17 Μαΐου 2014

Barca και Atleti παίζουν τον τίτλο στο Camp Nou


Μπορεί το ισπανικό πρωτάθλημα να ρίχνει επίσημα την αυλαία του αύριο το βράδυ λίγο πριν τις 23:00, με τον αγώνα της κυπελλούχου Ευρώπης πλέον, Sevilla με την Elche, αλλά το αποκορύφωμα του δράματος θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα στη Βαρκελώνη, εκεί όπου Barcelona και Atleti θα αναμετρηθούν για έκτη και τελευταία φορά την φετινή αγωνιστική περίοδο.


Και αν τους rojiblancos δεν θα τους πείραζε καθόλου να λήξει και η σημερινή αναμέτρηση ισόπαλη, αφού έτσι θα ανακηρυχθούν πρωταθλητές Ισπανίας μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, δεν συμβαίνει το ίδιο και στο στρατόπεδο των Καταλανών. Η Barca θέλει μόνο νίκη για να διατηρήσει τα σκήπτρα που πριν από δυο εβδομάδες, όλοι πιστεύαμε ότι είχε παραδώσει οριστικά.

Η φετινή ιστορία των αναμετρήσεων για τους δύο συλλόγους, είναι εντυπωσιακή. Σε μία τετράδα αγώνων (στον διπλό τελικό για το Super Cup Ισπανίας και στα προημιτελικά του Champions League) ουσιαστικά διεκδίκησαν δύο τίτλους. Οι Καταλανοί κέρδισαν το Super Cup και η Atleti επικράτησε στην ευρωπαϊκή τους κόντρα, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης, την οποία καθόλου δεν αποκλείεται να κατακτήσουν. Το τρίτο "δίδυμο" αγώνων τους, εκείνο στα πλαίσια της La Liga δηλαδή, θα κρίνει και τον φετινό πρωταθλητή.

H Barcelona αν στεφθεί πρωταθλήτρια, θα το κάνει ισοβαθμώντας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με την ομάδα του Simeone, έχοντας όμως καλύτερα αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια, αφού στον πρώτο γύρο είχε αποσπάσει ισοπαλία στο Vicente Calderon. Το ευτύχημα γι' αυτήν, είναι ότι θα δώσει την τελική μάχη μέσα στο γήπεδο της και μπροστά στο κοινό της. Βέβαια η λέξη "ευτύχημα" ακούγεται έως και προκλητική, όταν χρησιμοποιείται για μια ομάδα που φέτος βίωσε απανωτές κακοτυχίες, αγωνιστικές και έξω-αγωνιστικές.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι blaugrana δεν αξίζουν τον φετινό τίτλο, παγίδα στην οποία υπέπεσε και ο υπογράφων αυτό το κείμενο. Πρόκειται όμως για εντελώς λανθασμένη αντίληψη, η οποία παραγνωρίζει τόσο τον παράγοντα που λέει ότι το πρωτάθλημα είναι ένας μαραθώνιος πολλών αγωνιστικών, όσο και το γεγονός ότι η Barca κέρδισε φέτος δύο φορές την Real Madrid ενώ ούτε από τους rojiblancos έχασε στην ισπανική πρωτεύουσα. Που ακριβώς έγκειται λοιπόν η αδικία, ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω.

Ίσως πολλοί παρασύρονται από την υπέρβαση της Atletico, που έφτασε να διεκδικεί τον εγχώριο τίτλο αλλά και το Champions League, με σαφώς φτωχότερο οπλοστάσιο σε σχέση με τις δυο παραδοσιακές δυνάμεις της La Liga. Το αξιοθαύμαστο της προσπάθειας της όμως, που έχουμε επανειλημμένα τονίσει και στο sportculture, δεν αναιρεί ούτε μπορεί να ακυρώσει την πορεία της ομάδας του Martino, που είδε βασικότατους ποδοσφαιριστές του να τραυματίζονται στην πιο κρίσιμη καμπή της χρονιάς (Pique-Valdes), τον πρόεδρο του συλλόγου να παραιτείται, την FIFA να ανακοινώνει τιμωρίες μεσούσης της περιόδου, ποδοσφαιριστές σημαίες να ανακοινώνουν για διαφορετικούς λόγους την αποχώρηση τους (προχθές έγινε η τελετή προς τιμήν του Puyol) τα ΜΜΕ στην Βαρκελώνη να τον κυνηγούν αλύπητα και εσχάτως βίωσε μαζί με όλο τον βαρκελωνισμό, την απώλεια του Tito Vilanova. Αν όλα αυτά ήταν αμελητέα, τότε δεν θα μιλούσαμε για ποδόσφαιρο αλλά για playstation.

Ο Martino το έθεσε εξαιρετικά στην συνέντευξη Τύπου ενόψει του σημερινού τελικού: Αν η Barcelona κατακτήσει αυτό τον τίτλο, θα είναι ίσως ο πρώτος που κερδίζει τα τελευταία χρόνια, σαν μια απλή γήινη ομάδα, χωρίς να λάμπει όπως το έκανε στο πρόσφατο παρελθόν. Πολύ μεγάλη αλήθεια. Γήινη όπως η Atletico δηλαδή, που πάντως σήμερα δεν θα στερηθεί των υπηρεσιών του Diego Costa, καθώς ο επιθετικός - σημείο αναφοράς των μαδριλένων, προπονήθηκε κανονικά και θα είναι στην διάθεση του προπονητή του.

Το ίδιο ισχύει και για τους Pique-Neymar και Alba, για λογαριασμό των καταλανών. Ο βαθμός ετοιμότητας τους δεν είναι υψηλός, αλλά όπως τόνισε και ο Martino, πρόκειται για έναν και μοναδικό αγώνα και όχι για μια σειρά παιχνιδιών, οπότε δεν είναι απίθανο να δούμε κάποιους εκ των τριών, να παίρνουν σήμερα χρόνο συμμετοχής.

Ο Simeone στις δικές του δηλώσεις, υπενθύμισε ότι η ομάδα του δεν θα τροποποιήσει το παιχνίδι της και θα αγωνιστεί υπερασπιζόμενη την φιλοσοφία που την έφερε μέχρι και εδώ. Μια φιλοσοφία και έναν τρόπο, που ο Martino και η Barcelona δεν έχουν βρει ακόμη τον τρόπο να αποκωδικοποιήσουν. Σήμερα θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία και ίσως όχι μόνο για φέτος. Τα ρεπορτάζ υποδεικνύουν ότι τόσο ο αργεντινός τεχνικός, όσο και αρκετοί από το υπάρχων ρόστερ των blaugrana, δεν θα παραμείνουν κάτοικοι Βαρκελώνης και μετά το καλοκαίρι. Η σημερινή αναμέτρηση ίσως είναι μια τελευταία παράσταση, ένα τελευταίο τανγκό για ανθρώπους που σημάδεψαν με την προσφορά τους, την σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.


Όσο για την Atleti, ο δικός της χορός δεν τελειώνει απόψε. Το επόμενο Σάββατο θα βρίσκεται στην Λισσαβόνα, διεκδικώντας να καταλάβει μια περίλαμπρη θέση στα βιβλία των μεγαλύτερων εκπλήξεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, προσπαθώντας να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, απέναντι μάλιστα στην ομάδα, κάτω από την σκιά της οποίας έχει σχεδόν μάθει να ζει. Σε κάθε περίπτωση, Barcelona και Atletico μας χαρίζουν ένα φινάλε που δεν μπορεί παρά να κάνει κάθε φίλο του ισπανικού ποδοσφαίρου, περήφανο. Ας το απολαύσουμε λοιπόν όπως του αξίζει, γιατί τέτοια γεγονότα πιστέψτε με, δεν τα ζεις κάθε χρόνο.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου