20 Ιουλίου 2023

Πρεμιέρα Παγκοσμίου Γυναικών

 


Πρεμιέρα σήμερα για το Παγκόσμιο κύπελλο γυναικών με δύο αγώνες:
Αυστραλία - Ιρλανδία 1-0
Νέα Ζηλανδία - Νορβηγία 1-0
Νίκες για τις συνδιοργανώτριες, με την Αυστραλία να ξεπερνά το σοκ της απουσίας (λίγο πριν τη σέντρα) της Sam Kerr και να κερδίζει δύσκολα (και όχι πειστικά) την Ιρλανδία της εξαιρετικής (αν και από τραυματισμό) McCabe.
Η Νέα Ζηλανδία έκανε ονειρικό ντεμπούτο με νίκη απέναντι στη Νορβηγία, η οποία σε συνέχεια των εμφανίσεων της στο Euro '22, πάλι απογοήτευσε, συνυπολογίζοντας πως μιλάμε για μια ομάδα που έχει στη σύνθεση της μάλλον την καλύτερη επιθετικό στον κόσμο (Ada Hegerberg) και δύο εκπληκτικά εξτρέμ (Hansen-Reiten). H top class επιθετική της τριάδα όμως δεν αρκεί, όπως δεν αρκούσε και το περασμένο καλοκαίρι. Χρειάζονται κι άλλα στοιχεία στο παιχνίδι της, που αν δεν τα βρει άμεσα, θα έχει σοβαρό πρόβλημα.
Επειδή δεν πρόλαβα να κάνω preview για τη διοργάνωση, ας εξηγήσω και τον συμβολισμό της φωτογραφίας που συνοδεύει την ανάρτηση μου και η οποία προφανώς καμία σχέση δεν έχει με τους δύο αγώνες που διεξήχθησαν σήμερα.
Από μικρός, παραδοσιακά στις μεγάλες διοργανώσεις υποστηρίζω (όταν δεν συμμετέχει η Ελλάδα) την Ισπανία. Φέτος όμως είμαι αρκετά ξενερωμένος, καθώς ναι μεν θα είναι εκεί η Alexia Putellas (κάτοχος του Ballon d' Or) και η Aitana Bonmati (wannabe νέα κάτοχος του Ballon d' Or), θα λείπουν όμως οι κυρίες της φωτογραφίας :
Η Patri Guijarro (ίσως η κορυφαία holding mildfielder που κυκλοφορεί και MVP του φετινού τελικού Champions League) και η Mapi Leon (από τις κορυφαίες CB στον κόσμο). Και δεν θα λείπουν λόγω τραυματισμών, αλλά επειδή θεωρούν πως πολλά πράγματα πρέπει να βελτιωθούν σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας στην Ομοσπονδία της χώρας τους.
Η κίνηση τους απαιτούσε θάρρος, ενέχει προσωπικό κόστος, και δείχνει πολλά για τον αξιακό κώδικα των δύο top αθλητριών και τον τρόπο που προσεγγίζουν το ποδόσφαιρο γυναικών. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και η Ada Hegerberg που έμεινε 5 ολόκληρα χρόνια εκτός Εθνικής, μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες και οι παροχές της Ομοσπονδίας της Νορβηγίας, και να εξισωθούν με τις αντίστοιχες των ανδρών.
Patri και Mapi Leon (όπως είχε συμβεί και με την Hegerberg), απέχουν από την Εθνική ομάδα στο prime της απόδοσης τους, στα καλύτερα ποδοσφαιρικά τους χρόνια. Κάτι που προσδίδει επιπρόσθετη αξία στην κίνηση τους.
Καλή θέαση λοιπόν, αλλά να μην ξεχνάμε και όσες/όσους υπερασπίζονται μέχρις εσχάτων τις αρχές τους. Αξίζουν και σεβασμού και προβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου