19 Φεβρουαρίου 2014

Munir. Ένα βέλος από το Μαρόκο


Πίσω από τους προβολείς του Champions League, από φέτος μία ακόμη διοργάνωση της UEFA έκανε την δική της πρεμιέρα. Πρόκειται για το UEFA Youth League, μια μικρογραφία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Συμμετέχουν οι ομάδες νέων των 32 συλλόγων που αγωνίζονται την τρέχουσα περίοδο στο Champions League, η κατάρτιση των ομίλων είναι ακριβώς ίδια με εκείνη των "μεγάλων" και οι διαφορές αρχίζουν στις νοκ-άουτ αναμετρήσεις, εκεί όπου οι αγώνες δεν είναι διπλοί, αλλά κρίνονται σε μία μόνο αναμέτρηση.


Η Barcelona συμμετέχει στον θεσμό με την ομάδα της Juvenil A. Χθες το βράδυ, λίγο πριν ο Messi και η παρέα του αντιμετωπίσουν στο Etihad την Man City, οι πιτσιρικάδες του Vinyal (που προκρίθηκαν πρώτοι από την φάση των ομίλων) αγωνιζόταν στο Mini Estadi για τους 16 του θεσμού, απέναντι στην Κοπεγχάγη. Βρέθηκαν μάλιστα πίσω στο σκορ, μόλις στο 15ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο αγώνας θύμιζε αρκετά, αντίστοιχους της μεγάλης ομάδας. Οι Δανοί είχαν κλείσει καλά τους χώρους και περίμεναν τους Καταλανούς.


Όμως η Juvenil A έχει στις τάξεις έναν πιτσιρικά που θυμίζει πολύ, όχι τον Messi, αλλά έναν άλλο μεγάλο αριστεροπόδαρο ποδοσφαιριστή που διέπρεψε στο παρελθόν με τα blaugrana, τον βραζιλιάνο Rivaldo. Το όνομα του είναι Munir El Haddadi και κατάγεται από το Μαρόκο. Ταχύτατος, ελαφρύς, με εκπληκτική τεχνική κατάρτιση και ύψος 1.72, ο Munir πήρε τους συμπαίκτες του από το χέρι και σημειώνοντας 2 εκπληκτικά τέρματα (φτάνοντας έτσι τα 7 στην διοργάνωση, ενώ έχει στο ενεργητικό του και 3 ασίστ), οδήγησε την Barcelona στους 8 του θεσμού, εκεί που θα αντιμετωπίσει μία εκ των Arsenal - Shakhtar.

Ο Munir αποκτήθηκε από τους Καταλανούς το καλοκαίρι του 2011, όταν ήταν 15 χρονών. Είχε νωρίτερα δοκιμαστεί από την Atletico Madrid και εν συνεχεία αγωνίστηκε για μία περίοδο στην Rayo Majadahonda, ομάδα της 4ης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος, όπου σημείωσε 32 γκολ σε 29 εμφανίσεις, τραβώντας την προσοχή των scout της Μπάρσα. 


"Ο ατζέντης μου είχε προτάσεις από τις Getafe, Osasuna, Rayo Vallecano και Manchester City, αλλά επέλεξα την Barcelona γιατί ήταν η πρώτη επιλογή μου και εδώ μπορώ να συγκεντρωθώ αποκλειστικά στην βελτίωση μου", δήλωνε τότε ο Munir, που πρόσφατα υπέγραψα την ανανέωση του συμβολαίου του με τους blaugrana μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Ένα συμβόλαιο μάλιστα που λέγεται ότι έχει μια πολύ υψηλή ρήτρα της τάξεως των 12.000.000€.

Έχοντας για είδωλα, τον συμπατριώτη του Adel Taarabt και τον Leo Messi, το όνειρο του Μαροκινού είναι να ακούσει κάποια μέρα το όνομα του από τα μεγάφωνα του Camp Nou, ενώ παρότι έχει εξασφαλίσει ήδη την ισπανική υπηκοότητα, δηλώνει πιστός στην εθνική ομάδα του Μαρόκου. Σε έναν σύλλογο που έχει δημιουργήσει παράδοση στην ανάδειξη παικτών από τα σπλάχνα του, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει τις δικές του ευκαιρίες. Με εμφανίσεις σαν την χθεσινή ο νεαρός Munir, που έχει στοιχεία πολύ ιδιαίτερα, ίσως πιο ενδιαφέροντα και από τον (αρκετά, αλλά όχι άδικα) διαφημισμένο Deulofeu, είναι βέβαιο ότι η πρόσκληση στην πρώτη ομάδα δεν θα αργήσει πολύ.

Μέχρι τότε τις παραστάσεις του, τουλάχιστον στο Youth League, μπορείτε να τις απολαμβάνετε μέσα από την συχνότητα του Eurosport.

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο Νίκο, η αλήθεια είναι πώς δεν ξέρω πολλά για τον Μαροκινό αλλά φαίνεται πως έχει καλά στοιχεία. Κάτι άσχετο, η Μπάρσα είναι κοντά στο να υπογράψει τον εξαιρετικά ταλαντούχο Alen Halivic, έναν 17χρονο αριστεροπόδαρο μεσοεπιθετικό (συνήθως αγωνίζεται δεξί εξτρέμ που συγκλίνει στον άξονα) που αγωνίζεται στην Dinamo Zagreb. Πολλά υποσχόμενος φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι ε? δεν τον γνωρίζω η αλήθεια. Μάλλον θα πρέπει να τον μάθω όμως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόμ Νίκο έκανα λάθος στο όνομα απο βιασύνη. Το επίθετο είναι Halilovic κι όχι Halivic. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ταλέντο αν και η τιμή που θα τον πάρουμε (περίπου 6 μύρια) με κάνει να σκέφτομαι μήπως τον υπερεκτιμάω λιγάκι. Να σου δώσω κι ένα βιντεάκι.. http://www.youtube.com/watch?v=TuXE8VH_8q8

    ΑπάντησηΔιαγραφή