Το euro 2025 έχει όλη εκείνη τη δυναμική που του έχει δώσει η ραγδαία ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών την τελευταία πενταετία. Τα ρεκόρ προσέλευσης στο Champions League ήδη από τη σεζόν 2021-22, με τη Barcelona να κάνει τότε 2 sold out στο Camp Nou, ακολουθήθηκαν από τη διεξαγωγή λίγους μήνες μετά, του άκρως επιτυχημένου euro 2022 στην Αγγλία και του Παγκόσμιου Κυπέλλου σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία το 2023.
Οι αγώνες των ομίλων ολοκληρώθηκαν, η προσέλευση (όπως και οι αριθμοί της τηλεθέασης) βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και είναι επίσης η 2η σερί μεγάλη διοργάνωση που μπορούμε να παρακολουθήσουμε και από ελληνικούς τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς μετά τον ΑΝΤ1 που είχε καλύψει το Παγκόσμιο, φέτος η ΕΡΤ έχει μεταδώσει (αφήνω στην άκρη τα φαινόμενα ορισμένων προβληματικών περιγραφών) όλο το euro. Με 89 γκολ σε 24 αγώνες (3,7 ανά αγώνα) και πολλά παιχνίδια να κρίνονται στις καθυστερήσεις, το θέαμα είναι ήδη υψηλό.
Μπαίνοντας στη φάση των προημιτελικών, τα ζευγάρια που προέκυψαν είναι άκρως υποσχόμενα. Εξαιρώντας Δανία και Ολλανδία που απογοήτευσαν και έμειναν εκτός, όλες οι παραδοσιακές δυνάμεις είναι παρούσες ενώ και οι διασταυρώσεις έχουν προοπτική ακόμη μεγαλύτερων συγκινήσεων καθώς, για παράδειγμα, η νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, θα μπορούσαν να συναντηθούν μόνο στον τελικό της διοργάνωσης, κάτι που για καμία από τις δύο δεν θα είναι εύκολο.
Τα νοκ άουτ παιχνίδια ξεκινούν σήμερα το βράδυ στη Γενεύη με τον αγώνα της Νορβηγίας με την Ιταλία.
Η Νορβηγία έχει αποτύχει στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που το λες και μικρό άθλο δεδομένης της τρομακτικής ποιότητας της, κυρίως στην επιθετική γραμμή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι παίκτριες που διαθέτει στα άκρα αλλά και στην κορυφή της επίθεσης είναι άνετα από τις καλύτερες παγκοσμίως.
Αυτό όμως δεν αρκεί. Γιατί ομάδα που δεν έχει κέντρο, δεν μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Ποτέ και πουθενά. Δεν έχει κακές μέσους η Νορβηγία αλλά world class δεν είναι και αυτό της κοστίζει χρόνια τώρα. Συστηματικά μοιάζει κομμένη στη μέση. Από την άμυνα στην επίθεση… Το κέντρο συχνά χάνεται στη μετάφραση. Μια χαρισματική γενιά (Ada, Hansen, Reiten και άλλες) σχεδόν βλέπει το τέλος του δρόμου χωρίς να έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα και αυτή είναι ίσως η τελευταία τους ευκαιρία για κάτι καλό. Για τη Νορβηγία που παραμένει 2η σε κατακτήσεις euro με 2 συνολικά.
Η Ιταλία από την άλλη, με την είσοδο της για 1η φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά, εξαργύρωσε σε επίπεδο εθνικής την άνοδο του εγχώριου πρωταθλήματος της και την επιλογή (κυρίως) των Roma, Juventus και Milan, να στηρίζονται σε γηγενείς παίκτριες. Είναι μια συμπαγής ομάδα, τακτικά πειθαρχημένη και δυσκολοκατάβλητη που στο επιθετικό κομμάτι βασίζεται στις εμπνεύσεις της Manuela Giugliano της Roma, μίας παίκτριας με όλα τα χαρακτηριστικά των υπέροχων οκταροδέκαρων που διαχρονικά μας προσφέρει η Ιταλία. Η απουσία της Valentina Giacinti από το euro, μίας εκ των καλύτερων εννιαριών της Ευρώπης, ήταν απόφαση του τεχνικού επιτελείου και κατά τη γνώμη μου απολύτως άδικη.
Αύριο στη Ζυρίχη η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία θα αντιμετωπίσει την Σουηδία. Μαζί με το Γαλλία - Γερμανία είναι μετά βεβαιότητας τα πιο αμφίρροπα ζευγάρια της οκτάδας.
Οι lionesses έχουν στην άκρη του πάγκου τους, την καλύτερη προπονήτρια όχι απλά του τουρνουά, αλλά του κόσμου. Το τεχνικό επιτελείο της Αγγλίας απλά δεν συγκρίνεται με καμίας άλλης ομοσπονδίας. Η Sarina Wiegman πήρε το euro με την Ολλανδία το 2017 και έκανε το ίδιο με την Αγγλία το 2022. Πανέξυπνη, με κοφτερές αποφάσεις και γνώσεις αρκετές για να μοιράσει και στους υπόλοιπους συναδέλφους της. Διαχειρίζεται ένα πλήρες ρόστερ που συνδυάζει εμπειρία και ταλέντο, με ένα από τα καλύτερα δίδυμα μέσων παγκοσμίως (Keira Walsh - Georgia Stanway) και εκτός των προβεβλημένων Russo, James, Tooney, Bronze, Williamson, προσωπικά ξεχωρίζω την μοναδική Lauren Hemp, μία εξτρέμ όνειρο.
Έχει και μία εξαιρετική GK στο πρόσωπο της Hana Hampton που ξεπέρασε τον στραβισμό (η ιστορία της είναι μοναδική, αναζητείστε την), κέρδισε θέση βασικής στην Chelsea και εκτόπισε και την (shot stopper - τίποτα άλλο) Earps από το Νο1 της εθνικής με το σπαθί της.
H Σουηδία δεν είναι η ομάδα που θα σε εντυπωσιάσει, δεν έχει πολλές superstars αλλά βρίσκεται πάντα εκεί, μέχρι το τέλος του δρόμου σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Να σου πω επίσης ότι ανήκει στο κλειστό club των 5 μόλις ομάδων, που έχουν κατακτήσει το euro διαχρονικά. Ως σύνολο, δύσκολα θα βρεις πιο συμπαγές στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Πέρασε 1η από τον όμιλο, διαλύοντας την πανίσχυρη Γερμανία με 4-1 και μόνο εύκολη λεία δεν θα είναι για την Αγγλία. Rolfo, Aslani, Kanerud, Blackstenius μπορούν να κάνουν τη διαφορά και o αγώνας αναμένεται συγκλονιστικός.
Την Παρασκευή, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανίας θα αντιμετωπίσει στη Βέρνη την διοργανώτρια Ελβετία που πέρασε στα νοκ άουτ κυριολεκτικά στις καθυστερήσεις του τελευταίου της αγώνα για τους ομίλους.
Η Ελβετία (μαζί με την Ιταλία) μοιάζουν οι πιο αδύναμες των 8 φιναλίστ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να κάνει τη ζημιά αν υποτιμηθεί. Με παίκτριες σύμβολα όπως η Lia Watti και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως, την άγουρη αλλά εκθαμβωτική Sydney Schertenleib, συνεπικουρούμενη από την ώθηση του κόσμου, θα παλέψει για την έκπληξη.
Μία ημέρα πριν την έναρξη του προηγούμενου euro, η τότε κάτοχος της χρυσής μπάλας, Alexia Putellas, είχε διαλύσει τον χιαστό του (μαγικού) αριστερού της ποδιού. Επέστρεψε στην αγωνιστική δράση ουσιαστικά στο Παγκόσμιο του 2023 όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου, αλλά αγωνιστικά δεν ήταν έτοιμη.
Αυτές τις εβδομάδες όμως που διεξάγεται το euro 2025, όσο κι αν ψάξεις δεν θα βρεις πιο επιδραστική ποδοσφαιρίστρια σε καμία εθνική. Η βασίλισσα επέστρεψε και καταφέρνει να λάμπει σε ένα σύνολο που ξεχειλίζει από λάμψη έτσι κι αλλιώς.
Η Alexia τελείωσε τη φάση των ομίλων όντας 1η στη συμμετοχή σε γκολ (4 assists και 3 γκολ), 1η σε δημιουργία ευκαιριών για γκολ (15), 1η και στις επιτυχημένες πάσες υπό πίεση (με ποσοστό 92% σε 50 σχετικές πάσες στους 3 αγώνες), 1η σε τελικές πάσες μέσα στην μεγάλη περιοχή (14). Από τα πόδια της ξεκίνησαν 26 φάσεις που κατέληξαν σε σουτ προς την εστία σε 3 αγώνες. Ψάχνεις να βρεις στατιστική κατηγορία στην οποία δεν είναι στις πρώτες θέσεις και δεν μπορείς. Ακόμη και στις ανακτήσεις μπάλας είναι στην 1η πεντάδα. Και μιλάμε για ποδοσφαιρίστρια που είναι μεσοεπιθετικός.
Είναι η μόνη παίκτρια, από το 2013 που η Opta ασχολείται με την αναλυτική στατιστική, που έχει 15+ σουτ προς την εστία και 15+ ευκαιρίες για γκολ, σε φάση ομίλων σε euro. Με απλά λόγια είναι η Reina, είναι στα καλύτερα της και αν συνεχίσει έτσι, η κυβέρνηση της Ισπανίας που έχει δώσει ήδη το όνομα της στην στάση Plaza de Espana του μετρό της Μαδρίτης, βλέπω να μετονομάζει και την Plaza de Cibeles σε Plaza de Alexia Putellas. Επειδή όμως μιλάμε για ομαδικό άθλημα, η παρουσία της Ale δεν είναι το μόνο καλό νέο για την Ισπανία.
Μία ομάδα που ο κορμός της βασίζεται σε ποσοστό άνω του 75% στον αντίστοιχο της Barcelona, έχει (φυσιολογικά) υψηλή συνοχή, το καλύτερο κέντρο μακράν του δεύτερου παγκοσμίως (Alexia, Patri, Aitana), την 1η σκόρερ του φετινού Champions League (Pina) και πολλές λύσεις σχεδόν σε όλες τις θέσεις. Τόσες που να προκαλείται δημιουργικός πονοκέφαλος στην προπονήτρια Montse Tome, η διαχείριση της οποίας ωστόσο επιδέχεται κριτικής.
Η παρουσία της Paredes στο κέντρο της άμυνας προκαλεί ασφάλεια, αλλά για την παίκτρια που συμπληρώνει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο η Montse δεν φαίνεται να έχει καταλήξει, ενώ ερωτηματικό αποτελεί και το τι θα γίνει κάτω από τα δοκάρια, καθώς στους αγώνες του ομίλου αγωνίστηκε η Naclares, όμως η παρουσία της Cata Coll (που είχε ταλαιπωρηθεί από ίωση τις περασμένες εβδομάδες) στα νοκ άουτ είναι επιβεβλημένη, σε μια άμυνα που -κακά τα ψέματα- ακόμη δεν έχει πιεστεί και θα πιεστεί. Η Ισπανία είναι η νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά euro δεν έχει κατακτήσει ποτέ. Το διακύβευμα είναι υψηλό.
Οι προημιτελικοί ολοκληρώνονται το Σάββατο στη Βασιλεία με την Γαλλία να αντιμετωπίζει τη Γερμανία. 13 φορές έχει διεξαχθεί το euro και από αυτές, τις 8 το έχει κερδίσει η Γερμανία που είναι η απόλυτη κυρίαρχος της διοργάνωσης, είναι και η ομάδα με τις πιο σοβαρές απουσίες φέτος (η Oberdof έχει χάσει όλη τη σεζόν, στη διάρκεια του τουρνουά έχασε και την Gwinn), αλλά παραμένει απολύτως υπολογίσιμη με σπουδαίες παίκτριες που θα τις βλέπουμε για χρόνια.
Τέτοια είναι η Klara Buhl, ίσως η καλύτερη εξτρεμ της διοργάνωσης με τα περισσότερα crosses (38 - 18 παραπάνω από τη 2η της λίστας) στη φάση των ομίλων, μία ποδοσφαιρίστρια που η Barcelona ήθελε διακαώς να αποκτήσει, έφτασε να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, συμφώνησε αλλά τα οικονομικά των blaugrana έβαλαν φρένο στη μετακίνηση της. Μαζί με την Brand (που μετακόμισε στην πανίσχυρη Lyon) και την Laura Freigang (1η σκόρερ στο εγχώριο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Eintracht) συνθέτουν μια ονειρική επιθετική τριάδα, υπάρχουν όμως και ζητήματα (κατά την άποψη μου η Berger δεν θα έπρεπε να είναι η βασική GK).
Η Γαλλία φιλοδοξεί να φτάσει μακριά, κέρδισε μάλιστα και την Αγγλία στον όμιλο, και η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο ονομάτων έχει κάθε δικαίωμα να αισιοδοξεί, καθώς πραγματικά ξεχειλίζει από ταλέντο. Bacha, Karchaoui, Katoto, Diani, Cascarino, de Almeida, Lakrar, Baltimore, Mateo, η λίστα είναι μεγάλη. Και τα δείγματα που έδωσε στους ομίλους είναι ενθαρρυντικά, αλλά πρόκειται για μία εθνική που παραδοσιακά λυγίζει στην πίεση. Θα τα καταφέρει στην 1η μεγάλη διοργάνωση που απουσιάζει μετά από χρόνια η εμβληματική Reinard; Μένει να αποδειχθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου