28 Δεκεμβρίου 2016

Από το Λίβερπουλ τα χρώματα του FC Barcelona;


Από μία ομάδα rugby ενός σχολείου του Λίβερπουλ, προέρχονται τα χρώματα της Barcelona. Τουλάχιστον αυτή την εκδοχή, φαίνεται ότι υιοθετεί και επίσημα πλέον η διοίκηση του Καταλανικού συλλόγου.

Είναι γνωστό ότι στις 13 Δεκεμβρίου του 1899 είχε αποφασιστεί πως τα χρώματα της φανέλας θα ήταν σε αποχρώσεις blaugrana (μπλε και βαθύ κόκκινο) συνοδευμένα (για σχεδόν μια δεκαετία) από λευκά σορτς. Αυτό που δεν είναι γνωστό όμως, είναι το γιατί.

Η θεωρία σύμφωνα με την οποία ο Joan Gamper επέλεξε τα χρώματα της Βασιλείας, ενός από τα ελβετικά clubs στα οποία αγωνίστηκε πριν μετακομίσει στη Βαρκελώνη, απορρίπτεται, τουλάχιστον από την εγγονή του. Η Emma Gamper σε βιβλίο που εξέδωσε, ισχυρίστηκε ότι η ομάδα που αγαπούσε ο παππούς της ήταν η Excelsior και μετέπειτα η Ζυρίχη της οποίας υπήρξε συνιδρυτής και οπότε δεν είχε κανέναν λόγο να επιλέξει τα χρώματα της Βασιλείας για τη νέα ομάδα που ίδρυσε στη Βαρκελώνη.

Μία άλλη θεωρία, αναφέρει ότι τα χρώματα ήταν επιλογή της μητέρας ενός από τους πρώτους ποδοσφαιριστές του συλλόγου, πολύ απλά γιατί τα ρούχα που είχε στη διάθεση της ήταν σε χρώματα blau και grana. Και αυτή η θεωρία αποκλείστηκε όμως, καθώς ο εν λόγω ποδοσφαιριστής, ονόματι Comamala, έκανε το ντεμπούτο του το 1903, τέσσερα χρόνια δηλαδή μετά την ίδρυση του FC Barcelona.

Το παράδοξο είναι ότι η επίμαχη ερώτηση δεν βρήκε τεκμηριωμένη απάντηση, ούτε όταν ο Joan Gamper και οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη σύσταση του συλλόγου βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Ίσως επειδή τότε, δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.

Στην 75η επέτειο από την ίδρυση της Barca, ο Frederick Witty (γιος του Arthur Witty που ανήκε στα ιδρυτικά μέλη) είχε στείλει επιστολή σε σχολείο του Λίβερπουλ για να μάθει αν η θεωρία του πατέρα του, που έλεγε ότι τα χρώματα της Barcelona προήλθαν από το μπλε και το κόκκινο της ομάδας rugby του Merchant Taylors στο Crosby όπου και είχε σπουδάσει, ευσταθούσε.

Η απάντηση του σχολείου, στο οποίο ο Arthur Witty είχε φοιτήσει στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν θετική αλλά πέρασε μάλλον απαρατήρητη από την, τότε, διοίκηση.

Αυτό που δεν κατάφερε όμως ο γιος, φαίνεται ότι το πέτυχε ο εγγονός του Witty, ο οποίος σε συνεργασία με τον Manel Gamper (εγγονό του ιδρυτή της Barca) παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες την εκδοχή τους, στον πρόεδρο του συλλόγου, Josep Bartomeu.

Με μια φωτογραφία της σχολικής ομάδας ράγκμπι Merchant Taylors από τα τέλη του 19ου αιώνα (με κόκκινες και μπλε ρίγες να δεσπόζουν στις φανέλες της) και με αρχειακό υλικό από τις δύο οικογένειες, οι Manel και Xavier Gamper και ο Michael Witty, εξήγησαν στη διοίκηση, ότι στη συνάντηση της 13ης Δεκέμβρη του 1899 όπου αποφασίστηκαν τα χρώματα της Barcelona, τα αδέρφια Witty είχαν προτείνει εκείνα της ομάδας του σχολείου τους στο Λίβερπουλ, μια ιδέα την οποία και ο Gamper είχε βρει εξαιρετική.

O Manel Gamper, μετά τη συνάντηση με τον Josep Maria Bartomeu δήλωσε: «Είναι σημαντικό να επισημοποιήσουμε την αυθεντικότητα αυτής την εκδοχής, γιατί αυτό θα αποτρέψει οποιονδήποτε από το να εφεύρει μελλοντικά διάφορες αλλόκοτες θεωρίες. Πρέπει να διαδώσουμε την ιστορία, γιατί αυτή θα είναι η επίσημη εκδοχή του συλλόγου».

Από την πλευρά του ο Michael Witty, υπενθύμισε τις προσπάθειες που είχε κάνει ο πατέρας του παλαιότερα, ενώ δήλωσε ότι και ο ίδιος σε νεαρή ηλικία είχε μιλήσει με τον παππού του, Arthur Witty, o οποίος του είχε επιβεβαιώσει την εγκυρότητα της θεωρίας του Merchant Taylors.

Φαίνεται λοιπόν ότι η προτεινόμενη εκδοχή των απογόνων δύο οικογενειών που συνδέονται άρρηκτα με την ίδρυση του συλλόγου, σχετικά με την προέλευση των χρωμάτων της Barcelona, είναι πλέον και η επικρατέστερη και το πιο σημαντικό, υποστηρίζεται και επισήμως από τη διοίκηση. Ωστόσο, μέχρι να υπάρξει τεκμηρίωση, οι αμφιβολίες θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου