28 Ιουνίου 2015

Manel Vich Η φωνή της Μπαρσελόνα


To FC Barcelona θέλει να καυχιέται ότι είναι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος. Και άνθρωποι σαν τον Manel Vich, βοηθούν στην επιβίωση αυτής της τόσο ξεχωριστής φράσης. Για περισσότερο από μισό αιώνα, η εκφώνηση των ενδεκάδων στο Camp Nou γίνεται από αυτόν τον συμπαθέστατο κύριο. Ο 77χρονος σήμερα Καταλανός, ξεκίνησε να εργάζεται στο FC Barcelona το 1956, όταν ο σύλλογος αγωνιζόταν ακόμη στο Les Corts. Ήταν παρών στα εγκαίνια του Camp Nou το 1957 και από τότε αποτελεί, αδιάλειπτα, την φωνή του ιστορικού γηπέδου.

27 Ιουνίου 2015

Φανέλα ή παραχάραξη ιστορίας


Η φανέλα του FC Barcelona τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλα βασανιστήρια. Αρχικά, φιλοξένησε χορηγό στην εμπρός όψη της το 2011 (Qatar Foundation) για πρώτη φορά στην ιστορία του club (η πρότερη παρουσία της UNICEF ήταν αποδεκτή και τιμητική, αν και δεν αποκλείεται να προετοίμαζε το έδαφος). Εν συνεχεία το "κοινωφελές" ίδρυμα της συζύγου του βασιλιά του Qatar, αντικαταστάθηκε αιφνιδιαστικά από την αεροπορική εταιρεία της ομώνυμης χώρας (Qatar Airways), σε μια κίνηση για την οποία καμία απολύτως ενημέρωση δεν προηγήθηκε. Χορηγός τοποθετήθηκε και στο μανίκι (στις εγχώριες διοργανώσεις προϋπήρχε το Kαταλανικό δίκτυο TV3) ακόμη και στην εσωτερική πλευρά της φανέλας.

21 Ιουνίου 2015

Εκλογές Ορόσημο


To FCBarcelona βρίσκεται πλέον και επίσημα σε προεκλογικούς ρυθμούς. Τι προσφέρουν όμως οι εκλογές σε έναν αθλητικό σύλλογο; Πρόκειται για την διαδικασία μέσω της οποίας τα μέλη του, δίνουν τη νομιμοποίηση στο νικητή να ενεργεί για λογαριασμό του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα, εκτός και εντός αγωνιστικών χώρων. Στην περίπτωση της Barca η προεδρική θητεία καθορίζεται από το καταστατικό σε 6 χρόνια.

13 Ιουνίου 2015

Μια επική χρονιά


Μάιος του 2012. Ο Pep Guardiola έχει αποφασίσει να φύγει από την Barcelona και αποχαιρετά τον κόσμο στο Camp Nou με τα εξής λόγια: "Θα λύσω τη ζώνη μου γιατί έχω αρχίσει να νιώθω άβολα, αλλά εσείς κρατήστε τις δικές σας καλά δεμένες, γιατί θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε αυτό το ταξίδι. Αυτή η ιστορία θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη." Τα ίδια σχεδόν λόγια τα είχε πρωτοπεί το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Joan Laporta του εμπιστευόταν τις τύχες της πρώτης ομάδας. "Δέστε τις ζώνες σας. Αυτό το ταξίδι θα είναι μακρύ και απολαυστικό."

02 Ιουνίου 2015

Double και Βερολίνο εν όψει


Το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ισπανίας για την αγωνιστική περίοδο 2014-15, βρίσκονται ήδη στην τροπαιοθήκη του πανέμορφου μουσείου του FC Barcelona, στο Camp Nou.  Πρωτάθλημα και κύπελλο. Γνωστό και ως double. Καθόλου αμελητέο επίτευγμα, συνυπολογίζοντας ότι πρόκειται για το έκτο στην ιστορία του συλλόγου, με τα τρία πρώτα να χρονολογούνται πριν το 1960. Ειδικά δε, το πρωτάθλημα, αποτελεί παραδοσιακά πρώτιστο στόχο για τους blaugrana και η κατάκτηση του, κάνει από μόνη της, την χρονιά (αγωνιστικά) επιτυχημένη.