Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ποιοί είναι οι Balacticos

Manifesto
Ένα τρόπον τινά διαχρονικό βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί ξανά και ξανά, εστιάζοντας (εκτός της επικαιρότητας) σε πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν το καθένα με τον δικό τους τρόπο, τον ρου της ιστορίας όχι μόνο του Futbol Club Barcelona αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Αυτοί είναι οι Balacticos, που το όνομα τους είναι προϊόν λεξιπλασίας (από το ιταλικό balla=μπάλα και το ισπανικό galactico=γαλαξιακός).

Τραγικοί ήρωες, απλοί άνθρωποι, βιωματικά ταξίδια, θριαμβευτές της ζωής, retro και άγνωστες ιστορίες, ομάδες και οργανισμοί, έχουν πρωταγωνιστήσει κατά καιρούς σε άρθρα μας, χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με την Barcelona που αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασικό κομμάτι της δομής μας, αλλά όχι και μοναδικό.

Η θεματολογία που αφορά στον σύλλογο της Καταλονίας, αποτελείται από ένα ενδιαφέρον αγωνιστικό ημερολόγιο το οποίο ξεκινά από τη σεζόν 2007-08, χωρίς να λείπουν οι αφιερωματικές αναδρομές σε σημαντικούς αγώνες του συνόλου της υπεραιωνόβιας blaugrana ιστορίας.

Η μοναδικότητα των Balacticos όμως, έγκειται στο γεγονός ότι είναι μάλλον ο πρώτος διαδικτυακός ιστoχώρος στην Ελλάδα, που έχει επιχειρήσει να διερευνήσει αρθρογραφικά μέσω (Long Reads) αφιερωμάτων, προέδρους, πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν επηρεάσει την πορεία της Barcelona στο πέρασμα των χρόνων. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο χιλιάδες άρθρα για τους Ronaldinho και τους Messi αυτού του κόσμου, θα βρείτε όμως ελάχιστα για τον Josep Lluis Nunez, τον Sandro Rosell, τον Laureano Ruiz και πλείστους άλλους που έχουν κατά καιρούς «περάσει» από την αρθρογραφία μας.

Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε πληθυντικό όταν αναφερόμαστε στους Balacticos και ο λόγος είναι απλός. Οι «Balacticos» είμαστε όλοι όσοι επιλέγουμε να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό με μια τάση ρομαντισμού, μακριά από την σκληρή εμπορευματοποιημένη, σύγχρονη εκδοχή του. Κάτι σαν μια φανταστική αθλητική φυλή, που της αρέσει να προβληματίζεται, να διερευνά, να αισθάνεται, να αναζητεί, να ταξιδεύει νοερά και να μοιράζεται εποικοδομητικά σκέψεις, διαφωνίες και αναμνήσεις.

Την τελευταία δεκαετία, είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με ανθρώπους από αρκετές χώρες με διαφορετική κουλτούρα από τον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού και της κοινωνίας. Κάτι που προέκυψε αυθόρμητα, ίσως επειδή στην πραγματικότητα δεν το επιδιώξαμε ποτέ. Άρθρα μας φιλοξενήθηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα ευρείας κυκλοφορίας και εμείς με τη σειρά μας φιλοξενήσαμε εδώ, κείμενα φίλων. Μας τιμά και αισιοδοξούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί όπως και η αμφίδρομη σχέση σεβασμού με τους αναγνώστες.

Εστιάζουμε στο περιεχόμενο των κειμένων που αναρτώνται και όχι στο περιτύλιγμα. Στο διαδίκτυο οποιαδήποτε εικόνα, στιγμιότυπο ή βίντεο και να αναζητήσει κανείς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το βρει. Αυτό που μάλλον δεν πλεονάζει, είναι τα κείμενα με προσωπική χροιά και ορισμένα περιστατικά που έχουν μείνει στη σκιά της ιστορίας. Και τέτοια επιδιώκουμε να παρουσιάζουμε. Στόχος είναι, η ματιά μας να περνάει πίσω από τις εικόνες και να εμβαθύνει μέσω των λέξεων στις προσωπικότητες ή τις καταστάσεις που κατά καιρούς επιδρούν και διαμορφώνουν τον χώρο του αθλητισμού.

Αντιπαθούμε τους βαρύγδουπους τίτλους που επιλέγονται κατά κανόνα μόνο για να προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες. Αυτό το ιστολόγιο ξεκίνησε - είναι - και θα παραμείνει μακριά από οτιδήποτε έχει να κάνει με οικονομικό όφελος. Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν θα βρείτε adds, δεν χρειάζεται να κάνετε like ή να γίνετε followers (ok, αυτό δεν θα μας χαλούσε για να είμαστε και τίμιοι) για να διαβάσετε τα κείμενα μας. 

Καλά ταξίδια.

2 σχόλια:

 1. Καλή χρονιά και να συνεχίσετε με την ίδια τόλμη (από άποψη επιλογών) την αρθρογραφία σας.
  Το blog βγάζει μια απλότητα και μια οικειότητα που μας λείπει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή χρονιά Αντώνη. Εχθρός του καλού, το καλύτερο. Θα συνεχίσουμε όπως μας έχετε μάθει. Φιλοδοξούμε το 2017, στη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας των Balacticos, να παρουσιάσουμε ακόμη πιο ενδιαφέροντα κείμενα. Ευχαριστούμε για τη στήριξη.

   Διαγραφή