23 Ιουλίου 2017

Αντίο Neymar


Με λιγότερο από έναν μήνα να έχει απομείνει έως την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου και χωρίς να έχει υλοποιηθεί ακόμη ο μεταγραφικός της σχεδιασμός, η Barcelona βρίσκεται αίφνης αντιμέτωπη με ένα πολύ σημαντικό αγωνιστικό ζήτημα. Τόσο σημαντικό, που δεν αποκλείεται να ανατρέψει την όποια στρατηγική είχε σχεδιάσει το τεχνικό επιτελείο, σε σχέση με πιθανολογούμενες αφίξεις αλλά και αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών. Ο Neymar, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να φύγει από τη Βαρκελώνη, 4 χρόνια μετά την άφιξη του από τη Santos και μόλις 9 μήνες από την ημέρα που υπέγραφε την πενταετή ανανέωση του συμβολαίου του με τους blaugrana.

Ήταν 21 Οκτώβρη του 2016, όταν η Barcelona ανακοίνωνε την επέκταση της συνεργασίας της με τον Βραζιλιάνο έως το 2021, σε ένα συμβόλαιο που αύξησε κατά πολύ τις ετήσιες οικονομικές απολαβές του και όρισε την ρήτρα αποχώρησης του στα 222.000.000€. Δυο μήνες αργότερα, ανανέωσε και ο Luis Suarez (και αυτός έως το 2021) και πριν από λίγες εβδομάδες οριστικοποιήθηκε και η παραμονή του Messi (επίσης μέχρι το 2021). Έχοντας εξασφαλίσει την συνέχιση της παρουσίας μιας εκ των καλύτερων επιθετικών γραμμών στην ιστορία τους, οι blaugrana επικεντρώθηκαν στην επιχείρηση ενίσχυσης των άλλων γραμμών. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον Neymar και για να είμαστε πιο ακριβείς, χωρίς τον πατέρα του Neymar.

Προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, ο Neymar Sr απασχόλησε πολλές φορές την ειδησεογραφία, τόσο για το μεγάλο ποσό που σκιωδώς καρπώθηκε από την Barcelona ως πριμοδότηση για την μεταγραφή του γιού του το 2013 (όντας εκπρόσωπος του), όσο και για το γεγονός της παράταιρα συχνής παρουσίας του στην καθημερινότητα (αλλά και σε ταξίδια) της ομάδας. Τα ανησυχητικά σημάδια είχαν διαφανεί, αλλά δεν αξιολογήθηκαν.

Η Barcelona πλήρωσε ακριβά για να αποκτήσει τον Neymar το 2013. Τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά. Και το πληρώνει ακόμη. Πέραν των σχεδόν 100.000.000€ που κόστισε, ο σύλλογος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε εν συνεχεία (τον περασμένο Ιούνη) για φορολογική απάτη σε σχέση με την μεταγραφή του και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο πρόεδρος που είχε χειριστεί την υπόθεση (Rosell) βρίσκεται στη φυλακή (αντιμέτωπος με άλλες κατηγορίες), ενώ και η υπάρχουσα διοίκηση είχε συμμετοχή στην συμφωνία, σε μια υπόθεση που δικαστικά ακόμη δεν έχει κλείσει.

Όσο καλός ποδοσφαιριστής κι αν είναι ο Neymar (που δεδομένα είναι) οι διοικούντες όφειλαν να έχουν μάθει πλέον και πόσο αναξιόπιστος είναι ο άνθρωπος που τον εκπροσωπεί και να έχουν προετοιμάσει ένα «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης». Αντιθέτως, ο σύλλογος συνέχισε να του προσφέρει προνόμια παράταιρα του ρόλου του, ενώ δεν δίστασε να κάνει το ίδιο και με τον παίκτη, καλύπτοντας και ορισμένα ανομήματα του (θυμηθείτε το πρόσφατο ταξίδι με ιδιωτικό jet για να παραβρεθεί στα γενέθλια της αδερφής του εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων).

Για να είμαστε δίκαιοι, από την άφιξη του στη Βαρκελώνη η ομάδα έχει κερδίσει 8 τίτλους με τον ίδιο να έχει σημαντική συμβολή στην κατάκτηση τους. Τα 106 γκολ του και οι 80 τελικές πάσες στο ίδιο διάστημα, καθώς και η συνεργασία του με τους Messi και Suarez, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της επιτυχημένης παρουσίας του και της άμεσης προσαρμογής του παρά τις κατά καιρούς διακυμάνσεις στην απόδοση του. Είτε τον συμπαθεί κανείς είτε όχι, οι στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας που έχει χαρίσει, δεν αμφισβητούνται. Ούτε το γεγονός ότι στο γήπεδο «φώναζε» ότι απολάμβανε να παίζει με (και για) τον Messi, χωρίς να δείχνει σημάδια αγωνιστικού βεντετισμού.   

Ο Neymar είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, σίγουρα από τους καλύτερους της γενιάς του, παίζει σε ένα σπουδαίο club, έχει κερδίσει τους σημαντικότερους τίτλους στην Γηραιά Ήπειρο, αμείβεται πλουσιοπάροχα και είναι το νούμερο 10 της εθνικής Βραζιλίας. Έχει σχεδόν τα πάντα, αλλά του λείπει κάτι. Δεν θα γίνει ο καλύτερος όλων όσο παίζει ο Messi ή (σύμφωνα με την θεώρηση του πατέρα του) όσο παίζει στην ίδια ομάδα με τον Messi.

Στα 25 του χρόνια, η PSG (ή καλύτερα το Κατάρ) του προσφέρει την υψηλότερη ετήσια αποζημίωση που θα καρπώνεται ποδοσφαιριστής παγκοσμίως και την δυνατότητα να είναι αυτός ο απόλυτος πρωταγωνιστής, χτίζοντας όλη την ομάδα γύρω (και σε σχέση) με τις απαιτήσεις του. Αν λοιπόν ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αυτή η ευκαιρία του, αν θεωρεί ότι το ταλέντο του εγκλωβίζεται στο πλάι του καλύτερου παίκτη στον κόσμο και πιστεύει ότι το Championnat θα αποτελέσει βήμα παραπάνω στην καριέρα του, αν πάλι θεωρεί ότι εκεί θα απολαύσει περισσότερο το ποδόσφαιρο, τότε καλά θα κάνει να αποδεχθεί την πρόταση των Γάλλων. Έχει κάθε δικαίωμα εξάλλου.

Αυτό που δεν δικαιούται να κάνει, είναι να χρησιμοποιεί το όνομα της Barcelona για να κερδίσει μια περισσότερο επωφελή συμφωνία είτε παραμένοντας στη Βαρκελώνη με αυξημένες απολαβές, είτε μετακομίζοντας στο Παρίσι. Οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και να δώσει ένα τέλος σε αυτή την κωμωδία, γιατί περί κωμωδίας πρόκειται. Για την ώρα, οι αντιδράσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και η δημόσια σιωπή του, δείχνουν ότι απολαμβάνει την αναταραχή που έχει προκαλέσει στους κόλπους μιας ομάδας που του συμπεριφέρθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που προφανώς δεν τον τιμά και δεδομένα θα βλάψει την υστεροφημία του στην Καταλωνία.

O Neymar θα λείψει (σίγουρα βραχυπρόθεσμα) από την Barcelona η οποία θα δεχθεί πλήγμα και στο κύρος της, καθώς θα χάσει παρά την θέληση της, έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της. Κανένα κορυφαίο club δεν το θέλει αυτό. Θα είναι όμως λάθος να υποτιμηθεί η αποδεδειγμένη δυνατότητα αυτού του συλλόγου να αντιπαρέρχεται διαχρονικά τις απώλειες παικτών, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που θα αποχωρήσει ο Messi.

Αν για κάτι θα πρέπει να ανησυχούν οι φίλοι της ομάδας, είναι η (αποδεδειγμένη και σε άλλες περιπτώσεις) αδυναμία της διοίκησης να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία του συλλόγου από την πώληση του ποδοσφαιριστή είναι αρκετά για να δώσουν πολυεπίπεδες λύσεις, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα συμβεί. Παίκτες με το προφίλ του Neymar δεν βρίσκονται εύκολα στην αγορά και η απόκτηση ενός μεγάλου ονόματος -ανεξαρτήτως θέσης-  απλά για να αποτελέσει αντίβαρο σε επίπεδο εντυπώσεων, ίσως κοστίσει και αγωνιστικά.

Κατά την εκτίμηση μου, ο τρόπος που διαμορφώθηκε (με ευθύνη του ίδιου και του πατέρα του) η ιστορία της πιθανολογούμενης αποχώρησης του Βραζιλιάνου από την Barcelona, έχει ήδη σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της καριέρας του στη Βαρκελώνη. Ακόμη κι αν τελικά παραμείνει, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο.

Σε ευχαριστούμε λοιπόν Neymar αλλά, αντίο. Είτε μείνεις, είτε φύγεις.

Υ.Γ.1 Πόσο τυχαίο είναι ότι τη σεζόν που τελείωσε η χορηγική συμφωνία της Barcelona με την Qatar Airways, η PSG (συμφερόντων Κατάρ) δίνει γη και ύδωρ για τον Neymar

Υ.Γ.2 Βλέποντας τις εξελίξεις από το κελί στο οποίο κρατείται, έχει άραγε μετανιώσει ο Sandro Rosell για τον σκιώδη τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση Neymar; Έχει αναθεωρήσει για τα μέσα τα οποία χρησιμοποίησε για να συνδέσει τον σύλλογο με το Κατάρ; Ο κόσμος γνωρίζει ότι ένα από τα βασικά πρόσωπα εκείνης της ιστορίας, ο Raul Sanlehi, παραμένει εκπρόσωπος του συλλόγου σε μεταγραφικές υποθέσεις που αφορούν ποδοσφαιριστές από τη Βραζιλία;

Υ.Γ.3 Η αδυναμία της διοίκησης Bartomeu να χειριστεί ακόμη και τα αυτονόητα, είναι ανεπανάληπτη. Πρόεδρος και αντιπρόεδροι επιδίδονται σε δημόσιες τοποθετήσεις, όπου ορκίζονται ότι ο παίκτης δεν φεύγει, αλλά κανείς δεν τους δίνει σημασία καθώς έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να πειστεί ο Neymar να παραμείνει, ανέλαβαν (για ακόμη μια φορά) οι ποδοσφαιριστές. Πόσο πιο χαμηλά;

3 σχόλια:


  1. να και καπου που εν μερει διαφωνουμε νικολα επιτελους:).
    λοιπον για μενα ενδεχομενη πωληση νευμαρ ΜΕ 220 ΕΚ.!!! οχι απλως δεν ειναι ηττα της διοικησης αλλα η δευτερη μεγαλη μεταγραφικη επιτυχια μετα την αγορα σουαρες.
    κολπο γκροσο θα΄λεγα.
    το παλικαρι εκτος απ'το να προκαλει μπελαδες και να 'πουλαει' δεν εχει προσφερει απολυτως τπτ αγωνιστικα.
    κανει μισο καλο παιχνιδι και οι εφημεριδες το μνημονευουν κανα τριμηνο.
    εχει μπερδεψει την ομαδα με τα απειρα λαθη του και εχει συμβαλει στην απωλεια της αγωνιστικης ταυτοτητας τα τελευταια χρονια.
    εξωαγωνιστικα: προκαλεσε τη φυλακιση προεδρου,εφοριακες ατασθαλειες,βλακειες στα μεσα κοινωνικης δικτυωσης,διακοπες λογω γενεθλιων της αδερφης του κ.ο.κ
    ξερω ολα αυτα με τις ευλογιες της διοικησης αλλα φτανει πια δε νομιζεις ρε νικο.
    για μενα πρεπει να φυγει παραυτα,ειναι η προσωποποιηση των μεγαλων προβληματων.
    ε αφου τσεπωνουν και 220 εκ. μονο μπραβο μπορω να τους πω(οξυμορο).
    επισης, εχοντας υποψιν και τις σκιωδης συμπεριφορες αυτης της διοικησης,δε μου βγαζεις απ'το μυαλο οτι και οι ιδιοι εξαρχης αυτο ηθελαν ασχετα τι δηλωναν και δηλωνουν. το θεμα εναι να βγει το πακετο απ'την τσεπη των αραβων.
    για το "μετα" τωρα:
    δε σημαινει οτι με τη φυγη του λυνονται τα αγωνιστικα προβληματα.
    ειναι μια καλη βαση για να αναδιοργανωθει η ομαδα πανω στις δικες της αρχες.αυτες που εκανα τον πλανητη να υποκλινετε για μια τετραετια.
    ναι τοτε με τον πεδρο αριστερο εξτρεμ.
    δε θελω λοπον μεταγραφες των 100 εκ.(πχ κουτινιο, που αναβαθμιση θα΄ναι σε σχεση με νευμαρ αλλα πληρωνεις υπεραξια) για να καλυψουμε την "επικοινωνιακη ηττα",η οποα ιφισταται μονο στον κοσμο των μανατζαραιων.
    σωστη διαχειριση του υπαρχον υλικου,εξυπνες μεταγραφες με potencial και πακετα μονο σε παικτες που πραγματικα χρειαζονται (τυπου βερατι) και μπορουν να κανουν τη διαφορα.ας χαθει και ενας χρονος αν δεν ειναι εφικτες φετος, που θα μας ζητανε τον ουρανο με ταστρα, στην τελικη.
    τωρα αν μπορει να τα κανει ΑΥΤΗ η διοικηση με ΑΥΤΑ τα δειγματα?
    οσο ζω ελπιζω...
    την καλημερα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε απογοητεύσω ίσως, αλλά όχι, δεν διαφωνούμε επί της ουσίας. Το πρόβλημα μου δεν είναι αν τελικά θα πωληθεί ο ποδοσφαιριστής, αλλά ο τρόπος που αφήνεται ο σύλλογος έρμαιο στις ορέξεις του πατέρα του παίκτη και των λοιπών εμπλεκομένων. Αν τελικά πληρωθεί η ρήτρα του, δεν θα πρόκειται για "νίκη" της διοίκησης (αν και δεδομένα θα επιχειρήσουν να μας την παρουσιάσουν ως τέτοια) αλλά για αναπόφευκτη εξέλιξη την οποία ο σύλλογος δεν θα μπορέσει να αποφύγει. Στα υπόλοιπα, συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό (για Coutinho μεγάλη κουβέντα, ίσως οι εξελίξεις μας αναγκάσουν να επανέλθουμε σχετικά)

      Διαγραφή
  2. η διαφωνια μας κυριως ειναι στο κατα ποσο βοηθησε η μεχρι τωρα παρουσια του νευμαρ στη μπαρσα.κατα ταλλα οντως ξαναδιαβαζοντας το αρθρο σου,τα ιδια εχω γραψει με αλλα λογια:).
    παρεμπιπτοντως ειδα λιγο μπαρσα χθες (30'-45') και αν και πολυ νωρις διεκρινα ωραια πραγματακια.
    ρε λες να καταπιω τη γλωσσα μου για βαλβερδε οπως την καταπια με σουαρες.
    στο τελος της σεζον θα κριθει (μετα το φλεβαρη συνηθως καθονται οι ομαδες του) αλλα η κεντρικη ιδεα ειναι παρα πολυ κοντα σ'αυτο που μαρεσει να βλεπω.
    δεν το περιμενα.
    φευγει και ο κλοουν(ως κι αυτος χθες βλεποταν αν εξαιρεσεις τα τετ α τετ).
    για παμε ρε τσινγκουρι μηπως μας αρρωστησεις ξανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή