21 Ιανουαρίου 2022

Ενα υπέροχο clasico

 


Ένα clasico με εξαιρετικό ρυθμό, πολλές φάσεις, και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τακτικά, ήταν το χθεσινό μεταξύ της Barcelona και της Ρεάλ Μαδρίτης, που βρήκε νικήτριες τις τρεμπλούχες Ευρώπης, με το γκολ της Alexia Putellas στο 91′. Οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν σε μονό ημιτελικό, στο πλαίσιο του ισπανικού Super Copa.

Η Barcelona του Jonathan Giraldes παρατάχθηκε με την κλασική της διάταξη (1-4-3-3).

Η απουσία της Aitana Bonmati οδήγησε τον προπονητή των blaugranas σε μία ομολογουμένως συζητήσιμη απόφαση: Τοποθέτησε στο αριστερό άκρο της επίθεσης την Rolfo και έβαλε την Lieke Martens στην κορυφή, με την Hansen να διατηρεί τη θέση της στα δεξιά. Ταυτόχρονα η Jenni Hermoso πήρε θέση στο κέντρο, αρκετά μέτρα πίσω από τον φυσικό χώρο δράσης της, κάτι που έχουμε δει ξανά τη φετινή σεζόν, όχι όμως συνδυαστικά με τις παραπάνω επιλογές.

Οι υπόλοιπες παρουσίες ήταν οι συνήθεις, με την εξαίρεση της 19χρονης Jana Fernandez, η οποία ξεκίνησε στο κέντρο της άμυνας, καθώς η Mapi Leon προερχόταν από τραυματισμό και έμεινε στον πάγκο.

H Ρεάλ Μαδρίτης του Alberto Toril επέλεξε διάταξη 1-4-2-3-1 (σε αντίθεση με το 1-4-3-3 που μας έχει συνηθίσει). Ένα σχήμα όμως που στην πράξη είδαμε ελάχιστα λεπτά να εφαρμόζεται, καθώς για περισσότερα από 75′ η διάταξη της Μαδρίτης στον αγωνιστικό χώρο, ήταν 1-4-5-1, ελέω της αφόρητης πίεσης από πλευράς Barcelona στα 3/4 του γηπέδου (22 μέτρα από την εστία της Misa).

Στα πρώτα 5′ του αγώνα και οι δύο ομάδες ήταν επιφυλακτικές, προσπαθώντας να διαβάσουν η μία το παιχνίδι της άλλης. Σε εκείνο το σημείο, ξεκίνησε το σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού της Barcelona (αλλά καθόλου εύκολο στην εφαρμογή του): High-press block, δηλαδή πίεση ψηλά, στα 22 μέτρα από την εστία της αντιπάλου.

Η Μαδρίτη δεν έβρισκε τρόπους να ανεβάζει την μπάλα προς το κέντρο του γηπέδου, και η πρωτοβουλία των κινήσεων πέρασε αποκλειστικά στην Barcelona, που ξεκίνησε το παιχνίδι organizing for disorganizing (οργάνωση για αποδιοργάνωση), κυκλοφορώντας την μπάλα και φτάνοντας σε 5 καθαρές τελικές προσπάθειες στον στόχο, που εξουδετερώθηκαν όμως όλες από την Misa Rodriguez.

Ο προπονητής της Μαδρίτης έδωσε έμφαση στον περιορισμό της Alexia, έχοντας μονίμως πάνω της, την Kaci, η οποία είχε και βοήθεια από δεύτερη παίκτρια (συνήθως την Moller)

Το διπλό μαρκάρισμα πάνω στην καλύτερη παίκτρια του κόσμου απέδωσε καρπούς, καθώς η Barcelona δυσκολευόταν να παίξει κάθετα. Είναι ενδεικτικό ότι και οι 4/5 ευκαιρίες της για γκολ στο Α’ ημίχρονο, ήταν από πλαγιοκοπήσεις (crosses).

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Jonathan Giraldes επιχείρησε να αλλάξει την εικόνα, τροποποιώντας το σύστημα της Barcelona σε 1-3-3-4 για να εκμεταλλευτεί τις υπερφορτώσεις στις πτέρυγες. Ακολούθησαν 2 ακόμη καθαρές ευκαιρίες, στο 47′ και στο 51′, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

Η αλλαγή αυτή στη διάταξη, δημιούργησε ορισμένα κενά στην blaugrana άμυνα, τα οποία η Μαδρίτη προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, με 2 επικίνδυνα σουτ στην εστία, πρώτα στο 58′ με την Athenea και δύο λεπτά αργότερα, στο 60′, όταν το σουτ της Zornoza βρήκε στο δοκάρι της Sandra Panos.

Στο 61′, η επιθετικός της Barcelona Asisat Oshoala πέρασε στον αγώνα στη θέση της Leila. Η είσοδος ενός καθαρού εννιαριού αντί της αριστερής μπακ που είχε εξουθενωθεί από τις συνεχείς προωθήσεις της στο Α’ μέρος και βρέθηκε να παίζει στο Β’ ημίχρονο στην επίθεση, αποδείχθηκε κίνηση κλειδί.

Η Lieke Martens γύρισε στην φυσική της θέση στα αριστερά της επίθεσης, ενώ στο ίδιο χρονικό σημείο βγήκε με αλλαγή η Moller, που έδινε εξαιρετικές βοήθειες στο μαρκάρισμα της Alexia, και η πίεση για την άμυνα της Μαδρίτης έγινε αφόρητη.

Ωστόσο, και παρά τη διόρθωση από πλευράς Giraldes της αρχικής του τακτικής προσέγγισης, η Misa Rodriguez απλά αρνούνταν να δεχθεί γκολ. Από το 65′ μέχρι και το 90′ είπε «όχι» σε προσπάθειες των Alexia, Paredes και Hansen με επεμβάσεις παγκόσμιας κλάσης.

Και ενώ όλα έδειχναν πως ο αγώνας θα οδηγούνταν σε παράταση, μια πλαγιοκόπηση της Jenni Hermoso στο 91′, έστειλε τη μπάλα μέσα στη μικρή περιοχή της Μαδρίτης όπου αρχικά η Oshoala σημάδεψε το δοκάρι και σε δεύτερο χρόνο η Alexia Putellas έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με συρτό δεξί σουτ, και την ομάδα της στον τελικό της διοργάνωσης.

MVP του αγώνα: Χωρίς δεύτερη σκέψη, η 23χρονη Misa Rodriguez. Η τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης, απέδειξε για ακόμη μια φορά, αυτό που εδώ και καιρό γνωρίζουμε, όσοι παρακολουθούμε ποδόσφαιρο γυναικών. Πως έχει δηλαδή τις δυνατότητες να γίνει η κορυφαία στη θέση της, παγκοσμίως. Υστερεί στο παιχνίδι με τα πόδια, αλλά αυτό είναι κάτι που δουλεύεται. Τρομερή αντίληψη, εκπληκτικά αντανακλαστικά, δυνατή στο ψηλό παιχνίδι. Το συμβόλαιο της τελειώνει το προσεχές καλοκαίρι και είναι βέβαιο πως η Μαδρίτη θα πρέπει να σπεύσει να την ανανεώσει, αν δεν θέλει να τη χάσει.

Jonathan Giraldes: Οι αρχικές επιλογές του προπονητή της Barcelona στην επίθεση, περισσότερο μπέρδεψαν παρά βοήθησαν τις παίκτριες του. Διάβασε όμως το λάθος και το διόρθωσε στο Β’ ημίχρονο, προσόν ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε προπονητή.

Alberto Toril: Ο προπονητής της Μαδρίτης επέλεξε μια ιδιαίτερα συντηρητική προσέγγιση για το παιχνίδι, οι παίκτριες του έχουν περισσότερο ταλέντο από αυτό που είδαμε χθες, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για τις επιλογές του. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Barcelona είναι ξεκάθαρα μια πολύ καλύτερη ομάδα. Και δεδομένου του ότι επρόκειτο για έναν αγώνα νοκ-άουτ, η προσέγγιση του ήταν ρεαλιστική.

Αξίζουν αναφοράς: Η 19χρονη Jana Fernandez από την ακαδημία της Barcelona, πήρε θέση στην ενδεκάδα αντί της Mapi Leon και πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση σε έναν αγώνα υψηλού κινδύνου. Είναι βέβαιο πως το μέλλον της ανήκει.

Η απουσία της Aitana Bonmati, ακόμη και σε ένα σύνολο τόσο δυνατό όσο είναι αυτή τη στιγμή η Barcelona, ήταν παραπάνω από εμφανής. Αυτά που προσφέρει στην επίθεση της ομάδας της είναι μοναδικά και είναι βέβαιο πως αν δεν είχε ανανεώσει το συμβόλαιο της, οι blaugranas θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα.

Το ποσοστό ανάκτησης της μπάλας μετά από κατοχή (ball recovery) της Barcelona, ήταν χθες παραπάνω από εντυπωσιακό και άγγιξε σχεδόν το 92%. Για να το θέσω με ακόμη πιο απλά λόγια, αναφέρομαι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες όταν έχαναν τη μπάλα οι παίκτριες της Barcelona, την επανακτούσαν εντός 5». Μιλάμε για αστρονομικά νούμερα.

Η Alexia Putellas καθόρισε έναν αγώνα, στον οποίο δεν έπιασε τα συνηθισμένα στάνταρ της απόδοσης της. Της αρκούσε μόνο μια στιγμή. Τόσο χρειάζεται ορισμένες φορές, σε παίκτριες παγκόσμιας κλάσης, για να κάνουν τη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου