14 Απριλίου 2020

Barçagate. Το σκάνδαλο της i3Ventures


Εδώ και δύο μήνες, συχνά πυκνά διαβάζουμε στον Τύπο για το σκάνδαλο του «Barçagate». Θα προσπαθήσω να εξηγήσω μέσα σε λίγες παραγράφους, πως προέκυψε αυτή η υπόθεση και ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες σε σχέση με τη διερεύνηση της.

Στις 17 Φεβρουαρίου, ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena SER αποκάλυψε πως η Barcelona προσέλαβε μια εταιρεία, την i3Ventures, για να παρακολουθεί τα socials (κοινωνικά δίκτυα) του συλλόγου. Είναι κάτι που το κάνουν πολλές ομάδες, για να παρακολουθούν και να αυξάνουν την αλληλεπίδραση αλλά και την απήχηση τους, στους φιλάθλους. Κάτι, με λίγα λόγια, που δεν είναι παράνομο. Στην περίπτωση όμως της Barça, προέκυψε μια εκπληκτική λεπτομέρεια.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του Cadena SER, η Barcelona δεν ζήτησε απλά στατιστικά στοιχεία, αλλά προσπάθησε μέσω εικονικών λογαριασμών που δημιούργησε η i3Ventures στα socials, να δημιουργήσει πλήγμα στην δημόσια εικόνα πολλών ανθρώπων που έχουν ή είχαν σχέση με το σύλλογο. Στο στόχαστρο βρέθηκαν νυν και πρώην παίκτες, πρόεδροι και προπονητές.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη, ο διευθυντής της i3Ventures, Carlos Ibanez, μίλησε στο Catalunya Radio, επιβεβαιώνοντας πως η εταιρεία του είχε προσληφθεί από την Barcelona απλά για στατιστική διερεύνηση στα socials και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Στις 21 Φεβρουαρίου, το Δ/Σ του συλλόγου γευμάτισε σε εστιατόριο για να συζητήσει -αρχικά άτυπα- το ζήτημα που προέκυψε. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε από τον σύλλογο η ανάθεση της υπόθεσης στην PWC, ανεξάρτητη εταιρεία που εδρεύει στην Αγγλία. Ο ρόλος της ήταν να διερευνήσει την καταγγελία, με σκοπό να βρει ποια πρόσωπα και με ποιο ρόλο, έχουν εμπλακεί στην ιστορία.

Την επόμενη ημέρα, στις 22 Φεβρουαρίου, συνέβη κάτι, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο: Απολύθηκε ο Jaume Masferrer, καθώς το όνομα του, συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με το σκάνδαλο. Ο Masferrer υπήρξε για χρόνια σύμβουλος, επικεφαλής του γραφείου και το δεξί χέρι του προέδρου Bartomeu. Κάτι που γνωρίζουν άπαντες. Θα διαβάσετε το όνομα του, παρακάτω…

Έχοντας περάσει δυο μήνες και ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η εφημερίδα SPORT δημοσιοποίησε αποκλειστικές πληροφορίες που αφορούν στην εξέλιξη της. Σύμφωνα με αυτές:

1. Η PWC έχει καταλήξει ότι το κόστος των υπηρεσιών που παρείχε η i3Ventures ήταν υπερβολικά υψηλό. Με απλά λόγια, για μια δουλειά που στην αγορά κοστολογείται περίπου στα 150.000€, η i3Ventures έλαβε από την Barcelona, 980.000€.

2. Η PWC εκτιμά πως είναι τουλάχιστον περίεργο να ανατίθεται τέτοια εργασία σε μια εταιρεία (i3Ventures) που εδρεύει στην Ουρουγουάη, όταν στην Ισπανία υπάρχουν αντίστοιχες που προσφέρουν καλύτερες τιμές αλλά και εξυπηρέτηση.

3. Η πληρωμή της i3Ventures χωρίστηκε σε πέντε μέρη για να αποφευχθεί o έλεγχος από τα οικονομικά όργανα του συλλόγου. Τα τιμολόγια ήταν της τάξεως των 198.000€, κάτω από το όριο των 200.000€ δηλαδή, όπου θα απαιτούνταν, βάσει καταστατικού, η έγκριση της επιτροπής ελέγχου.

Η πιο σημαντική πληροφορία από την εξέλιξη της έρευνας είναι, πως ο Jaume Masferrer, ο άνθρωπος που o Bartomeu απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες μόλις έσκασε το σκάνδαλο, ήταν εκείνος που είχε αναλάβει αποκλειστικά τις επαφές του συλλόγου με την i3Ventures και βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με τον Ουρουγουανό επιχειρηματία Carlos Rafael Ibáñez Constantino, στον οποίο ανήκει η εταιρεία.  

Στην όλη διαδικασία, κανένας διευθυντής ούτε τα άλλα μέλη του Δ/Σ της Barça, είχαν γνώση του τι συνέβαινε.

Τον Νοέμβριο του 2017 μάλιστα, ο Masferrer παρήγγειλε μια μελέτη των socials της δεύτερης ομάδας και της ακαδημίας (fcbarcelonab και fcbmasia). Ήταν απλά η βιτρίνα μέσω της οποίας  καταβλήθηκαν χρήματα στην i3Ventures. Χρήματα που δυστυχώς αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό της La Masia.

Η έρευνα για το σκάνδαλο του «Barçagate» δεν έχει ολοκληρωθεί. Ό,τι διαβάσατε πιο πάνω, είναι ένα χρονολόγιο της υπόθεσης, μαζί με ορισμένες σημαντικές πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο και η διασταύρωση των οποίων εκκρεμεί.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως τα πρόσωπα που γνώριζαν πως η Barcelona είχε ζητήσει την παρακολούθηση των socials του συλλόγου, ήταν ελάχιστα. Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αυτό φυσικά δεν απαλλάσσει κανέναν από τις οποιεσδήποτε ευθύνες. Όσο συγκεντρωτικά κι αν διοικεί ο Bartomeu, δεν είναι δυνατόν ένα ολόκληρο διοικητικό συμβούλιο, να μην γνώριζε τι γίνεται.

Είτε από ανικανότητα, είτε από αδιαφορία, είτε από σιωπηρή συνενοχή, πολλοί -μεταξύ των οποίων και κάποιοι από όσους πρόσφατα παραιτήθηκαν- έχουν μεγάλες ευθύνες.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι θα αποκαλύψει η τελική έκθεση της PWC. Ούτε ξέρω πόσο ανεξάρτητη είναι τελικά η έρευνα. Είναι βέβαιο όμως, πως το κύρος του συλλόγου δέχεται ακόμη ένα πλήγμα. Ανούσιο και με μεγάλο κόστος για όλους όσους εργάζονται για το καλό του, εκτός ίσως από έναν. Αυτόν που έχει κέρδος να παρουσιάζονται ως αναξιόπιστοι πρώην και υποψήφιοι πρόεδροι, πρώην και νυν παίκτες και πρώην προπονητές. Το πλήρωμα του χρόνου όμως, φτάνει.

Υ.Γ.1 Η αναμενόμενη αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου ανακοινώθηκε τελικά, χθες το βράδυ, χωρίς εκπλήξεις. Ο Bartomeu είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τη θητεία του με κάθε κόστος και είναι βέβαιο πως αυτό το κόστος θα το επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό η επόμενη διοίκηση, ακόμη κι αν γινόταν εκλογές αύριο το πρωί.

Υ.Γ.2 Έλεγα στο τελευταίο μου άρθρο πως ο Victor Font, που θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, όφειλε να τοποθετηθεί δημόσια μετά τις τελευταίες εξελίξεις και πράγματι το έκανε μέσω μιας εξαιρετικής ανακοίνωσης, στην οποία μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον Bartomeu να μην προβεί σε αποφάσεις που θα είναι δεσμευτικές για την επόμενη διοίκηση. Επιβεβαίωσε δε, την εκτίμηση μου, πως με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι πρακτικά αδύνατο να πάμε σε άμεσες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου