01 Μαΐου 2023

Κόντρα στα προγνωστικά

 


Αν τον περασμένο Αύγουστο, κάποιος έλεγε πως η Barça θα κατακτούσε το πρωτάθλημα και θα έφτανε ξανά στον τελικό του Champions League, έχοντας τραυματισμένες τις:

✔️Alexia Putellas (έχασε όλη τη σεζόν)

✔️Carolin Hansen (έμεινε 3 μήνες εκτός), 

✔️Mariona Caldentey (σχεδόν 2 μήνες εκτός)

✔️Jana Fernandez (επέστρεψε πρόσφατα μετά από έναν χρόνο εκτός) 


και με την Lieke Martens να φεύγει για την PSG (δεν απάντησε ποτέ στην πρόταση ανανέωσης της ομάδας), στην καλύτερη περίπτωση θα χαρακτηριζόταν ως υπεραισιόδοξος. 


Κι όμως τα κατάφερε. Και τα κατάφερε με τρόπο εμφατικό. 


Μετράει ήδη 26/26 νίκες στη Liga F με 1️⃣0️⃣8️⃣ γκολ υπέρ και μόλις 5️⃣ κατά. Με 4 αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, χθες το βράδυ σήκωσε την κούπα 🏆 στον αέρα του Estadi Johan Cruyff και στις 3 Ιουνίου θα διεκδικήσει στην Ολλανδία και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ενώ κέρδισε και το ισπανικό Super Copa. 


Ο μόνος τίτλος τον οποίο δεν διεκδικεί είναι το Copa de la Reina, όχι γιατί αποκλείστηκε από κάποια αντίπαλη ομάδα, αλλά λόγω αντικανονικής συμμετοχής της Geyse (που κουβαλούσε μια κάρτα από την προηγούμενη σεζόν όταν έπαιζε στη Μαδρίτη) γεγονός που προκάλεσε τον αποκλεισμό της Barça από τη διοργάνωση. 


Την κούπα της πρωταθλήτριας μπορεί να την σήκωσε χθες πρώτη η Alexia που επέστρεψε στα γήπεδα μετά από 10 μήνες, όμως για αυτόν τον τίτλο άλλες ήταν οι πρωταγωνίστριες, που σήκωσαν το βάρος της απουσίας της, βγήκαν μπροστά και απέδειξαν πως η Barça ναι μεν έχει στις τάξεις της την καλύτερη ποδοσφαιρίστρια στον κόσμο, έχει όμως και πολλές ακόμη ισάξιες της. 


Πρώτη και καλύτερη η Aitana Bonmati. Η παίκτρια που φέτος ήταν 5η στην ψηφοφορία του Balon d’ Or, κουβάλησε την ομάδα στις πλάτες της σε όλα τα παιχνίδια υψηλού κινδύνου. 


Σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα κορυφής, θα ήταν η απόλυτη σταρ. 


Στη Βαρκελώνη έχει αποδεχθεί την χρυσόσκονη που πέφτει απλόχερα στην Alexia, αλλά αποδεικνύει στο γήπεδο πως μπορεί να κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα εξίσου καλά. 

8️⃣ γκολ και 9️⃣ ασίστ στο πρωτάθλημα. 

5️⃣ γκολ και ακόμη 9️⃣ ασίστ στο Champions League (πρώτη στη σχετική λίστα και στις δυο διοργανώσεις). 


Εξίσου σπουδαία η Hansen, που επέστρεψε μετά από 3 μήνες για να κρίνει με 2 δικά της γκολ την πρόκριση στον τελικό του Champions League. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Ούτε η πρώτη που τα φώτα δεν πέφτουν πάνω της. Μια σούπερ σταρ στο γήπεδο που συστηματικά αγνοείται από τα ΜΜΕ. 


Η Patri άφησε τη θέση της pivote και μετακινήθηκε σε εκείνην της εσωτερικού μέσου για να χωρέσει στο αρχικό σχήμα η Keira Walsh. 


🔊«Στην αρχή έβλεπα πολλούς αγώνες ώστε να καταλάβω πως έδινε τις τελικές πάσες η Alexia και να προσαρμοστώ στη νέα μου θέση» είπε πρόσφατα σε συνέντευξη της. Και τα κατάφερε με εκπληκτικό τρόπο. 


Και όταν η Keira Walsh προσαρμόστηκε στην Βαρκελώνη, η συνεργασία τους στο κέντρο μετατράπηκε σε ποίημα. 


🔊«Η Patri είναι η καλύτερη αμυντική μέσος στον κόσμο και αυτό δεν αναγνωρίζεται. Μαθαίνω τόσα πράγματα από αυτήν σε κάθε προπόνηση» δήλωσε η συνομήλικη της, Keira Walsh, μια παίκτρια που θεωρείται -όχι άδικα- από τις καλύτερες pivote στον κόσμο. 


Η παραγωγική συνύπαρξη τους πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στη σπουδαία δουλειά του τεχνικού επιτελείου και ειδικότερα του προπονητή, του Jonatan Giraldez. Ο οποίος βελτίωσε την ομάδα σε όλους τους τομείς. 


Η Barça δεν βασίζεται πλέον σε 12-13 παίκτριες. Όλες έχουν χώρο, χρόνο και ρόλο. Και όλες παρουσιάστηκαν καλύτερες από την περσινή σεζόν. 


👉Οι σταθερές αξίες 

(Paños, Mapi, Paredes, Mariona, Marta, Oshoala)


👉Οι πιο νεαρές (Pina, Lopez, Ema, Jana, Laia)


👉Αυτές που πλέον προσαρμόστηκαν (Rolfö και Engen) 


👉Αλλά και οι μεταγραφές όπου, εκτός της Keira που μοιάζει πλέον πως είναι χρόνια στην ομάδα, όλες προσέφεραν. H Geyse ως γνήσια Βραζιλιάνα κρατάει λίγο παραπάνω τη μπάλα αλλά έχει δώσει νέα χαρακτηριστικά στην επίθεση της Barça. H 19χρονη Salma έχει πετύχει ήδη 10 γκολ στο πρωτάθλημα και κέρδισε θέση βασικής στο Λονδίνο με την Chelsea. Η Lucy Bronze πρόσθεσε δύναμη στο δεξί άκρο της άμυνας, και η Nuria όποτε χρειάστηκε έδωσε λύσεις στο αριστερό άκρο. 


🔊«Τίποτα δεν κρατάει για πάντα, πρέπει να εκτιμήσουμε τον τίτλο του πρωταθλήματος. Είναι το 4ο συνεχόμενο και δεν ήταν καθόλου εύκολο με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε» είπε χθες η Claudia Pina και πόσο δίκιο έχει. 


Με τα μεγαθήρια του χώρου να επενδύουν σημαντικά ποσά για μεταγραφές (και κυρίως για μισθούς) στην Ευρώπη και την Ρεάλ Μαδρίτης να πράττει το ίδιο στην Ισπανία, όλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν λίγο περισσότερο αυτό που έχει χτιστεί στη Βαρκελώνη την τελευταία πενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου