27 Δεκεμβρίου 2017

2017 Blaugrana στιγμές


Αποχαιρετώντας το 2017, ήρθε η ώρα να κάνουμε τη δική μας σύντομη ανασκόπηση, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενθυμούμενοι πρόσωπα και γεγονότα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, «πέρασαν» αρθρογραφικά μέσα από τα κείμενα των balacticos.

Η ανατροπή του αιώνα
Ο τίτλος είναι υπερβολικός, αλλά όταν μιλάμε για την μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Champions League, όπου μια ομάδα ανατρέπει το εις βάρος της 4-0 του πρώτου αγώνα για να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας μάλιστα 3 γκολ σε μόλις 7 λεπτά, ε, δικαιούμαστε να είμαστε και λίγο υπερβολικοί. Αν οι φίλοι της Barcelona θα έχουν έναν λόγο για να θυμούνται το 2017, αυτός θα είναι σίγουρα αυτό το 6-1 του Μαρτίου απέναντι στην PSG.

Είχε προηγηθεί το εκκωφαντικό 4-0 της 14ης Φεβρουαρίου, όταν η PSG κυριολεκτικά διέλυσε την ομάδα του Luis Enrique στην βραδιά που είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στους ερωτευμένους. Χρησιμοποιώντας μια ρήση του Eduardo Galeano, έγραφα με μια δόση ειρωνείας την επομένη του αγώνα πως μόνο «οι θαυματουργικές ικανότητες της Παναγίαςτης Λούρδης» θα μπορούσαν να σώσουν την Barcelona από έναν (πρόωρο για τα δεδομένα της ομάδας) αποκλεισμό στους 16 του Champions League

Τελικά δεν ήταν η Παναγία της Λούρδης αλλά η καλύτερη εμφάνιση του Neymar ως παίκτης της Barcelona, εκείνη που οδήγησε τους blaugrana σε μια ανατροπή που αύξησε σίγουρα το πελατολόγιο των απανταχού καρδιολόγων και εκτόξευσε στα ουράνια τους φίλους της ομάδας που παρά τα αγωνιστικά της προβλήματα, πρόσθεσε στα επιτεύγματα της μια ακόμη στιγμή μαγείας. «Τι άλλο φοβάσαι» τιτλοφορούνταν το άρθρο μας, που ακολούθησε του αγώνα.


Ο Βραζιλιάνος ηγήθηκε της ανατροπής αλλά τα φώτα στράφηκαν ξανά πάνω στον Messi, που έχοντας σκαρφαλώσει στις διαφημιστικές πινακίδες του Camp Nou πανηγύριζε με τον κόσμο να αγκαλιάζει τα θαυματουργά του πόδια. Ίσως εκείνη τη βραδιά, ο Neymar πήρε την οριστική απόφαση πως για να είναι ο απόλυτος σταρ, θα έπρεπε να αλλάξει πόλη.

Μην γράφετε γι’ αυτόν, μην προσπαθείτε να τον περιγράψετε. Απλά απολαύστε τον.
Αυτή η ρήση του Pep Guardiola έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου, όταν καλούμαι να γράψω κάτι για τον Lionel Messi. Στις 23 Απριλίου η Barcelona αγωνίζεται στο Bernabeu και ο Messi φθάνει τα 500 γκολ με την blaugrana φανέλα, σκοράροντας το νικητήριο τέρμα στην εκπνοή, σε ένα γήπεδο που του ανήκει θαρρείς σχεδόν ολοκληρωτικά. Ποτέ, κανένας άλλος παίκτης στην ιστορία δεν είχε τόση επίδραση στην επιβλητική -σχεδόν τρομακτική- έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης. Η εικόνα του να υψώνει τη φανέλα στον ουρανό της Μαδρίτης, θα μείνει στην ιστορία. Ναι, «Κατά κάποιον τρόπο, είναι αθάνατος»


Θα μπορούσα να τα έχω καταφέρει πολύ καλύτερα, αλλά θα μπορούσα και πολύ χειρότερα.
Με αυτά τα λόγια ο Luis Enrique αποχαιρέτησε αρχές καλοκαιριού τον κόσμο της Barcelona μετά από μια τριετία στον blaugrana πάγκο. Παθιασμένος, εργατικός, πραγματιστής, ξεροκέφαλος, εγωιστής, καλός ή λιγότερο καλός προπονητής, το σίγουρο είναι ότι σεβάστηκε τον σύλλογο και τον υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις. Παρέλαβε μια ομάδα σε άθλια ψυχολογική κατάσταση και συσπείρωσε σε μια περίοδο που ελάχιστοι θα είχαν την ικανότητα ή και την προσωπικότητα να τα καταφέρουν. Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα, είναι αλήθεια ότι παραμέλησε την ακαδημία, η ομάδα που άφησε είχε πολλά και σημαντικά αγωνιστικά ζητήματα, αλλά θα ήταν και παράλογο να ειπωθεί ότι απέτυχε. Το αισθητήριο του κόσμου που τον αποθέωσε στην τελευταία του παρουσία στο Camp Nou, σπάνια λαθεύει. Εμείς τον αποχαιρετήσαμε με αυτό το κείμενο: «Ο Luis Enrique αποχωρεί με ήσυχη συνείδηση και αδιαφορεί αν διαφωνείς»


Η αποχώρηση του Neymar
Έχοντας ανανεώσει το συμβόλαιο του για 4 χρόνια από τον Νοέμβριο του 2016, ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν ότι λίγους μήνες μετά, ο Neymar θα έφευγε οικιοθελώς από την Barcelona. Ένα μήνα πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης του, τολμήσαμε να του πούμε το αρθρογραφικό μας αντίο Neymar που ολοκληρώθηκε με ένα ακόμη κείμενο (όταν μάθαμε και τον προορισμό του) στο οποίο αναλύαμε τη θέση των ποδοσφαιριστών στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ο τρόπος που έφυγε ήταν επιζήμιος για μια ομάδα που είχε ήδη πληγώσει το γόητρο της προσπαθώντας να τον αποκτήσει, αλλά θα ήμασταν αγνώμονες αν δεν τονίζαμε την αγωνιστική προσφορά του στη Βαρκελώνη. Ο Neymar προσέφερε στην Barcelona, αλλά δεν έμελλε να χωρέσει ποτέ στα παπούτσια του Messi.


Ernesto Valverde
Όπως και ο προκάτοχος του, έτσι και ο Valverde ανέλαβε καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο. Παρομοιάσαμε την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Barcelona από τον Ernesto ως την πραγματική του είσοδο στον λάκο των λεόντων. Η ομάδα είχε χάσει όλους τους βασικούς της στόχους την περασμένη αγωνιστική περίοδο και έκανε προετοιμασία για τη σεζόν 2017-18 υπολογίζοντας στις υπηρεσίες του Neymar ο οποίος ακολούθησε κανονικά την αποστολή των blaugrana στην Αμερική.


Στις αρχές Αυγούστου, ο νέος προπονητής αντί να ασχολείται με το τελικό μοντάρισμα, βρέθηκε να ψάχνει για αντικαταστάτη του Βραζιλιάνου και για νέες αγωνιστικές σταθερές. Η διπλή αποτυχία στο ισπανικό Super Copa απέναντι στη Μαδρίτη έφερε κατήφεια την οποία δεν συμμεριστήκαμε αρθρογραφώντας τον Σεπτέμβρη για τον Χορό του Χειμώνα και φτάσαμε λίγες ημέρες πριν τον θρίαμβο στο Bernabeu να τοποθετηθούμε ξανά, κάνοντας λόγο για το Μυρμήγκι που βγάζει φτερά, καθώς η Barcelona αποχαιρετά το 2017 ούσα αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις. Όχι κι άσχημα για έναν προπονητή του οποίου οι ικανότητες αμφισβητήθηκαν από σημαντική μερίδα των φιλάθλων.

Η μαύρη σελίδα
Ίσως η χειρότερη –ιστορικά- ημέρα του Futbol Club Barcelona, έμελλε να λάβει χώρα μέσα στο 2017.  Την 1η του Οκτώβρη, ημέρα που οι Καταλανοί επέλεξαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους μέσω δημοψηφίσματος, η Barcelona επέλεξε να αγωνιστεί στο Camp Nou με την Las Palmas για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Δεν διστάσαμε να αρθρογραφήσουμε άμεσα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Διοίκησης Ημέρα Ντροπής. Ήταν τέτοια και δυστυχώς αμαύρωσε την ιστορία του συλλόγου.

Ξαναέλα να μας δείξεις τη φανέλα
Το -σχεδόν- χριστουγεννιάτικο clasico στο Bernabeu θα μπορούσε να είναι ημέρα γιορτής για τη Ρεάλ Μαδρίτης που λίγες ημέρες νωρίτερα κατέκτησε ένα ακόμη Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Παρόντος του Messi, εξελίχθηκε σε μια ακόμη στιγμή χαράς για τους blaugrana που κέρδισαν τον αγώνα με 3-0, με τον Αργεντινό να μην βγάζει τη φανέλα, επιλέγοντας αυτή την φορά να κάνει μια ελαφριά υπόκλιση συνοδευμένη με ανάταση των χεριών στον ουρανό. Ακόμη ένα ενσταντανέ του καλύτερου παίκτη των ημερών μας, που θα θυμούνται για χρόνια όσοι είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν μέσω των τηλεοπτικών δεκτών. Μαζί με την ασίστ που μοίρασε φορώντας μόνο ένα παπούτσι. Ναι, το έκανε και αυτό..


Τα 10 χρόνια των balacticos
Γιορτάζοντας το 2017 τα δέκα χρόνια ζωής του ιστολογίου μας, απευθύναμε πρόσκληση σε φίλους να στείλουν τον δικό τους χαιρετισμό, είτε μέσω σύντομων σχολίων, είτε αρθρογραφικά. Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική. Όλες οι ευχές και τα σχετικά άρθρα, δημοσιεύθηκαν και έχουν τη δική τους θέση πλέον στους balacticos. Ξεχωρίζουμε μεταξύ ίσων το άρθρο του Αλέξανδρου Λοθάνο στο οποίο περιγράφει την ημέρα που Άγγιξα παραλίγο τον Cruyff 

Retro ιστορίες
Είχαμε και τέτοιες φέτος στους balacticos, καθώς μας αρέσουν και έχουμε καταλάβει ότι αρέσουν και σε εσάς. Γράψαμε λοιπόν για τον Cruyff: Μια φωτογραφία, δύο αποβολές τον Kubalaο πολίτης του κόσμου τον Quini: Η απαγωγή του Quini, για την ιστορία των Εξόριστων της Βαρκελώνης και για τον Daniel el Rojo: Ο σωματοφύλακας του Messi.

O Pep
Δεν υπάρχει καμία χρονιά από τότε που γεννήθηκε αυτό το ιστολόγιο, που να μην έχει αφιερωθεί έστω και ένα κείμενο στον -κατά την άποψη μας- καλύτερο προπονητή στην σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Έτσι στο Οι ιδέες ανήκουν σε όλους εξιστορήσαμε την γέννηση του false 9 και το 2-3-5 που εφάρμοσε ο Guardiola στην τελευταία του σεζόν στη Bayern του Μονάχου.


Καλή χρονιά με υγεία σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου