho που τόσο έχει προσβάλει στο παρελθόν την Barcelona με τις φαρμακερές του ατάκες, αυτή την φορά δεν είχε καμία δικαιολογία κρυμμένη στο παλτό του: «Ήταν φανταστικοί και ήμασταν πολύ κακοί. Νιώσαμε ανήμποροι να αντιδράσουμε» σχολίασε ο -μέχρι χθες αήττητος στη La Liga- Πορτογάλος.

Οι δυο super stars δεν σκόραραν, ο Cristiano ακόμη δεν έχει πετύχει γκολ απέναντι στην Barca, ο Messi δεν έχει σκοράρει απέναντι σε ομάδα του Mourinho, μοίρασε όμως δύο τελικές πάσες μέσα σε -σχεδόν- τρία λεπτά. Και τις δύο τις έκανε γκολ ο David Villa που άφησε πίσω του τον αντιπαθή Pepe. O Leo δεν έπαιξε σαν false 9, γύρισε λίγο πιο πίσω και δημιουργούσε μαζί με τον Xavi.

Η Barcelona με τη νίκη αυτή, έδωσε μια ηχηρή απάντηση σε όσους θεωρούν ότι ο Mourinho θα αλλάξει τις ισορροπίες με τον ερχομό του στη Μαδρίτη. Έχει πολύ δρόμο μπροστά του, ακόμη και για να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Η Pep team είναι πολύ μακριά από την αγωνιστική πτώση που πολλοί περιμένουν και άλλοι, θεωρούν αναπόφευκτη. Το 6/6 του 2009 μπορεί να μοιάζει ανεπανάληπτο, αλλά ίσως τελικά και να μην είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου