19 Μαρτίου 2012

Ο Pique που φταίει για όλα


Οι πιο υποψιασμένοι έχετε ήδη καταλάβει την ειρωνεία στον τίτλο του άρθρο μου. Οφείλεται προφανώς στην σκληρή κριτική που ασκείται εσχάτως από όλους στον Gerard Pique. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάντε τον κόπο να με ακολουθήσετε, γιατί έτσι δεν με έχετε ακούσει και μάλλον ούτε πρόκειται να με ακούσετε ξανά στο μέλλον.


Εντάξει, δεν τρελάθηκα ξαφνικά. Είναι οφθαλμοφανές και σίγουρα προβληματίζει, το γεγονός ότι ο Pique φέτος δεν είναι και στα καλύτερα του ή για να ακριβολογώ, στο σύνολο των εμφανίσεων του είναι τουλάχιστον αρνητικός. Έλλειψη συγκέντρωσης, κακές τοποθετήσεις  και πολλά αβίαστα λάθη, είναι πράγματα συνηθισμένα δυστυχώς για τον φετινό Geri Μήπως όμως υπάρχουν και κάποιοι παράμετροι της κατάστασης αυτής, που οφείλουμε να εξετάσουμε;

Ο Pique επέστρεψε στην Βαρκελώνη το καλοκαίρι του 2008.  Πολλοί δεν τον γνώριζαν, όσοι δε, παρακολουθούσαμε την Primera Division, τον είχαμε δει με την φανέλα της Σαραγόσα (2006-07) με την οποία είχε πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις (αγωνιζόμενος μάλιστα σε πολλούς αγώνες ως αμυντικός μέσος). Το δείγμα που είχαμε από την παρουσία του στην Man Utd ήταν αμελητέο, οπότε οι προσδοκίες που δημιούργησε η επιστροφή του, ήταν για κάποιους συγκρατημένα αισιόδοξες και για κάποιους άλλους ο Πικέ ήταν απλά ένα παιδί από τις ακαδημίες που δεν τα κατάφερε στο απαιτητικό αγγλικό πρωτάθλημα και γυρνούσε στο σπίτι του.

Σε ότι με αφορά, ομολογώ ότι σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να καθιερωθεί τόσο γρήγορα και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της άμυνας, πραγματοποιώντας εμφανίσεις που πολύ γρήγορα τον καθιέρωσαν ως έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο, Πάντα όμως στο πλευρό του μεγάλου αρχηγού, του Carles Puyol. Ο Geri έπαιζε και μάθαινε δίπλα στον εμβληματικό αρχηγό και μπορούσε επίσης, χρησιμοποιώντας την εξαιρετική τεχνική του, να προωθείται έχοντας την ..συνείδηση του ήσυχη, αφού πίσω υπήρχε η ..στάση Puyol.

Τα πραγματικά προβλήματα εκτιμώ ότι ξεκίνησαν, όταν ο Puyol άρχισε να χάνει αγώνες λόγω του σοβαρού τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και η ευθύνη του άξονα της blaugrana άμυνας, έπεσε πάνω στον Pique, ο οποίος μπορεί να έχει εξαιρετικά χαρίσματα, δεν είναι όμως ταχύς και πάνω απ’ όλα, ήταν αδύνατο να διαχειριστεί ως πρώτο βιολί, την άμυνα μιας τόσο επιθετικής ομάδας όπως η Μπάρσα. Πρόκειται για κάτι που και ο ίδιος ο Puyol δεν είχε καταφέρει να κάνει από τα πρώτα του χρόνια στην ομάδα. Ρωτήστε και κάποιους παλιότερους. Θα σας πούνε από πόσα κύματα πέρασε ο αρχηγός μέχρι να φτάσει να θεωρείται (και να είναι) ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός στον κόσμο.

Κατά τα άλλα, ο Pique εκτός γηπέδων είναι ένας χαρακτήρας “έξω καρδιά.” Μεγάλο πειραχτήρι, χαβαλές και γεμάτος από ζωντάνια, όχι παράταιρη της ηλικίας του, εκτιμώ ότι αυτό ακριβώς, δυστυχώς το πληρώνει ακριβά, όπως και την επιλογή του (θαρρείς και είναι υποχρεωμένος να μας ζητήσει και την γνώμη) να συνάψει σχέση με την διάσημη (και συμπαθέστατη) Κολομβιανή Shakira. Αναπόφευκτα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στο διάσημο ζεύγος με συνέπειες όχι καλές για τον αμυντικό της Μπάρσα, που η μειωμένη εσχάτως αποδοτικότητα του εντός γηπέδων, αποδίδεται με τρόπο σχεδόν πρόστυχο, στις εκτός γηπέδων δραστηριότητες του. Καταλαβαίνετε όλοι τι εννοώ.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή λέει ότι η Μπάρσα έχει πρόβλημα στην άμυνα για χίλιους δυο λόγους. Το πρόβλημα του Abidal, οι θλάσεις των ακραίων αμυντικών, η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών στο κέντρο της άμυνας, ο τραυματισμός του Fontas και η αμφιβολία του κατά πόσο ο Puyol θα καταφέρει να αντέξει μέχρι τέλη Μαϊου, είναι παράγοντες που σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό των ευθυνών , γύρω από τον λαιμό του Pique. Θα καταφέρει να συνέλθει; Θα ξαναγίνει ο “παλιός” Pique;

Στο απευκταίο σενάριο που λέει ότι δεν θα καταφέρει να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί, ποια ακριβώς είναι η λύση που προτείνεται; Να πουληθεί το καλοκαίρι, ακούω να λένε κάποιοι. Μάλιστα. Γνωρίζετε δηλαδή πολλούς, αμέτρητους κεντρικούς αμυντικούς με ύψος 1.92, τεχνική κατάρτιση που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι επιθετικοί περιοχής στον κόσμο και ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ με αγνή και βαθιά αγάπη για την Μπάρσα, που θα μπορούσαν και με χαμηλό μάλιστα κόστος απόκτησης, να μετακομίσουν στην Βαρκελώνη.

Λυπάμαι αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Παρακολουθήσαμε (τουλάχιστον οι περισσότεροι) τον Βραζιλιάνο Tiago Silva της Milan, (που πολλά μεταγραφικά σενάρια τον θέλουν κάτοικο Βαρκελώνης από το προσεχές καλοκαίρι) να κάνει πολλά και σοβαρά λάθη στις πρόσφατες αναμετρήσεις της ομάδας του με την Arsenal. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακός παίκτης, αλλά φανταστείτε ότι θεωρητικά αυτή τη στιγμή λογίζεται από τους πιο φορμαρισμένους κεντρικούς αμυντικούς στην Ευρώπη. Άλλο πράγμα η κριτική λοιπόν, άλλο ο προβληματισμός και άλλο τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη.


Κλείνω με μερικά λόγια του Pep Guardiola: «Τον Pique δεν μπορεί να τον διώξει κανείς από την ομάδα. Είναι αναπόσπαστο μέρος της. Μόνο αυτός μπορεί να αποφασίσει κάτι τέτοιο».

2 σχόλια: