27 Οκτωβρίου 2020

Κάτω από τη μάσκα που φοράς

 


Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Jordi Farre κατά της διοίκησης του Josep Maria Bartomeu, έχει φέρει τον πρόεδρο της Barcelona σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, οι ψήφοι που συγκεντρώθηκαν (και οι οποίοι απαιτούνταν ώστε να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα η απόφαση για την απομάκρυνση του προεδρείου), όπως ανακοινώθηκε στις 8 Οκτωβρίου, όχι απλά κατάφεραν να αγγίξουν το όριο των 16.250, που απαιτούνται από το καταστατικό, αλλά ξεπέρασαν τις 20.000.

Συνυπολογίζοντας πως η διαδικασία έλαβε χώρα σε περίοδο πανδημίας, πρόκειται για έναν μικρό άθλο και δείχνει επίσης πως ο αυτός ο σύλλογος έχει ακόμη δημοκρατικές αντοχές. 

Φυσικά έχουν γίνει τόσα εγκλήματα στην πενταετία που ο Bartomeu έχει τα ηνία του συλλόγου, που είναι σχεδόν ειρωνικό να αποφασίζει ο κόσμος να σηκώσει ανάστημα τώρα, που έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε 4 μόλις μήνες πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να προσθέσουν πως αν δεν μιλούσε δημόσια ο Messi, τίποτα απ’ αυτά που βλέπουμε το τελευταίο δίμηνο δεν θα είχε συμβεί.

Ωστόσο το γεγονός παραμένει. Έστω και αργά, έστω και τώρα που η (ανυπολόγιστη) ζημιά έχει γίνει, λίγο πριν ο οργανισμός της Barcelona πνεύσει τα λοίσθια, έβγαλε αντίδραση.

Πριν τη χθεσινή (25 Οκτωβρίου) συνεδρίαση του Δ/Σ, οι φήμες πως ο Bartomeu θα ανακοίνωνε την παραίτηση του, είχαν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Για πολλοστή φορά, διαψεύστηκαν. Όποιοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στον σύλλογο, δεν δικαιολογείται να τρέφουν αυταπάτες.

Ο άνθρωπος έχει γαντζωθεί στην καρέκλα και θα παραμείνει σε αυτήν όσο περισσότερο μπορεί, για να προσπαθήσει να «συμμαζέψει» με κάθε τρόπο τα οικονομικά, έτσι ώστε να γλιτώσει τα σίδερα της φυλακής (όπως συνέβη με τον προκάτοχο του), όταν από τον Μάρτη του 2021, θα πάψει -σε κάθε περίπτωση- να είναι πρόεδρος. Κάθε μέρα, γι’ αυτόν μετράει όσο το βάρος του σε χρυσάφι.

Χθες ανακοινώθηκε πως το budget του συλλόγου για την περίοδο 2020-21 αναμένεται να παρουσιάσει έσοδα (προ τόκων και φόρων) της τάξης των 828.000.000€ και έξοδα 796.000.000€. Με τη λήξη της περιόδου και σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, η Barcelona θα έχει θετικό ισοζύγιο, παρουσιάζοντας κέρδη 1.000.000€.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναγράφεται αυτολεξεί πως το budget υπολογίστηκε με την «υπόθεση» πως το Camp Nou θα ανοίξει για το κοινό από τον Φεβρουάριο στο 25% της χωρητικότητας του και από τον Μάιο στο 50%.

Παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε δηλαδή, ένας προϋπολογισμός βασισμένος σε υποθέσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος, για να καταλάβει πως, ακόμη και τώρα, ο Bartomeu εμπαίζει τον κόσμο της ομάδας. Κοινώς, μας περνά όλους για ηλίθιους.

Περνώντας στο ζήτημα του δημοψηφίσματος που πρέπει να διενεργηθεί για την παραμονή του ή όχι στην προεδρεία, οι ενέργειες του είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες.

Η διοίκηση του είχε -βάσει καταστατικού- 20 εργάσιμες ημέρες για να οργανώσει τον τρόπο που θα διεξαχθεί. Ο ίδιος δήλωσε πως πρόθεση του ήταν το δημοψήφισμα να γίνει σε 21 εκλογικά τμήματα: 13 στην Καταλωνία και 8 στην υπόλοιπη Ισπανία, σε μία εργάσιμη και μία αργία, έτσι ώστε να δοθεί η μέγιστη δυνατότητα στα 110.132 μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ακούγεται -και είναι- απόλυτα σωστό.

Ωστόσο χθες ο ίδιος ο Bartomeu κατηγόρησε δημόσια την καταλανική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως ο σύλλογος δεν έλαβε τις υγειονομικές διαβεβαιώσεις που απαιτούνται, ώστε να προχωρήσει το δημοψήφισμα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η διοίκηση του, αντιπρότεινε τη διεξαγωγή του στο Camp Nou. Ζήτησε όμως παράταση, κάτι που αντιβαίνει στο καταστατικό του συλλόγου και περισσότερο απ’ όλα, φανερώνει την πρόθεση του να τραβήξει όσο πιο μακριά μπορεί τη διαδικασία.

Μέσα σ’ όλα αυτά, η ομάδα έχει γίνει έρμαιο στα χέρια της ισπανικής διαιτησίας και οι παίκτες κατακεραυνώνουν δημόσια τη διοίκηση. Τελευταίο παράδειγμα, η συνέντευξη του Pique στη La Vanguardia, μία μόλις ημέρα πριν το clasico, όταν και χαρακτήρισε φρικτή την απόφαση της διοίκησης να παρακολουθεί επί πληρωμή και να διαβάλλει μέσω των socials, παίκτες της ομάδας, την ώρα που ζητά από τους ίδιους να μειώσουν τις αποδοχές τους.

Αυτή είναι η Barcelona του Josep Maria Bartomeu. Και γι’ αυτόν τον λόγο, όσο πιο γρήγορα απομακρυνθεί, τόσο το καλύτερο για τις πληγές του συλλόγου, που είναι βαριές και θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου