02 Δεκεμβρίου 2019

Γενέθλια


Την Παρασκευή η Barça συμπλήρωσε 120 έτη ζωής, αλλά χρόνος για εορτασμούς (που τόσο αρέσουν στον Pique) δεν υπήρχε. Το ταξίδι στη Μαδρίτη, για να αντιμετωπίσει την Atleti στα πλαίσια του πρωταθλήματος, δεν άφηνε περιθώρια εφησυχασμού. Το κάθε άλλο. Όταν οι blaugrana πάτησαν χθες το βράδυ στο χορτάρι του υπέροχου Metropolitano, οι λευκοί της Μαδρίτης βρισκόταν ήδη 3 βαθμούς μπροστά στη βαθμολογία, βάζοντας παραπάνω πίεση στην -έτσι κι αλλιώς- φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Βαρκελώνη εδώ και μήνες.


Η Barça έπρεπε να νικήσει για να παραμείνει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μαζί με την ομάδα του Zidane, 17 ημέρες πριν από το πρώτο clasico της φετινής σεζόν.

Στο ποδόσφαιρο θαύματα δεν γίνονται ή τέλος πάντων γίνονται, αλλά σπάνια. Η εικόνα της ομάδας είναι συγκεκριμένη και προβληματική. Οι ρόλοι δεν είναι ξεκάθαροι, η ανάπτυξη της είναι αργή και προβλέψιμη.

Tο σημαντικότερο ίσως είναι, πως εδώ και καιρό δεν φοβίζει τους αντιπάλους. Αντιθέτως δείχνει πολλές φορές να φοβάται εκείνη. Κάτι που δεν συνέβη όμως, χθες το βράδυ.

Η Atletico μπήκε δυνατά στον αγώνα, πήρε τον έλεγχο, ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς αμφιβολία. Βρήκε απέναντι της όμως τον Marc ter Stegen. Και αυτός ήταν ο λόγος που η ανάπαυλα την βρήκε χωρίς γκολ.    

Η Barça δεν έβγαινε σωστά στην επίθεση και ο μόνος τρόπος για να φτάσει η μπάλα στα πόδια στου Messi, ήταν τα στηρίγματα που του έκανε ο -εξαιρετικός χθες- Sergi Roberto και οι εμπνεύσεις του υπέροχου Arthur.

Στο δεύτερο μέρος η εικόνα του αγώνα άλλαξε, όχι λόγω κάποιας τακτικής κίνησης του Valverde, αλλά κυρίως επειδή ο Messi αποφάσισε πώς για να συμβούν πράγματα στην επίθεση, έπρεπε ο ίδιος να τραβηχτεί πιο πίσω. Όταν αυτό συνέβη, η Atleti άρχισε να υποχωρεί και οι κινήσεις του Simeone από τον πάγκο, ενίσχυσαν τις δεύτερες σκέψεις που άρχισαν να κάνουν οι παίκτες του: Θα έμεναν χωρίς νίκη απέναντι στους blaugrana στην έδρα τους, για 9η σερί σεζόν; Ναι, θα έμεναν.

Μια στιγμή μαγείας στο 86’, μια ακόμη, που ήρθε να προστεθεί στις αναρίθμητες πλέον που μας έχει προσφέρει ο Αργεντινός, αρκούσε για να σφραγίσει μια σπουδαία νίκη. Με το δικό του γκολ, το 30ο που πετυχαίνει σε 39 αναμετρήσεις απέναντι στην Atletico, η Barça έφυγε με ένα τεράστιο διπλό από το Metropolitano.

Ο πανηγυρισμός του, χτυπώντας εμφατικά με το χέρι του το στήθος στο μέρος της καρδιάς, εκεί που δεσπόζει το σήμα της μεγάλης του αγάπης, ήταν το καλύτερο δώρο γενεθλίων για την Barça. Θα μπορούσε να είναι και ένα προσωπικό του μήνυμα ταυτόχρονα που θα έλεγε: «Δεν ζήτησα από κανέναν σας να με βαφτίσει καλύτερο όλων των εποχών ή της εποχής μου, λυπάμαι που δεν έκανα το χατίρι σε ορισμένους να πάω και σε άλλη ομάδα, για να σας αποδείξω αυτά που θα έπρεπε ήδη να έχετε καταλάβει, τουλάχιστον όσοι με αμφισβητείτε. Εδώ είναι η ζωή μου, εδώ και το σπίτι μου και γι’ αυτό θα παλεύω, για όσο με αντέχει το σκοινί.» 

Τα προβλήματα της Barça δεν λύθηκαν χθες. Η εικόνα δεν άλλαξε. Αλλά όλοι οι blaugrana οπαδοί, δικαιούνται να νιώθουν χαρά μετά από μια βραδιά όπου μπορεί να έλειψαν ξανά πολλά από την ομάδα, αλλά της περίσσευε το πάθος.

Υ.Γ.1 Ο Arthur μπορεί να μην διαφημίστηκε ποτέ όσο ο de Jong, αλλά είναι υπέροχος. Είναι αδιανόητο να μην λογίζεται ως βασικός και αναντικατάστατος.
Υ.Γ.2 Pique και Lenglet έκαναν χθες σπουδαίο παιχνίδι. Ωστόσο ο Pique θα πρέπει να παίζει έτσι σε όλους τους αγώνες και όχι μόνο στα μεγάλα ραντεβού. Ειδάλλως η  Barça δεν θα έχει τύχη φέτος.
Υ.Γ.3 Pep Guardiola, Tito Vilanova, Tata Martino, Luis Enrique, Ernesto Valverde. Πέντε προπονητές στη σειρά βλέπουν πράγματα στον Sergi Roberto και υπάρχουν πολλοί που εξακολουθούν να θεωρούν πως ο Καταλανός παίζει τυχαία στη Barça. Η χθεσινή του εμφάνιση απέδειξε ακόμη μια φορά πως, παρόλο που δεν είναι δεξιός μπακ, ούτε που βλέπει τον Nelson Semedo.
Υ.Γ.4 Δεν υπάρχουν λόγια πλέον για τον ter Stegen. Ο Γερμανός είναι παγκόσμια κλάση.
Υ.Γ.5 Ο Junior Firpo ήταν απογοητευτικός. Πηγή κινδύνων για την άμυνα της Barça, εκτός τόπου και χρόνου. Μακάρι να μην προστεθεί στην μακρά λίστα παικτών που ήρθαν στη Βαρκελώνη έχοντας υψηλές προδιαγραφές και έφυγαν εν τέλει με τη στάμπα εκείνων που δεν άντεξαν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας.
Υ.Γ.6 Να κερδίζεις στη Μαδρίτη με φανέλα στα χρώματα της Senyera, αξία ανεκτίμητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου