10 Απριλίου 2020

Ο Bartomeu ακροβατεί στο όριο της παραίτησης


Ούτε ένα, ούτε δύο. Έξι μέλη της διοίκησης της Barça, ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ την παραίτηση τους. Έξι από τα συνολικά 19 που αριθμεί το Δ/Σ. Δύο αντιπρόεδροι και τέσσερις εκτελεστικοί διευθυντές. Όσοι παρακολουθούν την αρθρογραφία μου, δεν θα εκπλαγούν με την παραπάνω πληροφορία. Είναι κάτι για το οποίο είχα προϊδεάσει από προχθές. Αυτό που άλλαξε, είναι ο αριθμός των συνολικών παραιτήσεων, που κάνει την επόμενη μέρα, ακόμη πιο απρόβλεπτη.

Ποιοι αποχώρησαν. Το χρονικό της παραίτησης και το ανοιχτό γράμμα προς τους φιλάθλους της Barcelona
Τα 4 ονόματα που σας ανέφερα στο περασμένο μου άρθρο: Ο θεσμικός αντιπρόεδρος Emili Rousaud και ο οικονομικός αντιπρόεδρος Enrique Tombas.  Οι εκτελεστικοί διευθυντές Silvio Elias (υπεύθυνος για την Barça Β) και Ramon Pont (υπεύθυνος του διαφημιστικού τομέα). Σε αυτούς, προστέθηκαν χθες δύο ακόμη: Oι εκτελεστικοί διεθυντές Jordi Casalmiglia (γραμματέας του Δ/Σ) και η Maria Teixidor, που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του τμήματος ποδοσφαίρου γυναικών.

Ο Bartomeu ζήτησε προσωπικά την αποχώρηση των τεσσάρων πρώτων, αλλά αιφνιδιάστηκε όταν δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από την Maria Teixidor, η οποία του ανακοίνωσε τη συνολική παραίτηση και των έξι. Η Teixidor έχει κάνει αποδεδειγμένα εξαιρετική δουλειά στο ποδοσφαιρικό τμήμα γυναικών και η αποχώρηση της, αφήνει σοβαρό κενό σε αυτό το πόστο.

Λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι «έξι» έδωσαν στη δημοσιότητα ένα γράμμα όπου εξήγησαν τους λόγους της παραίτησης τους.   
«Ανακοινώνουμε ότι σήμερα, κοινοποιήσαμε στον πρόεδρο Bartomeu την απόφασή μας να παραιτηθούμε αμετάκλητα, από τη θέση μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του FC Barcelona.

Φτάσαμε σε αυτό το σημείο, επειδή δεν είμαστε σε θέση να αντιστρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται ο σύλλογος, ενόψει μάλιστα των σημαντικών προκλήσεων του μέλλοντος που επιφέρει και  το μετα-πανδημικό σενάριο.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε την απογοήτευσή μας για το ατυχές συμβάν στα κοινωνικά δίκτυα, γνωστό ως «Barçagate», το οποίο μάθαμε μέσω του Τύπου. Ζητούμε δημόσια, μόλις παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του σχετικού ελέγχου που διενεργείται, να αποδοθούν οι ευθύνες καθώς και η ενδεχόμενη αποζημίωση στον σύλλογο.

Ως τελευταία υπηρεσία προς τη Barcelona, συνιστούμε, μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις, την προκήρυξη εκλογών που θα της επιτρέψουν να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις σημαντικές προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος.

Τέλος, θέλουμε να χαιρετήσουμε τους συναδέλφους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο, που αφιέρωσαν και αφιερώνουν τον καλύτερο εαυτό τους, για το καλό της αγαπημένης μας ομάδας. Επίσης, ευχαριστούμε τα στελέχη και τους υπαλλήλους, για την υποστήριξή τους και την εξαιρετική δουλειά τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην οποία είχαμε την τιμή να υπηρετούμε την Barça.»

VISCA EL BARÇA
Emili Rousaud i Parés, Enric Tombas i Navarro, Maria Teixidor i Jufresa,
Silvio Elías i Marimón, Josep Pont i Amenós, Jordi Calsamiglia i Blancafort

Αρκούν αυτές οι παραιτήσεις να οδηγήσουν σε εκλογές;
Όχι, δεν αρκούν. Βάσει καταστατικού τουλάχιστον. Εξήγησα αναλυτικά προχθές τους λόγους (θυμηθείτε το εδώ). Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του Bartomeu, που παραιτούνται αντιπρόεδροι του συλλόγου. Το 2015 έφυγε ο Javier Faus, το 2016 η Susana Monje, το 2017 ο Carles Villarubi και ο Manel Aroyo και το 2019 ο Jordi Mestre.

Συνολικά από το 2014 που ανέλαβε, έχουν παραιτηθεί 7 αντιπρόεδροι, έχουν αλλάξει 4 τεχνικοί διευθυντές (Zubizarreta, Fernandes, Segura, Abidal) αλλά ο Bartomeu συνεχίζει ακάθεκτος στην προεδρία. Ακάθεκτος αλλά όχι και αλώβητος, καθώς πλέον ο υπερσυγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του, περισσότερο από δική του επιλογή και όχι εξ ανάγκης, γίνεται σχεδόν αφόρητος. Και ίσως εκεί είναι το μεγάλο ερώτημα.

O Bartomeu, πιο ευάλωτος από ποτέ
Με την παγκόσμια κοινότητα να είναι παγωμένη λόγω Κορωνοϊού, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα στον αθλητισμό, είναι παρακινδυνευμένη. Σε αυτό το περιβάλλον, πόσο μπορεί να αντέξει μια τόσο φθαρμένη (και ελλιπής πλέον ποιοτικά και αριθμητικά) διοίκηση αθλητικού συλλόγου;

Υπάρχουν πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί και τις μεταφέρω με επιφύλαξη, που λένε πως δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε και άλλες παραιτήσεις. Τι θα κάνει τότε ο Bartomeu; Το καταστατικό του επιτρέπει να παραμείνει στην προεδρία εφόσον η σύνθεση του Δ/Σ αγγίζει το 75%. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο διοικητικό συμβούλιο 13 μέλη, από τα 19 που προβλέπονται. Είναι υποχρεωμένος να προσθέσει ένα ακόμη. Αν αύριο όμως παραιτηθούν ακόμη 6, τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες.

Πόσο απέχουμε από το να χαθεί ο έλεγχος, σε ένα club με τόσα τμήματα και τόσους εργαζομένους; Έφτασε στο σημείο ο Messi να γράφει story στο Instagram, για να διαψεύδει δημοσιεύματα και εμείς να το θεωρούμε επίσημη τοποθέτηση του συλλόγου, αφού ο υπεύθυνος επικοινωνίας (Joan Vives) είναι ανύπαρκτος και οι αθλητές μένουν ακάλυπτοι, ενώ καλούνται να βάλουν και πλάτη σε μια διοίκηση που τους αφήνει συνέχεια εκτεθειμένους. Θυμηθείτε και φετινές δηλώσεις του Pique, όπου προειδοποίησε ουσιαστικά τους διοικούντες, πως οι παίκτες ξέρουν καλά ποια ΜΜΕ χειραγωγούνται από τον Bartomeu και τον κύκλο του.

Μέσω Instagram φυσικά, είχαμε μάθει και από τον Neymar πως φεύγει για Παρίσι, αφού κανένας δεν βρέθηκε τότε να του τραβήξει το αυτί. Αυτή τη Barcelona διοικεί ο Bartomeu.    
Οι χθεσινές παραιτήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις
Οι παραιτήσεις των Faus, Monje, Villarubi, Aroyo και Mestre, είχαν περάσει αναίμακτα για τον Bartomeu. Ο Faus έφυγε γιατί στράφηκε κατά του Messi, o Villarubi λόγω της στάσης του συλλόγου στο δημοψήφισμα, ο Mestre λόγω της παραίτησης Segura, ο Aroyo πήγε στο MotoGP, για τη Monje δεν μάθαμε ποτέ γιατί έφυγε. Έίχαν μιλήσει ελάχιστα, δεν είχαν «τσαλακώσει» την εικόνα του προέδρου.

Το χθεσινό γράμμα των «έξι» όμως, είναι σε τελείως διαφορετικό πνεύμα. Ζήτησαν την προκήρυξη άμεσων εκλογών, άφησαν υπόνοιες για θεσμική και οικονομική αδιαφάνεια. Αν φέρουν και άλλα στοιχεία στη δημοσιότητα, το ήδη ασταθές οικοδόμημα, κινδυνεύει με κατάρρευση.  Ο Rousaud χρίστηκε αντιπρόεδρος από τον Bartomeu μόλις πριν 3 μήνες, αλλά ήταν μέλος της διοίκησης για πολλά χρόνια. Είναι βέβαιο πως ξέρει πράγματα που γνωρίζουν ελάχιστοι.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ξεκάθαρα λόγια.
Πολλές φορές, διαχρονικά, επιχειρώντας να αναλύσω ένα ζήτημα που αφορά στη Barça, ακροβατώ μεταξύ ενός χάους πληροφοριών που προσπαθώ να διασταυρώσω και της ταυτόχρονης πρόθεσης μου, να είμαι όσο γίνεται πιο ξεκάθαρος απέναντι σας. Ίσως αυτό, ορισμένους και ορισμένες να σας μπερδεύει. Ίσως να είναι έλλειψη δικής μου ικανότητας να γίνομαι κατανοητός. Αλλά πιστέψτε με, είναι απαραίτητο.

Δεν γίνεται να μιλάμε γενικά και αόριστα, χωρίς ονόματα, προϋποθέσεις και συγκεκριμένα γεγονότα. Επίσης, δεν γίνεται να προβλέψει κανείς τον ανθρώπινο παράγοντα.

Θυμηθείτε το ξέσπασμα του Messi κατά του Abidal, μέσω Instagram. Κανείς δεν θα μπορούσε να το προβλέψει, αλλά όλοι γίναμε μάρτυρες της επίδρασης που είχε στην καθημερινότητα του συλλόγου.  

Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ακούω εκατοντάδες φορές την ερώτηση «πιστεύεις πως θα πάμε σε εκλογές;». Τις περισσότερες απ’ αυτές, απαντούσα αρνητικά. Γιατί γνωρίζω καλά πως λειτουργεί ο σύλλογος και ξέρω πως οι περισσότερες διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένης του Laporta, έχουν κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους, ώστε να αποφεύγουν τις εκλογές μέσω του καταστατικού.

Με όλα αυτά που έχουν συμβεί, ειδικά από το 2010 και μετά, θα μπορούσαμε να έχουμε πάει σε εκλογές 10 φορές. Θυμηθείτε ενδεικτικά: Τιμωρία από FIFA, υπόθεση Neymar, παραίτηση Rosell, δημοψήφισμα Οκτωβρίου 2017, καταδικαστική απόφαση Ανωτάτου Ισπανικού Δικαστηρίου για τον σύλλογο για την υπόθεση Neymar, πρόταση μομφής Benedito για την οποία ακόμη ο ίδιος φωνάζει, πως ο σύλλογος προσπάθησε να την διαβάλει. Και πολλά ακόμη. Εκλογές όμως δεν έγιναν.

Ο Rosell αρχικά και τώρα ο Bartomeu, αντέχουν. Με διάφορους τρόπους, αλλά πάντως αντέχουν. Οι εκλογές, είναι προγραμματισμένο να γίνουν βάσει καταστατικού σε έναν χρόνο από τώρα. Αυτό τουλάχιστον, ο Bartomeu δεν μπορεί να το αποφύγει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει, να δούμε και την αντίδραση του μετά τα χθεσινά. Οι πληροφορίες λένε πως επιθυμία του είναι να εξαντλήσει τη θητεία του, περιτριγυρισμένος από λίγους ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος. Σαν ένας μικρός δικτάτορας. Είναι όμως αναγκασμένος πλέον να τοποθετηθεί δημόσια. Να κάνει κάποια δήλωση, να ορίσει νέα μέλη στο Δ/Σ. Είναι ικανός να ανακοινώσει πως θα προκηρυχθούν εκλογές μετά το τέλος της πανδημίας, που έτσι κι αλλιώς, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έρθει. Αυτό όμως που είναι βέβαιο, είναι πως το τέλος της σχέσης του με τον σύλλογο, είναι πιο κοντά από ποτέ. Όσο πιο γρήγορα έρθει, τόσο το καλύτερο για τη Barça.

Υ.Γ.1 Με όλα όσα έχουν συμβεί αυτή την εβδομάδα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις όλων όσων επιθυμούν να διεκδικήσουν το χρίσμα του προέδρου στις επόμενες εκλογές. Είναι υποχρεωμένοι να τοποθετηθούν. Αρχής γενομένης, από τον Victor Font.
Υ.Γ.2 Το είχα γράψει το 2015, το επαναφέρω και τώρα: Υπάρχει μια πλειάδα ανθρώπων, που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον σύλλογο και δεν βρίσκονται τώρα στις τάξεις του για διάφορους λόγους, αλλά παραμένουν μέλη του και έχουν πλέον χρέος να τοποθετηθούν και αυτοί δημόσια. Φτάνει πια με τα στρογγυλέματα. Ο κόσμος αξίζει να μάθει την αλήθεια. Εκείνοι τουλάχιστον που δεν ενδιαφέρονται μόνο για τίτλους και πανάκριβες μεταγραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου