18 Αυγούστου 2020

Ο επικίνδυνος Bartomeu

 


Δεν έφτανε ο βαρύς αποκλεισμός με 8-2 από την Bayern, ούτε οι ενδείξεις ότι ο Messi σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης του από την Βαρκελώνη μετά από 21 χρόνια, για να αποφασίσει επιτέλους ο Bartomeu να παραιτηθεί. Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Δ/Σ, τελείωσε με μια λιτή ανακοίνωση: «Ο Quique Setien αποτελεί παρελθόν και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο νέος προπονητής, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανοικοδόμησης της ομάδας.»

Οι ενδείξεις υπήρχαν από νωρίς. Ο πρόεδρος δεν θα μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου, τα αποτελέσματα της συνεδρίασης θα παρουσιάζονταν μέσω δελτίου Τύπου. Η εύκολη λύση…

Όχι λοιπόν. Ο Bartomeu δεν παραιτείται ούτε τώρα. Δείχνει απλά με το δάχτυλο άλλους ως αποκλειστικούς υπεύθυνους για την αγωνιστική κατάρρευση της ομάδας. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Η ομάδα θα αλλάξει 3 προπονητές μέσα σε έναν ημερολογιακό χρόνο, γιατί ποτέ δε φταίει η διοίκηση. Έτσι αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο ανεπαρκής Bartomeu.

Θα μπορούσε όμως ο Bartomeu να παραιτηθεί; Ναι, φυσικά και θα μπορούσε. Δεν το απαγορεύει το καταστατικό του συλλόγου. Αντιθέτως του έδινε δύο επιλογές: Είτε να παρέδιδε την προεδρία στον πρώτο αντιπρόεδρο, Jordi Carnoner, μέχρι τις εκλογές του 2021, είτε να αναλάμβανε διοικούσα επιτροπή και οι εκλογές να λάμβαναν χώρα άμεσα, εντός 40 ημερών. Δεν επέλεξε κανέναν από τους δύο δρόμους, με την πρόφαση της πανδημίας του COVID-19.

Αντιθέτως, προχώρησε σε ενέργειες για την εξεύρεση νέου προπονητή και ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτη του 2021. Μεσούσης της επόμενης αγωνιστικής περιόδου δηλαδή.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως νέος προπονητής θα είναι ο Ronald Koeman. Ο Ολλανδός αποτελεί θρύλο του συλλόγου για όσα πέτυχε με την ομάδα σαν παίκτης, αλλά η προπονητική του διαδρομή στη Βαρκελώνη θα είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

Θα αναλάβει μια ομάδα διαλυμένη ψυχολογικά και αγωνιστικά και αν αυτό πολλές φορές είναι πλεονέκτημα γιατί δίνει τη δυνατότητα αλλαγών σε πρόσωπα, χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις, προκύπτουν ωστόσο σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Ακόμη κι αν ο Koeman τα πάει εξαιρετικά, στο τέλος της επόμενης περιόδου θα υπάρχει νέα διοίκηση στον σύλλογο. Και είναι γνωστό πως οι περισσότεροι υποψήφιοι για την προεδρία, θα παρουσιάσουν στον κόσμο τον δικό τους εκλεκτό για τη θέση του προπονητή. Αν, για παράδειγμα, κερδίσει ο Font, είναι βέβαιο πως θα θέλει για προπονητή της ομάδας τον Xavi. Τι θα γίνει σε εκείνη την περίπτωση;

Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει, είναι οι παίκτες που ήδη έχουν αποκτηθεί αυθαίρετα από τη διοίκηση χωρίς να ερωτηθούν Valverde και Setien, όπως οι Pjanic και Matheus, και το κατά πόσο αυτοί θα ταιριάζουν στα πλάνα του Koeman. Και φυσικά εύλογα μπορούμε να αναρωτηθούμε αν η διοίκηση θα λάβει υπόψη της τη γνώμη του ίδιου του Koeman για τις επόμενες κινήσεις της, είτε αυτές αφορούν αγορές, είτε αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών.

Με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Βαρκελώνη, η καλύτερη λύση θα ήταν η άμεση προκήρυξη εκλογών, ώστε να αρχίσει η ομάδα από το μηδέν και να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες δομικές αλλαγές.

Ο Bartomeu όμως επέλεξε να γαντζωθεί στην καρέκλα του μέχρι τελικής πτώσεως, λειτουργώντας ξανά υπερσυγκεντρωτικά, με ένα Δ/Σ που είναι στα όρια της νομιμότητας (μόνο 14 μέλη, ποτέ δεν είχε λιγότερα) και τον κόσμο στα κάγκελα, ειδικά αν αποχωρήσει ο Messi.

Ο Ronald Koeman, όσες ικανότητες κι αν έχει, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δέντρο σε ένα δάσος που κινδυνεύει να καεί ολοσχερώς, από τις εμμονές και την ανικανότητα ίσως, ενός και μόνο ανθρώπου: Του Josep Maria Bartomeu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου