22 Μαρτίου 2012

Cavani. Το καθαρόαιμο και η Camora


Τα μακριά μαλλιά του μαστιγώνουν τον αέρα. Ο καλπασμός του είναι έντονος, αποφασιστικός και προκαλεί νευρικότητα. Αλλάζει κατευθύνσεις και κινείται στον χώρο κάνοντας τις αποστάσεις να φαίνονται πολύ πιο μικρές από ότι στην πραγματικότητα είναι. Χτυπάει με την αποφασιστικότητα κόμπρας και την αποτελεσματικότητα σκορπιού. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα καθαρόαιμο άτι. Δεν είναι όμως. Είναι απλά ο Edinson Cavani.

Τον Ιανουάριο του 2007, ένας ψηλόλιγνος πιτσιρικάς γεννημένος στο Salto της Ουρουγουάης (τόπο γέννησης και του Luis Suarez) που αγωνιζόταν στην Danubio, ομάδα με εξαιρετικές ακαδημίες νέων από τις οποίες αναδείχθηκαν και οι Alvaro Recoba και Diego Forlan, επιλέγεται μεταξύ άλλων, στην αποστολή της εθνικής νέων της χώρας του που θα συμμετείχε στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής. Πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, πετυχαίνει 7 γκολ και η seleste καταλαμβάνει τελικά την 3η θέση στην διοργάνωση.

Με την φανέλα της Παλέρμο
Τα λαγωνικά από την Ευρώπη γνωρίζουν πλέον ότι ο Edinson Cavani είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση και η μετακόμιση στην Ιταλία είναι άμεση, για λογαριασμό της Palermo. Το πρώτο όνειρο του σημερινού μας ήρωα πραγματοποιείται, καθώς οι πρόγονοι του (από την πλευρά του πατέρα του) είχαν μεταναστεύσει στο Miranelo, μια περιοχή κοντά στην Φλωρεντία (καταλήγοντας τελικά στη Σικελία) και ο Edinson μεγαλώνει έχοντας για πρότυπο τον Gabriel Batistuta και ονειρεύεται να παίξει κάποια στιγμή στην Ιταλία, ακολουθώντας τα χνάρια του ινδάλματος του.

Στο Palermo τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς εκεί βρίσκονται ήδη ο Fabricio Miccoli και ο Amauri, δύο επιθετικοί κλάσης. Η αποχώρηση του Amauri έναν χρόνο μετά (2008) ανοίγει τον δρόμο της ενδεκάδας για τον Cavani, όμως η κατάσταση παραμένει περίπλοκη καθώς αναγκάζεται να αγωνίζεται σε ένα σύστημα με τρεις επιθετικούς, έχοντας τον ρόλο του, έξω δεξιά, ενώ στα 3 χρόνια που παραμένει στην Palermo, ο σύλλογος αλλάζει συνολικά 5 προπονητές!
Την ανανέωση του συμβολαίου του με την Palermo για 4 χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, ακολουθεί ο δανεισμός του στη Napoli το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και πριν το παγκόσμιο κύπελλο που διεξάγεται τότε στη Γερμανία. Στη Napoli ο κόσμος υποδέχεται διστακτικά την κίνηση της διοίκησης να επενδύσει σε έναν παίκτη που έχει πετύχει 21 γκολ σε 130 εμφανίσεις με την φανέλα της Palermo. Κανείς δεν φαντάζεται τι θα επακολουθήσει..

Η πρώτη χρονιά του στη Napoli είναι εκπληκτική. Πετυχαίνει 26 γκολ για το πρωτάθλημα. Περισσότερα από όσα σημείωσε μέσα σε διάστημα 3 χρόνων στο Palermo. Γίνεται έτσι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν για τον σύλλογο, ρεκόρ που κρατούσε μέχρι τότε ο Diego Maradona.  Το καλοκαίρι του 2011 η κατάκτηση του Copa America με την φανέλα της Ουρουγουάης απογειώνει ακόμη περισσότερο τις μετοχές του και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, όλη η Ευρώπη μαθαίνει ότι ο Cavani είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς αυτή την στιγμή στον κόσμο.

Ο ίδιος, παιδί φτωχής οικογένειας και μαχητής της ζωής από μικρή ηλικία, συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και μεθοδικά στις προπονήσεις και δεν δείχνει να ενθουσιάζεται από τα κολακευτικά λόγια που ακούγονται για το πρόσωπο του. Ο ιταλικός Νότος όμως δεν είναι εύκολος, ακόμα και για ένα παιδί που μεγάλωσε σε μία πόλη όπου ένας στους τρεις κατοίκους οπλοφορεί.


Καβάνι - Λαβέτσι - Χάμσικ. Ένα από τα
καλύτερα επιθετικά "τρίγωνα" στην Ευρώπη.
Η Καμόρα που πολύ νωρίτερα κατέστρεψε τον Maradona, διεκδικεί μερίδιο από την επιτυχημένη πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια, στοχοποιώντας τα αστέρια του συλλόγου. Γίνεται διάρρηξη στο σπίτι του Cavani και του ατζέντη του, το αυτοκίνητο της κοπέλας του Hamsik επίσης εξαφανίζεται ενώ άγνωστοι κλέβουν εν ψυχρώ το Ρόλεξ που φοράει στο χέρι η γυναίκα του Lavezzi. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Καμόρα που όταν η ομάδα το 2004 κόντεψε να διαλυθεί, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να την βοηθήσει, τώρα απαιτεί από τον De Laurentis, πρόεδρο του συλλόγου, ανταλλάγματα για άτυπη προστασία..

Ο Laurentis δεν κάμπτεται, κάνει δε μια εκπληκτική δήλωση: «η Νάπολι δεν έχει περισσότερη εγκληματικότητα από την Ρώμη ή το Μιλάνο, που για μένα είναι οι πραγματικές πρωτεύουσες του εγκλήματος. Η κυρία Lavezzi καλά θα κάνει να μην κυκλοφορεί στους δρόμους φορώντας ακριβά ρόλεξ!!»

Στο μεταξύ ο Cavani που από τον περασμένο Μάρτιο είναι και πατέρας ενός παιδιού, φαίνεται να σκέφτεται πόσο ιδανικό και ασφαλές θα είναι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ο απόγονος του. Οι σειρήνες από Γαλλία (PSG), Αγγλία (Man City) και Ισπανία ηχούν εκκωφαντικά στα αυτιά του εδώ και μήνες. Για την ώρα η δεδομένη αγάπη του για τη Napoli, φαίνεται να λειτουργεί ως σιγαστήρας. Θα αντέξει,  θα γίνει ο νέος θεός των Ναπολιτάνων ή θα υπαναχωρήσει στις επιταγές της κοινής λογικής? Το μέλλον μόνο θα δείξει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου