31 Οκτωβρίου 2020

Η εξαετία του Bartomeu


Την περασμένη Δευτέρα, ο Josep Maria Bartomeu εξηγούσε για σχεδόν μία ώρα γιατί δεν είχε κανέναν λόγο να αποχωρήσει από την προεδρία της Barcelona. Την αμέσως επόμενη ημέρα, ανακοίνωσε την παραίτηση του. Ο τρόπος που έφυγε, ήταν ενδεικτικός του τρόπου που διοίκησε τον σύλλογο. Γεμάτος αντιφάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ψεύδη και αμφιλεγόμενες αποφάσεις.

Ουσιαστικά από τις 25 Ιανουαρίου 2014 (όταν και παρέλαβε  τη σκυτάλη από τον Sandro Rosell) μέχρι και την 27η Οκτώβρη του 2020 ο Bartomeu διετέλεσε πρόεδρος της Barcelona. Και όσοι ήλπιζαν πως η πολιτική του θα διαφοροποιούνταν από εκείνη του προκατόχου του, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Ο «Barto» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ακολούθησε τις ίδιες πρακτικές με τον Rosell, τον στήριξε σε όσες δικαστικές αποφάσεις εκκρεμούσαν εναντίον του ρίχνοντας όλη την ευθύνη στον σύλλογο, και με την παραίτηση του, αφήνει ακόμη περισσότερα μέτωπα ανοιχτά από εκείνα που υπήρχαν πριν από 6 χρόνια.  

Μέτωπα που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη διοίκηση και τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις, είναι σχεδόν δεσμευτικά για το μέλλον του οργανισμού.

Θα επιχειρήσω να αναφέρω όσο πιο συνοπτικά μπορώ, σε έργα και ημέρες του Josep Maria Bartomeu στην προεδρία της Barcelona. Δεν θα εστιάσω στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, για το οποίο ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει. Θα αναφερθώ και στα θετικά επίσης, γιατί ναι, υπήρξαν και τέτοια, έστω και λίγα. Οφείλω να είμαι δίκαιος, πρώτα απ’ όλα απέναντι στον εαυτό μου αλλά και σε όσους με παρακολουθείτε αρθρογραφικά, όλα αυτά τα χρόνια.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ένα τμήμα που γνώρισε πλήρη άνθιση κατά την διοίκηση του Bartomeu και κυριολεκτικά άλλαξε επίπεδο, ήταν αυτό του ποδοσφαίρου γυναικών. Η ομάδα έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League, οι αμοιβές των ποδοσφαιριστριών αναβαθμίστηκαν και αποκτήθηκαν σπουδαίες αθλήτριες όπως η Lieke Martens. Ο Bartomeu αφήνει μια ομάδα που μπορεί πλέον να συναγωνίζεται τις υπερδυνάμεις του αθλήματος στην Ευρώπη και αυτή είναι ίσως η σπουδαιότερη παρακαταθήκη που αφήνει στον σύλλογο.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ JOHAN CRUYFF ESTADI

Στα θετικά της διοίκησης Bartomeu, είναι σίγουρα η παράδοση και πλήρης λειτουργία του Johan Cruyff Estadi που αποτελεί πλέον έδρα τόσο της ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών, όσο και της Β’ ομάδας ανδρών.

Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ FIFA

Τον Απρίλη του 2014 η FIFA κατηγόρησε την Barcelona ότι προχώρησε στην απόκτηση ανήλικων ποδοσφαιριστών στο διάστημα 2009-2013, κατά παράβαση των κανονισμών της και συγκεκριμένα του άρθρου 19 της σχετικής διάταξης, που απαγορεύει τις διεθνείς μεταγραφές, εφόσον οι αθλητές είναι κάτω των 18 ετών.

Ανεξαρτήτως των επιπτώσεων που είχε αγωνιστικά στο club (απαγόρευση μεταγραφών) η τιμωρία από την FIFA, αυτό που δεν μπορεί να αντέξει η συνείδηση του κάθε cule, είναι να κατηγορείται αυτός ο σύλλογος - όαση για παιδιά που έχουν όνειρο να παίξουν ποδόσφαιρο, για λάθος αντιμετώπιση σε ζητήματα που αφορούν ανηλίκους. Η ευθύνη του Bartomeu υπήρξε τεράστια.

Ήταν εκείνος που υπέγραψε τελευταίος ως τότε αθλητικός αντιπρόεδρος, τα συμβόλαια των ανηλίκων που βάσει των κανονισμών της FIFA, δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις για να αγωνιστούν στην ακαδημία της Barcelona.

Ήταν εκείνος (μαζί με τον Rosell) που έδωσε όλες τις αρμοδιότητες στον Albert Puig (Νο2 στις ακαδημίες, πίσω από τον Amor) και του επέτρεψε να μπει σε έναν βλακώδη ανταγωνισμό με την Ρεάλ Μαδρίτης, κυνηγώντας τα πιο λαμπερά ταλέντα από όλο τον κόσμο και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα παιδιά από την Καταλωνία.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει έρευνα για 37 υποθέσεις απόκτησης ανηλίκων, 9 εκ των οποίων κρίθηκαν παράνομες και οδήγησαν στην τιμωρία του συλλόγου.

Το χειρότερο είναι ότι γνώριζε πολύ καλά τον κίνδυνο τιμωρίας, αφού έναν μήνα πριν την ανακοίνωση της, είχε αναφερθεί σχετικά σε συνέδριο στο Μαρακές, όπου συμμετείχε με την ιδιότητα του αθλητικού αντιπροέδρου του συλλόγου. Η Barcelona είχε προειδοποιηθεί να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς και ο ίδιος δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αποφευχθεί η ποινή.

Αντίθετα, μετά την ανακοίνωση της, άρχισε να μιλάει για ένα «αόρατο μαύρο χέρι» που θέλει το κακό της Barcelona, αλλά ήταν το δικό του χέρι που έσπρωξε στην έξοδο σχεδόν σύσσωμο το τεχνικό επιτελείο του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Για τον Bartomeu έφταιγαν όλοι εκτός από εκείνον, που είχε υπογράψει τελευταίος.

Η αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, που πέτυχε τελικά η διοίκηση του, έδωσε την δυνατότητα στο σύλλογο να κάνει μεταγραφές το καλοκαίρι του 2014, σε μια μεταγραφική περίοδο που ήταν από τις πιο πολυδάπανες στην ιστορία του club.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ LAPORTA

Η πρόφαση που χρησιμοποίησε η διοίκηση Rosell - Bartomeu για να τοποθετήσει διαφήμιση στη φανέλα το 2011, ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Ο Rosell παραλαμβάνοντας από τον Laporta, ισχυρίστηκε ότι το club είχε ζημίες της τάξεως των 77.600.000€ και τον οδήγησε στα δικαστήρια μαζί με ακόμη 16 μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου (φέρνοντας σχετική πρόταση στην γενική συνέλευση, η οποία πέρασε με οριακή πλειοψηφία).

Η απόφαση του δικαστή Jose Borrguero, τον Νοέμβριο του 2014, ήταν καταπέλτης. Όχι απλά αθώωσε τον Laporta, αλλά επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του, ότι άφησε τον σύλλογο με θετικό πρόσημο 11.000.000€ στα ταμεία.

Και ενώ οι ψύχραιμες φωνές έλεγαν ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στη διαμάχη που έκανε κακό στον σύλλογο, ο Bartomeu (αγνοώντας και την πρόταση του Carles Villarubi, αντιπροέδρου της διοίκησης Rosell και προσώπου ευρέως αποδεκτού στην Βαρκελώνη) αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση, δίνοντας συνέχεια στο φιάσκο. Ο Laporta εντέλει αθωώθηκε και σε δεύτερο βαθμό.

Ο Bartomeu προσπάθησε να κυνηγήσει έναν πρώην πρόεδρο του συλλόγου, αλλά δεν έκανε το ίδιο και στην περίπτωση του «κυρίου» Alcala.

Τον Μάρτιο του 2011 ο δημοσιογράφος του μαδριλένικου σταθμού Cadena Cope, Juan Antonio Alcala, κατηγόρησε δημόσια την Barcelona ότι ντοπάρει τους ποδοσφαιριστές της. Ο Rosell έστειλε τότε, ως όφειλε, την υπόθεση στα δικαστήρια, ο σύλλογος δικαιώθηκε, αλλά ενώ διεκδικούσε αρχικά αποζημίωση της τάξεως των 6.000.000€, τελικά συμβιβάστηκε με 200.000€.

Σε εκείνη την περίπτωση ο Bartomeu έκρινε πως δεν υπήρχε λόγος να εφεσιβάλει την απόφαση, για έναν άνθρωπο που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να δηλητηριάζει τον κόσμο με ψεύτικες ειδήσεις για την Barcelona.

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 2015

Στο δρόμο για τις εκλογές του 2015, ο Bartomeu είχε προσπεράσει κάθε ηθικό φραγμό. Είναι κοινό μυστικό ότι αν η ομάδα δεν είχε κερδίσει το treble, οι πιθανότητες επανεκλογής του, ήταν μηδαμινές. Το γεγονός εκείνο όμως, φρόντισε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Αφού πρώτα άφησε τον Dani Alves (όχι κάποιον τυχαίο ποδοσφαιριστή) να αγωνίζεται ξεκρέμαστος για μια ολόκληρη σεζόν χωρίς να του έχει ανανεώσει το συμβόλαιο, αφού έφτασε κοντά ακόμη και στην αποπομπή του Luis Enrique τον Γενάρη του 2015 (είχε κάνει κρούση στον Frank Rjikaard ο οποίος είχε αρνηθεί μετά από προτροπή του αείμνηστου Cruyff), βλέποντας την εξέλιξη των πραγμάτων, άλλαξε άρδην τακτική.

Ανανέωσε το συμβόλαιο του Alves και του Luis Enrique, λίγες ώρες πριν προκηρύξει εκλογές, ενώ το ίδιο έκανε και με τους Pedro και Alba. Ανακοίνωσε επίσης και την απόκτηση του Aleix Vidal.

Όλα αυτά συνέβησαν, αφού η ομάδα είχε κατακτήσει τα πάντα. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Όλα αποτέλεσαν μέρος του σχεδίου του για επανεκλογή. Έχοντας πληγώσει ανεπανόρθωτα το κύρος του συλλόγου, το μόνο του όπλο ήταν η αγωνιστική επιτυχία του ποδοσφαιρικού τμήματος, στην οποία επιχείρησε να επενδύσει. Και αν αυτό ακούγεται θεμιτό, ακούστε και τη συνέχεια.

Η διοικούσα επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει διαχρονικά την διαχείριση του συλλόγου μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών, οφείλει να είναι ουδέτερη και έχει συγκεκριμένο ρόλο. Όπως καθορίζεται στο καταστατικό του συλλόγου (άρθρο 35 παράγραφος 4):

"Η διοικούσα επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εκπροσώπηση του FC Barcelona λειτουργώντας με τις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ στην κατεύθυνση της σωστής λειτουργία του club καθώς και για την προάσπιση των συμφερόντων του, όσο διαρκεί η εκλογική διαδικασία. Η ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ είναι η διασφάλιση της σωστής εκλογικής διαδικασίας."

Αυτά προβλέπει ξεκάθαρα το καταστατικό. Κατά παράβαση λοιπόν του πνεύματος του, η διοικούσα επιτροπή του 2015 υπό την διεύθυνση του Ramon Adell, φίλου του Bartomeu, λειτούργησε επί της ουσίας για λογαριασμό του.

Το κακό, ξεκίνησε με τον ορισμό της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών. Για πρώτη φορά στην ιστορία έλαβαν χώρα σε εργάσιμη ημέρα, με ξεκάθαρο στόχο η συμμετοχή να κυμανθεί σε χαμηλά ποσοστά. Όσο λιγότεροι ψήφιζαν, τόσο θα αυξάνονταν οι πιθανότητες του Bartomeu να κερδίσει.

Ο ευτελισμός των δημοκρατικών διαδικασιών, είχε ήδη διαφανεί στη διάρκεια της θητείας Rosell - Bartomeu. Τα μέλη μειώθηκαν, κλειδώθηκε η δυνατότητα προσθήκης νέων και τα δικαιώματα των, εκτός Βαρκελώνης μελών, περιορίστηκαν σε εκπτωτικά εισιτήρια για αγώνες και αναμνηστικά είδη.

Θυμηθείτε ότι στην ψηφοφορία για το Espai Barca, που διακυβεύονταν το μέλλον του club, ούτε το 28% των μελών δεν είχε ψηφίσει. 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο σύλλογος είχε επίσης συμφωνήσει με την Atletico για την απόκτηση του Arda Turan, πριν τις εκλογές. Ο Braida, που προσελήφθη από τον Bartomeu για το πόστο του τεχνικού συμβούλου τον Γενάρη του 2015, συνέχισε να λειτουργεί για λογαριασμό του συλλόγου, χωρίς να έχει συμβόλαιο σε ισχύ. Αδιανόητες πρακτικές.

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

Η αβάντα των ΜΜΕ της Βαρκελώνης στον Bartomeu, δεν είχε προηγούμενο. Mundo Deportivo και RAC1 κατά κύριο λόγο, στήριξαν σφόδρα την προεκλογική του εκστρατεία το 2015 και μετέφεραν ψεύδη για τους άλλους υποψηφίους. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Επί μία πενταετία ασχολούνταν με τον Laporta, μέσω καθημερινών «χτυπημάτων» που αίφνης εξαφανίστηκαν μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου. Ούτε λόγος φυσικά για τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν εις βάρος του Bartomeu, αλλά και του Rosell.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα-δηλητήριο του Pep Guardiola όταν, με την ιδιότητα του προπονητή της Manchester City, ερωτήθηκε από δημοσιογράφους στη Βαρκελώνη αν θέλει τον Messi στην ομάδα του: «Ρωτήστε τον πρόεδρο αν ξέρει κάτι, άλλωστε έχετε άριστες σχέσεις μαζί του».

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ NEYMAR

Αθώοι όλοι, εκτός από τον σύλλογο. Αθώοι όλοι όσοι συμμετείχαν και ενεπλάκησαν σε έναν τραγέλαφο διαπόμπευσης του FC Barcelona επί μια τριετία, εκτός από το ίδιο το club. Αυτή ήταν η απόφαση του Ισπανικού δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση του κόστους μεταγραφής του Neymar στους blaugrana, το καλοκαίρι του 2013. Και τη σφραγίδα σε εκείνη την απόφαση, την έβαλε ο Bartomeu. Αξίζει να δείτε παρακάτω το χρονολόγιο της.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Neymar παρουσιάστηκε από την Barcelona. Η μεταγραφή του από την βραζιλιάνικη Santos κόστισε 57.000.000€. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Sandro Rosell -τότε- πρόεδρος του συλλόγου.

Στις 23 Ιανουαρίου 2014 ο Sandro Rosell παραιτήθηκε από την προεδρία του FC Barcelona. Είχε προηγηθεί η απόφαση του εισαγγελέα Pamblo Ruz να τον παραπέμψει σε δίκη, μετά από μήνυση ενός μέλους της Barca (Jordi Cases) με την οποία ζητούσε να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έλεγαν ότι το κόστος της μεταγραφής άγγιζε τα 100.000.000€

Στις 24 Ιανουαρίου 2014, ο Josep Maria Bartomeu που ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου, επιχείρησε να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα πλήρη στοιχεία της μεταγραφής. Μαζί με τον Raul Sanlehi, τον άνθρωπο που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις, επέμειναν στους αρχικούς ισχυρισμούς του Rosell.

Ισχυρίστηκαν ότι ο Neymar κόστισε μεν 57.000.000€, αλλά παρουσίασαν και ορισμένες «διαφανείς αλλά διακριτές συναλλαγές» (“transparent but discreet dealings” ήταν το ακριβές κείμενο από το site του FC Barcelona) οι οποίες ανέβασαν το συνολικό κόστος στα 87.000.000€. Οι «διαφανείς αλλά διακριτές συναλλαγές» στοίχησαν 30.000.000€. Η ξεδιάντροπη κοροϊδία άρχισε να απλώνεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014 το FC Barcelona μέσω επίσημης ανακοίνωσης γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει συμπληρωματική δήλωση στην ισπανική εφορία, πληρώνοντας το ποσό των 13.500.000€ για να «καλύψει οποιαδήποτε παρερμηνεία ή ευθύνη μπορεί να προέκυψε στην διερεύνηση της υπόθεσης Neymar». Με λίγα λόγια «είμαστε αθώοι, αλλά πάρτε 13 εκατομμύρια…»

Η αλήθεια φυσικά είναι ότι ο σύλλογος κινδύνευσε με ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ των αγωνιστικών του δραστηριοτήτων εφόσον δεν κατέβαλε άμεσα το συγκεκριμένο ποσό. Κάτι που δεν μας είπε ποτέ κανένας, αλλά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σήμερα.

Τον Ιούλιο του 2014 ο Sandro Rosell στην κατάθεση του ισχυρίστηκε ότι το επιπλέον κόστος της μεταγραφής ήταν γραμμένο στα ψιλά γράμματα του συμβολαίου και δεν το πρόσεξε!

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2015 ήταν η σειρά του Bartomeu. Κατηγορήθηκε από τις δικαστικές αρχές για χρήματα που δόθηκαν στην εταιρεία του πατέρα του Neymar (N&N) τον Γενάρη του 2014, λίγες ημέρες αφού ανέλαβε την προεδρία.

Σε μια μνημειώδη κατάθεση ευθυνοφοβίας και θράσους, παραδέχεται την καταβολή των χρημάτων, αλλά έριξε όλες τις ευθύνες στον Rosell. «Ο Sandro είχε ζήσει στη Βραζιλία, ήξερε την αγορά, εγώ δεν είχα καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις».

Είχε δε την ξεδιαντροπιά να εμπλέξει το όνομα του Tito Vilanova, όταν απαντώντας σε ερώτηση του δικαστή, ανέφερε ότι ο Neymar αποκτήθηκε το 2013 και όχι το 2014, επειδή ήταν επιθυμία του αείμνηστου πρώην προπονητή της Barça.

Τον Φεβρουάριο του 2016 Rosell και Bartomeu αρνήθηκαν να καταθέσουν εκ νέου, καθώς εταιρεία (DIS) που κατείχε το 40% των δικαιωμάτων του Neymar, αξίωσε και εκείνη παραπάνω χρήματα.

Στις 10 Ιουνίου 2016 έγινε γνωστό ότι οι νομικοί εκπρόσωποι του FC Barcelona είχαν έρθει σε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές. Ο σύλλογος θα κρινόταν ΕΝΟΧΟΣ για δύο φορολογικά αδικήματα την περίοδο 2011-13 και θα καλούνταν να καταβάλει ένα ποσό της τάξεως των 5.000.000€ στο υπουργείο οικονομικών, ενώ τόσο ο Sandro Rosell για τον οποίο ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 7 ετών, όσο και ο Josep Maria Bartomeu θα κρίνονταν αθώοι.

Η διοίκηση του Καταλανικού club σε τακτική συνεδρίαση της, την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2016, επικύρωσε την συμφωνία με τις δικαστικές αρχές, που οδήγησαν τον σύλλογο για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε καταδικαστική απόφαση. Όλα αυτά, για να τη γλιτώσουν οι δυο παλιόφιλοι…

1η ΟΚΤΩΒΡΗ 2017

Η πιο ντροπιαστική ημέρα της σύγχρονης ιστορίας της Barcelona, έμελε να ξημερώσει την 1η Οκτώβρη του 2017. Την ημέρα που οι Καταλανοί επέλεξαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους μέσω δημοψηφίσματος, η Barcelona ήταν προγραμματισμένο να παίξει στο Camp Nou με την Las Palmas για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι εικόνες που μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και χιλιάδες χρήστες των socials, προκάλεσαν οργή και αποτροπιασμό. Εκατοντάδες απλοί πολίτες, γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία του Rajoy, απλά και μόνο επειδή επιχείρησαν να ψηφίσουν για το μέλλον του έθνους τους.

Η διοίκηση της Barcelona αιτήθηκε στην La Liga την αναβολή του αγώνα. Το αίτημα της δεν έγινε δεκτό. Την ίδια στιγμή, η Las Palmas ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι θα αγωνιζόταν με την ισπανική σημαία στη φανέλα της, σε ένδειξη της αντίθεσης της στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ήταν φανερό ότι επιχειρήθηκε οργανωμένη προβοκάτσια ώστε να τιμωρηθεί η Barcelona σε περίπτωση που θα επέλεγε να μην αγωνιστεί δείχνοντας την συμπαράσταση της στον λαό της Καταλωνίας.

Ωστόσο «ο άοπλος στρατός της Καταλωνίας» όπως κάποτε είχε αποκαλέσει την Barcelona ο Manuel Vasquez Mondalban, έμελλε να μείνει αμήχανος και φοβικός απέναντι στις απειλές της Μαδρίτης.

Μετά από σύσκεψη του Δ/Σ και παρά τις παραινέσεις πολλών επιφανών μελών του club αλλά και όλων των επίσημων συνδέσμων που προέτρεψαν δημόσια την διοίκηση να μην αφήσει την ομάδα να αγωνιστεί ανεξαρτήτως συνεπειών, η διοίκηση των blaugrana αποφάσισε ότι δεν θα αποσύρει την ομάδα, για να αποφύγει έτσι την τιμωρία της διοργανώτριας αρχής.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ανεκδιήγητος πρόεδρος Bartomeu αποφάσισε οι θύρες του γηπέδου να μην ανοίξουν. Ο κόσμος που περίμενε έξω από το Camp Nou, ενημερώθηκε ότι δεν θα μπορούσε να εισέλθει στο γήπεδο 10’ μόλις πριν το εναρκτήριο λάκτισμα.

Ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Καταλωνίας κόσμος ξυλοκοπούνταν, το καμάρι της πόλης, ο σύλλογος που στήριξε εμπράκτως, διαχρονικά και με το αίμα των μελών του την υπερηφάνεια του καταλανικού λαού, η Barcelona, αγωνίστηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Camp Nou, επειδή έτσι αποφάσισε ο θλιβερός της πρόεδρος.

ΑΛΛΑΓΗ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ

Στις 20 Οκτώβρη του 2018, η διοίκηση Bartomeu επιχείρησε να αλλάξει το έμβλημα του συλλόγου.

Στην ετήσια συνέλευση μελών και αντιπροσώπων της Barcelona, προτάθηκε προς έγκριση ένα νέο έμβλημα, από το οποίο απουσίαζε εντελώς το ακρωνύμιο FCB.

Πολλοί αντιπρόσωποι που πήραν τον λόγο, εξέφρασαν την αντίθεση τους εν μέσω χειροκροτημάτων από το σύνολο των συνέδρων.

Η αμηχανία της διοίκησης ήταν εμφανής και ο Bartomeu αποφάσισε να αποσύρει από τη συζήτηση το επίμαχο θέμα, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Ο κόσμος άρχισε να αποδοκιμάζει, ακούστηκαν συνθήματα που ζητούσαν την παραίτηση του προεδρείου και άλλα που απαιτούσαν να προχωρήσει η ψηφοφορία. Ο Bartomeu όμως ήταν ανένδοτος με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των συνέδρων να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Χαρακτηριστικότατη ήταν η παρέμβαση ενός συνέδρου ο οποίος παίρνοντας τον λόγο τόνισε: «Έρχομαι πρώτη φορά σε συνέλευση και θα φύγω απογοητευμένος. Ίσως θέλετε να μετατρέψετε τη Barcelona σε μια Ρεάλ Μαδρίτης, ίσως σας αρέσει το μοντέλο του Perez, αλλά αυτό δεν γίνεται κύριε Bartomeu. Γιατί αυτή εδώ, είναι η Barça. Δεν είναι δυνατόν να αποσύρετε την ψηφοφορία για το έμβλημα, επειδή βλέπετε πως θα καταψηφιστεί. Και επίσης δεν μας είπατε τίποτα για την αντίδραση του συλλόγου, όταν πέρυσι και ενώ η Καταλωνία έβραζε, η ομάδα αγωνίστηκε κεκλεισμένων των θυρών με την Las Palmas. Θα μας πείτε ποιος το αποφάσισε αυτό; Τέλος, λέμε ναι στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, ωστόσο ο κύριος Rosell δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και επίσης, δεν βλέπω κανέναν από την διοίκηση σας να φορά σήμερα την κίτρινη κορδέλα σε ένδειξη συμπαράστασης αυτών των ανθρώπων.»

Barçagate. ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ i3Ventures

Στις 17 Φεβρουαρίου 2020, ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena SER αποκάλυψε πως η Barcelona προσέλαβε μια εταιρεία, την i3Ventures, για να παρακολουθεί τα socials (κοινωνικά δίκτυα) του συλλόγου. Είναι κάτι που το κάνουν πολλές ομάδες, για να παρακολουθούν και να αυξάνουν την αλληλεπίδραση αλλά και την απήχηση τους, στους φιλάθλους. Κάτι, με λίγα λόγια, που δεν είναι παράνομο. Στην περίπτωση όμως της Barça, προέκυψε μια εκπληκτική λεπτομέρεια.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του Cadena SER, η Barcelona δεν ζήτησε απλά στατιστικά στοιχεία, αλλά προσπάθησε μέσω εικονικών λογαριασμών που δημιούργησε η i3Ventures στα socials, να δημιουργήσει πλήγμα στην δημόσια εικόνα πολλών ανθρώπων που έχουν ή είχαν σχέση με το σύλλογο. Στο στόχαστρο βρέθηκαν νυν και πρώην παίκτες, πρόεδροι και προπονητές.


Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη, ο διευθυντής της i3Ventures, Carlos Ibanez, μίλησε στο Catalunya Radio, επιβεβαιώνοντας πως η εταιρεία του είχε προσληφθεί από τον σύλλογο απλά για στατιστική διερεύνηση στα socials και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.


Στις 21 Φεβρουαρίου, το Δ/Σ του συλλόγου γευμάτισε σε εστιατόριο για να συζητήσει -αρχικά άτυπα- το ζήτημα που προέκυψε. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε από τον σύλλογο η ανάθεση της υπόθεσης στην PWC, ανεξάρτητη εταιρεία που εδρεύει στην Αγγλία. Ο ρόλος της ήταν να διερευνήσει την καταγγελία, με σκοπό να βρει ποια πρόσωπα και με ποιο ρόλο, έχουν εμπλακεί στην ιστορία. Τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν εκπληκτικά:

1. Η PWC έχει καταλήξει ότι το κόστος των υπηρεσιών που παρείχε η i3Ventures ήταν υπερβολικά υψηλό. Με απλά λόγια, για μια δουλειά που στην αγορά κοστολογείται περίπου στα 150.000€, η i3Ventures έλαβε από την Barcelona, 980.000€.

2. Η PWC εκτιμά πως είναι τουλάχιστον περίεργο να ανατίθεται τέτοια εργασία σε μια εταιρεία (i3Ventures) που εδρεύει στην Ουρουγουάη, όταν στην Ισπανία υπάρχουν αντίστοιχες που προσφέρουν καλύτερες τιμές αλλά και εξυπηρέτηση.

3. Η πληρωμή της i3Ventures χωρίστηκε σε πέντε μέρη για να αποφευχθεί o έλεγχος από τα οικονομικά όργανα του συλλόγου. Τα τιμολόγια ήταν της τάξεως των 198.000€, κάτω από το όριο των 200.000€ δηλαδή, όπου θα απαιτούνταν, βάσει καταστατικού, η έγκριση της επιτροπής ελέγχου.

Η πιο σημαντική πληροφορία από την εξέλιξη της έρευνας ήταν πως ο Jaume Masferrer, που ήταν για χρόνια σύμβουλος, επικεφαλής του γραφείου και το δεξί χέρι του προέδρου Bartomeu, ήταν εκείνος που είχε αναλάβει αποκλειστικά τις επαφές του συλλόγου με την i3Ventures και βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με τον Ουρουγουανό επιχειρηματία Carlos Rafael Ibáñez Constantino, στον οποίο ανήκει η εταιρεία.  

Στην όλη διαδικασία, κανένας διευθυντής ούτε τα άλλα μέλη του Δ/Σ της Barça, είχαν γνώση του τι συνέβαινε.

Τον Νοέμβριο του 2017 μάλιστα, ο Masferrer παρήγγειλε μια μελέτη των socials της δεύτερης ομάδας και της ακαδημίας (fcbarcelonab και fcbmasia). Ήταν απλά η βιτρίνα μέσω της οποίας  καταβλήθηκαν χρήματα στην i3Ventures. Χρήματα που δυστυχώς αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό της La Masia.

Η έρευνα για το σκάνδαλο του «Barçagate» δεν έχει ολοκληρωθεί. Ό,τι διαβάσατε πιο πάνω, είναι ένα χρονολόγιο της υπόθεσης, μαζί με ορισμένες σημαντικές πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο και η διασταύρωση των οποίων εκκρεμεί.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως τα πρόσωπα που γνώριζαν πως η Barcelona είχε ζητήσει την παρακολούθηση των socials του συλλόγου, ήταν ελάχιστα. Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αυτό φυσικά δεν απαλλάσσει κανέναν από τις οποιεσδήποτε ευθύνες. Όσο συγκεντρωτικά κι αν διοικούσε ο Bartomeu, δεν είναι δυνατόν ένα ολόκληρο διοικητικό συμβούλιο, να μην γνώριζε τι γίνεται.

Είτε από ανικανότητα, είτε από αδιαφορία, είτε από σιωπηρή συνενοχή, πολλοί -μεταξύ των οποίων και κάποιοι από όσους πρόσφατα παραιτήθηκαν- έχουν μεγάλες ευθύνες.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι θα αποκαλύψει η τελική έκθεση της PWC. Ούτε ξέρω πόσο ανεξάρτητη είναι τελικά η έρευνα. Είναι βέβαιο όμως, πως το κύρος του συλλόγου δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα. Ανούσιο και με μεγάλο κόστος για όλους όσους εργάζονται για το καλό του, εκτός ίσως από έναν. Αυτόν που είχε κέρδος να παρουσιάζονται ως αναξιόπιστοι πρώην και υποψήφιοι πρόεδροι, πρώην και νυν παίκτες και πρώην προπονητές.

Το απίστευτο είναι, πως ο Jaume Masferrer απομακρύνθηκε τελικά από τον σύλλογο μετά από την παραίτηση Bartomeu και με προσωπική παρέμβαση της διοικούσας επιτροπής.

ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ GOLDMAN SACHS

Με το project του Espai Barca να έχει μείνει ήδη πολύ πίσω σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο Bartomeu φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία για δάνειο από την Goldman Sachs. Κάτι που δήλωσε ευθαρσώς όταν ανακοίνωσε την παραίτηση του. Στα ΜΜΕ γράφεται πως μέρος της συμφωνίας έχει ήδη υπογραφεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη. Μένει να δούμε τι δυνατότητες θα έχει η νέα διοίκηση, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί το σύνολο του δανείου, που μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον του συλλόγου.

ΠΟΙΑ SUPER LEAGUE;

Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο -και δεν έχεις το δικαίωμα- να ανακοινώνεις την ημέρα που παραιτείσαι από την προεδρία του συλλόγου, πως έχεις αποδεχθεί την συμμετοχή του σε μια λίγκα που δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί και η οποία βάζει τον σύλλογο «απέναντι» από την UEFA, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγεται το Champions League. 

Ακόμη και ο Javier Tebas, πρόεδρος της La Liga, κατηγόρησε τον Bartomeu πως λειτούργησε για λογαριασμό του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, Florentino Perez, που έχει όνειρο την δημιουργία μιας κλειστής λίγκας, με τη συμμετοχή μόνο πλούσιων συλλόγων.

ΥΠΟΘΕΣΗ MESSI

Δεν γνωρίζουμε και το πιθανότερο είναι πως δεν θα μάθουμε ποτέ, αν ο Messi παρέμεινε φέτος στη Βαρκελώνη πολύ απλά γιατί δεν μπορούσε βάσει συμβολαίου να φύγει ή επειδή δεν θέλησε ο ίδιος να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τον σύλλογο της καρδιάς του. Είναι όμως βέβαιο πως το κύρος του συλλόγου δέχθηκε ένα ακόμη βαρύ πλήγμα, με τον τρόπο που εξελίχθηκε η υπόθεση.

Ο κόσμος της ομάδας έμαθε από την ιστοσελίδα GOL πως ο καλύτερος παίκτης της ιστορίας του θα παραμείνει στην ομάδα, όπως είχε μάθει από το Instagram του Neymar πριν λίγα χρόνια την αποχώρηση του. Χάθηκε κάθε ψήγμα αξιοπιστίας, καμία επίσημη ενημέρωση, καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που θα έπρεπε να κάνουν κουμάντο.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

Έγιναν τόσα πράγματα σε αυτή την εξαετία, τόσες ανορθογραφίες και παρόλα αυτά, στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, ο Bartomeu δεν κράτησε ΟΥΤΕ μία λέξη που να εμπεριείχε αυτοκριτική. Σύμφωνα με την δική του οπτική, πάλευε κόντρα σε όλα και όλους και φεύγει θριαμβευτής και με γνώμονα την υπευθυνότητα που επιδεικνύει -σύμφωνα με τον ίδιο- απέναντι στον σύλλογο. Η ίδια η ιστορία όμως, έχει φροντίσει ήδη να τον διαψεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου