24 Ιουλίου 2025

Προημιτελικά και ημιτελικά Women's Euro 2025

 


Τα αποτελέσματα και το postgame μου για τα προημιτελικά αλλά και για τους δύο συγκλονιστικούς ημιτελικούς του euro γυναικών.

Νορβηγία 1-2 Ιταλία

H Cantore σέρβιρε (2 ασίστ) η έμπειρη Girelli εκτέλεσε ισάριθμες φορές. Η πρώτη ήταν στο 50’ ενώ το 2ο γκολ της στην εκπνοή (90’), έστειλε πανάξια την Ιταλία στα ημιτελικά. Ομάδα με πλάνο και συνοχή, με ψυχραιμία όταν ισοφαρίστηκε, οι Azzurre έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.

Από την άλλη μεριά, μια Νορβηγία που επιβεβαίωσε όσα έγραψα στο προηγούμενο κείμενο μου, όσα βλέπαμε αυτές τις εβδομάδες στα γήπεδα της Ελβετίας. Μια ομάδα κομμένη στη μέση, χωρίς κέντρο, χωρίς καμία αξιοποίηση της Hansen που ήταν πλήρως αποκομμένη (όπως και η Hegeberg που αστόχησε σε πέναλτι αλλά εξιλεώθηκε λίγο μετά πετυχαίνοντας στο 66’ το γκολ της προσωρινής ισοφάρισης), με το τεχνικό επιτελείο να επιλέγει να αφαιρέσει ΚΑΙ την εξτρέμ Reiten από το επιθετικό κομμάτι τοποθετώντας την στην άμυνα.

Κάπως έτσι η (σπουδαία) Girelli έκανε πάρτι πετυχαίνοντας το 2ο τέρμα της με άπιαστη κεφαλιά αν και σχεδόν κουτσαίνοντας. Η Νορβηγία θα μπορούσε να δοκιμάσει τουλάχιστον στο τέλος να παίξει με την Engen στο κέντρο της άμυνας (εκεί συχνά αποδίδει καλύτερα, το είδαμε στη Barça) μήπως και προσπαθήσει να σώσει την παρτίδα στην παράταση, αλλά από ένα τεχνικό επιτελείο που τα έκανε σχεδόν όλα λάθος, δεν θα περίμενα ούτε αυτό.

Ο πρώτος προημιτελικός ήταν μια εξαιρετική πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει και η καλύτερη εκ των δύο ομάδων προκρίθηκε.

 

Σουηδία 2-2 Αγγλία (2-3 στα πέναλτι)

2-2 στην κανονική διάρκεια με 2 γκολ της Αγγλίας στο τελευταίο δεκάλεπτο. Παράταση. 14 πέναλτι. Κινήσεις από τους πάγκους. Και τελικά το ζευγάρι του πρώτου ημιτελικού θα είναι το Αγγλία - Ιταλία. Αλλά τι να πεις και για τη σπουδαία Σουηδία. Συγκλονιστικό και αμφίρροπο έγραφα ότι περίμενα αυτόν τον αγώνα. Ήταν και τα δυο κι ακόμη πιο πολλά.

H Σουηδία αιφνιδίασε νωρίς σκοράροντας μόλις στο 2’ με την Asllani και διπλασίασε τα τέρματα της στο 25’ με την Blackstenius. Η Αγγλία επέστρεψε από την κόλαση ισοφαρίζοντας με τα γκολ των Bronze στο 79’ και Agyemang στο 81’ και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση. Με τις Rolfo και Asllani να έχουν βγει με αλλαγή, η Σουηδία κατάφερε να στείλει τον προημιτελικό στη διαδικασία των πέναλτι όπου η Αγγλία στάθηκε πιο τυχερή και πέρασε στα ημιτελικά.

Σύμφωνα με την Opta, 15 σουτ στον στόχο και 9 ευκαιρίες για γκολ δημιούργησαν οι αλλαγές της Αγγλίας στο euro μέχρι στιγμής, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη εθνική ομάδα. Εκεί που ορισμένοι βλέπουν «αλλαγές που καθυστέρησαν να γίνουν» εμένα θα μου επιτραπεί να βλέπω την τακτική ιδιοφυΐα της Sarina Wiegman που ξέρει ακριβώς το timing κάθε κίνησης που κάνει.

Και θέλω να είμαι ξεκαθαρος. Πρωταγωνίστριες είναι πάντα οι παίκτριες. Το δικό τους ταλέντο, τα δικά τους χαρίσματα είναι εκείνα που κάνουν όμορφο το ποδόσφαιρο που βλέπουμε.

Κάθε όπλο όμως έχει την τακτική του χρησιμοποίηση. Πρέπει να ξέρεις πότε και πως θα το εκμεταλλευτείς. Υπάρχουν λοιπόν τεχνικά επιτελεία που υστερούν (συμβαίνει, ανθρώπινο είναι) και η δουλειά συχνά γίνεται μέσω του ταλέντου, της εμπειρίας ή και της συνοχής των ποδοσφαιριστριών (βλέπε Ισπανία) και υπάρχουν άλλα που μπορούν να πάρουν το κάτι παραπάνω από την ομάδα τους, ακόμη κι αν φαινομενικά δεν έχει άλλο να δώσει. Τέτοια προπονήτρια είναι η Sarina.

 

Ισπανία 2-0 Ελβετία

Η Athenea (μία εξαιρετική εξτρεμ) σε αυτό το euro έχει την πολυτέλεια να έχει συμπαίκτριες τις Alexia και Aitana, κάτι που -κατά δήλωση της- δεν θα γίνει ποτέ σε συλλογικό επίπεδο, καθώς έχει πει ότι δεν θα πήγαινε από τη Μαδρίτη στη Barça. Στα γήπεδα της Ελβετίας πάντως η Athenea (Ατενέα προφέρεται - για την ΕΡΤ το γράφω) έχει πετύχει 2 γκολ με blaugrana απόχρωση.

Το πρώτο στη φάση των ομίλων από μαγική ασίστ τακουνάκι της Alexia (Αλέξια προφέρεται - για την ΕΡΤ το γράφω). Το άλλο το πέτυχε απόψε, αυτή τη φορά από μαγική ασίστ τακουνάκι της Aitana. Copy paste ή Copy cut όπως λέει και η Gen Z. Το γκολ της, περίπου στην μία ώρα αγώνα (66’), ξεκλείδωσε την άμυνα της διοργανώτριας που μόνο ελβετικό τυρί δεν θύμιζε.

Το τελικό 2-0 έγινε με υπέροχο σουτ της Pina (στο 71’) έξω από την περιοχή. Η Pina-gol έρχεται με φόρα από μια σπουδαία σεζόν (θυμίζω ότι βγήκε 1η σκόρερ στο Champions League παίζοντας μονίμως ως αλλαγή) και δείχνει ότι μπορεί να κουβαλήσει και την εθνική με τα γκολ της.

Υπέφεραν αρκετά σήμερα οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες απέναντι στην σύνθετη και συμπαγή αμυντική λειτουργία της Ελβετίας.

Με τις Ale και Aitana σε μέτρια βραδιά, ήταν η Patri (δεν υπάρχει 2η pivote παγκοσμίως, είναι μια κατηγορία μόνη της) εκείνη που κρατούσε ψηλά το ρυθμό και την ένταση.

Η μπάλα έμενε για πολλή ώρα στα πόδια της Carmona, μίας LWB που δεν έχει τη δυνατότητα να συγκλίνει και κάποια στιγμή το συγκεκριμένο στοιχείο έγινε οριακό ενοχλητικό και για τα μάτια, ενώ η Mariona παρά την εμπειρία της φάνηκε πως επηρεάστηκε από το χαμένο πέναλτι.

Χαμένα πέναλτι να γράψω καλύτερα… Ένα ακόμη έχασε η Ale αργότερα με το σκορ στο 2-0 (έτσι για να σκάω εγώ) και να σου πω ότι μετά το σημερινό, στο euro τα εύστοχα πέναλτι είναι 12/26.

Οι αλλαγές της Montse Tome, ως συνήθως, με πολλά ερωτηματικά, που αφορούν κυρίως στην συστηματικά περιορισμένη από μέρους της ανάγνωση του τι πάει λάθος. Για παράδειγμα ποτέ δεν κατάλαβα τι νόημα είχε η είσοδος της Leila στη θέση της Olga, ή για ποιον λόγο επέμεινε τόσο στην Esther σε έναν αγώνα που φώναζε ότι χρειαζόταν παίκτριες με τη δυνατότητα να αλλάζουν θέσεις στην επίθεση κάτι που η (εξαιρετική κατά τα άλλα) Esther αδυνατεί να κάνει.

Η Ισπανία προκρίθηκε στις 4 που, κακά τα ψέματα, ήταν το minimum σε επίπεδο προσδοκιών (ανεξαρτήτως της κακής προϊστορίας της στα euro) και περιμένει να μάθει αύριο αργά το βράδυ ποια από τις Γαλλία και Γερμανία θα βρει στον ημιτελικό.

ΥΓ1. Αν είδες σήμερα για πρώτη φορά την 18χρονη Sydney Schertenleib και εντυπωσιάστηκες, έχεις δίκιο και να ξέρεις πως παίζει στη Barça, έχει κάνει ήδη ντεμπούτο στο Champions League από πέρυσι τον Νοέμβρη και πέτυχε και γκολ.

ΥΓ2. Να σου πω τέλος ότι οι παίκτριες της Ισπανίας έκαναν pasillo μετά τον αγώνα στην αντίπαλο τους, θέλοντας να τιμήσουν την προσπάθεια τους. Αν θυμάσαι πότε το είδες αυτό τελευταία φορά (σε αυτό το επίπεδο) σε αγώνα αντρών, γράψε μου στα σχόλια.

 

Γερμανία 1-1 Γαλλία (6-5 στα πέναλτι)

Δεν της έφταναν της Γερμανίας οι σημαντικότατες απουσίες, είχε να διαχειριστεί και την βλακώδη ενέργεια της Hendrich, εξαιτίας της οποίας βρέθηκε να παίζει από το 15’ με 10 παίκτριες. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα των λαθών αλλά το να τραβάς από τα μαλλιά μέσα στη μεγάλη περιοχή την αντίπαλο δεν είναι λάθος, είναι ανοησία. Η Γερμανία όμως έκανε κατάθεση ψυχής. Η αποβολή της συνοδεύτηκε και από το πέναλτι με το οποίο η Geyoro άνοιξε στο 15’ το σκορ αλλά η Γερμανία απάντησε στο 25’ με την Nusken.

H 26χρονη Hoffmann δεν είναι η πιο λαμπερή επιθετικός αλλά έκανε ένα ανεπανάληπτο παιχνίδι σήμερα απέναντι στη Γαλλία (ανυπομονώ να δω την αναλυτική στατιστική και ίσως επανέλθω). Τόση μαχητικότητα, τόσα τρεξίματα, τα κάνει συνήθως μια ολόκληρη επιθετική γραμμή και απόψε τα έκανε όλα η αθεόφοβη μόνη της μέχρι το πρώτο 8λεπτο της παράτασης που αποχώρησε αποκαμωμένη. Από κοντά και οι υπόλοιπες της Γερμανίας. Δεν υστέρησε καμιά. Ίσως ελάχιστα η Buhl κι αυτό όχι επειδή ήταν αρνητική αλλά λόγω των όσων είχε κάνει μέχρι απόψε.

«Ή Γαλλία εύκολα» έβλεπα πριν τη σέντρα δεξιά και αριστερά στα socials και μάλιστα από γνώστες (?) του αθλήματος. Είναι ειλικρινής μου απορία η ευκολία με την οποία ξεστομίζουν αυτή τη φράση άνθρωποι που έχουν μάλιστα σπουδάσει ή και ασκούν το αντικείμενο. Τίποτα διάολε δεν είναι εύκολο. Τίποτα όμως. Και θα έπρεπε να ντρέπονται ορισμένοι αλλά τι λέω τώρα.

O αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, από εκεί στα πέναλτι και η βραδιά έκλεισε με απόλυτη πρωταγωνίστρια την Berger.

Η Γαλλία ήρθε σε μια ακόμη διοργάνωση ως ένα από τα φαβορί, με άφθονο ταλέντο αλλά και με δηλώσεις υπερφίαλες -μόλις χθες έλεγαν ότι αποκλεισμός θα σήμαινε για αυτές αποτυχία- ξέχασαν όμως μάλλον ποια ομάδα αντιμετώπιζαν. Και γυρίζουν σπίτι τους συνεχίζοντας να ζουν στη γυάλινη σφαίρα που τις κάνει να θεωρούν ότι είναι top class ομάδα, με την στατιστική όμως να λέει πως έχουν 0 τίτλους και 0 τελικούς σε μεγάλες διοργανώσεις. Στατιστική που επιβεβαιώθηκε και φέτος.

Και η Γερμανία πάει να βρει στον ημιτελικό την Ισπανία. Παίζοντας απόψε για σχεδόν 2 ώρες με παίκτρια λιγότερη. Μετά από μια εμφάνιση για την οποία δικαιούται να αισθάνεται υπερήφανη. Να δω τώρα, πόσοι θα τολμήσουν να πουν «εύκολα».

4 προημιτελικοί. Οι 2 κρίθηκαν στα πέναλτι και ένας ακόμη με γκολ στο 90’.

ΥΓ Η Ann Catrin Berger έφυγε από την Chelsea για τις ΗΠΑ και την Gotham FC στα 34 της και έχοντας νικήσει δύο φορές τον καρκίνο για να γίνει απόψε η ηρωίδα του euro 2025. Δεν ξέρω τι προβάλετε εσείς ως πρότυπα ανθρώπινης δύναμης στα παιδιά σας, εγώ πάντως ξέρω σίγουρα.

 

1ος Ημιτελικός Αγγλία 2-1 Ιταλία

Αυτές οι διοργανώσεις δημιουργούν και γράφουν πάντα ωραίες ιστορίες. Πάντα όμως.

Το euro έχει ήδη μια ωραία ιστορία, μια νεαρή ηρωίδα. Η 19χρονη Michelle Agyemang ήταν ballgirl στο προηγούμενο euro και τώρα, ήρθε από τον πάγκο για να βοηθήσει με τα γκολ της την πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία, να προκριθεί πρώτα στις 8 απέναντι στη Σουηδία και στη συνέχεια στον ημιτελικό, απέναντι στην Ιταλία. Από κοντά και η έμπειρη Kelly που στο πρώτο μισό της σεζόν υπέφερε στην Man City και μέσα στο 2025 πήγε στην Arsenal, πήρε Champions League και τώρα πάει και για euro. Είπαμε. Ιστορίες.

Η Ιταλία προηγήθηκε με το γκολ της Bonansea στο 33’, η Αγγλία ισοφάρισε στην λήξη του χρόνου των καθστερήσεων (90+6’) με την Agyemang και πήρε τον αγώνα με το γκολ της Kelly στο 119’ της παράτασης μετά από (επιεικώς αυστηρό) πέναλτι που κέρδισε η Mead.

Η Αγγλία είναι για 2η σερί διοργάνωση στον τελικό και θα υπερασπιστεί το στέμμα της. Πολλοί θα μιλήσουν -δικαίως- για το μέταλλο της ομάδας που ανέτρεψε αποτελέσματα, που έχει αποκτήσει την refuse to lose νοοτροπία. Αλήθεια είναι.

2 σερί προκρίσεις μετά από παράταση και με ανατροπή αποτελεσμάτων δεν είναι λίγο.

Όμως είναι αλήθεια ότι η Αγγλία έχει φέτος και προβλήματα στην αμυντική της λειτουργία. Η απουσία της Bright είναι σημαντική και φαίνεται. Ούτε στα άκρα της άμυνας η κατάσταση είναι λαμπερή.

Το ταλέντο της μεσοεπιθετικά φυσικά παραμένει σπουδαίο και σε κάθε περίπτωση είναι ξανά στον τελικό. Όπως ήταν και στο παγκόσμιο του 2023 (έχασε από την Ισπανία) όπως ήταν και στο περασμένο euro που το κατέκτησε. Δεν υπάρχουν συμπτώσεις επαναλαμβανόμενες.

Όσο για την Ιταλία, αυτό που έκανε δεν ήταν απλά υπέρβαση. Ήταν κατάθεση ψυχής από μια ομάδα που χωρίς να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες και με σημαντικές απουσίες, έφτασε ένα λεπτό από το όνειρο. Κυριολεκτικά. Στο 90+6 ισοφαρίστηκε. Στο 97’ ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια.

Βέβαια, όπως αναγνωρίζουμε την ψυχή, καλό είναι να προσπαθείς και να παράγεις ποδόσφαιρο. Στο μέτρο τουλάχιστον που μπορείς.

Η επιλογή του προπονητή της να βγάλει από τον αγώνα Cantore και Guigliano, θα μπορούσε και να μην είχε γίνει. Όσο κουρασμένες κι αν ήταν, μιλάμε για ημιτελικό euro. Και τέτοιες παίκτριες δεν τις βγάζεις. Όχι στο τέλος. Όχι όταν ξέρεις πως μια ενέργεια τους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όχι όταν είσαι στο 1 γκολ διαφορά. Το ίδιο λάθος είχε κάνει και η Σουηδία με Rolfo-Asllani.

Η ιστορία βέβαια γράφεται πάντα έτσι. Και με λάθη και με σωστές αποφάσεις. Όλα είναι μέσα στη ζωή, όλα συμβαίνουν και στο ποδόσφαιρο.

 

2ος Ημιτελικός Γερμανία 0-1 Ισπανία

Η Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό euro. Με την παίκτρια των μεγάλων αγώνων, την χρυσή Aitana να χτυπάει ξανά με ένα υπέροχο γκολ στο 113’ της παράτασης.

Ο αγώνας είχε τα πάντα. Η Berger ήταν ξανά σπουδαία, αλλά ακολουθώντας την αντισυμβατική στα όρια παρεξήγησης θεώρηση των πραγμάτων που με διακατέχει, θα αφιερώσω λίγες γραμμές για μία μοναδική Μαγιορκίνα.

Την καλύτερη τερματοφύλακα στην Ευρώπη την τελευταία διετία που σκανδαλωδώς δεν επιβραβεύτηκε με το σχετικό βραβείο (γιατί έπρεπε να υπάρχει και κάποια Αγγλίδα στην εξίσωση). Για την μοναδική 23χρονη Cata Coll.

«Κοουτς είμαι στο 70% δεν είναι δίκαιο, επέλεξε άλλη συμπαίκτρια μου για το τέρμα» είπε στην προπονήτρια της στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου. Η Cata ήταν άρρωστη για δύο βδομάδες και όταν η Montse Tome της ζήτησε να παίξει για να πάρει ρυθμό προτίμησε να είναι ειλικρινής. Το δήλωσε η ίδια η Tome στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό δείχνει την κλάση της. Σε εσάς φαίνεται λίγο τρελή, και εκτός γηπέδου είναι, αλλά μέσα στο γήπεδο και στην προπόνηση, ο επαγγελματισμός της είναι μνημειώδης» συμπλήρωσε η Tome.

Η Cata έχασε τα παιχνίδια του ομίλου και επέστρεψε στα νοκ αουτ. Το ίδιο ακριβώς (για άλλους λόγους) είχε συμβεί και στο Παγκόσμιο του 2023. Έπαιξε από τα νοκ άουτ και μετά, και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Σήμερα η Cata, έκανε κατάθεση της παγκόσμιας κλάσης της, σε πείσμα όλων εκείνων που επιλέγουν συστηματικά να την αγνοούν όταν η συζήτηση αφορά την καλύτερη GK στον κόσμο. Η τεράστια διπλή της απόκρουση ήρθε λίγα μόλις λεπτά πριν η Aitana στείλει τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες στα ουράνια.

Και μη φανταστείτε ότι την ενδιαφέρει. Αυτή την ώρα λογικά θα δίνει τον ρυθμό στα αποδυτήρια. Όλη η τρέλα του κόσμου πάνω της. Όπως συμβαίνει δηλαδή συνήθως με τις τερματοφύλακες.

Cata, αυτό ήταν για σένα…

ΥΓ. Τελικός euro μεταξύ Αγγλίας και Ισπανίας. Επανάληψη του τελικού του παγκοσμίου κυπέλου του 2023. Όχι κι άσχημα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου