Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Jose Mourinho. Όχι πια βοηθός προπονητή


Η Τάμι ήταν πάντα εκεί και έβλεπε τις στιγμές αγωνίας που περνούσα εκείνη την τελευταία χρονιά. Συχνά γύριζα σπίτι και φερόμουν περισσότερο σαν κριτικός παρά σαν βοηθός προπονητή.

Κατά την διάρκεια της ημέρας δούλευα στο Camp Nou σοβαρός και πιστός βοηθός προπονητή, όπως πάντα. Στο σπίτι ήμουν πολύ πιο επικριτικός, συχνά σκεφτόμουν ότι ο Van Gaal έβγαλε αυτόν και έβαλε εκείνον, ενώ εγώ θα είχα κάνει αυτό ή το άλλο. Οπότε, ήμουν ήδη ένας βοηθός προπονητή που υπέφερε θα έλεγα. Η κατάσταση αυτή μ' έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ο χρόνος μου εκεί είχε τελειώσει (…).

Το απόσπασμα, είναι από το βιβλίο “Προπονητής Από Ατσάλι” που αναφέρεται στο ξεκίνημα της καριέρας του Jose Mourinho, νυν προπονητή της Ρεαλ Μαδρίτης και γράφτηκε από τον φίλο του, Luis Lorenso και τον ίδιο τον Jose. Το συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες του Πορτογάλου (διάσημου πλέον προπονητή) στον πάγκο της Barcelona ως βοηθού  προπονητή τότε, και μεταφραστή του Bobby Robson αρχικά (1996) και του Luis Van Gaal στη συνέχεια (1997-2000).

Ο Mourinho πέρασε 4 χρόνια από την καριέρα του στην Βαρκελώνη. Εκεί διδάχθηκε δίπλα σε μεγάλους προπονητές τα μυστικά του ποδοσφαίρου καθώς και το πώς πρέπει να χειρίζεται ένας προπονητής τους παίκτες βεντέτες, όπως ο ίδιος άλλωστε έχει παραδεχτεί.

Από τότε που αποφάσισε ότι δεν αντέχει άλλο να είναι βοηθός προπονητή, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Kέρδισε το Champions League με την Porto και την Inter, ομάδες που είχαν... αιώνες να γευτούν τέτοια επιτυχία, καθώς και πρωταθλήματα Πορτογαλίας και Ιταλίας αντίστοιχα, ενώ έκανε πρωταθλήτρια Αγγλίας την Chelsea η οποία είχε επίσης πολλές δεκαετίες να γευτεί τέτοια επιτυχία. Όλα αυτά σε λιγότερο από μία δεκαετία.

Στο διάστημα αυτό, ο δρόμος του, τον έφερε αντιμέτωπο με την Barcelona αρκετές φορές. Η τελευταία τον περασμένο Μάιο, στον ημιτελικό του Champions League όπου και την απέκλεισε, οδηγώντας την Inter στην κορυφή της Ευρώπης. Οι συναντήσεις του αυτές με τους Καταλανούς δεν έγιναν σε καλό κλίμα. Λίγο ο έντονος τρόπος που ο Mourinho πανηγύριζε κατά καιρούς επιτυχίες του απέναντι στην παλιά του ομάδα, λίγο το ότι στην Βαρκελώνη δεν θέλησαν να παραδεχτούν ότι έχασαν αγώνες (κάποιες φορές) από ένα πρώην βοηθό προπονητή της ομάδας τους (τον “μεταφραστή” όπως συνηθίζουν προφανώς υποτιμητικά, να τον αποκαλούν) λίγο ότι ο Mourinho ίσως ένοιωθε ότι έδινε απαντήσεις κάθε φορά που έβρισκε απέναντι του την Barca, ε δεν θέλει και πολύ για να δημιουργηθεί βεντέτα.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε μετά βαϊων και κλάδων την πρόσληψη του Jose Mourinho. Από την ημέρα εκείνη όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη περιμένει την επιστροφή του... special One στην Βαρκελώνη, αυτή την φορά με την ιδιότητα του προπονητή της πιο μισητής αντιπάλου της Barca. Η ώρα αυτή λοιπόν έφτασε. Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου η Barcelona υποδέχεται την Ρεάλ Μαδρίτης για το πρωτάθλημα Ισπανίας. Τις δυο ομάδες χωρίζει ένας βαθμός (προπορεύεται η Μαδρίτη). Οι Καταλανοί έχοντας στον πάγκο τους τον εκπληκτικό και νεότατο Pep Guardiola, θα υποδεχθούν ακόμη μια ομάδα του Jose Mourinho. Πλέον όμως, όλοι στην Βαρκελώνη έχουν καταλάβει ότι ο Jose δεν είναι πια βοηθός προπονητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου