08 Απριλίου 2020

Βόμβα Rousaud. Ζητήσαμε πρόωρες εκλογές, αλλά ο Bartomeu αρνήθηκε


Σαν βόμβα έσκασε στην επικαιρότητα της Barcelona, η σημερινή συνέντευξη του θεσμικού αντιπροέδρου του συλλόγου, Emili Rousaud, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER. Το Νο2 στην ιεραρχία διαδοχής της διοίκησης των Καταλανών, αποκάλυψε ότι μέλη της διοίκησης, ζήτησαν προ διμήνου από τον πρόεδρο Bartomeu να επισπεύσει τις εκλογές και ότι εκείνος, παρά το ότι αρχικά τους διαβεβαίωσε πως θα το κάνει, αν ο επιθυμεί η πλειοψηφία, τελικά τους αγνόησε. Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί, αναλυτικά, καθώς από αργά χθες το βράδυ, φάνηκε πως θα έχουμε εξελίξεις.


Πριν από περίπου ένα μήνα, στις 13 του Μάρτη, σας μετέφερα μέσω της σελίδας των Balacticos στο Facebook, δύο πληροφορίες σε σχέση με τα διοικητικά της Barça. Η μία αφορούσε στον νυν πρόεδρο του συλλόγου, Josep Maria Bartomeu και η άλλη, στον προκάτοχο του, Sandro Rosell.

Έγραφα λοιπόν τότε ότι:

«Ο πρόεδρος της Barça, Josep Maria Bartomeu, στις 13 Μαρτίου 2020, ξεκαθάρισε πως είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει την εξαετή θητεία της διοίκησης του, που λήγει το 2021. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «Δεν θα είμαι υποψήφιος ξανά, αλλά αν είχα τη δυνατότητα, θα το έκανα, γιατί υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν».

Μέχρι πρόσφατα, γνωρίζαμε πως ο άνθρωπος που έχει επιλέξει να στηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 2021 ο Bartomeu, είναι ο Emili Rousaud, που είναι μέλος και της υπάρχουσας διοίκησης. Ωστόσο οι τριγμοί που προκλήθηκαν στο Δ/Σ από το Barça Gate, φαίνεται να έχουν φέρει σε ρήξη τους δύο άνδρες.

H υποψηφιότητα του Victor Font θεωρείται δεδομένη, κάτι που δεν ισχύει για τους Benedito και Freixa. Ακόμη και για τον Joan Laporta, τίποτα δεν πρέπει να προεξοφλείται, καθώς ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου δεν έχει πάρει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις του.

Αυτό που είναι όμως εκπληκτικό, είναι οι πληροφορίες που μεταφέρει μερίδα των ΜΜΕ στην Ισπανία και οι οποίες θέλουν τον Sandro Rosell να ετοιμάζει την μεγάλη επιστροφή, μέσω ενός προσώπου που θα λειτουργήσει ως «βιτρίνα». Το άτομο αυτό, εικάζεται πως είναι ο Jordi Roche, πρώην πρόεδρος της Girona και της Καταλανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

O Sandro Rosell, που αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2019 “λόγω αμφιβολιών” σε υπόθεση που αφορούσε δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή σε σημαντική μερίδα ΜΜΕ της Βαρκελώνης (μέσω του Gruppo Godo που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις Mundo Deportivo, La Vanguardia και RAC1).
Στο άκουσμα και μόνο της πληροφορίας (η οποία προφανώς ελέγχεται) δεν μπορεί παρά να με πιάνει ρίγος, σκεπτόμενος πόσο κακό έχουν κάνει στον σύλλογο οι ενέργειες του Sandro Rosell, όταν βρισκόταν στην προεδρία του. Θα παρακολουθώ το ζήτημα και θα σας ενημερώνω για την εξέλιξη του.»

Αυτά έγραφα λοιπόν στις 13 Μαρτίου και πριν περάσει ένας μήνας, οι πληροφορίες που μετέφερα και για τις δύο υποθέσεις, αρχίζουν να διασταυρώνονται. Πάμε να δούμε αναλυτικά, τι έχει συμβεί.

Αργά το βράδυ της 7ης Απριλίου 2020, αρχικά ο δημοσιογράφος της εφημερίδας SPORT, Joan Vehils και αργότερα το σύνολο των ΜΜΕ, μετέφεραν την πληροφορία πως η τελευταία συνεδρίαση του Δ/Σ της Barcelona, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου (την περασμένη Δευτέρα), ήταν επεισοδιακή.

Ο BARTOMEU ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟΝ «ΔΕΛΦΙΝΟ» ΤΟΥ
Ο Bartomeu επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Emili Rousaud το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ/Σ, ζητώντας του προσωπικά να παραιτηθεί. Ο Rousaud ήταν μέχρι και πριν από λίγες ώρες, το Νο2 στην ιεραρχία διαδοχής της Barcelona. Ο άνθρωπος στον οποίο ο Bartomeu είχε αναθέσει καθήκοντα θεσμικού αντιπροέδρου τον περασμένο Γενάρη, χρίζοντας τον τότε άτυπα, ως «δικό του» υποψήφιο και «συνεχιστή του έργου του» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2021.

Μαζί με την παραίτηση Rousaud, o Bartomeu ζήτησε τις παραιτήσεις τριών ακόμη μελών του ΔΣ. Του Enrique Tombas που εκτελεί καθήκοντα οικονομικού αντιπροέδρου,  του Silvio Elias που είναι υπεύθυνος για την Barça Β και του Ramon Pont, που έχει την ευθύνη του διαφημιστικού τομέα. 

Συνολικά, ο Bartomeu αξιώνει την παραίτηση δύο αντιπροέδρων και δύο διευθυντών του συλλόγου, με το αιτιολογικό πως εργάζονται σκιωδώς πίσω από την πλάτη του, προσπαθώντας να του προκαλέσουν προσωπική φθορά και να του μεταθέσουν το σύνολο των ευθυνών για όσα στραβά συμβαίνουν στη Barcelona. Επισήμως, αιτιολόγησε την απόφαση του, λέγοντας τους πως θέλει στον στενό του κύκλο, άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Τα δύο ζητήματα που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, είναι το Barça Gate και η νέα παρεξήγηση που δημιουργήθηκε με τους παίκτες, σε σχέση με την μείωση των αποδοχών τους, λόγω της οικονομικής στενότητας που προκάλεσε η πανδημία του Κορωνοϊού.

Ο Rousaud τον κατηγορεί (ανοικτά πλέον) πως επέτρεψε (ή και προκάλεσε) τη διάθεση χρηματικών ποσών που δεν περίσσευαν, για έναν ανήθικο σκοπό: Tη δυσφήμιση δηλαδή ποδοσφαιριστών και προπονητών μέσω κοινωνικών δικτύων. Χρήματα που τώρα λείπουν από τη μισθοδοσία παικτών και υπαλλήλων του συλλόγου.

Δεν είναι επίσης μυστικό, πως οι τέσσερις άνδρες, μαζί με μερικά ακόμη μέλη του Δ/Σ, είχαν ζητήσει πριν από δύο μήνες από τον Bartomeu να επισπεύσει την προκήρυξη εκλογών. Κάτι που δεν τους συγχώρησε ποτέ.

Βάσει καταστατικού, ο εκάστοτε πρόεδρος της Barcelona, δεν έχει τη δυνατότητα να καθαιρέσει μέλη του Δ/Σ, οπότε αν οι ίδιοι δεν θελήσουν να παραιτηθούν, τότε θα παραμείνουν στο διοικητικό συμβούλιο ως απλά μέλη. Μπορεί όμως να περιορίσει τρομερά τις αρμοδιότητες τους. Και αυτό συνέβη ήδη με τους 2 εκ των 4 «αποστατών» καθώς ο Tombas αντικαταστάθηκε από τον Jordi Moix (υπεύθυνος για το project του Espai Barça) και ο Elias από τον David Bellver.

Ο ROUSAUD ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕ
Πριν από λίγη ώρα, ο Emili Rousaud έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, επιβεβαιώνοντας, τόσο την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Bartomeu, όσο και το γεγονός πως του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Δήλωσε επίσης πως αρνήθηκε αλλά το σκέφτεται, και δεν θα βιαστεί να πάρει αποφάσεις.

«Δεν έχω πρόθεση να παραιτηθώ. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Ο Bartomeu μπορεί να μου αφαιρέσει τον τίτλο του αντιπροέδρου, αλλά μπορώ να παραμείνω μέλος του Δ/Σ. Μου είπε πως θέλει να κάνει μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση και πως για μένα όπως και για μερικούς ακόμη που είμαστε ήδη στο Δ/Σ, έχει αμφιβολίες. Δεν του έχω δώσει όμως το δικαίωμα να με αμφισβητεί» είπε ο Rousaud στο μικρόφωνο του Cadena SER και συνέχισε:

«Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε σαν διοικητικό συμβούλιο από κοντά, σε ένα εστιατόριο της Βαρκελώνης, πολλοί από εμάς ζητήσαμε από τον Bartomeu να προκηρύξει εκλογές πιο νωρίς από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Δεν απαιτήσαμε να παραιτηθεί, το τονίζω αυτό. Ζητήσαμε απλά πρόωρες εκλογές. Μας είπε πως αν αυτό θέλει η πλειοψηφία, τότε θα το κάνει. Παρόλο όμως που τα περισσότερα μέλη του Δ/Σ ταχθήκαμε υπέρ της προκήρυξης εκλογών, τελικά ο κύριος Bartomeu δεν έκανε τίποτα.»

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του, στην υπόθεση με την εταιρεία που δυσφήμιζε παίκτες και προπονητές που σχετιζόταν ή σχετίζονται ακόμη με τον σύλλογο: «Δεν υπάρχει λόγος να ελέγξουμε με ποιόν τρόπο δίναμε λεφτά στην εν λόγω εταιρεία. Είναι κάτι που το γνωρίζω ήδη, καθώς είμαι στην αντίστοιχη επιτροπή που ελέγχει κινήσεις κεφαλαίων και ξέρω πως τα ποσά που δόθηκαν στην I3Venture, εμφανίστηκαν εσκεμμένα μικρότερα, για να αποφύγουν τον εσωτερικό έλεγχο του συλλόγου.»

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ας δούμε τι προβλέπει  το άρθρο 43.1 του καταστατικού της Barcelona, για τις εκλογές.

Αν η θητεία της διοίκησης Bartomeu ολοκληρωθεί κανονικά, δηλαδή στις 30 Ιουνίου 2021, τότε η προκήρυξη εκλογών πρέπει να γίνει στο τελευταίο εξάμηνο της λειτουργίας της, δηλαδή στο διάστημα από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου 2021.

Αν η θητεία της διοίκησης δεν ολοκληρωθεί κανονικά, τότε αναλαμβάνει καθήκοντα προεδρείου μια προσωρινή επιτροπή, υπό τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής του συλλόγου (στην προκειμένη περίπτωση ο Carles Tusquets). Η επιτροπή αυτή είναι υποχρεωμένη να διεξάγει τις εκλογές εντός 3 μηνών. Αν δηλαδή ο Bartomeu αναγκαζόταν σε παραίτηση αύριο το πρωί, η Barcelona θα είχε νέο πρόεδρο το αργότερο μέχρι τις 8 Ιουλίου.     

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ Ο BARTOMEU
Θεωρητικά με δυο τρόπους. Είτε μέσω πρόταση μομφής, που θα στηρίξει βάσει καταστατικού το 66% των μελών που θα προσέλθει να ψηφίσει, είτε μέσω παραίτησης του παραπάνω από το 50% του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από 19 μέλη. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι σχεδόν αδύνατο να συμβούν την τρέχουσα περίοδο, ακόμη κι αν σκάσει κάποια «βόμβα», κυρίως μέσω του Barça Gate. Και ο λόγος είναι απλός:

Με ανθρώπους να πεθαίνουν από την πανδημία του Κορωνοϊού και την κοινωνία στο σύνολο της να έχει μπει ουσιαστικά στον πάγο, κανείς δεν θα τολμούσε να φτάσει τώρα την κατάσταση στα άκρα.

Ακόμη όμως κι αν δια μαγείας η ζωή όλων μας επέστρεφε από αύριο σε φυσιολογικούς ρυθμούς, και πάλι μια αλλαγή διοίκησης θα ήταν δύσκολη.

Αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη το 2008, όταν ο τότε πρόεδρος της Barcelona, Joan Laporta, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής του Oriol Giralt. Υπέρ της αποπομπής του, ψήφισε το 60% των μελών. 8 σημαντικότατα μέλη του ΔΣ (μεταξύ των οποίων και ο Soriano που σήμερα βρίσκεται στην Manchester City) παραιτήθηκαν, καθώς θεώρησαν πως η διοίκηση δεν είχε πλέον την ηθική νομιμοποίηση να συνεχίσει. Βάσει καταστατικού όμως, ο Laporta είχε το δικαίωμα να μην παραιτηθεί. Και δεν παραιτήθηκε.

Γυρίζοντας στο σήμερα, είναι δεδομένο πως ο Bartomeu θα κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του ώστε να ολοκληρώσει τη θητεία του κανονικά. Σε αυτό το πλαίσιο, απομακρύνει ή παροπλίζει με συνοπτικές διαδικασίες όλους όσους βρίσκονται σε καίρια πόστα και θεωρεί πως του κάνουν πόλεμο ή απλά δεν ακολουθούν τη δική του γραμμή.

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στη Barcelona, ούτε είναι κάτι που μπορεί από μόνο του να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν στην προκήρυξη εκλογών.

Ταυτόχρονα, ο Bartomeu θα ψάξει να βρει νέο «διάδοχο» τον οποίο θα στηρίξει στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Τα επικρατέστερα ονόματα πλέον, είναι εκείνα του Jordi Cardoner και του Jordi Moix.

Δεδομένης δε, της κατάστασης με τον Κορωνοϊό, όπως προανέφερα, οποιαδήποτε σκέψη για στήσιμο κάλπης και πρόταση μομφής μέσα στο 2020, μοιάζει με δύσκολη συνθήκη. Δύσκολη, αλλά ίσως όχι απίθανη.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ROSELL
Πριν από έναν μήνα, σας έγραψα πως ο πρώην πρόεδρος της Barcelona, Sandro Rosell, ετοιμάζει την επιστροφή του, κρυμμένος πίσω από το όνομα ενός φαινομενικά νέου και άφθαρτου προσώπου, που ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2021. Του Jordi Roche. Κρατήστε αυτό το όνομα για παρακάτω…

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, η Mundo Deportivo (μια εφημερίδα που στηρίζει διαχρονικά τον Sandro Rosell) φιλοξενεί σήμερα σειρά άρθρων σε σχέση με τα διοικητικά της Barcelona. Σε ένα απ’ αυτά, ο δημοσιογράφος Joan Poqi, καταλήγει πως για το προεδρικό χρίσμα του 2021, εκτός της υποψηφιότητας της τρέχουσας διοίκησης (με άλλον επικεφαλής) και του Victor Font, υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο μία ακόμη που θα μπορούσε να προσφέρει κάτι διαφορετικό στη Barcelona. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του και χωρίς να εξηγεί τους λόγους, αυτή η υποψηφιότητα είναι του… Jordi Roche.

Να λοιπόν η πρώτη επιβεβαίωση των όσων σας μετέφερα στις αρχές του Μάρτη. Με αποδείξεις και γεγονότα. Με δεδομένο πως στη Barcelona θα διεξαχθούν σίγουρα προεδρικές εκλογές, το πολύ σε ενάμισι χρόνο από τώρα, όλοι έχουν αρχίσουν ήδη να διαμορφώνουν τη δική τους προεκλογική ατζέντα. Είτε πρόκειται για υποψηφίους, είτε πρόκειται για πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα θελήσουν να αναμειχθούν στα διοικητικά του συλλόγου. Και υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου