27 Ιουνίου 2016

Ημέρες ντροπής


Αθώοι όλοι, εκτός από τον σύλλογο. Αθώοι όλοι όσοι συμμετείχαν και ενεπλάκησαν σε αυτόν τον τραγέλαφο διαπόμπευσης του FC Barcelona την τελευταία τριετία, εκτός από το ίδιο το club. Αυτή θα είναι όπως φαίνεται η απόφαση του Ισπανικού δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση του κόστους μεταγραφής του Neymar στους blaugrana, το καλοκαίρι του 2013. Το συγκλονιστικό όμως, δεν είναι η -όπως όλα δείχνουν- τελεσίδικη απόφαση ντροπής, αλλά ο ελάχιστος αντίκτυπος  με τον οποίο τον υποδέχεται ο κόσμος της Μπάρσα.

Όσοι ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της υπόθεσης, διαβάζουν για αριθμούς, εικονικές εταιρείες, εμπλεκόμενες πλευρές, δικαστικές λεπτομέρειες και στο τέλος αδυνατούν να βγάλουν συμπέρασμα. Τις τελευταίες ημέρες δέχθηκα πολλές φορές την ίδια ερώτηση: Μπορείς να μας πεις με δυο λόγια, τι έγινε με την περίπτωση του Neymar; Αυτό λοιπόν θα επιχειρήσω να κάνω, στις επόμενες γραμμές, παρουσιάζοντας ένα χρονολόγιο της υπόθεσης.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Neymar παρουσιάζεται από την Μπαρσελόνα. Η μεταγραφή του από την βραζιλιάνικη Santos κόστισε €57.000.000. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Sandro Rosell -τότε- πρόεδρος της Μπάρσα.

Στις 23 Ιανουαρίου 2014 ο Sandro Rosell παραιτείται από την προεδρία του FC Barcelona. Είχε προηγηθεί η απόφαση του εισαγγελέα Pamblo Ruz να τον παραπέμψει σε δίκη, μετά από μήνυση ενός μέλους της Μπάρσα (Jordi Cases) με την οποία ζητούσε να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έλεγαν ότι το κόστος της μεταγραφής άγγιζε τα €100.000.000

Στις 24 Ιανουαρίου 2014, ο Josep Maria Bartomeu που ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου, επιχειρεί να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα πλήρη στοιχεία της μεταγραφής. Μαζί με τον Raul Sanlehi, τον άνθρωπο που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις, επιμένουν στους αρχικούς ισχυρισμούς του Rosell. Ισχυρίζονται ότι ο Neymar κόστισε μεν €57εκατομμύρια, αλλά παρουσιάζουν και ορισμένες «διαφανείς αλλά διακριτές συναλλαγές» (“transparent but discreet dealings” το ακριβές κείμενο από το site του FC Barcelona) οι οποίες ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα €87.000.000. Οι «διαφανείς αλλά διακριτές συναλλαγές» στοίχησαν €30.000.000. Η ξεδιάντροπη κοροϊδία άρχισε να απλώνεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014 το FC Barcelona μέσω επίσημης ανακοίνωσης γνωστοποιεί ότι θα καταθέσει συμπληρωματική δήλωση στην ισπανική εφορία, πληρώνοντας το ποσό των €13.500.000 για να “καλύψει οποιαδήποτε παρερμηνεία ή ευθύνη μπορεί να προέκυψε στην διερεύνηση της υπόθεσης Neymar”. Με λίγα λόγια «είμαστε αθώοι, αλλά πάρτε 13 εκατομμύρια, έτσι για να δείτε πόσο large είμαστε…» Η αλήθεια φυσικά είναι ότι ο σύλλογος κινδύνευσε με ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ των αγωνιστικών του δραστηριοτήτων εφόσον δεν κατέβαλε άμεσα το συγκεκριμένο ποσό. Κάτι που δεν μας είπε ποτέ κανένας, αλλά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σήμερα.

Τον Ιούλιο του 2014 O Sandro Rosell στην κατάθεση του ισχυρίστηκε ότι το επιπλέον κόστος της μεταγραφής ήταν γραμμένο στα ψιλά γράμματα του συμβολαίου και δεν το πρόσεξε!

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2015 είναι η σειρά του Bartomeu. Κατηγορείται από τις δικαστικές αρχές για χρήματα που δόθηκαν στην εταιρεία του πατέρα του Neymar (N&N) τον Γενάρη του 2014, λίγες ημέρες αφού ανέλαβε την προεδρία. Σε μια μνημειώδη κατάθεση ευθυνοφοβίας και θράσους, παραδέχεται την καταβολή των χρημάτων, αλλά ρίχνει όλες τις ευθύνες στον Rosell. «Ο Sandro είχε ζήσει στη Βραζιλία, ήξερε την αγορά, εγώ δεν είχα καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις» είναι μερικά από τα λόγια του. Έχει δε την ξεδιαντροπιά να εμπλέξει το όνομα του Tito Vilanova, όταν απαντώντας σε ερώτηση του δικαστή, λέει ότι ο Neymar αποκτήθηκε το 2013 και όχι το 2014, επειδή ήταν επιθυμία του αείμνηστου πρώην προπονητή της Μπάρσα!

Τον Φεβρουάριο του 2016 Rosell και Bartomeu αρνούνται να καταθέσουν εκ νέου, καθώς εταιρεία (DIS) που κατείχε το 40% των δικαιωμάτων του Neymar, αξιώνει και αυτή παραπάνω χρήματα.

Στις 10 Ιουνίου 2016 γίνεται γνωστό ότι οι νομικοί εκπρόσωποι του FC Barcelona έχουν έρθει σε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές. Ο σύλλογος θα κριθεί ΕΝΟΧΟΣ για δύο φορολογικά αδικήματα την περίοδο 2011-13 και θα κληθεί να καταβάλει ένα ποσό της τάξεως των €5.000.000 στο υπουργείο οικονομικών, ενώ τόσο ο Sandro Rosell για τον οποίο ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 7 ετών, όσο και ο Josep Maria Bartomeu θα απαλλαχθούν ΟΛΩΝ των κατηγοριών. Απομένει το πράσινο φως της διοίκησης του Καταλανικού club που θα προχωρήσει σε τακτική συνεδρίαση την Δευτέρα 13 Ιουνίου, ακριβώς για να επικυρώσει την συμφωνία.

Εφόσον αυτό συμβεί, θα πρόκειται για την εσχάτη προδοσία στην ιστορία του FC Barcelona. Ένα μάτσο δειλοί, αυτοί δηλαδή που απαρτίζουν τη σημερινή διοίκηση ενός συλλόγου που έχυσε κυριολεκτικά αίμα για την προάσπιση των αρχών του και της δημοκρατίας, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεων τους, κρύβονται πίσω από τα blaugrana χρώματα και τα κηλιδώνουν με τον χειρότερο τρόπο. 

Είναι οι ίδιοι που ευαγγελίζονταν εξυγίανση και οικονομικό συμμάζεμα. Είναι οι ίδιοι που ενέπλεξαν το club με μια χώρα στην οποία οι καταγγελίες για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξη της τρομοκρατίας, δεν έχουν τελειωμό. Είναι οι ίδιοι που έχουν μετατρέψει το Camp Nou σε κέντρο κάθε λογής δεξιώσεων, έναντι οικονομικού αντιτίμου και σύντομα θα μας ανακοινώσουν και την αλλαγή της ονομασίας του. Είναι οι ίδιοι που καταστρέφουν σταθερά το αθλητικό project. Είναι όμως και οι ίδιοι που ψηφίστηκαν από τα μέλη στις εκλογές του 2015. 

Το κρίμα στον λαιμό όσων ψήφισαν τον υπόδικο Bartomeu, έχοντας μοναδικό όραμα τις κούπες και όχι το πραγματικό διακύβευμα, δηλαδή την προάσπιση του mes que un club, στο άκουσμα του οποίου πολλοί πλέον -κακεντρεχής και μη- χαμογελούν ειρωνικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου