23 Οκτωβρίου 2015

Δύσκολη Εξίσωση (Oικονομικός απολογισμός Barça 2014-15)


Παρουσιάστηκε χθες (22 Οκτωβρίου 2015) ο ετήσιος οικονομικός απολογισμός της Μπαρσελόνα από την Susana Monje, τη νέα αντιπρόεδρο - υπεύθυνη στον οικονομικό τομέα του club. Η Monje πήρε την θέση του Javier Faus μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιούλη, δεν είναι όμως νέο πρόσωπο στην οικονομική διαχείριση, καθώς αποτελεί εδώ και χρόνια μέλος του οικονομικού επιτελείου.


Η Monje ξεκίνησε τις δηλώσεις της, τονίζοντας ότι η Μπαρσελόνα είναι οικονομικά υγιής και υπερθεματίζοντας ότι την περασμένη περίοδο (2014-15) τα έσοδα ήταν περισσότερα από ποτέ, στην ιστορία του συλλόγου. Λόγια που εντυπωσιάζουν, αλλά δεν λένε όλη την αλήθεια.

Η Μπαρσελόνα από την περίοδο 2003-04, (την 1η χρονιά του Laporta στην προεδρία) παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση -σε επίπεδο εσόδων-. Από τα €123.000.000 του 2002-03, φτάσαμε σήμερα στα σχεδόν €600.000.000. Πρόκειται για μια διαδικασία που εξελίχθηκε σταδιακά (ο μέσος όρος της ετήσιας αύξησης των εσόδων την τελευταία 12ετία, σύμφωνα με την Deloitte, κυμαίνεται στα €40.000.000 ) και δεν διαταράχθηκε ποτέ, ανεξαρτήτως των υπολοίπων προβλημάτων (κοινοπρακτικών δανείων, εξόδων, κτλ). Άλλωστε μιλάμε για έσοδα και όχι για καθαρά κέρδη που προκύπτουν μετά την αφαίρεση των κεφαλαίων που απαιτούνται ετησίως για την κάλυψη των μισθών και όλων των λειτουργικών εξόδων. Έτσι το καθαρό κέρδος του club για φέτος, σύμφωνα με την κ. Monje, υπολογίστηκε στα €15.000.000.

Mπορεί λοιπόν τα έσοδα να ήταν φέτος τα περισσότερα στην ιστορία του συλλόγου, αλλά το ίδιο συνέβη και πέρυσι και πρόπερσι και πάει λέγοντας μέχρι την χρονιά-σταθμό του 2003. Καμία είδηση έως εδώ, με λίγα λόγια.

Αυτό που αποτελεί είδηση και συμβαίνει για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2011 (μετά την 1η χρονιά του Rosell στα ηνία της ομάδας, δηλαδή) είναι η αύξηση του χρέους της Μπαρσελόνα, από τα €287.000.000 (2013-14) σε €328.000.000 για τη σεζόν 2014-15. Υπάρχει εξήγηση; Νομίζω ναι, όπως υπήρχε και το 2009, όταν συνέβη το ίδιο και κάποιοι επιχείρησαν τότε -σκόπιμα- να κατηγορήσουν τον Laporta για κακοδιαχείριση.

Το χρέος αυξήθηκε γιατί φέτος το ποδοσφαιρικό τμήμα έκανε ξανά το treble, όπως είχε συμβεί την περίοδο 2008-09 και έτσι έπρεπε να καταβληθεί ένα σημαντικό πριμ (που άγγιξε τα €80.000.000) στους συντελεστές αυτής της επιτυχίας, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο. Η ομάδα του Tata Martino που είχε μείνει χωρίς ούτε έναν τίτλο την περίοδο 2013-14, είχε και μικρότερο κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι η Monje ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν ο σύλλογος μπορεί να "αντέξει" οικονομικά, δεύτερο σερί treble, με την ίδια να απαντά συγκρατημένα θετικά.

Άλλος ένας παράγοντας -σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Μπαρσελόνα- που συνετέλεσε στην αύξηση του χρέους, ήταν η τιμωρία της FIFA, που ανάγκασε την ομάδα να επενδύσει το καλοκαίρι του 2014 περισσότερα χρήματα (€120.000.000) στο μεταγραφικό παζάρι, έτσι ώστε να καλύψει την φετινή απαγόρευση. Μισή αλήθεια κι αυτή, καθώς από το ποσό αυτό, τα €80.000.000 διατέθηκαν για την απόκτηση μόνο ενός παίκτη (Suarez).

Η Monje δήλωσε ότι στόχος της Μπαρσελόνα είναι την φετινή και την επόμενη περίοδο να μειώσει ακόμη περισσότερο το χρέος της, έτσι ώστε να ξεκινήσει το project για το Espai Barca (ήδη έχουν διατεθεί €10.000.000 για τις μελέτες του).

Η ομάδα καταβάλει €115.000.000 ετησίως για μισθούς στο ποδοσφαιρικό τμήμα, εκ των οποίων τα €41.500.000 πηγαίνουν σε Messi (€21.500.000), Neymar και Suarez (από €10.000.000 έκαστος). Μάθαμε επίσης ότι τα χρήματα από τις πωλήσεις των Pedro και Adama διατέθηκαν για να πληρωθεί η Atletico Madrid για τον Arda. Ζήτημα FFP δεν τέθηκε ούτε από τη Monje ούτε από τους δημοσιογράφους, η αντιπρόεδρος της Μπαρσελόνα όμως τόνισε ότι τον Γενάρη του 2016 η ομάδα μπορεί να κάνει μεταγραφές, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτική μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Η Monje μίλησε με θέρμη για τις παγκόσμιες περιοδείες της ομάδας και ξεκαθάρισε ότι ο σύλλογος δεν έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τη Nike για την ανανέωση της συνεργασίας τους, αλλά βρίσκεται σε επαφή με τους διοικούντες του αμερικανικού κολοσσού.

Το μεγάλο ζήτημα που δεν τέθηκε στην συνέντευξη Τύπου της Monje, είναι το τι θα συμβεί με τη νέα χορηγία για την φανέλα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Το ταξίδι του Bartomeu στη Doha για να κλείσει τη συμφωνία με την Qatar Airways, δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο σύλλογος εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε ότι ο νέος χορηγός ΔΕΝ θα παρουσιαστεί τελικά στη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Οκτωβρίου.

Η πλευρά του Qatar εμφανίζεται "χολωμένη" από τις επαφές της Barcelona με άλλους υποψήφιους χορηγούς (θαρρείς και ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί επειδή εξασκεί τα νόμιμα δικαιώματα του), ενώ ο Bartomeu φαίνεται να ζητά ετήσια αποζημίωση της τάξεως των €70.000.000, περίπου €10.000.000 περισσότερα από όσα είχε προ-συμφωνήσει ο Faus, πριν τις προεδρικές εκλογές, με τον Εμίρη του Qatar.

Στη Barcelona φαίνεται ότι επιθυμούν να "πιάσουν" τη Manchester United, που είναι ο σύλλογος με τις καλύτερες χορηγικές συμφωνίες στον χώρο του ποδοσφαίρου, αν και κατά την άποψη μου η στρατηγική αυτή είναι λανθασμένη, καθώς το ταβάνι της ομάδας θα έπρεπε να είναι ακόμη υψηλότερο.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ευχής έργον να υπάρχει εναλλακτική λύση στο ζήτημα της χορηγίας και να μην είναι η χθεσινή εξέλιξη μια απλή μπλόφα του Bartomeu, καθώς η συνεργασία με το Qatar όπου τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται βάναυσα, δεν τιμά τον μεγαλύτερο σύλλογο στον κόσμο.

Οι προκλήσεις τα επόμενα χρόνια θα είναι τεράστιες. Το project για την ανακατασκευή του Camp Nou (Espai Barca) σε συνδυασμό με την υποχρέωση για διατήρηση του υψηλού επιπέδου των αγωνιστικών τμημάτων και ΚΥΡΙΩΣ, της ταυτότητας του club, είναι ικανές συνθήκες για να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα στη Βαρκελώνη. Η ευθύνη της διαχείρισης του, βρίσκεται μετά από επιλογή των μελών, στα χέρια του Bartomeu. Δύσκολη εξίσωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου