15 Ιανουαρίου 2012

Boca Juniors Από τη Γένοβα στο DNA της Αργεντινής


Οι ναυτικοί της Βρετανικής αυτοκρατορίας, ήταν εκείνοι που σύστησαν το ποδόσφαιρο σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, που έμελλε να γεννήσει ορισμένους από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος.

Ο λόγος για την Αργεντινή, η οποία στο παρελθόν μπορεί να αποθέωσε τον Maradona και τώρα να καμαρώνει για τον Messi, πολύ νωρίτερα όμως και όχι χάρη στους Βρετανούς, αλλά εξαιτίας πέντε πιτσιρικάδων Ιταλών με καταγωγή από τη Γένοβα, έμαθε να λατρεύει (τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της) μία ομάδα: Την Boca Juniors.

Ιδρυμένη τον Απρίλη του 1905, πήρε το όνομα της από την συνοικία του Μπουένος Άιρες (La Boca) όπου διέμεναν οι πέντε νεαροί ιδρυτές της, οι οποίοι προσέθεσαν στην ονομασία και την λέξη “Juniors” επηρεασμένοι από την Βρετανική γλώσσα που εκείνη την εποχή ακουγόταν πολύ στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Το πρώτο της χρώμα ήταν το ροζ, τα προσβλητικά πειράγματα όμως των υπόλοιπων συνοικιακών ομάδων, ανάγκασαν τους ιδρυτές της να το αλλάξουν, χρησιμοποιώντας το μπλέ - άσπρο που επίσης όμως δεν ενθουσίασε τον κόσμο. 

Έτσι, το 1907 ο Juan Brigeto, μέλος της διοίκησης, μετά από διαφωνία του ΔΣ της ομάδας ως προς το χρώμα που θα έπρεπε να επιλεγεί για την φανέλα, πρότεινε να πάει ο ίδιος στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες με σκοπό να δανειστεί για λογαριασμό της ομάδας, τα χρώματα της σημαίας του πρώτου πλοίου που θα έμπαινε στο λιμάνι. 

Οι υπόλοιποι δέχτηκαν και έτσι το “Droting Sofia” με σημαία Σουηδίας έδωσε το μπλε και το χρυσό στη φανέλα της Boca. Τα χρώματα αυτά έμελλε να γίνουν ένα με την ομάδα για τον επόμενο αιώνα. 

Όσο για τα αστέρια στο σήμα της, αυτά αναφέρονται στους τίτλους που έχει κατακτήσει συνολικά. (Στο πάνω μέρος οι εγχώριοι τίτλοι και στο κάτω, οι διεθνείς).

Είναι λίγες οι ομάδες που έχουν τόσο μεγάλη απήχηση εκτός των συνόρων της χώρας τους, όσο αυτή  που απολαμβάνει η Boca. 

Ο διεθνής χαρακτήρας της ομάδας, ξεκινώντας από την ίδρυση της κιόλας, ενισχύθηκε πολύ νωρίς, το 1925, όταν οι “Χεϊνέσες” (οι Γενοβέζοι δηλαδή) έκαναν την πρώτη περιοδεία τους στην Ευρώπη, σε ένα ταξίδι που κράτησε σχεδόν ένα μήνα. Στο διάστημα εκείνο, συμμετείχαν σε 19 αγώνες κερδίζοντας τους 15, ξεκινώντας να χτίζουν τον μύθο της ομάδας και στην γηραιά ήπειρο. 

Λα Μπομπονέρα

Το 1940 εγκαινιάστηκε το γήπεδο που μέχρι και σήμερα την φιλοξενεί. Το θρυλικό πια “La Bombonera” σύμφωνα με τον μύθο πήρε το όνομα του από τον Γιουγκοσλάβο αρχιτέκτονα Βικτόριο Σούλσιτς, ο οποίος εμπνεύσθηκε από το σχέδιο ενός κουτιού με σοκολατάκια (bonbons). Το 1984 το “Bobonera” έκλεισε και η ομάδα κινδύνεψε με χρεοκοπία την οποία τελικά (το 1986) απέφυγε.

Κάρλος Τέβεζ
Η Boca Juniors, εν έτη 2012 είναι η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στην Αργεντινή, ενώ έχει και 18 διεθνής τίτλους. Είναι με λίγα λόγια, μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες παγκοσμίως. 

Αυτό όμως που θρέφει τον μύθο της, είναι ο παλμός των φιλάθλων της που μετατρέπουν κάθε αγώνα της σε πραγματικό φεστιβάλ με μουσικά όργανα στις κερκίδες και χιλιάδες χαρτάκια που σκεπάζουν τον αέρα πάνω από το Bobonera. Πάρα πολλά από τα συνθήματα που ακούγονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, είναι εμπνευσμένα από αντίστοιχα της Boca.

Γεγονός είναι επίσης, ότι την φανέλα της φόρεσαν μερικοί από τους καλύτερους παίκτες που εμφανίστηκαν ποτέ, με πρώτο και καλύτερο τον Diego Armando Maradona. 

Επίσης οι Menoti, Batistuta, Kily Gonzalez, Colocini, Samuel, Veron, Martin Palermo, Juan Roman Riquelme, Carlos Tevez και Guarin, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, συνέδεσαν το όνομα τους με την θρυλική ομάδα η οποία την τελευταία δεκαετία (2000-10) έχει πουλήσει στο εξωτερικό πάνω από 350 παίκτες σε 35 διαφορετικές χώρες, όλοι τους προϊόντα των ακαδημιών της, όπου το μόνο σύστημα που διδάσκεται είναι το 4-3-1-2.

Η συνοικία Μπόκα στην Αργεντινή.




















Γεννημένη στην φτωχή συνοικία La Boca, συνέδεσε το όνομα της με την λαϊκή τάξη και την φτωχολογιά του Μπουένος Άιρες, σε αντίθεση με το αντίπαλο δέος της, την River Plate δηλαδή, η οποία παρόλο που ξεκίνησε από την ίδια συνοικία, συνδέθηκε με την πλούσια τάξη της πόλης (εξαιτίας και κάποιων πανάκριβων για τα δεδομένα της εποχής μεταγραφών, χάρη στις οποίες απέκτησε και το παρατσούκλι Milionarios, δηλαδή εκατομμυριούχοι). 

Το Superclasico, οι αγώνες μεταξύ της Boca και της River, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο και θα αποτελέσει αντικείμενο ενός άλλου (μελλοντικού) άρθρου.

Η Boca Jrs έχει, τρόπον τινά, σχέσεις και με την Ελλάδα, καθώς είχε επισκεφθεί την χώρα μας για μια σειρά φιλικών αγώνων το 2009 (αντιμετώπισε Άρη και ΑΕΚ) ενώ στο επίσημο site του συλλόγου, μία (από τις επτά συνολικά) διαθέσιμες γλώσσες, είναι και η ελληνική.

Η Boca Jrs, πριν από ένα μήνα (Δεκέμβριο 2011) πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος Apertura στην Αργεντινή, γεγονός που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι λατρεύουν να ταυτίζονται με τους παίκτες που φοράνε την μπλε-κίτρινη φανέλα. 

Δεν είναι τυχαία η τελετή που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι, για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος ενός παίκτη που αγωνίζεται αυτή την στιγμή στην Boca και είναι ο αγαπημένος της εξέδρας, του Juan Roman Riquelme.

Ο Ρικέλμε μπροστά στο προς τιμήν του άγαλμα .
Ο ίδιος ο Riquelme τότε δήλωσε:  «Αυτό είναι πάρα πολύ για μένα, δεν θα μπορέσω ποτέ να το ξεχάσω. Εγώ και η οικογένειά μου θα είμαστε πάντα ευγνώμονες. Γεννήθηκα οπαδός της Boca Jrs και θα πεθάνω οπαδός της. Θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου που με έκανε φίλαθλο αυτής της ομάδας. Όταν ήμουν μικρό παιδί, με ονειρεύτηκε με αυτή τη φανέλα, να μπαίνω σε αυτό το γήπεδο και να γίνω μία ημέρα πρωταθλητής. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ζήσω μία ημέρα σαν αυτή. Θα είμαι για πάντα σε αυτό το σύλλογο, που είναι αυτός που αγαπώ. Για μένα το να φοράω τη φανέλα της Boca Jrs, είναι σαν να φοράω τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής»

Αυτά τα λόγια του Riquelme, αντικατοπτρίζουν πλήρως το τι σημαίνει Boca Juniors για ένα μεγάλο κομμάτι του λαού της Αργεντινής.

4 σχόλια:

  1. φοβερό το αφιέρωμα φίλε Νίκο!!!Σε ευχαριστώ πολύ!!!Ειχε ακουστεί οτι μεσα στουσ ιδρυτές της Boca ήταν και Ελληνα...δεν ξέρω αν ισχύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Santiago / Scarpatti / Baglietto / Juan Fanega / Teodoro Fanega , αυτά είναι τα 5 ονόματα.Όλοι Ιταλοί. Δεν μου προκύπτει από κάποια πηγή , ελληνική συμμετοχή. Ωστόσο θα το ψάξω μήπως κανένας από αυτούς είχε κανέναν Παππού ή κάτι σχετικό από Ελλάδα.Άλλωστε η Ιταλία ,δίπλα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)La boca σημαίνει το στόμα. 2)Ο Μπατιστούτα έχει παίξει και στη Ρίβερ Πλέιτ,αν δεν κάνω λάθος πήρε μεταγραφή απο τη μια ομάδα στην άλλη. 3)Μαντέψτε ποιό ήταν το 1 του 4-3-1-2 επι πολλά χρόνια...4)Η Μπόκα είναι μαζί με τη Μίλαν οι ομάδες με τους περισσότερους διεθνείς τίτλους. 5)Η Μπόκα διαφημίζει και αυτή στη φανέλα της τη unicef 6)Φίλοι Αρειανοί και ΑΕΚτζήδες που βρέθηκαν στα αντίστοιχα φιλικά έμειναν εντυπωσιασμένοι απο τη Μπόκα.Μάλιστα ένας απο αυτούς δήλωσε οτι τέτοια ομάδα δεν έχει ξαναπεράσει απο την Ελλάδα. Αυτά τα λίγα σκόρπια και απο εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ta prwta 6 prwtathlima tis i Jenoa ta pire me sxedon Ellines paiktes,exw psaksei k egw k exw vrei ola ta onomata alla mallon dn eprepe na eixan Ellinika epitheta.

    Ultras Eagle

    ΑπάντησηΔιαγραφή