24 Ιουνίου 2017

Eterno 26


Στα μεθεόρτια της κατάκτησης του Champions League στο Wembley το 2011, όλοι οι παίκτες της Barcelona φόρεσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Champions». Όλοι; Όχι. Ο Carles Puyol, αρχηγός και σύμβολο της ομάδας, φορούσε ένα T-Shirt, που είχε γραμμένο ένα διαφορετικό μήνυμα από εκείνο των συμπαικτών του: «Anims Miki».

Δυο μήνες πριν τον τελικό του Champions League, ο 22χρονος τότε Miki Roque, ποδοσφαιριστής της Real Betis, ανακοίνωνε με δάκρυα στα μάτια ότι σταματά προσωρινά το ποδόσφαιρο για να δώσει την προσωπική του μάχη για τη ζωή, καθώς είχε διαγνωσθεί με καρκίνο. Ήταν αισιόδοξος όμως ότι θα επανέλθει, καθώς οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι ο όγκος διαγνώσθηκε σε πρώιμο στάδιο.


Τα όνειρα του Miki Roque για μια σπουδαία καριέρα ξεκίνησαν όταν ο Rafa Benitez τον πήρε στο Λίβερπουλ. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Miki έγινε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της μεγάλης Liverpool στο Champions League, σε έναν αγώνα με τη Galatasaray.

Η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή και έτσι ο Miki μετά από μια περιπλάνηση σε Oldham Athletic, Xerez και Cartagena, κατέληξε τελικά στην Real Betis, εκεί όπου ο Pepe Mel του έδωσε φανέλα βασικού όταν ακόμη οι beticos αγωνιζόταν στη Segunda.    

Ο Carles Puyol γνώρισε προσωπικά τον Miki, όταν ο μικρός πήρε τη μεταγραφή για την Liverpool. Ήξερε ήδη ότι καταγόταν από το La Pobla de Segur, μια καταλανική κωμόπολη, την ίδια από την οποία κατάγεται και η μητέρα του Puyol. Μιλούσαν συχνά στο τηλέφωνο από τότε.

Όταν ο Miki Roque γνωστοποίησε το πρόβλημα του, ο Puyol ανέλαβε δράση. Τον έφερε σε επαφή με γιατρό που ειδικεύεται σε τέτοιες περιπτώσεις και ανέλαβε όλα τα έξοδα της θεραπείας, καθώς ο Miki έπρεπε να εισαχθεί στην ιδιωτική κλινική Dexeus και η –σχεδόν χρεοκοπημένη τότε- Betis δεν είχε τη δυνατότητα να τον καλύψει οικονομικά.

Όταν η Barcelona κέρδισε το τρίτο πρωτάθλημα Ευρώπης της ιστορίας της, ο Carles Puyol αφού παραχώρησε τη θέση του για να σηκώσει πρώτος την κούπα ο Eric Abidal που έβγαινε νικητής από μια, εξίσου δύσκολη, περιπέτεια υγείας, έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ φορώντας το μπλουζάκι με την αφιέρωση στον νεαρό Miki.

Έναν χρόνο μετά, στις 24 Ιουνίου του 2012 ο Miki Roque θα έχανε την άνιση μάχη δύο μόλις εβδομάδες πριν τα γενέθλια του. Η διοίκηση της Real Betis αποφάσισε ότι η φανέλα με το νούμερο 26 θα αποσυρθεί και οι beticos τραγουδάνε από τότε το όνομα του, στο 26κάθε αναμέτρησης της αγαπημένης τους ομάδας.
Τον Μάρτη του 2015, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του αργεντινού συγγραφέα Juan Manuel Lopez. Το έγραψε με τη συνδρομή του Miki, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο της ζωής του. Στην παρουσίαση του «La Luz de Miki Roque» (“το φως του Miki Roque”) παραβρέθηκε φυσικά και ο Carles Puyol που με δάκρυα στα μάτια επανέλαβε τα λόγια με τα οποία γραφόταν ο επίλογος των τελευταίων σκέψεων του άτυχου νέου: «Πρέπει να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις τις χαρές της ζωής, γιατί δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα».

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον χαμό του Miki. Και αυτό το μικρό κείμενο, είναι μια ελάχιστη απόδειξη ότι οι φίλοι της La Liga και του ποδοσφαίρου γενικότερα, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου