08 Ιουλίου 2018

Victor Font. Η εποχή μετά τον Messi


Την περασμένη εβδομάδα ο Victor Font ανακοίνωσε μέσω μιας ανοιχτής επιστολής πως προτίθεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία του FC Barcelona (οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2021). Ο 47χρονος επιχειρηματίας σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο νωρίτερα, ωστόσο το πρώιμο της προκήρυξης εκλογών το 2015, τον εμπόδισε να παρουσιάσει το πλάνο που επιθυμούσε. Τρία χρόνια αργότερα και με το περιθώριο μιας τριετίας μέχρι τις επόμενες διεργασίες, μοιάζει έτοιμος για το μεγάλο βήμα.

Στο περιθώριο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του, έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε μεγάλα ΜΜΕ. Το απόσταγμα τους θα παρουσιάσουμε σήμερα ως μια πρώτη γνωριμία με τον άνθρωπο που -μοιάζει τουλάχιστον- απόλυτα συνειδητοποιημένος για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο σύλλογος τα επόμενα χρόνια.   

Ο Font, που είναι διευθύνων σύμβουλος της Delta Partners Group αλλά και μέτοχος και ιδρυτικό μέλλος της καταλανικής εφημερίδας Ara, δεν σκοπεύει να είναι ένας ακόμη υποψήφιος για την προεδρία της Barcelona. Κατεβαίνει για να κερδίσει. Γι’ αυτό και το ανακοινώνει τόσο νωρίς, γι’ αυτό και δεν «έκαψε» το χαρτί του το 2015. Το πλάνο του βασίζεται σε τρείς άξονες:

·       Ολική διαφοροποίηση του τρόπου με τον οποίο θα στελεχώνεται το Δ.Σ του συλλόγου.

·       Δημιουργία εσόδων χωρίς την διαμεσολάβηση τρίτων.

·       Αγωνιστική  κατεύθυνση που δεν θα παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την φιλοσοφία του Johan Cruyff.

Για τους μυημένους στην καθημερινότητα του FC Barcelona, αυτά είναι πράγματα που τα έχουν ακούσει πολλάκις στο παρελθόν από άλλους υποψηφίους, αλλά δεν τα είδαν ποτέ να γίνονται πράξη. Ο Victor Font το γνωρίζει και εξηγεί τις ιδέες του.

Ο Johan Cruyff
«Δεν είδα καμία διοίκηση να απαρνιέται -τουλάχιστον ανοικτά- τις αγωνιστικές αρχές του Cruyff, ωστόσο για σχεδόν μια δεκαετία οι περισσότεροι διοικούντες άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν. Η θεωρία από την πράξη απέχουν πολύ. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υπαναχωρήσεις σε αυτό το ζήτημα. Η ομάδα θα είναι αυστηρά δομημένη πάνω στη φιλοσοφία του Cruyff. Από τη διοίκηση, τον τεχνικό διευθυντή μέχρι και τον τελευταίο προπονητή στα τμήματα υποδομής η γραμμή θα πρέπει να είναι κοινή. Αν αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο δεν έχουν τη τεχνογνωσία για να το κάνουν, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα.»

Δεν θέλουμε να γίνουμε MILAN
«Όταν θα σταματήσουν παίκτες όπως ο Messi, o Busquets και o Pique η ομάδα θα πρέπει να ετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο και το ξέρουμε καλά αλλά δεν αρκεί να το σκεφτόμαστε. Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε από τώρα για εκείνη τη στιγμή. Για πολλά χρόνια το ταλέντο αυτής της γενιάς παικτών αρκούσε για να κάνει τη διαφορά. Σε 2-3 χρόνια από τώρα, η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική και σε συνδυασμό με την αγορά άλλων -ανταγωνιστικών για την Barcelona- συλλόγων από πλούσιους επιχειρηματίες ή ακόμη και κράτη, ο σύλλογος θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις. Και σίγουρα δεν θέλουμε να γίνει η Barcelona μια νέα Milan, μια ομάδα δηλαδή με τεράστια ιστορία, τίτλους και κόσμο που όμως δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.»

O Xavi
«Θα είναι κεφαλαιώδες να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο όλους αυτούς τους ανθρώπους, παίκτες και προπονητές που αποτέλεσαν μέλη της Barcelona στα χρόνια των μεγάλων επιτυχιών, για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Πρέπει να ετοιμάσουμε το πλάνο και στη συνέχεια να τους πείσουμε να συμμετάσχουν σ’ αυτό, ανάλογα με τις δεξιότητες του καθενός. Πάρτε το παράδειγμα του Xavi. Ξέρουμε όλοι πως θέλει να γίνει προπονητής και όταν επιθυμήσει να αναλάβει την Barcelona, είναι δεδομένο πως θα συμβεί. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που απαιτούνται ώστε να εργάζονται τέτοιοι άνθρωποι στον σύλλογο. Να τους δώσουμε το ιδανικό περιβάλλον εργασίας, τα σωστά ερεθίσματα.»

O Messi
«Αυτό ισχύει και για τον Messi. Όταν έχεις τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου στην ομάδα σου, έχεις ένα μοναδικό πλεονέκτημα που οφείλεις να σκεφτείς πως θα το εκμεταλλευτείς όταν αποφασίσει να σταματήσει. Γι’ αυτό και είναι κομβικό να επιστρέψουν στον σύλλογο όλα τα μέλη της χρυσής γενιάς, που τον ξέρουν και έχουν ζήσει πολλά μαζί του.»

O Pep Guardiola
«Ξέρουμε ότι ο Pep δήλωσε πως δεν θα επιστρέψει σαν προπονητής στην Barcelona ωστόσο οφείλουμε -και θα κάνουμε- ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να το επιτύχουμε. Είναι Καταλανός και είναι οπαδός της ομάδας. Ζω για 14 χρόνια εκτός χώρας και ξέρω πως η ανάγκη για επιστροφή αργά ή γρήγορα προκύπτει. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για να φέρει πίσω τις αξίες του, στον σύλλογο που αγαπά. Το να δουλεύει ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο σε άλλο σύλλογο, είναι κακά νέα.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο
«Κατά την άποψη μου δεν αρκεί κάποιος να είναι επιφανές μέλος της τοπικής κοινωνίας ή να συνεισφέρει ένα ποσό ως δικλείδα ασφαλείας, ώστε να εισέλθει στο Δ/Σ. Η Barcelona έχει 150.000 μέλη. Ανθρώπους με τρομερές δεξιότητες σε τομείς που θα κυριαρχήσουν στο προσεχές μέλλον. Πρέπει να τους βρούμε και να τους κάνουμε κομμάτι της διαδικασίας. Όσοι αποτελούν μέλη της διοίκησης δεν θα πρέπει να μοιάζουν με πολιτικούς.»

Μακριά από εμφύλιους
Ο Victor Font είναι αποφασισμένος να κρατήσει την υποψηφιότητα του μακριά από έριδες του παρελθόντος. Υπήρξε μέλος της υποψηφιότητας του Marc Ingla το 2010 και αν κάτι του δίδαξε εκείνη η εμπειρία, είναι σύμφωνα με τα δικά του λόγια πως «ο εχθρός είναι εκεί έξω, στη Μαδρίτη και στην Ευρώπη, όχι στη Βαρκελώνη». Δεν δείχνει διατεθειμένος να εμφανιστεί ως πολέμιος του Bartomeu ή -πολύ περισσότερο- του Laporta για να κερδίσει ψήφους. Αντιθέτως σκοπεύει να δημιουργήσει μια συμβουλευτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από μέλη όλων των προηγούμενων διοικήσεων με σκοπό να εκμεταλλευτεί την δεδομένη εμπειρία που έχουν αποκτήσει μέσα από την τριβή τους με τα διοικητικά του FC Barcelona.

Ο Font θεωρεί επιτυχημένη την προεδρία Laporta, πιστεύει πως θα έπρεπε να είχε θετική επίδραση στη Barcelona για περισσότερα χρόνια απ’ όσα στην πραγματικότητα κράτησε, αλλά εκτιμά επίσης πως οικονομικά δεν ήταν οργανωμένη όπως θα έπρεπε ώστε να δημιουργήσει νέους πόρους για τον σύλλογο.

FC Barcelona και πολιτική
Η άποψη του Victor Font για τη θέση της Barcelona στην πολιτική συζήτηση, είναι μάλλον ήπια. Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Η Barcelona έχει ρίζες σφυρηλατημένες στην Καταλωνία και αυτό δεν μπορεί ποτέ να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Οφείλει να βρίσκεται δίπλα στην πλειοψηφική βούληση του λαού της Καταλωνίας και να έχει καθαρή θέση -θα έλεγα μάλιστα να πρωτοστατεί- όταν προκύπτουν ζητήματα που δεν επιτρέπουν στον λαό να αποφασίσει, χωρίς όμως να εμπλακεί περαιτέρω στο ζήτημα της ανεξαρτησίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι απόφαση του συλλόγου, αλλά του κόσμου.»   

Ο αγώνας της 1ης Οκτωβρίου 2017
«Την ημέρα του δημοψηφίσματος δεν ήταν δυνατό να σκεφτεί κανείς το ποδόσφαιρο. Δεν ήταν προτεραιότητα. Γι’ αυτό και έγραψα στα socials πως ο αγώνας με την Las Palmas δεν θα έπρεπε να γίνει. Σήμερα, με πιο καθαρό μυαλό, αντιλαμβάνομαι και κατανοώ πως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση σε κάθε περίπτωση.»

Υ.Γ. Για τις ανάγκες του άρθρου, χρησιμοποιήσαμε αποσπάσματα συνεντεύξεων που παραχώρησε ο Victor Font στο LEsportiu (στις 17 Ιουνίου 2018) και τους δημοσιογράφους Ferran Correas / Sergi de Juan και στη La Vanguardia (24 Ιουνίου 2018). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου