Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Neymar Το νέο όπλο


Ο Πεπ Γκουαρντιόλα μαζί με τον Τίτο Βιλανόβα, παρακολουθούσαν εδώ και τρία χρόνια, δύο βραζιλιάνους ταλαντούχους πιτσιρικάδες. Πίστευαν ότι τουλάχιστον ο ένας από τους δύο, θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά μια σπουδαία προσθήκη για την Μπάρσα. Ο ένας άκουγε στο όνομα Λούκας Μούρα. Ο άλλος παρουσιάζεται αύριο στο Κάμπ Νόου και το όνομα του είναι Νέιμαρ. 


Ο Νέιμαρ θα είναι κάτοικος Βαρκελώνης για την επόμενη πενταετία. Και (παρά την έγκαιρη προσέγγιση της Μπάρσα) η αλήθεια είναι ότι τελικά αυτό αποτέλεσε περισσότερο μια προσωπική του επιλογή. Εκείνος ήταν που επέλεξε τους μπλαουγκράνα, μεταξύ μιας πλειάδας υψηλών προσφορών που έφθαναν μέχρι πριν λίγες ημέρες στα γραφεία της Σάντος. Πέρα από τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να υπάρχουν, ας προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορεί να προσθέσει στο παιχνίδι των Καταλανών ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα αστέρια του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.  

Ποιοι αναμένεται να είναι οι αγωνιστικοί του σύμμαχοι, με ποιους άλλους η συνεργασία θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια και αμοιβαίες υποχωρήσεις και πόσο τελικά θα αναγκαστεί και ο ίδιος αλλά και η ομάδα, να τροποποιήσουν την αγωνιστική τους συμπεριφορά, ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι αυτό που προσδοκά η πλειοψηφία των cules. Έχοντας παρακολουθήσει έναν σεβαστό αριθμό αγώνων της Σάντος και της εθνικής Βραζιλίας, θα προσπαθήσω να παραθέσω ορισμένα (προσωπικά) συμπεράσματα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αυτά που φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Ο NJR (θα τον αποκαλούμε έτσι για συντομία) έχει εξαιρετική σωματοδομή για ποδοσφαιριστής. Είναι ευέλικτος και ευκίνητος και διαθέτει εξαιρετική ισορροπία, ενώ είναι και ιδιαίτερα γρήγορος. Η τεχνική του κατάρτιση, εξαιρετική όπως των περισσότερων συμπατριωτών του. Έχουν φροντίσει γι’ αυτό οι αμμουδιές της Βραζιλίας.

Κάποιες από τις ντρίμπλες που θα κουβαλήσει μαζί με τις υπόλοιπες αποσκευές του στην Ευρώπη, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην γηραιά ήπειρο. Κάποιες άλλες βέβαια, που θυμίζουν αρκετά σε φλυαρία τις αντίστοιχες του Κριστιάνο Ρονάλντο, καλό θα είναι να τις αφήσει στην πατρίδα του, αφού στην Ευρώπη οι αμυντικοί δεν αστειεύονται και οι κενοί χώροι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.  

Ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα, είναι η εξαιρετική αίσθηση του χώρου. Συνήθως ξεκινάει τις προσπάθειες του, αρκετά μακριά από την αντίπαλη εστία και πάντα από αριστερά. Βάθος, συνεργασίες, φαντασία και ταχύτητα είναι μάλλον τα 4 σημαντικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του. Το τελευταίο, δηλαδή η ταχύτητα του, είναι κομβικό για την αποτελεσματικότητα του. Η εκρηκτικότητα, του δίνει ρυθμό. Όποτε ο NJR δεν βρίσκει τους χώρους για να τρέξει, τότε οι κίνδυνοι για τους αντιπάλους μειώνονται αισθητά.

Αν και προτιμά να ξεκινά με την μπάλα στα πόδια, μπορεί να παίξει στον κενό χώρο, πάντα όμως (επαναλαμβάνω) από την αριστερή πτέρυγα, ενώ και τα τελειώματα του είναι αποτελεσματικά, παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «εννιάρι».

Το μεγαλύτερο του όπλο όμως, είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία του. Ο NJR κάνει τα πάντα πολύ γρήγορα. Ο ρυθμός του είναι σχεδόν φρενήρης και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι η ταυτότητα του και αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Όταν κατεβάζει ταχύτητα, χάνει τις κυριότερες αρετές του. Γρήγορος ρυθμός όμως, σημαίνει και εύκολα λάθη ή αλλιώς πολλές χαμένες μπάλες.

ΝΕΪΜΑΡ ΚΑΙ ΜΕΣΙ
Ο NJR μπορεί να θεωρείται ένας «μικρός ποδοσφαιρικός θεός» στην Βραζιλία, όμως η Ευρώπη έχει τον δικό της. Και η πρωτεύουσα του βασιλείου του, είναι η Βαρκελώνη. Επιλέγοντας την Μπάρσα, ο NJR δείχνει ότι αποδέχεται να ωριμάσει και να γίνει καλύτερος παίκτης δίπλα σε αυτόν που και ο ίδιος έχει αναγνωρίσει ως δικαιωματικό βασιλιά, δηλαδή τον Λιονέλ Μέσι. Αυτή είναι μια καλή αρχή. Παραμένει όμως μόνο η αρχή.

Προσωπική εκτίμηση: Ο Τίτο Βιλανόβα, είναι ο πρώτος προπονητής της Μπάρσα που καλείται να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα παρέχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε δύο παίκτες και όχι σε έναν, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η τακτική προσέγγιση παλαιότερα του Κρόιφ και εν συνεχεία του Πεπ, βασιζόταν σε αυτοματοποιημένες κινήσεις των παικτών που έδιναν μεν ευελιξία και ευρυχωρία, απαιτούσαν όμως κινήσεις σε συγκεκριμένους χώρους-κελιά. Υπάρχουν όμως παίκτες που δεν μπορούν να νιώθουν φυλακισμένοι, ακόμη και αν ολόκληρος ο κόσμος ήταν ένα κελί. Τέτοιος είναι ο Μέσι. Τέτοιος είναι και ο NJR.

Στην Μπαρσελόνα διαχρονικά, θυμάμαι ελάχιστους παίκτες να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο γήπεδο. Ο Λάουντρουπ ήταν ένας, ακολούθησε ο Ρομάριο και ο Ροναλντίνιο και τώρα πλέον είναι ο Μέσι. Στόιτσκοφ, Φίγκο, Ριβάλντο, Ρικέλμε, Ετό, Ινιέστα και πολλοί άλλοι, έπαιζαν σχεδόν πάντα στον ρυθμό της ομάδας.

Ο Μέσι λατρεύει να παίζει στο κέντρο της επίθεσης, όλοι γνωρίζουμε όμως πόσο αποτελεσματικός είναι όταν ξεκινάει τις προσπάθειες του από δεξιά, ενώ ο NJR που προτιμά την αριστερή πτέρυγα, τους τελευταίους μήνες στην Σάντος έπαιξε και αυτός στον ρόλο του ψευδοεννιαριού,. Και οι δύο διαθέτουν εξαιρετικά στοιχεία, που είναι κρίμα να περιορίζονται στα τελευταία 25 μέτρα από την αντίπαλη εστία. Συμπερασματικά, για να μην «τρακάρουν» και να μπορέσουμε να απολαύσουμε και τους δύο, το σύστημα πρέπει να τροποποιηθεί.

ΝΕΪΜΑΡ ΚΑΙ ΤΣΑΒΙ
Μια πιθανή τροποποίηση του συστήματος της Μπάρσα, θα πρέπει να συνοδευτεί και από την αντίστοιχη αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Νωρίτερα περιγράψαμε την ταχύτητα αλλά και τα εύκολα λάθη στον τρόπο παιχνιδιού του NJR, ο οποίος γνωρίζει ποιες είναι οι σωστές αποφάσεις, αλλά έχει μάθει να παίζει και για την κερκίδα. Για την Μπάρσα της τελευταίας πενταετίας, ο απόλυτος έλεγχος του ρυθμού ήταν μια από τις προτεραιότητες της. Τα εύκολα λάθη και οι χαμένες μπάλες, ήταν μια ασυγχώρητη αμαρτία.

Κινητήριος μοχλός στο παιχνίδι των Καταλανών το διάστημα αυτό, ξέρουμε όλοι ποιος ήταν. Ο Τσάβι. Ο μαέστρος λοιπόν και ο NJR αντιπροσωπεύουν αυτή την στιγμή, δυο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις του παιχνιδιού. Ο Τσάβι λειτουργεί με την μέθοδο της υπνώτισης των αντιπάλων, ο NJR είναι μια χειροβομβίδα με απασφαλισμένη περόνη. Μπορεί να προκαλέσει πανικό, αλλά και παράπλευρες απώλειες. Ο κοντρολαρισμένος ρυθμός που προσφέρει ασφάλεια και το κάθετο παιχνίδι του Τσάβι, δεν είναι σίγουρα στις προτιμήσεις του NJR, που έχει πάντα σαν πρώτη σκέψη την συνεχή επίθεση-διείσδυση.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι και οι δύο θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους, για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ελέγχου και έκρηξης. Θα είναι εύκολο? Όχι, αν συνυπολογίσουμε ότι η ομάδα αυτή, παρά τα συμπτώματα κούρασης και φθοράς που παρουσίασε φέτος, συγκέντρωσε 100 βαθμούς στο πρωτάθλημα και καθοδηγείται από μερικούς από τους πιο εμβληματικούς παίκτες στην ιστορία της. Οι ισορροπίες λοιπόν είναι λεπτές.

ΝΕΪΜΑΡ ΚΑΙ ΙΝΙΕΣΤΑ-ΑΛΜΠΑ
Βλέποντας τον βραζιλιάνο να αγωνίζεται, κατέληξα ότι στην Βαρκελώνη θα βρει σίγουρα δύο ισχυρούς αγωνιστικούς συμμάχους: Τον Ινιέστα και τον Ζόρντι Άλμπα. Ο εκρηκτικός Άλμπα θα βοηθήσει σίγουρα τον NJR στην αποφυγή των διπλών μαρκαρισμάτων, αλλά το εισιτήριο για τον παράδεισο έχει ένα όνομα: Αντρές Ινιέστα. Ο Τίτο έδωσε πολύ σημασία φέτος στην αριστερή πτέρυγα της ομάδας, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα τρίγωνο που θα έδινε λίγες αναπνοές στον Μέσι, με τους Άλμπα-Σέσκ και Ινιέστα.

Με την προσθήκη του NJR το τρίγωνο αυτό ενισχύεται σημαντικά. Ο Ινιέστα όπως και ο NJR, σκέφτονται και κινούνται διαρκώς. Εκτίμηση μου είναι ότι θα αποτελέσουν ένα φονικό δίδυμο. Κανένας από τους δύο δεν πρόκειται να μένει στατικός όταν ο άλλος θα βρίσκεται σε κίνηση. Οι απροσδόκητες ενέργειες και ο απόλυτος αιφνιδιασμός για τους αντιπάλους, δεν θα δημιουργούνται πλέον μόνο από την πλευρά του Μέσι και αυτό θα τολμήσω να πω, ότι μπορούμε να το θεωρήσουμε δεδομένο.   

Συμπερασματικά, η Μπάρσα απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή με σπάνια ποιοτικά χαρακτηριστικά που αν μη τι άλλο, δεν απαντώνται συχνά. Το πόσο καλύτερη θα γίνει με την προσθήκη του, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο την διάθεση-προσαρμοστικότητα-ταπεινότητα του ίδιου του NJR (όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερο άρθρο) και εν συνεχεία και την ικανότητα-ευρηματικότητα του τεχνικού επιτελείου, που καλείται πλέον να δώσει νέα πνοή στην αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Ο NJR είναι ένα κομμάτι που μπορεί να ενισχύσει την λάμψη στο μωσαϊκό της Μπάρσα. Ένα μωσαϊκό που θα παραμείνει πάντως ανολοκλήρωτο, αν δεν προστεθούν και άλλα, εξίσου σημαντικά κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου