17 Δεκεμβρίου 2011

Samuel Eto'o Γκρεμίζει μόνος του, τον μύθο του


Η είδηση έσκασε σαν βόμβα. Ο Samuel Eto'o, αρχηγός της εθνικής ομάδας του Καμερούν, τιμωρήθηκε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του με αποκλεισμό 15 αγωνιστικών από τις υποχρεώσεις των λιονταριών καθώς πρωτοστάτησε στην άρνηση των παικτών να ταξιδέψουν στην Αλγερία, για να αγωνιστούν σε φιλικό αγώνα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο “Σάμι” έχει 10 ημέρες στην διάθεση του , για να εφεσιβάλει την απόφαση.

«Ο Samuel Eto'o ως αρχηγός, υποκίνησε τους υπόλοιπους παίκτες με σκοπό να μην ταξιδέψουν στην Αλγερία» ήταν η επίσημη τοποθέτηση της ομοσπονδίας του Καμερούν στο επίσημο της site. Το πλήγμα για τα λιοντάρια είναι τεράστιο, καθώς αν η ποινή δεν μειωθεί, θα χάσουν τον φυσικό ηγέτη τους τόσο από τα προκριματικά του Copa Africa 2013, όσο και από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014!

Ποιος φταίει; είναι η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό και η απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι. Από την μια μεριά η ομοσπονδία του Καμερούν, θέλοντας να δείξει πυγμή, επέβαλε μια ίσως σωστή, αλλά πάντως εξουθενωτική τιμωρία στον καλύτερο παίκτη της χώρας και από την άλλη είναι να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει με τον ίδιο τον Eto'o.
Από πιτσιρικάς στα δύσκολα, για τον Eto'o ο δρόμος προς την καταξίωση δεν ήταν εύκολος. Ξεκινώντας το 1997 από την Ρεάλ Μαδρίτης που ποτέ δεν πίστεψε στην αξία του, δανεικός αρχικά σε Leganes και Espanyol, έπρεπε να παραμείνει τελικά για  4 χρόνια στην Mallorca (2000-04) μέχρι να έρθει η μεταγραφή στην Barcelona (που διακαώς ο ίδιος επιθυμούσε) και η απόλυτη καταξίωση.145 συμμετοχές και 108 γκολ (δύο εκ των οποίων σε δύο νικηφόρους για τους Καταλανούς, τελικούς Champions League) μέτρησε ο Eto'o στην πενταετή παραμονή του (2004-09) στην Βαρκελώνη. Ακολούθησε άλλο ένα τρέμπλ με την Inter, ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, αναδείχθηκε καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για 4η φορά στην καριέρα του, ξεπερνώντας τον μεγάλο Roger Milla.

Ο Eto'o όμως δεν είναι αυτό που λέμε εύκολος χαρακτήρας. Ποτέ δεν ήταν. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που αποχαιρέτησε την Βαρκελώνη και όχι η αδιαμφισβήτητη αξία του. Ο δημοσιογράφος Philip Boney το ένιωσε αυτό στο πετσί του, όταν τον Ιούνιο του 2008 σε μια συνέντευξη τύπου, ο Eto'o ενοχλημένος από μια ερώτηση, τον χτύπησε στο κεφάλι σπάζοντας του την μύτη!

Όντας στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία (γεννηθείς το 1981) το περασμένο καλοκαίρι επέλεξε να αφήσει την Inter για την πλούσια, αλλά χαμένη στα βάθη της Ρωσίας Anzhi! Όλοι οι θαυμαστές του (ο υπογράφων είναι σίγουρα ένας από αυτούς) έμειναν σαστισμένοι. Αυτό ήταν λοιπόν; Εξαντλήθηκαν οι φιλοδοξίες του και έγινε πλέον κυνηγός δολαρίων; Και πριν καλά καλά κοπάσει η σκόνη της (οικονομικών) κριτηρίων, αλλοπρόσαλλης απόφασης του, έρχεται τώρα το δεύτερο χτύπημα. Ο αποκλεισμός του δηλαδή από τις υποχρεώσεις του Καμερούν.  

Φαίνεται ότι ο Samuel Eto'o που με κόπο και ιδρώτα, όταν κανείς δεν τον πίστευε, κατάφερε να τους διαψεύσει όλους φτάνοντας στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου, επέλεξε τώρα να τα γκρεμίσει θαρρείς όλα με μιας, δείχνοντας έλλειψη φιλοδοξίας και προδίδοντας τις ελπίδες των συμπατριωτών του, που σε αυτόν στηρίζονταν για να πάρουν μερικές σταγόνες χάρες μέσα στα τόσα καθημερινά προβλήματα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου