14 Ιουνίου 2013

Το ποδόσφαιρο είναι οι γειτονιές


Το 2014 το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί στην Βραζιλία. Μια χώρα με πολλά προβλήματα που κουκουλώνονται από την ανέγερση νέων εντυπωσιακών γηπέδων, υποσχέσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίες και την κοινή πεποίθηση ότι θα πρόκειται για μια ανεπανάληπτη γιορτή για το ποδόσφαιρο.


Βέβαια οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται η φτωχολογιά, για να είναι έτοιμη η χώρα να υποδεχτεί τους κάθε λογής επισκέπτες σε έναν χρόνο από τώρα, είναι μια άλλη πονεμένη και καθόλου δημοφιλής για τον Μπλάτερ και τους διοργανωτές, ιστορία. Πόσο βαθιά νυχτωμένοι είναι όμως, όσοι νομίζουν ότι η Βραζιλία είναι μόνο κόπα καμπάνα, εντυπωσιακά κορίτσια με καμπύλες, γήπεδα με χιλιάδες κόσμου που ζητωκραυγάζουν και ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές..

Η Βραζιλία είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα πράγματα, από τα προαναφερόμενα. Είναι καθημερινός αγώνας για επιβίωση, είναι 10χρονα παιδάκια που ενηλικιώνονται εν μία νυκτί, μαθαίνοντας να χειρίζονται εκτός από μία μπάλα ποδοσφαίρου, θανατηφόρα όπλα. Είναι επίσης οι φαβέλες..

Μάλλον είναι κυρίως οι φαβέλες. Εκεί όπου εκτός από τις καθημερινές ιστορίες βίας, αγάπης, απαγωγών, εξακολουθεί να ζει και το ποδόσφαιρο. Στις ταράτσες, δίπλα σε απόκρημνες πλαγιές και σε «προπονητές» που πολλοί, αντί για σημειώσεις κρύβουν στην πλάτη τους όπλα, εκεί ακριβώς, ξεδιπλώνονται τα όνειρα παιδιών που ελπίζουν να ξεφύγουν από μια μοίρα που δεν αξίζει σε κανένα παιδί αυτού του κόσμου. Κάποια μεγαλώνοντας θα γίνουν βιοπαλαιστές, κάποια άλλα δολοφόνοι και ελάχιστα θα καταφέρουν να πιάσουν το όνειρο. Ένα όνειρο που ξεκινάει και πολλές φορές σβήνει στις ίδιες γειτονιές.

Διαβάζοντας σήμερα ένα άρθρο στην el pais, έπεσα σε ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα, που αποφάσισα να μεταφέρω αυτούσιο στους balacticos. Γιατί όσα λέει η εικόνα, δεν μπορούν να τα μεταφέρουν όλες οι λέξεις του κόσμου. Όσο φτιασιδωμένες κι αν είναι. Απολαύστε το λοιπόν και ελάτε να προβληματιστούμε όλοι μαζί. Γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι ούτε τα ακριβά συμβόλαια, ούτε οι τίτλοι, ούτε οι λαμπερές και τόσο εμετικές εκδηλώσεις-βραβεύσεις. Το ποδόσφαιρο, είναι οι γειτονιές.















πηγή: el pais Rio Espira Futbol

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου