24 Νοεμβρίου 2012

Μουσείο Καρδιάς Για Την Barcelona

Το μουσείο της Μπάρσα είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς, όλων όσων επισκέπτονται την πανέμορφη Βαρκελώνη. Και όχι άδικα. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως, στην Βαρκελώνη λειτουργεί ακόμη ένα μουσείο όπου μπορεί κανείς να δει, σημαντικότατα κειμήλια από την ιστορία της Μπάρσα. Δεν είναι μεγάλο, όπως αυτό του συλλόγου, είναι όμως φτιαγμένο με ψυχή και μεράκι και κάποια από τα αντικείμενα που διαθέτει, είναι πραγματικά μοναδικά στο είδος τους.

Το όνομα του είναι FCB Museum και το εντυπωσιακό της υπόθεσης, είναι ότι η ιδέα της δημιουργίας του, ανήκει σε ένα απλό ζευγάρι. Τον Κάρλες και την Καρολίνα.

Ο Κάρλες Ντίαζ, συνήθιζε να συλλέγει βιβλία αντίκες. Η συλλογή του, περιλαμβάνει πάνω από 1300 βιβλία. Πριν από 6 χρόνια, σε ένα μαγαζί με αντίκες, ο Κάρλες βρήκε μια συλλεκτική φανέλα του Ουρούτι. Ο Χαβιέ Ουρουτικοετσέα, υπήρξε τερματοφύλακας της Μπάρσα για 7 χρόνια, από το 1981 έως το 1988. Η ζωή του τερματίστηκε άδοξα στα 48 του χρόνια, το 2001 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ήταν ένας από τους αγαπητούς τερματοφύλακες για τον κόσμο της Μπάρσα και αγαπημένος επίσης και του Κάρλες, ο οποίος αγόρασε την φανέλα-αντίκα και τότε ήταν, που του κόλλησε το μικρόβιο.

Συνέχισε λοιπόν να αγοράζει μεμονωμένες φανέλες τερματοφυλάκων της Μπάρσα, μέσω του διαδικτύου και προϊόντος του χρόνου, αγόραζε ολόκληρες συλλογές. Το πάθος του, τον οδήγησε στη συλλογή φανελών όλων των παικτών της Μπάρσα (όχι μόνο τερματοφυλάκων). Αποφάσισε να συγκεντρώσει λοιπόν όλες τις φανέλες της ομάδας, διαχρονικά, τόσο τις εντός όσο και τις εκτός έδρας αλλά και πολλές που είχαν φορεθεί από παίκτες (αυτές που οι συλλέκτες ονομάζουν player issue). Όταν ένα δωμάτιο του σπιτιού του και πολλές ντουλάπες, γέμισαν από φανέλες, μετέφερε στην κοπέλα του, την Καρολίνα, την επιθυμία του να παρουσιάσει τον μικρό του θησαυρό, σε έναν εκθεσιακό χώρο.

Το ζευγάρι, αποφάσισε να μετακομίσει σε ένα άλλο διώροφο σπίτι, με σκοπό να μετατρέψουν το ισόγειο, σε μουσείο για την Μπάρσα! Το περασμένο καλοκαίρι, ο Κάρλες παρουσίασε την συλλογή του, στην γιορτή για τα 60α γενέθλια της Penya Solera Barcelonista de Castellar del Valles. Πρόκειται για την Πένια της πόλης του, η οποία είναι η πιο παλιά ενεργή πένια παγκοσμίως! Στο δείπνο που ακολούθησε, οι Ζόρντι Καρντονέρ και Πάου Βιλανόβα, που εκπροσωπούσαν την διοίκηση της Μπάρσα, στην εκδήλωση, προσκάλεσαν τον Κάρλες, να συμμετάσχει με την συλλογή του, στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα, στο τουρνουά Ζοάν Γκαμπέρ του 2013!

Στις 24 του περασμένου Σεπτέμβρη, το όνειρο του Κάρλες έγινε πραγματικότητα. Το FCB Museum έκανε τα εγκαίνια του και άνοιξε για το κοινό. Ο Κάρλες έγραψε μια επιστολή στον σύνδεσμο παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του FC Barcelona, εξηγώντας το πλάνο του. Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου, κύριος Γιόσεπ Μορατάγια, επισκέφθηκε το μουσείο του Κάρλες και ενθουσιασμένος, ενθάρρυνε τον Κάρλες, να συνεχίσει την προσπάθεια του. Του υποσχέθηκε επίσης, πως θα ακολουθήσει σειρά επισκέψεων και από άλλους παλιούς παίκτες του συλλόγου.

Το μουσείο, λειτουργεί καθημερινά από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ και Κυριακές από τις 10 το πρωϊ μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Αν όμως κάποιος βρεθεί εκεί, ακόμη και ώρες που είναι κλειστό, κανένα πρόβλημα! Αν απλά χτυπήσει το κουδούνι, ο Κάρλες θα κατέβει ευγενικά, για να ανοίξει και τον ξεναγήσει, αφού ο χώρος, εκτός από μουσείο, παραμένει και το σπίτι του! Τα εκθεσιακά κειμήλια, είναι πραγματικά σπάνια. Πάνω από 500 φανέλες παικτών, με την πιο παλιά, να είναι μία που είχε φορέσει ο μεγάλος Κουμπάλα. Άλλη μία από την χρονιά της εκατονταετίας της Μπάρσα που φορέθηκε από τον Πεπ Γκουαρντιόλα, οι δύο σπανιότατες λευκές, που φόρεσαν οι Κρόιφ και Ρέσακ και πολλές άλλες, είναι μόνο κάποια από τα διαμάντια της συλλογής, του Κάρλες και της Καρολίνα.

Η προσπάθεια τους, έρχεται να θυμίσει σε όλους μας, με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι για να δημιουργηθεί κάτι πραγματικά μεγάλο, η πιο σημαντική προϋπόθεση, δεν είναι οι  γνωριμίες και το πολύ χρήμα, αλλά η αγάπη και το μεράκι, που στην περίπτωση των δύο παιδιών, είναι εμφανές, ότι περισσεύει..  Τα συγχαρητήρια μας λοιπόν και υποσχόμαστε, ότι όταν θα μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά στην Βαρκελώνη, δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το FCB Museum.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου