20 Φεβρουαρίου 2018

Οι μεταγραφές της Barcelona από το 1978


Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί τι νόημα έχει ένα αφιέρωμα που φιλοδοξεί να παρουσιάσει αναλυτικά τις μεταγραφές μιας ποδοσφαιρικής ομάδας ανά σεζόν και για μια περίοδο που καλύπτει σχεδόν μισό αιώνα. Από το 1978 έως το 2017. Εξίσου εύκολα θα μπορούσαν να βρεθούν ατέλειες και μικρά -ίσως και μεγαλύτερα- λάθη σε μια παρουσίαση που οι αναφορές της γυρίζουν πολύ πίσω, σε μια εποχή για την πληροφόρηση της οποίας οι πηγές αντλούνται κατά κύριο λόγο από τις εφημερίδες και τις συνεντεύξεις προσώπων και πρωταγωνιστών.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, την ουσία δηλαδή μιας τέτοιας δευτερογενούς έρευνας, όσοι γνωρίζουν τους balacticos και τον τρόπο σκέψης της αφεντιάς μου, ξέρουν ότι διαχρονικά επιχειρώ να αγγίζω θέματα που ενώ με μια πρώτη ματιά μοιάζουν κουραστικά στην πραγματικότητα έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία και αρκετές είναι οι φορές που έχουν χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός» στην ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης ή και της επικαιρότητας του Futbol Club Barcelona. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η σειρά αφιερωμάτων σε έργα και ημέρες προέδρων του συλλόγου, αντικείμενο που εκτιμώ πως δεν θα βρείτε τόσο διεξοδικά αναλυμένο σε κανέναν άλλον ελληνικό ιστότοπο. Έτσι λοιπόν και για τις μεταγραφές, ήθελα να υπάρχει μια σχετική «πυξίδα» στο blog μας.

Σε σχέση τώρα με την αξιοπιστία των στοιχείων που παρατίθενται, ξεκαθαρίζω με βεβαιότητα στους αναγνώστες των balacticos ότι θα βρουν πράγματα που ίσως ξενίσουν, κάτι που άλλωστε αντιμετώπισα και ο ίδιος κατά τη διάρκεια αυτού του τετραετούς πονήματος.

Ήταν αρκετές οι περιπτώσεις στις οποίες βρέθηκα σε αδιέξοδο όταν επιχειρώντας να διασταυρώσω το κόστος ή ακόμη και την περίοδο που έλαβε χώρα μια μεταγραφή, διαπίστωνα διαφορές στα στοιχεία που παρουσίαζαν δύο (πολλές φορές και περισσότερες) διαφορετικές πηγές. Άλλα έλεγε το ψηφιακό αρχείο της έντυπης έκδοσης της Mundo Deportivo, άλλα έβρισκα στο επίσημο site του συλλόγου, στο transfermarkt και στις υπόλοιπες πηγές (μεταξύ των οποίων μια εξαιρετική βάση δεδομένων που αφορά στο ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου) που αποτέλεσαν τον οδηγό μου.

Για να βγω από το λαβύρινθο, επιχείρησα να συμβουλευτώ καλούς φίλους που ζουν στη Βαρκελώνη και είναι άριστοι γνώστες της καθημερινότητας του FC Barcelona. Ακόμη και γι’ αυτούς, κάποια ονόματα αποδείχθηκαν σπαζοκεφαλιά. Ανέτρεξα επίσης σε συγκεκριμένους αγώνες, συνεντεύξεις πρωταγωνιστών και στατιστικά στοιχεία, με σκοπό την εξαγωγή όσο το δυνατόν ακριβέστερων συμπερασμάτων.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στις αντικρουόμενες πληροφορίες. Έχοντας επιλέξει  να παρουσιάσω μέσω απλών πινάκων (για να αποφύγω την πολυπλοκότητα) τις μεταγραφές ανά έτος, δεν ήταν δυνατόν να καλύψω με ακρίβεια τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αποχώρησαν -όχι στην ενδιάμεση μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου- αλλά πριν ή μετά και μάλιστα για εξωαγωνιστικούς λόγους (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Schuster και Romario) και άλλων που αποκτήθηκαν και παρέμειναν για μόλις έναν μήνα στην ομάδα.

Ένα ακόμη ζήτημα που προέκυψε προϊόντος της έρευνας, ήταν ο βαθμός δυσκολίας στην κατεύθυνση της σωστής παρουσίασης της προώθησης (διαχρονικά) παικτών από την δεύτερη ομάδα της Barcelona.

Υπήρξαν ποδοσφαιριστές που προωθήθηκαν και την ίδια σεζόν δόθηκαν με δανεισμό ή και με μεταγραφή και άλλες που αθλητές ενώ κατέγραψαν συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, αγωνιζόταν κατά κανόνα με την Barcelona BBarcelona Athletic όπως λεγόταν παλαιότερα). Για παράδειγμα ο Xavi Hernandez έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα τον Μάρτιο του 1998 (σε ημιτελικό του Copa Catalunya) αλλά έγινε κανονικό μέλος της, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ακόμη πιο δυνατό σταυρόλεξο αποδείχθηκε η περίοδος πριν το 1990, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που παίκτες από την δεύτερη ομάδα αγωνιζόταν για μία ή και δύο σεζόν με τους μεγάλους και έπειτα επέστρεφαν στους «μικρούς».

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, αποφάσισα για λόγους ομοιομορφίας να μετατρέψω όλα τα ποσά σε ευρώ έχοντας επίγνωση του ρίσκου αλλά και της αναντιστοιχίας που εμπεριείχε αυτή η απόφαση. Παραδείγματος χάρη προτίμησα να παρουσιάσω πως το κόστος της μεταγραφής του Diego Maradona στη Barcelona το 1982 ήταν 7.200.000€ αντί του 1.200.000.000 πεσετών που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του. Τουλάχιστον όσοι μπείτε στον κόπο να διαβάσετε το αφιέρωμα, δεν θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε κομπιουτεράκια.

Σε μεταγραφές δε, για τις οποίες δεν κατάφερα να βρω το κόστος τους από τουλάχιστον δύο διαφορετικές πηγές, επέλεξα να μην παραθέσω καθόλου νούμερα.  

Τελευταίος σκόπελος που όφειλα να προσπεράσω, ήταν ο τρόπος παρουσίασης, κάτι που ομολογουμένως δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο. Είναι εξάλλου δύσκολο να βρεις τρόπο ώστε να παραθέσεις 40 πίνακες χωρίς να κουράσεις. Κατέληξα τελικά να χωρίσω αυτές τις 40 αγωνιστικές περιόδους με ένα δικό μου προσωπικό κριτήριο, σε επτά διαφορετικά άρθρα που θα δημοσιευθούν διαδοχικά.

  • Το πρώτο μέρος φθάνει μέχρι την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Johan Cruyff (1978-1988).
  • Το δεύτερο εμπεριέχει τις σεζόν του Ιπτάμενου Ολλανδού και την δημιουργία της «dream team» (1988-1996).
  • Το τρίτο αρχίζει από την απόλυση του Johan Cruyff και αφορά στα ταραχώδη χρόνια που ακολούθησαν (1996-2003).
  • Το τέταρτο ξεκινά από την ανάληψη της προεδρίας από τον Joan Laporta και τελειώνει με την απομάκρυνση του Frank Rjikaard (2003-2008).
  • Το πέμπτο μέρος είναι αφιερωμένο στη θητεία του Pep Guardiola (2008-2012).
  • Στo έκτο μέρος παρουσιάζεται η σεζόν του αείμνηστου Tito Vilanova και του Tata Martino που τον διαδέχθηκε (2012-14).
  • Στο έβδομο και τελευταίο, θα βρείτε την τριετία του Luis Enrique αλλά και τις μεταγραφές της φετινής σεζόν, με τον Ernesto Valverde πλέον στην άκρη του πάγκου (2014-2018).   

2 σχόλια:

  1. καλα ενταξει .
    εισαι τρελος ρε φιλε.
    μ'εχεις πορωσει ηδη πριν καν τα διαβασω.
    πιστευω πουθενα στον κοσμο τετοια αρθρα και ερευνες.
    ο ορισμος του ερασιτεχνη(ελπιζω να καταλαβες τι εννοω).
    απλα σ'αγαπαω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να' σαι καλά Κώστα. Ελπίζω το αφιέρωμα να φανεί αντάξιο των προσδοκιών που σου δημιούργησε αυτή η εισαγωγή.

      Διαγραφή