26 Νοεμβρίου 2010

Jose Mourinho. Όχι πια βοηθός προπονητή



Η Τάμι ήταν πάντα εκεί και έβλεπε τις στιγμές αγωνίας που περνούσα εκείνη την τελευταία χρονιά. Συχνά γύριζα σπίτι και φερόμουν περισσότερο σαν κριτικός παρά σαν βοηθός προπονητή.

Κατά την διάρκεια της ημέρας δούλευα στο Camp Nou σοβαρός και πιστός βοηθός προπονητή, όπως πάντα. Στο σπίτι ήμουν πολύ πιο επικριτικός, συχνά σκεφτόμουν ότι ο Van Gaal έβγαλε αυτόν και έβαλε εκείνον, ενώ εγώ θα είχα κάνει αυτό ή το άλλο. Οπότε, ήμουν ήδη ένας βοηθός προπονητή που υπέφερε θα έλεγα. Η κατάσταση αυτή μ' έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ο χρόνος μου εκεί είχε τελειώσει (…).

Το απόσπασμα, είναι από το βιβλίο “Προπονητής Από Ατσάλι” που αναφέρεται στο ξεκίνημα της καριέρας του Jose Mourinho, νυν προπονητή της Ρεαλ Μαδρίτης και γράφτηκε από τον φίλο του, Luis Lorenso και τον ίδιο τον Jose. Το συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες του Πορτογάλου στον πάγκο της Barcelona ως βοηθού  προπονητή του Loius Van Gaal τότε (1997-2000) και μεταφραστή του Bobby Robson αρχικά (1996).

Ο Mourinho πέρασε 4 χρόνια από την καριέρα του στην Βαρκελώνη. Εκεί διδάχθηκε δίπλα σε μεγάλους προπονητές τα μυστικά του ποδοσφαίρου καθώς και το πώς πρέπει να χειρίζεται ένας προπονητής τους παίκτες βεντέτες, όπως ο ίδιος άλλωστε έχει παραδεχτεί.

Από τότε που αποφάσισε ότι δεν αντέχει άλλο να είναι βοηθός προπονητή, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Kέρδισε το Champions League με την Porto και την Inter, ομάδες που είχαν πάρα πολλά χρόνια να γευτούν τέτοια επιτυχία, καθώς και πρωταθλήματα Πορτογαλίας και Ιταλίας αντίστοιχα, ενώ κέρδισε και την Premier League με την Chelsea. Όλα αυτά σε λιγότερο από μία δεκαετία.

Στο διάστημα αυτό, ο δρόμος του τον έφερε αντιμέτωπο με την Barcelona αρκετές φορές. Η τελευταία, τον περασμένο Μάιο στα ημιτελικά του Champions League όπου και την απέκλεισε, οδηγώντας την Inter στην κορυφή της Ευρώπης. 

Οι συναντήσεις του αυτές με τους Καταλανούς δεν έγιναν σε καλό κλίμα. Ο έντονος τρόπος και το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργούνταν πολλές φορές με δική του ευθύνη όταν αντιμετώπιζε την παλιά του ομάδα και το ότι στην Βαρκελώνη τον θεωρούν πλέον αγνώμονα (τον αποκαλούν “μεταφραστή”) έχουν δημιουργήσει μία άτυπη βεντέτα.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε μετά βαϊων και κλάδων την πρόσληψη του Jose Mourinho. 

Από την ημέρα εκείνη όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη περιμένει την επιστροφή του... special one (τίτλος που έδωσε ο ίδιος στον εαυτό του) στην Βαρκελώνη, αυτή την φορά με την ιδιότητα του προπονητή της πιο μισητής αντιπάλου της Barcelona. 

Η ώρα αυτή λοιπόν έφτασε. Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου η Barcelona υποδέχεται την Ρεάλ Μαδρίτης για το πρωτάθλημα Ισπανίας. Τις δυο ομάδες χωρίζει ένας βαθμός (προπορεύεται η Μαδρίτη). Οι Καταλανοί έχοντας στον πάγκο τους τον ικανό και νεότατο Pep Guardiola, θα υποδεχθούν ακόμη μια ομάδα του Jose Mourinho. Πλέον όμως, όλοι στην Βαρκελώνη έχουν καταλάβει ότι ο Jose δεν είναι πια βοηθός προπονητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου