21 Απριλίου 2020

Rosell: Στη φυλακή έγινα πιο δυνατός


Τον Ιούνιο του 2010 ο Sandro Rosell εκλέχθηκε 39ος πρόεδρος του FC Barcelona, συγκεντρώνοντας το 61,35% των ψήφων, το υψηλότερο ποσοστό που συγκέντρωσε ποτέ υποψήφιος, σε εκλογές για την προεδρία του συλλόγου. Τον Ιανουάριο του 2014 παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, αφήνοντας τη θέση του στον Bartomeu.


Τον Μάιο του 2017 προφυλακίστηκε για μια υπόθεση που αφορούσε ξέπλυμα χρήματος. Παρέμεινε στη φυλακή σχεδόν για 2 χρόνια (21 μήνες). Τον Φεβρουάριο του 2019 αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Από τότε δεν είχαμε νέα του. Δεν είχε μιλήσει πουθενά.

Ένα χρόνο μετά την αποφυλάκιση του, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη, στην Mundo Deportivo. Μια συνέντευξη η οποία μοιάζει αρκετά με αγιογραφία, τον παρουσιάζει ως θύμα και αποφεύγει επιμελώς να κρύψει όλες τις ανορθογραφίες της περιόδου του, στην προεδρία της Barcelona.    

Δεν συμπάθησα ποτέ τον Sandro Rosell. Και δεν το έκρυψα επίσης. Προσπάθησα όμως να είμαι δίκαιος απέναντι του και να στηρίξω την κριτική μου με επιχειρήματα. Υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, που αποδεικνύουν πως πολλές φορές ενήργησε μικρόψυχα.

Την επομένη της εκλογής του, ο αείμνηστος Johan Cruyff παρέδωσε στα γραφεία του συλλόγου τομετάλλιο του «Προέδρου Τιμής» που του είχε παραχωρηθεί από τη διοίκηση Laporta, αφού ο Rosell δεν σταματούσε να θυμίζει προεκλογικά, πως το καταστατικό του συλλόγου δεν προέβλεπε τέτοιον τίτλο.

Ο Rosell έχει σοβαρές ευθύνες για την αποδόμηση μιας ομάδας που χάρισε και στην δική του προεδρία σημαντικούς τίτλους. Είχε πάντα την προσωπική του ατζέντα, από το 2003 που ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου, μέχρι και σήμερα. Λάτρης των βραζιλιάνων, μιας χώρας στην οποία είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες, προσπάθησε να αλλάξει τελείως το αγωνιστικό -και όχι μόνο- προφίλ της Barça.

Από την απόπειρα αντικατάστασης (το 2004) του Rijkaard με τον Gratacos αρχικά και τον Scolari στη συνέχεια, μέχρι την ομιχλώδη μεταγραφή του Neymar, την σχέση του με τον Guardiola και με το Qatar, o Rosell προκάλεσε στη Barcelona προβλήματα που θα ακολουθούν τον σύλλογο για πολλά χρόνια ακόμη.

Όλα αυτά τα έχω καταγράψει αρθρογραφικά στους balacticos, αλλά όπως προείπα, προσπαθώ ταυτόχρονα να είμαι και δίκαιος και το κυριότερο, συνεπής απέναντι στους αναγνώστες. Σε αυτό το πλαίσιο, σας παραθέτω σήμερα τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε στην Cristina Cubero, για λογαριασμό της MD.         

Θα υπογράφατε ξανά τον Neymar;
Από αθλητικής απόψεως ναι, χωρίς αμφιβολία. Αλλά με ορισμένους όρους στο συμβόλαιο του, που θα είχαν να κάνουν με τα αποτελέσματα, τα κοινωνικά δίκτυα και τη συμπεριφορά του. Γραπτούς όρους.

Τι έχει ο Neymar που τον κάνει ξεχωριστό;
Μοναδικό ταλέντο και προσωπική αύρα που συνδυάζονται με μεγάλη διαφημιστική αξία.
                                                                                            
Γιατί ο Messi επιθυμεί την επιστροφή του Neymar;
Ο Messi, που είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου και έξυπνος ταυτόχρονα, θέλει στο πλευρό του τους καλύτερους, για να κερδίσει τα πάντα.

Πιστεύετε πως υπάρχει καλύτερος παίκτης από τον Messi;
Όχι, είναι ο καλύτερος και μάλιστα διαχρονικά, αν και για μένα, χωρίς να είμαι αντικειμενικός, ο Ronaldinho ήταν εξίσου καλός ή και καλύτερος του, τουλάχιστον για κάποιες σεζόν.

Τι προσφέρει στη Barça o Messi;
Πολλά. Πάρα πολλά. Τα περισσότερα που έχει προσφέρει κανείς στον σύλλογο από την ίδρυση του. Και η Barcelona προσφέρει στον Messi. Είναι μια αμφίδρομη σχέση. Αλλά ας μην χάσουμε το μέτρο. Ο Messi θα αφήσει απίστευτες αναμνήσεις, αλλά η Barça θα συνεχίσει.

Τι σημαίνει ο Ronaldinho για την ιστορία της Barça;
Ήταν ένα θεμελιώδες κομμάτι της. Άλλαξε την ιστορία της. Από τον συλλογικό πεσιμισμό, την πέρασε στην αισιοδοξία. Το χαμόγελο, η μαγεία και τα αποτελέσματα σε αθλητικό επίπεδο, επέστρεψαν στην ομάδα. Και υπήρξε μέντορας του Messi.

Πως βιώσατε την απόφαση του Bartomeu να αποσύρει την εμπιστοσύνη του, σε αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου;
Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η Barça είναι ένας προεδρικός θεσμός και συνεπακόλουθα ο πρόεδρος πρέπει να νιώθει πως έχει την υποστήριξη των μελών της διοίκησης. Υπήρχαν ήδη αρκετές εξωτερικές επιθέσεις που αποδυναμώσαν την εσωτερική λειτουργία του συλλόγου, οπότε πιστεύω πως είναι καλό που ο πρόεδρος χτίζει έναν κύκλο εμπιστοσύνης γύρω του. Η αποχώρηση του Silvio Elias που ήταν στην ομάδα από το 2010, με στενοχώρησε. Ήταν ένας πολύ καλός μάνατζερ και προσωπικός μου φίλος.

Φυλακιστήκατε γιατί ήσασταν πρόεδρος της Barça;
Αν δεν ήμουν πρόεδρος δεν θα φυλακιζόμουν, γι’ αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία. Ούτε πιστεύω πως θα ερευνούσε τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες η εφορία. Πριν εκλεγώ πρόεδρος δεν ελέγχθηκα ούτε μία φορά. Μετά την εκλογή μου ελέγχθηκα για 72 αδικήματα. Δεν το θεωρώ τυχαίο.

Βλέπετε τον πρόεδρο Bartomeu δυνατό;
Πολύ δυνατό. Ο Barto είναι πολύ πιο δυνατός απ’ όσο πιστεύει ο κόσμος.

Πως βλέπετε τις ερχόμενες εκλογές:
Με μεγάλο ενδιαφέρον. Το μόνο που θέλω είναι, κανένας υποψήφιος να μην εκπροσωπεί ΜΜΕ και οικονομικά συμφέροντα που πάντα ήθελαν να ελέγχουν τον σύλλογο, χρεώνοντας τον και κερδίζοντας ταυτόχρονα χρήματα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Θα θέτατε ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του συλλόγου;
Έχω υποσχεθεί στην μητέρα μου πως όσο ζει, δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος και εύχομαι να ζήσει 150 χρόνια. Επιπρόσθετα, πρέπει να ξέρεις πότε να γυρίζεις σελίδα.

Θα υποστηρίξετε κάποιον υποψήφιο;
Δεν θα υποστηρίξω όσους εκπροσωπούν ΜΜΕ, οικονομικά ή και πολιτικά συμφέροντα. Όταν έρθει η στιγμή και εφόσον τα μέλη θέλουν να με ακούσουν, θα καταγγείλω ανοιχτά τους υποψήφιους που τα εκπροσωπούν, ώστε να μην τους ψηφίσουν.

Τι προσόντα πρέπει να έχει ο διάδοχος του Bartomeu;
Ειλικρίνεια, ανεξαρτησία από εξωτερικά συμφέροντα, να είναι φίλος του ποδοσφαίρου και να μην έχει καμία ανάμειξη με την πολιτική, όσο θα είναι πρόεδρος του συλλόγου.

Ένα μέρος του Τύπου, ισχυρίζεται πως το διοικητικό συμβούλιο της Barça, είναι πλέον πολύ Rosellista. Συμφωνείτε;
Ένα μέρος του Τύπου που παραπληροφορεί και δεν αντιπαραβάλλει. Ο Bartomeu παίρνει μόνος τις αποφάσεις του. Αν επηρέαζα τόσο όσο λένε, τότε ο Silvio Elias που είναι φίλος μου, δεν θα είχε φύγει. Αυτά τα γράφουν όλοι όσοι από το 2010, όταν και είχα αναλάβει την προεδρία, ήταν εναντίον μου, παρακινούμενοι από άλλους κύκλους. Τους είχε ενοχλήσει μάλλον που έχασαν τα προνόμια τους. Και δεν ξέρω πώς να αποκωδικοποιήσω την έκφραση «Rosellistas». Είναι κάτι θετικό ή αρνητικό;

Γίνατε πιο δυνατός στη φυλακή;
Νομίζω ναι. Στη φυλακή είτε πεθαίνεις εσωτερικά, είτε γίνεσαι πιο δυνατός. Θυμάμαι πως την πρώτη ημέρα, μου έδωσαν 4 προφυλακτικά και 4 συσκευασίες με βαζελίνη. Ανησύχησα λίγο. 13 φορές δεν έγινε δεκτό το αίτημα μου για προσωρινή αποφυλάκιση, με το αιτιολογικό πως υπήρχε φόβος να φύγω από τη χώρα αεροπορικώς. Στη φυλακή συνάπτεις δεσμούς φιλίας με ανθρώπους που δύσκολα θα μπορούσες να κάνεις φίλους έξω.  

Στη φυλακή μπορούσατε να βλέπετε την Barça;
Στη Μαδρίτη, δεν μπορούσαμε να βλέπουμε αγώνες στην τηλεόραση, οπότε η μόνη μας λύση ήταν το ραδιόφωνο. Στην αρχή δεν ήθελα να ακούω τους αγώνες, μου προκαλούσε νευρικότητα, αλλά κατέληξα να είμαι πιο νευρικός όταν δεν τους άκουγα καν. Οπότε ξεκίνησα να τους ακολουθώ μέσω ραδιοφώνου.

Ο Florentino Perez (πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης) νοιάστηκε για σας όσο βρισκόσασταν στη φυλακή;
Ναι, μέσω ενός κοινού φίλου.

Γυρίστηκε ντοκιμαντέρ με την υπόθεση της δίκης σας;
Ναι, διάρκειας μίας ώρας. Είναι παραγωγή του TV3 και μου έχουν πει πως θα μεταδοθεί σύντομα στην prime time ζώνη. Ελπίζω να μην λογοκριθεί από τα υψηλά κλιμάκια του σταθμού, γιατί έφτασαν στα αυτιά μου κάποιες πληροφορίες που λένε πως ορισμένοι δεν θέλουν να μεταδοθεί.

Οι αντιδράσεις του κόσμου απέναντι σας; Σας σταματούν στο δρόμο;
Είναι εκπληκτικό. Η αποδοχή που έχω τώρα, είναι μεγαλύτερη κι από εκείνη που είχα όταν ήμουν πρόεδρος της Barça.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου