Στο Eindhoven διεξήχθη χθες ο τελικός του Champions League μεταξύ της Barça και της Wolfsburg. Ένας συγκλονιστικός αγώνας στον οποίο έγινε και ρεκόρ προσέλευσης για αγώνα γυναικών στην Ολλανδία.Η Barça διεκδικούσε να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο για 2η φορά στην ιστορία της. Η Wolfsburg για 3η.
Ο προπονητής των blaugranas, Jonatan Giraldez είχε να διαχειριστεί μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και έπρεπε να πάρει αποφάσεις που έμοιαζαν (και ήταν) δίκοπο μαχαίρι.
◼️ Η Asishat Oshoala, βασική επιθετικός και 1η σκόρερ της ομάδας σε πρωτάθλημα και Champions League, τραυματίστηκε πριν λίγες ημέρες.
◼️ Η βασική RB, Lucy Bronze, υποβλήθηκε σε καθαρισμό στο γόνατο και ήταν εκτός αγώνων τον τελευταίο μήνα. Πήρε το ιατρικό ok, μόλις 3 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του τελικού.
◼️ Η Alexia Putellas (Balon d’ Or x2) που έμεινε όλη τη χρονιά έξω λόγω του σοβαρού της τραυματισμού στο γόνατο, επέστρεψε στις προπονήσεις πριν από έναν μήνα. H 3η Ιουνίου την βρήκε έτοιμη από ιατρικής απόψεως, αλλά χωρίς αγωνιστικό ρυθμό, χωρίς ούτε 1 λεπτό συμμετοχής στην Ευρώπη, με 3 ολιγόλεπτες παρουσίες στα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος.
Ο Giraldez πήρε μια απόφαση ελεγχόμενου ρίσκου: Έκρινε πως η πολύπειρη Lucy Bronze (με 3 κατακτήσεις Champions League με τη φανέλα της Lyon) που ήταν βασική όλη τη σεζόν και προσφέρει δύναμη στην άμυνα, θα ξεκινούσε τον αγώνα. Η Alexia θα έμενε στον πάγκο.
Το κέντρο της Barça, με πολύ κόπο και επίπονη προσπάθεια παικτριών και τεχνικού επιτελείου, λειτούργησε εξαιρετικά όλη τη σεζόν (κυρίως μετά τον Δεκέμβρη του ‘22) στο διάστημα της απουσίας της καλύτερης παίκτριας του κόσμου. Η συνύπαρξη των Patri-Bonmati-Walsh, οδήγησε (σε σημαντικό βαθμό) την ομάδα μέχρι το τέλος του δρόμου και η προσθήκη της Alexia στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση της χρονιάς, απαιτούσε προσαρμογές και αλλαγές ρόλων που θα μπορούσαν περισσότερο να μπερδέψουν παρά να βοηθήσουν, όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό.
Την θέση της Oshoala στο αρχικό σχήμα θα έπαιρνε η 19χρονη Salma Paraluello.
Η Barça ξεκίνησε (και έπαιξε σε όλο το Α’ μέρος) με το κλασικό της 1-4-3-3, έχοντας την Panos στο τέρμα, τις Bronze-Paredes-Leon-Rolfo στην άμυνα, την κλασική (φέτος) τριάδα των Bonmati-Patri-Walsh στο κέντρο και τις Hansen-Salma-Mariona, στην επίθεση.
Στο ποδόσφαιρο, οι αποφάσεις των προπονητών αποτελούν πάντα αντικείμενο αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης. Και κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Στο πρώτο ημίχρονο του τελικού, μία λανθασμένη προσπάθεια μεταβίβασης της Bronze οδήγησε στο 1ο γκολ της Wolfsburg από την υπέροχη ενέργεια της Πολωνής Pajor (1η σκόρερ του φετινού Champions League) μόλις στο 3’. Στο 37’ ήρθε το δεύτερο σοκ με το γκολ της Popp.
Με τη λήξη του ημιχρόνου, η Barça ήταν στα σκοινιά. Είχε τον έλεγχο του αγώνα, είχε 15 σουτ στον στόχο, αλλά ήταν αναποτελεσματική στην τελική προσπάθεια και στην τελική πάσα. Στο ίδιο διάστημα η Wolfsburg πέτυχε 2 γκολ με 3 σουτ στον στόχο.
Η εκπληκτική 21χρονη μέσος Lena Oberdorf, ένα θαύμα της φύσης με αστείρευτες δυνάμεις (με 248 αμυντικές επεμβάσεις στη φετινή διοργάνωση-περισσότερες από κάθε παίκτρια) με την βοήθεια της Roord είχε μπλοκάρει την δημιουργία που (ειδικά φέτος) προσφέρει η Bonmati, με αποτέλεσμα η καλοδουλεμένη καταλανική μηχανή να μοιάζει βραχυκυκλωμένη.
Απέμεναν μόλις 45’ στις blaugranas για να πετύχουν την ανατροπή. Στους 4 προηγούμενους τελικούς, η ομάδα που προηγήθηκε στο σκορ κέρδισε τελικά και τον τίτλο.
Στο Β’ μέρος ο Giraldez άλλαξε την τακτική της ομάδας, χρησιμοποιώντας ένα τρικ που εφήρμοσε και στον ημιτελικό με την Chelsea στο Stamford Bridge. Ένα Plan B που είδαμε φέτος να εφαρμόζεται πολλές φορές: Την υπερφόρτωση του κέντρου. Πήρε λοιπόν την Mariona από την επίθεση και την γύρισε στο κέντρο. Με την κίνηση αυτή βρήκαν ανάσες (αλλά και χώρους για να προωθηθούν στην επίθεση από τη δεύτερη γραμμή) κυρίως η Bonmati και η Patri.
Η Aitana Bonmati, καταδικασμένη θαρρείς να ζει στην σκιά της Alexia, βρήκε φέτος τον χώρο να λάμψει περισσότερο και παρόλο που έκανε κακό Α’ ημίχρονο, στο Β’ ημίχρονο είχε συμμετοχή και στα 2 πρώτα γκολ της Barça, που τα πέτυχε η MVP του τελικού, η Patri. 2 γκολ σε 2’ από τον ορισμό της unsung hero (μαζί με την Hansen) αυτής της ομάδας και το σκορ στο 50’ είχε γίνει 2-2. Για τον ρόλο της Patri και της σπουδαίας Keira Walsh, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μου που προηγήθηκε του τελικού.
Η τακτική παρέμβαση του Καταλανού προπονητή δεν σταμάτησε εκεί. Έκανε και κάτι ακόμη, που επίσης είχε δοκιμάσει σε άλλους αγώνες φέτος: Την ασυμμετρία στις πτέρυγες. Άφησε τρεις παίκτριες στην άμυνα, αλλάζοντας τον ρόλο της Rolfo που από αριστερή fullback έγινε εξτρέμ σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, 100% πετυχημένη όμως, καθώς η Σουηδή ήταν εκείνη που πέτυχε το τρίτο και νικητήριο τέρμα για τις blaugranas.
Το δεύτερο Champions League της Barça, που τελείωσε τον αγώνα με 66% κατοχή, 25 σουτ στον στόχο και 4.6 xG (έναντι των μόλις 0.7 xG της Wolfsburg) ήταν πλέον γεγονός. Κάτι που στην αρχή της σεζόν, με την αποχώρηση των Hermoso-Martens και τον σοβαρό τραυματισμό της Alexia, έμοιαζε σχεδόν ουτοπικό.
Η ομάδα γυναικών της Barça είναι το μοναδικό τμήμα του συλλόγου που λειτουργεί εν έτη 2023 με 100% αυτοχρηματοδότηση. Όλα τα έξοδα για μετακινήσεις, μεταγραφές και μισθούς καλύπτονται από τα έσοδα που προκύπτουν από τα εισιτήρια και τις πωλήσεις φανελών των παικτριών.
Ο ορισμός της υγείας για ένα υπέροχο σύνολο, που κατά την άποψη μου δεν αποτελεί ακόμη δυναστεία στο ποδόσφαιρο γυναικών, αλλά έχει την δυναμική να γίνει τέτοια, αν πραγματοποιηθούν ορισμένες καίριες προσθήκες σε συγκεκριμένες θέσεις. Αυτά όμως θα αποτελέσουν αντικείμενο άλλου άρθρου.
Κλείνω με ορισμένα ιδιαίτερα στοιχεία:
✔️Την τελευταία πενταετία, η μοναδική φορά που η Barça δεν βρέθηκε στον τελικό του Champions League, ήταν η σεζόν 2019-20, όταν την απέκλεισε στον ημιτελικό η Wolfsburg με γκολ της Fridolina Rolfo. Ένα γκολ της ίδιας παίκτριας, της χάρισε χθες τον τίτλο.
✔️Στους προηγούμενους 4 τελικούς, η ομάδα που σκόραρε πρώτη πήρε και τον τίτλο. Μια μικρή παράδοση που έσπασε χθες με την Barça να ανατρέπει το 2-0.
✔️Η Alexandra Popp αγωνίστηκε για 4η φορά στην καριέρα της σε τελικό του Champions League και έχει σκοράρει και στους 4, ισοφαρίζοντας το αντίστοιχο ρεκόρ της Ada Hegerberg. Μέχρι χθες μάλιστα μετρούσε 3/3 κατακτήσεις.
✔️ 8 ημερών ήταν ο μικρότερος σε ηλικία θεατής του τελικού. Η γυναίκα του Jonatan Giraldez, προπονητή της Barça, ήταν χθες στο γήπεδο μαζί με το νεογέννητο μωράκι τους.
✔️Η Barça του φετινού Champions League είχε τις περισσότερες προσπάθειες (274) προς την εστία, πέτυχε τα περισσότερα γκολ (40), είχε τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (493), το υψηλότερο ποσοστό κατοχής (61,6%) και την υψηλότερη ακρίβεια (86,1%) στις πάσες, από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου