30 Απριλίου 2014

#weareallmonkeys Χλευάζοντας τον ρατσισμό


Στις 27 Απριλίου 2014, η Barcelona είχε μια πολύ δύσκολη αποστολή. Δυο μέρες μετά τον θάνατο του Tito Vilanova, οι Καταλανοί ταξίδεψαν στη Βαλένθια για να αγωνιστούν απέναντι στο κίτρινο υποβρύχιο. Η Villarreal ανήκει στην κατηγορία των ισπανικών ομάδων που δεν έχουν σκληρό πυρήνα φανατικών οπαδών. Στο el Madrigal δεν υπάρχουν ultras, παρά μόνο μερικά πανό, τα περισσότερα εκ των οποίων τα έχει φτιάξει η ίδια η διοίκηση, σε μια προσπάθεια να δώσει χρώμα σε μια κατά κοινή ομολογία, πολύ ήσυχη εξέδρα.

26 Απριλίου 2014

Tito Vilanova. Το πέρασμα στην αιωνιότητα


Το καλοκαίρι του 2011 κατά την διάρκεια του ισπανικού Super Copa μεταξύ της Barcelona και της Ρεάλ Μαδρίτης στο Camp Nou, ο Jose Mourinho επιτίθεται απροκάλυπτα στον βοηθό προπονητή των Καταλανών. Η ενέργεια του κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των τηλεοπτικών δεκτών και βάζει για πρώτη φορά σε πρώτο πλάνο έναν αθόρυβο εργάτη και άνθρωπο χαμηλών τόνων, τον άμεσο συνεργάτη του Pep Guardiola. Το όνομα του είναι Tito Vilanova.

22 Απριλίου 2014

Panolada μετά από πολλά χρόνια


Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε άσπρα μαντήλια να ανεμίζουν στο Camp Nou. Ήταν Μάιος του 2008, στα τέλη της προπονητικής θητείας του Frank Rijkaard στην Βαρκελώνη, όταν το κοινό των Καταλανών αποφάσισε με την panolada (έτσι ονομάζεται) να στείλει μήνυμα απογοήτευσης και αγανάκτησης προς τον τότε πρόεδρο, Joan Laporta. Η κρίση στον σύλλογο ήταν προϊόν διετούς καθοδικής πορείας της ομάδας που είχε σηκώσει νωρίτερα το τρόπαιο του Champions League το 2006 στο Παρίσι και οδήγησε σε πρόταση μομφής κατά της διοίκησης το καλοκαίρι του 2008.

11 Απριλίου 2014

Ποιος θα πάρει αυτό το πρωτάθλημα;


Όποιος βιάζεται σκοντάφτει και μ' αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην La Liga, είναι βέβαιο ότι η κλασική παροιμία έχει περάσει από το μυαλό όλων όσων ασχολούνται-παρακολουθούν, το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Αναλύσεις επί αναλύσεων, σενάρια συνωμοσίας, ακόμη και εφαρμογές μέσω υπολογιστών που υπολόγιζαν όλα τα πιθανά σενάρια, επιστρατεύτηκαν από μεγάλα ευρωπαϊκά sites, για να ξεδιαλύνει το τοπίο στα μάτια του κόσμου, κάτι που βέβαια μάλλον δεν συνέβη ποτέ.

10 Απριλίου 2014

Τα αυγά ή τα δείχνεις, ή τα σπας


Ένας αποκλεισμός στα προημιτελικά του Champions League μετά από 7 χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κριτήριο για αποφάσεις και αλλαγές στο αγωνιστικό τμήμα ενός συλλόγου, ακόμη και του μεγέθους της Barça. Υπάρχει όμως ένα χρονικό υπόβαθρο, που μπορεί να μετατρέψει την χθεσινή ήττα σε αφορμή εξελίξεων. Η συνέπεια αυτής της ομάδας, που βρισκόταν σταθερά στα ημιτελικά του θεσμού τα τελευταία χρόνια, μπορεί να οδήγησε τον κόσμο της σε μια σχεδόν αμήχανη ψυχολογική κατάσταση σήμερα, ωστόσο η αίσθηση μου είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, οι φίλαθλοι ήταν περισσότερο υποψιασμένοι από τους έχοντες τα ηνία. Είτε αυτοί λέγονται διοίκηση, είτε τεχνικό επιτελείο, είτε παίκτες.

04 Απριλίου 2014

Δεν θα καταρρεύσει η Barcelona από την τιμωρία της FIFA


Μετά την είδηση ότι η FIFA αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Barcelona, ξεκίνησε ένας τρελός χορός εικασιών, εκτιμήσεων και προβλέψεων. Η αμηχανία των ΜΜΕ, ακόμη και εκείνων που είναι πολύ κοντά στον σύλλογο, ήταν εμφανής καθώς οι δαιδαλώδεις κανονισμοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας ευνοούν την εξαγωγή εσφαλμένων συμπερασμάτων. Νομικοί εμφανίστηκαν να υϊοθετούν διαφορετικές απόψεις, μεγάλα αθλητικά portals ανέβαζαν άρθρα και λίγες ώρες αργότερα ανασκεύαζαν, με λίγα λόγια χάθηκε η μπάλα!

02 Απριλίου 2014

Το ζήτημα της τιμωρίας του FC Barcelona


Το FCBarcelona και η RFEF (ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία) υπέστησαν κυρώσεις για διεθνείς μεταγραφές ανηλίκων. Αυτός είναι ο ακριβής τίτλος της ανακοίνωσης Τύπου, που αναρτήθηκε στο επίσημο site της FIFA σήμερα το μεσημέρι και προκάλεσε αναστάτωση στους φίλους των blaugrana και έκπληξη σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Θα εξηγήσουμε λοιπόν τι συνέβη και στο τέλος του άρθρου, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση - ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα από την καθηγήτρια αγγλικής, Ζωή Περπερίδου (την οποία και ευχαριστώ) ώστε να είμαστε απόλυτα ακριβείς και να μπορέσει να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα. 

01 Απριλίου 2014

Luis Suárez Τα κακά παιδιά πάνε παντού


Υπάρχει μια φράση που λέει ότι τα καλά παιδιά πάνε στον παράδεισο, αλλά τα κακά παιδιά πάνε παντού. Ο σημερινός μας πρωταγωνιστής έχει δαγκώσει (κυριολεκτικά) δυο φορές αντιπάλους του στην διάρκεια της καριέρας του, έχει σηκώσει πολλές φορές το μεσαίο δάκτυλο σε οπαδούς αντιπάλων ομάδων, έχει κουτουλήσει διαιτητές και έχει κατηγορηθεί σε βαθμό υπερβολής για μια σειρά από πράγματα, πολλά από τα οποία πιθανότατα δεν συνέβησαν ποτέ. Είναι ένας παρεξηγημένος ήρωας και επίσης ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Ο λόγος για τον Luis Suárez.