15 Οκτωβρίου 2022

Υπόθεση Kheira Hamraoui

 


Το καλοκαίρι του 2021, μετά από μια άκρως επιτυχημένη τριετία με τη φανέλα της Barcelona, η Kheira Hamraoui που άφησε μόνο φίλους στη Βαρκελώνη, μεταγράφηκε στην PSG. Λίγους μήνες αργότερα, μετά από ένα ομαδικό δείπνο με τη νέα της ομάδα, το βράδυ της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου 2021, ξυλοκοπήθηκε άγρια με σιδερολοστούς από μασκοφόρους στο Chatou, δυτικά του Παρισιού. Η σοκαριστική είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, έπαιξε σε όλα τα ΜΜΕ, αλλά γρήγορα ξεχάστηκε. Η υπόθεση όμως δεν έχει κλείσει. Κάθε άλλο. Η εξέλιξη αλλά και λεπτομέρειες της, στο σημερινό μου άρθρο (με πληροφορίες και από το σχετικό κείμενο της Charlotte Harpur του The Athletic).

Η επίθεση στην Kheira Hamraoui, μια από τις πιο σημαντικές ποδοσφαιρίστριες που έχει αναδείξει η Γαλλία, είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός πληρωμένου συμβολαίου με έναν και μοναδικό σκοπό: Να θέσει τέλος στην αθλητική της καριέρα. Οι δράστες που την έσυραν κυριολεκτικά έξω από το αυτοκίνητο, στόχευαν στα πόδια της. Της άφησαν μεγάλους μώλωπες, μια ανοιχτή πληγή στο πίσω μέρος του δεξιού μηρού της και κοψίματα στη δεξιά κνήμη και στην παλάμη του δεξιού της χεριού (το οποίο είχε απλώσει ενστικτωδώς για να προστατευθεί) που απαιτούσαν ράμματα.

Η συμπαίκτρια της Hamraoui στην PSG εκείνη την περίοδο, Aminata Diallo, που οδηγούσε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, έμεινε μέσα στο όχημα κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, πέντε ημέρες μετά την επίθεση, η Diallo έπαιξε 89’ στη μεσαία γραμμή της PSG σε έναν αγώνα Champions League εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο σύλλογος ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η Hamraoui απουσίαζε για «προσωπικούς λόγους».

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου, η Diallo συνελήφθη στο σπίτι της στο προάστιο Marly-le-Roi, δυτικά του Παρισιού. Ανακρίθηκε και τέθηκε υπό κράτηση για 36 ώρες, για να αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερη χωρίς να τις αποδοθούν κατηγορίες, το απόγευμα της επόμενης ημέρας.

Τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, ο εισαγγελέας Βερσαλλιών παρέπεμψε την υπόθεση στον δικαστή που είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή μιας ανακριτικής ακροαματικής διαδικασίας πριν από οποιαδήποτε ποινική δίκη. Η έρευνα ξεκίνησε για «εγκληματική επίθεση» και «εγκληματική συνωμοσία». Την ίδια μέρα, η Le Monde ανέφερε τη θεωρία μιας εκδικητικής επίθεσης που βασίστηκε στη σχέση μεταξύ της Hamraoui και του Eric Abidal.

Ο εισαγγελέας είχε δηλώσει στη Le Monde ότι ο Abidal θα ανακρινόταν σύντομα. Η θεωρία της εκδικητικής επίθεσης είχε τότε προβάδισμα μεταξύ των άλλων εκδοχών. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, αυτό έχει πλέον αποκλειστεί από την έρευνα. Ο ίδιος εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο Abidal δεν είχε εμπλακεί ποτέ στην υπόθεση, αλλά είχε κληθεί μόνο ως μάρτυρας.

Όμως, 11 μήνες μετά, η υπόθεση εξερράγη ξανά, αφού το περιεχόμενο μιας αστυνομικής έκθεσης 37 σελίδων εμφανίστηκε στην Le Parisien.

Στην έκθεση αυτή υπάρχουν σημειώσεις για το υποτιθέμενο μίσος της Diallo για την Hamraoui, την οποία θεωρούσε εμπόδιο στη δική της αθλητική καριέρα, λεπτομέρειες κακόβουλων ανώνυμων τηλεφωνημάτων που έγιναν σε παίκτριες της PSG, ισχυρισμοί για απάτη οργανωμένης συμμορίας, έναν ατζέντη που φέρεται να απειλεί την PSG και μια υπόθεση για φερόμενη σεξουαλική επίθεση. Στην ίδια αστυνομική έκθεση, υπάρχουν αναφορές για «παράπλευρες» ζημίες, που αφορούν αλλαγές στη διοίκηση της PSG αλλά και τον αντίκτυπο στην καριέρα των δύο παικτών.

Η Hamraoui έχει πει ότι αισθάνεται θύμα μιας εκστρατείας συκοφαντίας, με συμπαίκτριες να στρέφονται εναντίον της και τρομερές προσβολές από την κερκίδα των οπαδών της PSG. Το όνομά της σύρθηκε στη λάσπη, σύμφωνα με τον ατζέντη της. Από την άλλη μεριά, το συμβόλαιο της Diallo με την PSG έχει λήξει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και η ίδια έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να καθαρίσει το όνομά της.

Ένα προτεινόμενο ντοκιμαντέρ για την επίθεση προσφέρθηκε σε εταιρεία παραγωγής του σταρ της ανδρικής ομάδας της PSG, Kylian Mbappe, και μια αντίστοιχη πρόταση έχει γίνει στην Hamraoui.

Το ειδησεογραφικό site The Athletic, μίλησε με άτομα που βρίσκονται κοντά στην PSG, με τις παίκτριες, τους εκπροσώπους τους, τους δικηγόρους και τους εισαγγελείς.

Η PSG, όπως κάνει σταθερά μετά την επίθεση, αρνείται να σχολιάσει το παραμικρό, μέχρι να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα. Την ίδια στάση κρατά και η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FFF).

Οι εξελίξεις όμως είναι καταιγιστικές, Παρά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια απόδοσης της επίθεσης στην σύζυγο του Eric Abidal, έναν χρόνο μετά το συμβάν, η Diallo συνελήφθη ξανά.

Την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022, η Diallo και τέσσερις νεαροί άνδρες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τρία αδικήματα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η βαριά επίθεση και η εγκληματική συνωμοσία.

Τρεις από τους άντρες παραδέχτηκαν ότι βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης τον περασμένο Νοέμβριο και γνώριζαν για ποιόν λόγο είχαν πληρωθεί. Ο τέταρτος άνδρας παραδέχτηκε επιπρόσθετα ότι χτύπησε την Hamraoui.

Και οι τέσσερις ενέπλεξαν την Diallo ως το άτομο που είχε οργανώσει την επίθεση, ώστε να μπορέσει να πάρει τη θέση της Hamraoui σε μελλοντικούς αγώνες. Ένας πέμπτος άνδρας συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τα ίδια αδικήματα την περασμένη εβδομάδα.

Πίσω στις 29 Μαρτίου 2022, προστέθηκε στην έρευνα η κατηγορία της «οργανωμένης απάτης από συμμορίες».

Η Diallo αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στη Hamraoui και ζήτησε αναβολή της ακρόασης για να προετοιμάσει την υπεράσπισή της. Κρατήθηκε στη γυναικεία φυλακή στις Βερσαλλίες για πέντε ημέρες.

Την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022, η Diallo αφέθηκε ελεύθερη υπό αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένης της εντολής να μείνει στο σπίτι του πατέρα της στη Grenoble, να παραδώσει το διαβατήριό της και να μην επικοινωνήσει με οποιονδήποτε εμπλέκεται στην υπόθεση ή με μέλη της PSG. Έπρεπε επίσης να πληρώσει 30.000 ευρώ στο δικαστήριο ως εγγύηση.

Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, το εφετείο αποφάσισε ότι η Diallo θα παραμείνει υπό δικαστική εποπτεία, κάτι παρόμοιο με την υπό όρους εγγύηση. Προστέθηκαν δύο ακόμη όροι, που της απαγόρευαν να εισέλθει στην περιοχή Ile-de-France, που περιλαμβάνει το Παρίσι, ή να έρθει σε επαφή με τον πέμπτο άνδρα που συνελήφθη και κατηγορήθηκε.

Η Chloe Redon, μία από τις τρεις δικηγόρους της Diallo, είπε στο The Athletic: «Η κυρία Diallo διακηρύσσει την αθωότητά της και ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση στην κυρία Hamraoui. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα υλικό στοιχείο που να συνδέει την κυρία Diallo με την επίθεση».

Η δικηγόρος της Hamraoui, Julia Minkowski, η οποία ανέλαβε από τον προκάτοχό της Said Harir τον Ιούνιο, είπε ότι η πελάτισσα της ήταν «ανακουφισμένη, σοκαρισμένη και αηδιασμένη» από όσα «ανακάλυψε στη διαδικασία» σε τηλεοπτική συνέντευξη στο γαλλικό κανάλι BFMTV. 

Η Minkowski δήλωσε ότι η Hamraoui δέχτηκε ένα μπαράζ μίσους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους οπαδούς της PSG, βίωσε «μια εκστρατεία ψυχολογικής αποσταθεροποίησης εναντίον της», είχε αμφισβητηθεί η ιδιωτική της ζωή, είδε φωνητικά μηνύματα που έστελνε σε φίλους και συγγενείς να δημοσιοποιούνται και παραγκωνίστηκε από την PSG.

Τόσο η ποδοσφαιρική καριέρα της Diallo όσο και της Hamraoui έχει διαταραχθεί. Καμία εκ των δύο δεν συμμετείχε στο euro 2022, που διεξήχθη το καλοκαίρι στην Αγγλία.

Το συμβόλαιο της Diallo με την PSG έληξε και σταμάτησε να παίζει για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην υπόθεση, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της, τον Mourad Battikh. Η 27χρονη σταμάτησε να συνεργάζεται με την ατζέντη της, Sonia Souid, τον Ιανουάριο του 2022. 

Η 32χρονη Hamraoui, που εκπροσωπείται και αυτή από την Souid, έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιό με την PSG.

Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε, σύμφωνα με την Le Parisien: «Έχει αποδειχτεί αδιαμφισβήτητα ότι η Aminata Diallo έτρεφε πραγματικό μίσος για τη συμπαίκτρια της και την θεωρούσε εμπόδιο στη δική της αθλητική καριέρα».

Η δικηγόρος της Diallo προσπάθησε να αντικρούσει τα λόγια των ερευνητών, χωρίς να τα διαψεύσει: «Ναι, υπάρχουν μερικά μηνύματα της Diallo προς την Hamraoui, αλλά είναι στο πνεύμα του αθλητικού ανταγωνισμού. Η Hamraoui δεν αποτελεί εμπόδιο για την Diallo. Οι δύο τους έπαιξαν πολλές φορές μαζί στην ενδεκάδα. Η παρουσία της μίας δεν απέκλειε την άλλη. Και αυτό συνέβη ακόμη και σε μια στιγμή πολύ κοντά στην επίθεση». 

Οι ερευνητές, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε η Le Parisien, περιέγραψαν το μίσος της Diallo ως «ένα αργό, καθοδικό ψυχολογικό σπιράλ που έχει γίνει πλέον παθολογικό». 

Στις 25 Σεπτεμβρίου, το Le Journal du Dimanche ανέφερε ότι τα ευρήματα είχαν οδηγήσει τους ερευνητές να σκεφτούν ότι η Diallo μπορεί να πάσχει από «διπλή προσωπικότητα». 

Οι δικηγόροι της Diallo απάντησαν στο δημοσίευμα: «Αυτή είναι η ερμηνεία της αστυνομίας. Δεν αποδεικνύεται από γιατρό. Ο δικαστής δεν έχει διατάξει έκθεση ψυχολόγου ή ψυχιάτρου».

Όταν η Diallo επέστρεψε στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2021, μετά από έναν εξάμηνο δανεισμό στην Atletico Μαδρίτης, στόχος της ήταν να επεκτείνει το συμβόλαιό της με την PSG και να παίξει στην Εθνική Γαλλίας.

Τον Αύγουστο του 2021, τρεις μήνες πριν από την επίθεση, τα μηνύματα WhatsApp από τα δύο τηλέφωνα της Diallo, τα οποία κατασχέθηκαν τη νύχτα της σύλληψής της τον Νοέμβριο του 2021, όπως και ο φορητός υπολογιστής της, αποκάλυψαν στους ανακριτές τη «βαθιά της ζήλια» για την Hamraoui.

Τα μηνύματα, ανέφερε το ρεπορτάζ, στάλθηκαν σε άτομα που βρίσκονται κοντά στην Diallo και έγραφαν: «Δεν έχει προπονηθεί μαζί μας από τον αγώνα με την Roma και μόλις επιστρέφει θα ξεκινήσει βασική με την Bayern, ενώ εγώ ήμουν παρούσα και έκανα ό,τι έπρεπε στους αγώνες που αυτή ήταν εκτός, λόγω τραυματισμού».

Οι Diallo και Hamraoui ήταν σε περιοδεία με την PSG, παίζοντας στο Women's Cup (ένα φιλικό τουρνουά στις Ηνωμένες Πολιτείες). Ο πρώτος τους αγώνας εκεί, ήταν εναντίον της Bayern στις 18 Αυγούστου.

H Diallo, ανέφερε η έκθεση, έστειλε κι άλλα μηνύματα που περιγράφουν λεπτομερώς πως ένας στενός της φίλος θα μπορούσε να επιτεθεί στην Hamraoui. Το μήνυμα έγραφε: «Αν ήμουν κακιά, ζηλιάρια και σκεφτόμουν όπως εκείνη… Αν του πω να την καταστρέψει, θα την καταστρέψει».

Σε άλλο μήνυμα της, όπου μιλούσε με κάποια συμπαίκτρια της για μια διαμάχη που είχε με έναν πρώην προπονητή της PSG, η Diallo αναφέρθηκε ξανά στην Hamraoui, γράφοντας: «Θα έπρεπε να είχα φροντίσει να της κόψει τα πόδια».

Οι εκπρόσωποι της Diallo απάντησαν πως η αστυνομία επέλεξε ποια μηνύματα ήθελε να εμφανιστούν στην έρευνα. 

Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, η Εθνική Γαλλίας έπαιξε δύο προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ενόψει του αγώνα με την Εσθονία, η Hamraoui έπρεπε να αποσυρθεί από την ομάδα λόγω τραυματισμού. Η Diallo κλήθηκε ως αντικαταστάτρια της.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της εθνικής ομάδας εκείνον τον Οκτώβριο, αρκετές παίκτριες της PSG έλαβαν ανώνυμα τηλεφωνήματα από έναν άνδρα που μίλησε άσχημα για τη Hamraoui, αποκαλώντας την, σύμφωνα με τη Le Parisien, «μια γυναίκα με προβλήματα, χειριστική και άπιστη». Οι παίκτριες της PSG δεν είπαν τίποτα σχετικό στον σύλλογο.

Η Hamraoui ενημέρωσε την αστυνομία στις 5 Νοεμβρίου, την επομένη της επίθεσης, για τις ανώνυμες κλήσεις. Οι κλήσεις εντοπίστηκαν και οδήγησαν σε έναν φυλακισμένο άνδρα, που ήταν φίλος της Diallo και τον γνώριζε και η Hamraoui. Η αστυνομία τον ανέκρινε για την επίθεση, αλλά δεν φαίνεται πλέον να εμφανίζεται στις έρευνές τους. 

Έξι ημέρες μετά την επίθεση στην Hamraoui, όταν η Diallo είχε συλληφθεί αρχικά και τέθηκε υπό κράτηση για 36 ώρες, είχε προσπαθήσει να θολώσει τα νερά, εμπλέκοντας στην υπόθεση την προσωπική σχέση του θύματος με τον Eric Abidal.

Η Hamraoui, σύμφωνα με την Le Parisien, είχε εκφράσει ανησυχίες στην αστυνομία, για την εμπλοκή της Diallo στην επίθεση. Η Diallo, ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε πει στην αστυνομία για τη σχέση μεταξύ Hamraoui και Abidal όταν η αστυνομία τη ρώτησε για τους δράστες που φώναζαν τη φράση «παντρεμένος». Σύμφωνα με την Diallo, η σύζυγος του Abidal, Hayet, μπορεί να είχε οργανώσει μια επίθεση εκδίκησης.

Την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021, ο δικηγόρος της συζύγου του Abidal, είπε ότι η πελάτισσα της θα υποβάλει αίτηση διαζυγίου στη Βαρκελώνη αφού ο σύζυγός της παραδέχτηκε ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με την Hamraoui. Ο Eric Abidal ζήτησε συγχώρεση από τη σύζυγό του μέσω Instagram, σε μια ανάρτηση που δεν είναι πλέον διαθέσιμη για προβολή.

Η Hayet Abidal αρνείται όμως ξεκάθαρα κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Αν και μίλησε οικειοθελώς στην αστυνομία στα τέλη Δεκεμβρίου για να τους βοηθήσει με τις έρευνές, δεν υπήρξε ποτέ ύποπτη για την επίθεση.

Μετά την αρχική απελευθέρωση της Diallo, η αστυνομία έψαξε το τηλέφωνο, το διαμέρισμα και το αυτοκίνητό της. Οι επόμενες ηχογραφήσεις, σύμφωνα με την Le Parisien, αποκάλυψαν ότι η Diallo είχε πολλαπλές συνομιλίες με έναν σύμβουλο ονόματι Cesar M. Πρόκειται για τον σύντροφο της παίκτριας της PSG Kadidiatou Diani, ενώ είναι και σύμβουλος της PSG αλλά και της κορυφαίας επιθετικού της Γαλλίας Marie-Antoinette Katoto, καθώς και άλλων παικτριών και παικτών. 

Η Diallo και ο Cesar M επικοινώνησαν 33 φορές μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας τους μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 29 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με την Le Parisien. Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο σε αυτό, καθώς γνωρίζονται πολλά χρόνια και μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα. 

Όμως μετά την επίθεση στην Hamraoui στις 4 Νοεμβρίου, φάνηκε να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μηνύματα. Η Le Parisien ανέφερε ότι σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά είναι «μια φαινομενική επιθυμία απόκρυψης στοιχείων». 

Ο Cesar M αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη. Ωστόσο σύμφωνα με το γαλλικό μέσο ενημέρωσης AFP, η έκθεση των ερευνητών ανέφερε ότι ο Cesar M φέρεται να χρησιμοποίησε «εκφοβισμό, ακόμη και απειλές για να αναγκάσει τους διευθυντές του συλλόγου να επεκτείνουν τα συμβόλαια όλων των παικτριών των οποίων τα συμφέροντα υπερασπιζόταν». Ο Cesar M αρνήθηκε ότι προσπάθησε να εκφοβίσει την PSG και ο δικηγόρος του, δήλωσε στην Le Parisien πως ο πελάτης του συνεχίζει να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με την PSG.

Οι Diallo και Hamraoui ξεκίνησαν ατομικές προπονήσεις, εβδομάδες μετά την επίθεση. Η PSG τους παρείχε σωματοφύλακες και ψυχολογική υποστήριξη και ήταν σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους. 

Πριν από τη χειμερινή διακοπή, ο τότε επικεφαλής προπονητής της PSG, Didier Olle-Nicolle, αποφάσισε η Hamraoui και η Diallo να προπονηθούν μόνες τους για μία εβδομάδα και μαζί για μια δεύτερη εβδομάδα. 

«Ήταν επτά τρομερές μέρες γιατί τα δύο κορίτσια δεν μιλούσαν μεταξύ τους», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην L’Equipe. «Ένιωσα ότι μισούσαν η μία την άλλη… Και την τρίτη εβδομάδα, αποφάσισα να τις ξαναβάλω στην ομάδα, ελπίζοντας ότι το χειμερινό διάλειμμα θα επέτρεπε σε όλους να ξεκινήσουν ξανά».

Hamraoui και Diallo επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο για πρώτη φορά μετά την επίθεση, στις 23 Ιανουαρίου 2022, στη νίκη με 5-0 στο πρωτάθλημα επί της Saint Etien.

Στη συνέχεια, στις 11 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ανδρών της PSG με τη Rennes, οι οπαδοί ύψωσαν πανό που έγραφε: «Aminata Diallo σε υποστηρίζουμε σθεναρά» και «Kheira Hamraoui, ποιανού σειρά είναι;», αφήνοντας υπόνοιες για τον αριθμό των εραστών της και επιχειρώντας να την διασύρουν προσωπικά.

Λίγες μέρες αργότερα, η Hamraoui κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Γαλλίας για το Tournoi de France. Η Diallo δεν κλήθηκε στην ομάδα. Στο τελευταίο παιχνίδι εκείνου του τουρνουά, εναντίον της Ολλανδίας στις 22 Φεβρουαρίου 2022, οι συμπαίκτες της Hamraoui στην PSG, Katoto και Diani, πανηγύρισαν το δεύτερο γκολ της Γαλλίας σχηματίζοντας το σύμβολο «Α» με τα χέρια τους, ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς την Diallo. H Hamraoui μπήκε ως αλλαγή στο 76'. «Ήταν ένας πανηγυρισμός αφιερωμένος στην Aminata Diallo», επιβεβαίωσε η Diani στα ΜΜΕ μετά το παιχνίδι. 

«Μόλις το είδα αυτό, είχα μια συζήτηση με την Kheira», είπε η δικηγόρος της μιλώντας στην LEquipe. «Της είπα ότι δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα γιατί μιλάμε για δύο top class παίκτριες της γαλλικής ομάδας. Κανένας δεν θα τα έβαζε μαζί τους και η Hamraoui θυσιάστηκε, ακόμα κι αν την πλήγωσαν, ακόμη κι αν την παρενόχλησαν». 

Στις 11 Μαρτίου, η Hamraoui αποδοκιμάστηκε από τους θεατές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με τη Montpellier στο Παρίσι, ενώ ένα πανό υποστήριξης της Diallo είχε υψωθεί. 

«Αυτές οι συμπεριφορές είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας της πελάτισσάς μου, παραβιάζοντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά της, αλλοιώνοντας την ψυχική της υγεία και θέτοντας σε κίνδυνο το επαγγελματικό της μέλλον», δήλωσε η δικηγόρος της Hamraoui, η οποία ζήτησε από τον σύλλογο να εφαρμόσει μέτρα για «να βάλει τέλος στα προβλήματα της». Τίποτα όμως δεν άλλαξε. 

Η αστυνομία, έθεσε υπό παρακολούθηση την τηλεφωνική γραμμή του συμβούλου Cesar M. Στις 7 Απριλίου 2022, μια συνομιλία μεταξύ του ίδιου και του τότε γενικού διευθυντή της γυναικείας ομάδας της PSG, Ulrich Rame, προκάλεσε αίσθηση. Ο Cesar M, είπε στον Rame ότι η επέκταση του συμβολαίου της σούπερ σταρ Katoto θα γινόταν υπό τους όρους ότι η Diallo θα επέκτεινε επίσης το συμβόλαιο της ενώ ζήτησε και την απομάκρυνση της Hamraoui. 

Αναφέρεται επίσης ότι ο Cesar M συζήτησε με τον Rame ένα περιστατικό που αφορούσε τον τότε προπονητή Olle-Nicolle, το οποίο θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη του προπονητή, και επομένως της PSG, αν δημοσιοποιηθεί. Αυτό σχετίζεται με εικαζόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της περιοδείας της PSG στις ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο. Ο Olle-Nicolle φέρεται να έβαλε το χέρι του στο κάτω μέρος σώματος μιας ανήλικης παίκτριας πριν βγει στον αγωνιστικό χώρο. 

Η PSG ενημερώθηκε για το περιστατικό κατά την επιστροφή της ομάδας στη Γαλλία. Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε εσωτερικά και ο πατέρας της παίκτριας είχε συνάντηση με τον αθλητικό διευθυντή του συλλόγου για να συζητήσουν τι είχε συμβεί. Αναγνωρίστηκε ότι η συμπεριφορά δεν ήταν σεξουαλική παρενόχληση αλλά παρέμενε ανάρμοστη. Ο Olle-Nicolle λέγεται ότι ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε ότι η συμπεριφορά του θα αλλάξει. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της παίκτριας και του πατέρα της, συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε ανάγκη περαιτέρω κλιμάκωσης. Το περιστατικό έκλεισε.

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του talk show “Touche Pas A Mon Poste” στη γαλλική τηλεόραση, ο Cesar M είπε: «Ακούω φήμες ότι ένας προπονητής της PSG αγγίζει μια νεαρή παίκτρια. Είχα μια συνάντηση στο πλαίσιο της επέκτασης του συμβολαίου της Marie-Antoinette Katoto, με τον κ. Ulrich Rame, τον γενικό διευθυντή εκείνη την εποχή, και τον Gregory Durand, νομικό διευθυντή του συλλόγου. Ουδέποτε έκανα απειλητικά σχόλια, απλώς εξέθεσα τα γεγονότα που ακούσαμε».

Στις 24 Μαΐου 2022, η PSG έθεσε «σε διάθεση» τον Olle-Nicolle τονίζοντας ότι ορισμένες από τις παίκτριες του συλλόγου φέρεται να εκτέθηκαν σε «ανάρμοστες ενέργειες και σχόλια».

«Έφτασα στο προπονητικό κέντρο ένα πρωί και μου είπαν αυτές τις κατηγορίες», είπε ο Olle-Nicolle στην L'Equipe. «Ήταν τόσο εξωπραγματικό… Με μαχαίρωσαν στην πλάτη», συμπλήρωσε. 

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε την έναρξη δικαστικής έρευνας για «σεξουαλική επίθεση από πρόσωπο εξουσίας», αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του 61χρονου. Η PSG ξεκίνησε επίσης επίσημη έρευνα και στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια δήλωση στις 31 Ιουλίου που ανέφερε ότι ο σύλλογος και ο Olle-Nicolle «αποφάσισαν να τερματίσουν τη συνεργασία τους κατόπιν κοινής συμφωνίας». 

Ο Olle-Nicolle είπε στην L'Equipe: «Με χρησιμοποιούσαν… Υπήρξα παράπλευρο θύμα της υπόθεσης Hamraoui». 

Σύμφωνα με την Le Parisien, η Diallo και η οικογένεια του επιθετικού της ανδρικής ομάδας της PSG, Kylian Mbape, ήταν σε επαφή μερικές εβδομάδες μετά την επίθεση τον Νοέμβριο. 

Η Fayza Lamari, μητέρα του Mbappe, είπε στην εφημερίδα ότι γνώρισε την Diallo ως μέρος ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την υπόθεση Hamraoui που σχεδίαζε μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής σε συνεργασία με την εταιρεία του γιου της, Zebra Valley. Άλλοι, ωστόσο, υποστήριξαν ότι η οικογένεια του Mbappe προσπαθούσε να πείσει την PSG να επεκτείνει το συμβόλαιο της Diallo, πριν υπογράψει τη δική του συμφωνία με τον σύλλογο.

Η μητέρα του Mbape δήλωσε σχετικά: «Συζήτησα το θέμα της επέκτασης του συμβολαίου της Aminata Diallo με τη διοίκηση της PSG, αλλά με έναν πολύ άτυπο, αδιάφορο τρόπο και πάντα στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ. Δεν έγινε ποτέ καμία αναφορά σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στη Ντόχα τον Απρίλιο (φέτος) όταν επικεντρώθηκα στην επέκταση του συμβολαίου του γιου μου. Όταν έμαθα ότι η PSG δεν ήθελε να προσφέρει νέο συμβόλαιο στην Aminata για λόγους που πιθανώς σχετίζονται με την υπόθεση, αποστασιοποιήθηκα από αυτήν».

Όλως περιέργως όμως, η εταιρεία του Mbape αποσύρθηκε από τη συμπαραγωγή του ντοκιμαντέρ λίγες εβδομάδες αργότερα. 

«Μπορούμε να μισούμε η μία την άλλη εκτός γηπέδων, αλλά στο γήπεδο πρέπει να κερδίζουμε», είπε στην L'Equipe η αρχηγός της PSG, Grace Geyoro, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου, ενόψει του μεγαλύτερου αγώνα της σεζόν. Ήταν ο ημιτελικός του Champions League εναντίον της Lyon. Την Πέμπτη, τρεις ημέρες πριν από τον αγώνα, ο Cesar M φέρεται να είπε στην Diallo ότι η Hamraoui θα ξεκινούσε στην ενδεκάδα. «Η σκύλα θα ξεκινήσει… είναι άρρωστο αυτό», είπε ο Cesar M και συνέχισε: «Δεν έρχεται στις προπονήσεις, με εξοργίζει στους αγώνες…». «Το πρόβλημα δεν είναι η Kheira, το πρόβλημα είναι ο προπονητής και ο Rame», απάντησε η Diallo.

Το Σάββατο, μια ημέρα πριν από τον αγώνα, υπήρξε μια διαμάχη στην προπόνηση μεταξύ της Hamraoui και τριών συμπαικτριών της: Της Sandy Baltimore, της Diani (που είναι η σύντροφος του Cesar M) και της Katoto. Μιλώντας στην L'Equipe τον Ιούνιο, η Hamraoui είπε: «Στο τέλος της προπόνησης, σε μια στημένη φάση, παρεξηγηθήκαμε… Ανταλλάξαμε μόνο λόγια. Αλλά αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, σε κάθε ομάδα».

H Hamraoui τελικά αποφάσισε να μην ταξιδέψει με την ομάδα και απέκλεισε τον εαυτό της από εκείνο το κρίσιμο παιχνίδι. H Diallo απουσίαζε επίσης από την Παρασκευή με στομαχικό πρόβλημα. 

Μέχρι τότε, ο προπονητής Olle-Nicolle ένιωθε ότι είχε καταφέρει να κρατήσει την ομάδα ενωμένη, αλλά, όπως είπε αργότερα στην L'Equipe, τότε ένιωσε πως ήθελε να παραιτηθεί. Περιέγραψε μια «αφόρητη συμπεριφορά» και είπε ότι έπρεπε να είναι προσεκτικός με όλα όσα έλεγε γιατί «υπήρχαν κλίκες παντού». «Φάνηκε να ενοχλεί κάποιους που αυτή η ομάδα εξακολουθούσε να λειτουργεί παρά το τι συνέβαινε στα παρασκήνια», πρόσθεσε, δηλώνοντας περηφάνια που δεν «ενέδωσε στην πίεση από το περιβάλλον ορισμένων παικτριών» και συνέχισε να επιλέγει στο αρχικό σχήμα την Hamraouiί. 

Μέχρι το τέλος της περασμένης σεζόν, η PSG είχε επεκτείνει το συμβόλαιο της Katoto έως το 2025, την ώρα που το συμβόλαιο της Diallo είχε λήξει και εκείνη είχε φύγει από τον σύλλογο, ενώ η Hamraoui έχει συμβόλαιο έως το 2023. 

Για το 2022-23, η PSG ήθελε να δημιουργήσει μια νέα δυναμική. Ακριβώς όπως έκανε για την ανδρική ομάδα της, ο σύλλογος άλλαξε τον μάνατζερ γυναικών, τους βοηθούς προπονητές και τον αθλητικό διευθυντή, διορίζοντας τον πρώην προπονητή της Lyon Gerard Precheur ως νέο αφεντικό τους, την 1η Αυγούστου. 

Ο Precheur ήρθε με το βοηθό (και τον γιο του) Jocelyn και τους προπονητές γυμναστικής Denis και Bellu. Η Sophie Perrichon, πρώην συντονίστρια της πρώτης ομάδας γυναικών, τώρα εργάζεται στην κατασκευή του κέντρου προπόνησης γυναικών. Ο γενικός διευθυντής Rame, αποχώρησε από τον σύλλογο.

Στις 9 Αυγούστου, η PSG ανακοίνωσε ότι διόρισε τον Angelo Castellazzi και τη Sabrina Delannoy ως αθλητικό διευθυντή γυναικών και βοηθό αθλητικού διευθυντή γυναικών αντίστοιχα.

H Delannoy, πρώην αρχηγός της PSG, εργαζόταν στο παρελθόν στο ίδρυμα του συλλόγου, ενώ ο Castellazzi ήταν βοηθός αθλητικού διευθυντή για την ανδρική ομάδα, δουλεύοντας δίπλα στον Leonardo Araujo. Κανείς δεν έχει αντικαταστήσει τον Rame απευθείας ως γενικός διευθυντής της ομάδας γυναικών, καθώς ο σύλλογος άλλαξε την οργάνωση του αθλητικού του τμήματος. 

Ο νέος προπονητής και o αθλητικός διευθυντής αξιολόγησαν την ομάδα και αποφάσισαν ποιες παίκτριες θα παραμείνουν. Ο Precheur δεν είδε τη Hamraoui να ταιριάζει στο αγωνιστικό του πλάνο και προετοιμάστηκε για τη σεζόν χωρίς αυτήν στο μυαλό. Αντίθετα, η PSG υπέγραψε άλλες μέσους, όπως η Jackie Groenen από τη Man Utd και η Lieke Martens από την Barcelona.

Ο σύλλογος ενημέρωσε τη Hamraoui ότι, αν ήθελε να παίξει, θα ήταν καλύτερο για όλους να της βρουν άλλο σύλλογο, γιατί δεν ήταν η πρώτη επιλογή του προπονητή. Man Utd, Juventus, Inter και Roma εξέφρασαν ενδιαφέρον για τον δανεισμό της, αλλά η ίδια και ο ατζέντης της αρνήθηκαν. 

Η διεθνής μεταγραφική περίοδος της Γαλλίας έκλεισε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ωστόσο υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο για εγχώριο δανεισμό. Η Hamraoui, ωστόσο, υποστηρίζει ότι θέλει να μείνει στην PSG και να ολοκληρώσει το συμβόλαιό της.

Σύμφωνα με τη Hamraoui, προπονείται μόνη της στο γήπεδο για πάνω από επτά εβδομάδες. Η PSG επιβεβαίωσε ότι η παίκτρια θα μπορέσει να τεθεί στη διάθεση του προπονητή, εάν ο ίδιος το θελήσει. Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου επανήλθε στις προπονήσεις της ομάδας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Diallo τέθηκε υπό δικαστική επιτήρηση. Ώρες αργότερα, η PSG ξεκίνησε να αγωνίζεται στα προκριματικά του Champions League εναντίον της σουηδικής BK Hacken. Η Hamraoui έμεινε εκτός αποστολής. Στο γήπεδο βρισκόταν και ο Cesar M

«Αισθάνεται καλύτερα τώρα γιατί η αλήθεια βγαίνει στο φως», είπε ο Pessot, σύμβουλος επικοινωνίας της Hamraoui. «Αυτό που είναι καλό για εκείνη τώρα, είναι ότι η γνώμη του κόσμου έχει αλλάξει τελείως. Χθες, όταν πήγαμε στο γήπεδο, όλος ο κόσμος ήθελε να βγάλει μια φωτογραφία μαζί της, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Τώρα είναι σαν ένα νέο αστέρι». 

Η Hamraoui, ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι η νεοαποκτηθείσα Groenen φορούσε το Νο 14 -που προηγουμένως ήταν δικό της-. Η 32χρονη δάκρυσε ρωτώντας τον Perissot «Γιατί έδωσαν τον αριθμό μου σε άλλον παίκτη;» Hamraoui και Groenen φαίνονται να έχουν και οι δύο το Νο14 στο επίσημο site της PSG

Μόλις η Groenen —που είναι πρεσβευτής του Ιδρύματος Cruyff— εντάχθηκε στην PSG, ζήτησε να φορέσει αυτό το νούμερο προς τιμήν του Ολλανδού θρύλου Johan Cruyff, που είναι και το προσωπικό της είδωλο. 

Η PSG συμφώνησε, αλλά μόνο για τα προκριματικά του Champions League, καθώς η Hamraoui δεν περιλαμβάνεται στη λίστα της UEFA για αυτό το μέρος της διοργάνωσης. Η Groenen φόρεσε ξανά το Νο 14 στον δεύτερο αγώνα με Hacken στο Getenborg.

«Αυτό είναι πολύ δύσκολο (για την Hamraoui)», είπε ο Pessot. «Δεν νιώθει προστατευμένη». 

Ερωτηθείσα εάν η Hamraoui έχει λάβει μηνύματα υποστήριξης, o Pessot είπε: «Τίποτα, τίποτα από τον σύλλογο, τίποτα από τις συμπαίκτριες της, τίποτα από τη Γαλλική Ομοσπονδία. Είναι μόνη, κάτι που είναι πολύ περίεργο. Δεν είναι φυσιολογικό». Η FFF και η PSG αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Η ιδιωτική μου ζωή είναι δική μου δουλειά, κανείς δεν πρέπει να ασχολείται με αυτό», είπε η Hamraoui σε συνέντευξή της στο γαλλικό BFMTV. «Πονάει να σε κακολογούν, να σε ταπεινώνουν όλοι, οι οπαδοί και κόσμος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νιώθω σαν να έχω πέσει θύμα επίθεσης δύο φορές. Η εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον μου, είναι εξίσου δυνατή με την επίθεσή που δέχθηκα. Είμαι πάνω από όλα γυναίκα, άνθρωπος και δεν μπορείς να κυνηγάς έναν άνθρωπο έτσι». 

«Ήταν χειρότερο από τη σωματική επίθεση», είπε ο Souid, ο ατζέντης της Hamraoui, σε συνέντευξή του στην L'Equipe τον περασμένο μήνα. «Δέχεται ψυχολογική επίθεση εδώ και 10 μήνες. Την έχουν σύρει στη λάσπη, την απειλούν με θάνατο, την προσβάλλουν, την παρενοχλούν στο χώρο εργασίας της αρκετές συμπαίκτριες της… Και όλα αυτά κάτω από τη μύτη της PSG, αλλά και της Γαλλικής Ομοσπονδίας. Αυτό για το οποίο κατηγορώ κυρίως την PSG, είναι η έλλειψη συμπόνιας, ανθρωπιάς και καρδιάς. Η Kheira δεν έχει λάβει ακόμα το παραμικρό μήνυμα υποστήριξης από τη διοίκηση της PSG. Τίποτα. 

Η PSG επισήμως αποφεύγει οποιοδήποτε σχολιασμό μέχρι να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα. Ο σύλλογος φέρεται να  επικοινωνεί τακτικά με τη Hamraoui και τους εκπροσώπους της, καθώς και με την Diallo.

Μετά την εκ νέου σύλληψη της Diallo, η Hamraoui ζήτησε από την PSG 24ωρη προστασία, όπως είχε συμβεί και μετά την αρχική επίθεση τον περασμένο Νοέμβριο. 

Ο σύλλογος δεν έχει παράσχει ακόμη στη Hamraoui 24ωρη ασφάλεια, όπως ζητήθηκε, αλλά μόνο προστασία για τη διαδρομή της επιστροφής από το προπονητικό κέντρο στο σπίτι της. Όπως τονίζει η PSG «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε 24ωρη ασφάλεια.»

Η Diallo παραμένει υπό δικαστική εποπτεία με αυστηρούς όρους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, η οποία δεν έχει χρονικούς περιορισμούς, συνεχίζει όμως να βαραίνει τη σκιά όλων των εμπλεκομένων σε αυτή την απαίσια υπόθεση.

Αν τα θύματα είναι περισσότερα από ένα, μένει να αποδειχθεί. Για την ώρα, δεν μπορείς να μην συμπάσχεις με την σωματική και -κυρίως- την ακόμη πιο σκληρή ψυχολογική βία που έχει ασκηθεί στην Kheira Hamraoui. Και μιλώντας εντελώς προσωπικά, δεν γίνεται να μην σιχαίνεσαι τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισαν οι οπαδοί της PSG, σημαντικός αριθμός συμπαικτριών της (κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται και κορυφαία ονόματα) και ο ίδιος ο σύλλογος. Με τα δικά της λόγια από την τελευταία της ανάρτηση στο Instagram, θα κλείσω το σημερινό άρθρο.

«Μετά από πολλούς μήνες ταλαιπωρίας, αποφάσισα να σπάσω τη σιωπή μου.»

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου 2021. Με στοιχειώνει νύχτα και μέρα. Αυτή η σκοτεινή βραδιά που άλλαξε την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή, τη ζωή μου ως γυναίκα και ως ποδοσφαιρίστρια. Αυτό το θλιβερό βράδυ, όταν νόμιζα ότι πέθαινα όταν δύο κουκουλοφόροι με έβγαλαν με το ζόρι από ένα όχημα. Με χτυπούσαν με σιδερένιες ράβδους, στοχεύοντας κυρίως στο κάτω μέρος του σώματός μου. Εκείνο το βράδυ, ο στόχος τους ήταν απλός: να αφαιρέσουν με ακραία βία το εργαλείο εργασίας μου σπάζοντας τα πόδια μου βάζοντας τέλος στην καριέρα μου.»

«Μετά από αυτή την τόσο τραυματική εμπειρία που μετατράπηκε σε απόλυτη αδικία, έπεσα θύμα μιας εκπληκτικής κακοποίησης των μέσων ενημέρωσης με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα και η ιδιωτική μου ζωή. Σκοπός ήταν να απομακρυνθεί η κοινή γνώμη από την αλήθεια: είμαι θύμα. Σίγουρα δεν φταίω, εκτός μάλλον από το ότι θωρακίζω τον εαυτό μου στη σιωπή, κάτι που ταιριάζει στη σεμνότητά μου. Έχω βιώσει μια άνευ προηγουμένου βία από τα ΜΜΕ, που κατέστρεψε τους αγαπημένους μου και εμένα.»

«Για πολλούς μήνες μετά την επίθεσή που δέχθηκα, με προσέβαλλαν άδικα στα γήπεδα, με παρενοχλούσαν στα social media και με απείλησαν με θάνατο. Παρόλα αυτά προσπάθησα να παραμείνω επαγγελματίας.»

«Αυτή η περίοδος είναι σίγουρα από τις πιο δύσκολες στη ζωή μου ως γυναίκα και ως κορυφαία αθλήτρια. Σήμερα εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη για να βγει η αλήθεια και να καθαρίσει η υπόληψη μου. Ανυπομονώ να συσχετιστεί ξανά το όνομά μου μόνο με την αθλητική μου υπόσταση και όχι με νομικά ζητήματα.»

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να περάσω αυτές τις οδυνηρές στιγμές χωρίς την αμέριστη υποστήριξη της οικογένειάς μου και των αγαπημένων μου προσώπων. Ευχαριστώ επίσης ειλικρινά τη δικηγόρο μου Julia Minkowski, τους πράκτορές μου Sonia Souid και Patrick Esteves, τους συμβούλους επικοινωνίας μου Teddy Pessot και Ahmed Eddarraz. Χωρίς τη βοήθειά τους...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου