09 Μαρτίου 2013

Pique Μας λείπει πολύ ο Tito


Ο Gerard Pique ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή Football Focus του BBC. Η εκπομπή ξεκίνησε υπό τον ήχο του… waka waka και ο κεντρικός αμυντικός της Barcelona, απάντησε σε πολλά και ενδιαφέροντα.



«Ο παππούς μου υπήρξε αντιπρόεδρος της Barcelona και το πρώτο του επίθετο ήταν Bernabeu, όπως και το όνομα του γηπέδου της Ρεάλ Μαδρίτης. Εντάξει είναι πάντα λίγο… πρόβλημα, αλλά όλοι με ξέρουν σαν Pique ή Gerard

Και ο σύλλογος σου, η Barcelona, είναι, εντάξει, δεν θα έλεγα ακριβώς σε κρίση, αλλά πάντως έχει φάει πολλά χαστούκια τις τελευταίες εβδομάδες.
«Ναι σίγουρα, σε μια ομάδα όπως η Barca, δεν είσαι συνηθισμένος να χάνεις και να χάνεις μάλιστα δύο παιχνίδια στη σειρά εναντίον της Μαδρίτης. Είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε στα καλύτερα μας, αλλά θα πρέπει να είμαστε δυνατοί ψυχολογικά. Τώρα έχουμε δύο πολύ σημαντικούς αγώνες, τον πρώτο εναντίον της Depor για το πρωτάθλημα, όπου είναι σημαντικό να πάρουμε τους τρεις βαθμούς της νίκης, επειδή χάσαμε από την Μαδρίτη και πρέπει να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθηση μας και μετά την Τρίτη εναντίον της Milan, ένα παιχνίδι που νομίζω ότι είναι σαν τελικός για μας. Θα προσπαθήσουμε να τους κερδίσουμε με 3-0, 4-1 και να προκριθούμε.»

«Το πιο σημαντικό στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα, είναι να έχεις αυτοπεποίθηση. Αν δεν είσαι εντάξει με το μυαλό σου, αν έχεις αμφιβολίες, φαίνεται στο γήπεδο. Δεν μπορείς να κερδίσεις παιχνίδια. Και τώρα αυτό συνέβη σε εμάς. Όλοι μας έχρησαν φαβορί, χάσαμε στο Μιλάνο και τώρα όλοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Είναι λογικό.»

«Θα δούμε τι θα γίνει. Νομίζω ότι έχουμε τις πιθανότητες μας. Παίζουμε στο σπίτι μας, η ατμόσφαιρα σε τέτοια παιχνίδια είναι πάντα σπουδαία και θα κάνουμε ότι μπορούμε. Έχουμε το ταλέντο, έχουμε φυσική κατάσταση, θα χρειαστούμε και λίγη τύχη, καθώς για να πετύχεις 3 γκολ απέναντι σε ιταλική ομάδα, είναι πάντα δύσκολο.»

Ένας από τους λόγους αυτής της κατάστασης, είναι ότι ο Tito βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, ο Guardiola δεν είναι εδώ και ο Jordi Roura, δεν είναι προπονητής του δικού τους επιπέδου. Σωστά;
«Είναι αλήθεια ότι όταν δεν έχεις τον προπονητή, δεν έχεις το αφεντικό, η ομάδα, το νιώθεις ότι δεν είναι η ίδια. Χρειάζεσαι κάποιον να σε καθοδηγεί στην νίκη και είναι επίσης αλήθεια ότι μας λείπει ο Tito και τον χρειαζόμαστε πίσω, αλλά καταλαβαίνουμε την κατάσταση και κατανοούμε ότι είναι άρρωστος αυτή την στιγμή και κάνει την θεραπεία του. Οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά που ξέρουμε και νομίζω ότι θα το κάνουμε. Έχουμε πραγματικά καλή ομάδα, μία από τις καλύτερες στην ιστορία του συλλόγου, με πολύ ταλέντο. Έχουμε τον Messi, τον Iniesta, τον Xavi, αν δείτε έναν έναν τους παίκτες της ομάδας, είναι απίστευτοι. Οπότε πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση, να πιστέψουμε στην ομάδα μας.»

Πιστεύεις ότι από την νέα σεζόν, πρέπει η ομάδα να χτιστεί από την αρχή, κάποιοι παίκτες να αποχωρήσουν και να αποκτηθεί νέο αίμα;
«Δείτε την ομάδα μας. Υπάρχουν πολλοί νεαροί παίκτες. Ο Messi είναι 25, ο Andres είναι 28, ο Busquets είναι 24… (στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος αναφέρει στον Pique τις ηλικίες των Xavi και Puyol και ο Gerard συνεχίζει) εντάξει μπορεί να είναι λίγο μεγάλοι, αλλά βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Δεν νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η ομάδα πρέπει να χτιστεί από την αρχή, αυτή η ομάδα είναι φανταστική.»

Έχεις υπάρξει συμπαίκτης και του Messi και του Cristiano. Έχεις υπάρξει επίσης αντίπαλος και των δύο. Μάλλον είσαι ο κατάλληλος να μας απαντήσεις ποιος είναι καλύτερος..
«Είναι απίστευτοι και οι δύο. Είναι προφανές. O Ronaldo είναι σαν μια τέλεια μηχανή. Έχει τα πάντα. Κεφαλιά, δύναμη, είναι πολύ γρήγορος, εκρηκτικός, καλός και με τα δύο πόδια, έχει εξαιρετικά χτυπήματα φάουλ, τα πάντα. Αλλά ο Leo έχει κάτι, κάποιο ταλέντο, δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας το περιγράψω, που τον κάνει τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Έχει πάντα την μπάλα δίπλα στα πόδια του, ποτέ ένα μέτρο μπροστά. Είναι πολύ δύσκολο να του την πάρεις. Γι’ αυτό και κέρδισε τις 4 τελευταίες φορές το ballon dor. Δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Είναι κάτι το διαφορετικό, από κάθε άλλο παίκτη στον κόσμο»

Είχες επίσης προπονητές, τόσο τον Sir Alex Ferguson όσο και τον Pep Guardiola. Έχουν κοινά σημεία αυτοί οι μεγάλοι προπονητές;
«Είναι πολύ διαφορετικοί, στον τρόπο που χειρίζονται την ομάδα. Ο Sir Alex είναι ο μάνατζερ της ομάδας. Έχει τον απόλυτο έλεγχο για τα πάντα στον σύλλογο. Κάποιες φορές, δεν πηγαίνει καν στην προπόνηση. Ο Pep, ήταν εκεί κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Και προσπαθούσε επίσης να ελέγξει και την πιο μικρή λεπτομέρεια κατά την διάρκεια των αγώνων. Ο Sir Alex ελέγχει γενικώς ότι κινείται γύρω από τον σύλλογο, σε ένα πιο ευρύ φάσμα. Όταν όμως έρχεται η μέρα του αγώνα, μοιάζουν αρκετά. Ο τρόπος που μιλάνε, το κίνητρο που δίνουν, ξέρουν τι πρέπει να σου πουν, για να βγεις στο γήπεδο συγκεντρωμένος 100% για τον  αγώνα. Γι’ αυτό είναι τόσο ξεχωριστοί.» (Στο σημείο αυτό χρησιμοποίησε την λέξη special, οπότε μάλλον θυμήθηκε τον Mourinho και αυτή την φορά, είχε μια καλή κουβέντα και γι’ αυτόν) «Αυτό λένε και στην Μαδρίτη για τον Mourinho. Ότι δίνει στους παίκτες το κάτι παραπάνω που χρειάζεται, ώστε να βγούν στο γήπεδο με την σωστή ψυχολογία.»

(στη συνέχεια η κουβέντα πήγε και στη Shakira και τον γιό του) «Είναι απίστευτο το συναίσθημα, η ζωή σου αλλάζει. Εντάξει είναι αλήθεια ότι μερικές φορές δεν κοιμάμαι και τόσο καλά (γέλια) αλλά απολαμβάνω κάθε στιγμή μαζί του.»

Αλήθεια, τι έγινε με αυτή την ιστορία κατασκοπείας; Παρακολουθούσαν την προσωπική σου ζωή; Ξέρεις στην Αγγλία συζητήθηκε πολύ αυτό.
«Είναι αλήθεια ότι ένιωσα έκπληξη όταν το άκουσα, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα σχετικά, γιατί αυτές οι πληροφορίες ήρθαν από τον Τύπο, μίλησα με τον Πρόεδρο και τον προπονητή μου, δεν ξέρουν τίποτα σχετικό, οπότε είμαι ήρεμος. Εντάξει, όταν ήμουν νεότερος.. και ποιος δεν βγήκε ένα βράδυ έξω; Αλλά τώρα που είμαι πατέρας, η ζωή μου έχει αλλάξει.»

Έχεις κατακτήσει όλους τους μεγάλους τίτλους. Πως μπορείς να παρακινείς προσωπικά τον εαυτό σου, ώστε να συνεχίζεις στο υψηλότερο επίπεδο, όταν τα έχεις κερδίσει όλα;
«Αυτό αγαπάω να κάνω. Μου αρέσει να ξυπνάω το πρωί και να έρχομαι για προπόνηση, να περνάω χρόνο με τα παιδιά στην ομάδα, να σκοράρω, να πασάρω και τελικά να παίζω αγώνες. Και όταν φτάνεις σε ημιτελικούς, τελικούς, θυμάσαι τα συναισθήματα που ένιωσες παλιότερα και απλά θέλεις να τα νιώσεις ξανά. Πάντα υπάρχουν προκλήσεις.»

Όταν είσαι στα αποδυτήρια, μιλάς με τους συμπαίκτες σου, για τους Bale, του Rooney και τους Van Persie, του υπόλοιπου, εκτός Ισπανίας κόσμου;
«Ναι, ναι φυσικά. Μιλάμε για τον Van Persie, τον Rooney, στον Fabregas αρέσει να μιλάει για την Arsenal, λέμε ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να κερδίσουν κάποιον τίτλο φέτος.»

Ο παίκτης που συζητιέται περισσότερο φέτος στην Αγγλία είναι ο…

«Gareth Bale; Ναι είναι ένας απίστευτος παίκτης, έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει οπουδήποτε. Τώρα είναι στην Totenham. Νομίζω ότι οι κορυφαίοι παίκτες ταιριάζουν σε οποιαδήποτε ομάδα. Εμείς θέλουμε στην ομάδα μας τους καλύτερους. Είναι αλήθεια ότι το στυλ του, μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο με αυτό της Ρεάλ Μαδρίτης, γιατί είναι πολύ γρήγορος, δυνατός, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να παίξει και σε εμάς. Δεν βλέπω γιατί θα ήταν πρόβλημα.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου