23 Μαρτίου 2022

Μαγική εικόνα και κλάση

 


Ο χθεσινός προημιτελικός του Champions League στο estadio Alfredo Di Stefano, μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Barcelona, θα μπορούσε να επιφέρει την πρώτη νίκη των blancas στην ιστορία τους, απέναντι στις πρωταθλήτριες Ευρώπης και Ισπανίας.

Η τελική επικράτηση της Barcelona, διεύρυνε το σερί των νικών που την βρίσκει αήττητη σε clasicos απέναντι στην (σχεδόν) νεοσύστατη Μαδρίτη (θυμίζω πως η ομάδα γυναικών της Ρεάλ Μαδρίτης ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2020, μετά από συγχώνευση – εξαγορά της CD Tacon) και της έδωσε και ένα μεγάλο πλεονέκτημα ενόψει του επαναληπτικού στο Camp Nou.

Στο άκουσμα ενός αγώνα μεταξύ της Barcelona και της Ρεάλ Μαδρίτης, ο κόσμος έχει συνηθίσει στην ιδέα αμφίρροπων αναμετρήσεων μεταξύ ομάδων με παρόμοια δυναμική. Στο ποδόσφαιρο γυναικών όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ομάδα της Βαρκελώνης έχει επανιδρύσει το ποδοσφαιρικό της τμήμα από το 2012 ξεκινώντας από το μηδέν, έκανε υπομονή, επένδυσε και επέμεινε και βρίσκεται πλέον σε θέση να έχει παίκτριες από τις ακαδημίες της που φτάνουν στην πρώτη ομάδα, ενώ οι πιο ταλαντούχες εξ αυτών φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Masia, στα πρότυπα της ομάδας αντρών.

Το αντίπαλο δέος (η Ρεάλ Μαδρίτης) επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο, με την εξαγορά μιας ομάδας που ήδη αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία και την προσθήκη ακριβών παικτριών (τελευταίο παράδειγμα η Svava). Και μπορεί η είσοδος της στην οκτάδα του Champions League, δύο μόλις χρόνια από την ίδρυση της να είναι μεγάλη επιτυχία, αλλά είναι εύκολα αντιληπτό πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη για να θεωρηθεί ομάδα κορυφαίου επιπέδου.

Ο πρώτος προημιτελικός του Champions League, ήταν η 4η αναμέτρηση των δύο ομάδων τη φετινή σεζόν. Προηγήθηκαν δύο αγώνες πρωταθλήματος (1-3 και 5-0) και ο ημιτελικός του Super Cup (1-0). Σε εκείνες τις αναμετρήσεις η Barcelona αντιμετώπισε δυσκολίες, αλλά ήταν συνολικά κυρίαρχη και αποτύπωσε εμφατικά στον αγωνιστικό χώρο την ταυτότητα της. Αυτήν δηλαδή, που την έχει οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης και στην εγχώρια κυριαρχία. Κάτι όμως που δε συνέβη χθες το βράδυ. Γιατί όμως; Βελτιώθηκε τόσο πολύ η Ρεάλ Μαδρίτης ή ήταν τόσο κακή η Barcelona; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στα πλαίσια του πρωταθλήματος στο estadi Johan Cruyff. H Barcelona επικράτησε με 5-0, σφραγίζοντας και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου. Η λήξη της αναμέτρησης βρήκε τις παίκτριες του Giraldes να πανηγυρίζουν (δικαίως) με τον κόσμο τους, την ώρα που οι αντίπαλες αποχωρούσαν απογοητευμένες και με ένα βαρύ σκορ στις αποσκευές τους.

Χθες το βράδυ και μπροστά στο δικό τους κοινό, μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια, αποφασισμένες να δώσουν μια άλλη εικόνα και σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν. Με αφόρητη πίεση στα 3/4 του γηπέδου και ιδιαίτερα δυναμικά (στο όριο του αντιαθλητικού) μαρκαρίσματα, κυριολεκτικά βραχυκύκλωσαν την Barcelona, που δεν βρήκε ποτέ απαντήσεις, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Ήταν εμφανέστατο πως οι πρωταθλήτριες Ισπανίας αιφνιδιάστηκαν από τον δυναμισμό των αντιπάλων τους και δεν ήταν έτοιμες να απαντήσουν, παρά με αμήχανες ενέργειες που στοίχησαν μάλιστα και αρκετές κίτρινες κάρτες.

Το 1-0 του ημιχρόνου, θα μπορούσε να είναι και πιο ευρύ. Κι’ αυτό γιατί η τακτική προσέγγιση του Toril, ήταν εξαιρετική. Υπερφόρτωσε ξανά το κέντρο (δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει) έβγαλε εκτός αγώνα την Patri (o… Busquets της ομάδας γυναικών), είχε πάντα δεύτερη παίκτρια έτοιμη να πέσει πάνω στην Alexia μόλις η αρχηγός της Barcelona έπαιρνε τη μπάλα, ενώ επιθετικά χτύπησε στις αδυναμίες της : Κεντρικά, εκεί όπου έπαιζε η Pereira, αλλά και από τα πλάγια, κυρίως από τα αριστερά, στην πλευρά της Leila η οποία χθες βίωσε ένα… μαρτύριο.

Όση ευθύνη έχει ο προπονητής της Barcelona για την εικόνα της ομάδας του στο πρώτο μέρος, άλλη τόση έχει και για τη βελτίωση της στο δεύτερο ημίχρονο. Έβγαλε εκτός αγώνα την Leila (που έπαιζε και με κίτρινη κάρτα) αφήνοντας όλη την πλευρά στην Rolfo, και πέρασε στη θέση της μια μεσοεπιθετικό. Την Claudia Pina. Η θαυματουργή πιτσιρίκα που από τα 14 μέχρι τα 15 της χρόνια, είχε πετύχει 200 γκολ παίζοντας με τις ομάδες των ακαδημιών, άλλαξε την εικόνα του αγώνα παίζοντας μεταξύ των γραμμών και εκτονώνοντας την τρομακτική πίεση που δεχόταν οι Patri, Alexia και Aitana στο πρώτο ημίχρονο. Ήταν επίσης εκείνη που πέτυχε το δεύτερο γκολ της Barcelona, μετά την ισοφάριση με πέναλτι της Alexia (επιτέλους είδαμε για πρώτη φορά VAR στην οκτάδα του CL γυναικών).

Εξίσου σημαντική ήταν και η είσοδος της Paredes, που προσέδωσε ασφάλεια στην άμυνα των blaugranas.

Η Barcelona είχε χθες σημαντικές απουσίες και αν αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, είναι σίγουρα ένα γεγονός που θα μπορούσε να κοστίσει στην ομάδα αν προχωρήσει στα ημιτελικά του Champions League. H Andrea Pereira δεν μπορεί να αντικαταστήσει στο κέντρο της άμυνας, ούτε την Paredes ούτε την Mapi Leon και όταν κάποια από τις δύο απουσιάζει, υπάρχει πρόβλημα. Η 19χρονη Jena Fernandez που απέδειξε φέτος πως είναι έτοιμη να το κάνει, θα μείνει εκτός γηπέδων για αρκετούς μήνες. Δεν είναι όμως η μόνη τραυματίας.

Εκτός είναι και η Lieke Martens, αλλά και οι Asisat Oshoala και Mariona. Και οι τρεις, είναι βασικές παίκτριες που δίνουν πολλά στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας με διαφορετικούς τρόπους. Και μπορεί ο κόσμος να γνωρίζει περισσότερο την υπέροχη Lieke, αλλά δεν γίνεται να μην παρατηρήσει κανείς πόσο μειώνεται η ένταση που πιέζει ψηλά η Barcelona, όταν απουσιάζουν Oshoala και Mariona. Η Jenni Hermoso είναι εξαιρετική επιθετικός, ναι, πρώτη σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, ναι, αλλά στο κομμάτι της πίεσης δεν μπορεί να προσφέρει. Ο Giraldes λοιπόν περιμένει σίγουρα με αγωνία τα νέα για την επιστροφή τους.

Η Alexia χθες δεν έπιασε τα συνηθισμένα επίπεδα απόδοσης της. Και πέτυχε 2 γκολ φτάνοντας τα 7 σε 6 αναμετρήσεις με την Ρεάλ Μαδρίτης. Που να έπαιζε και καλά δηλαδή…. Τη φετινή σεζόν έχει ήδη 27 γκολ και 16 ασίστ σε 31 αγώνες. Ακόμη και σε μια δική της μέτρια βραδιά, η αυτοπεποίθηση που δίνει στις συμπαίκτριες της είναι εκπληκτική. Ο τρόπος που κρατάει και μοιράζει τη μπάλα, οι κινήσεις της στο γήπεδο, ακόμη και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις αντιπάλους (δείτε πόσο όμορφα κοιτάζει την Misa πριν βρεθεί απέναντι της για να εκτελέσει το πέναλτι), είναι όλα λόγοι για να δεις αγώνα της Barcelona.

H προηγούμενη κάτοχος της χρυσής μπάλας, η σπουδαία Ada Hegeberg των 5 Champions League και των αμέτρητων γκολ, δε δίστασε να της απονείμει τα εύσημα σε πρόσφατη συνέντευξη της στη Mundo Deportivo.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ανεβαίνει, και αυτό είναι καλό για το ποδόσφαιρο γυναικών, αλλά αυτή τη στιγμή η Barcelona είναι τόσο καλή που μπορεί και στη χειρότερη βραδιά της να την κερδίσει, κάνοντας το να μοιάζει εύκολο. Ακόμη κι αν δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου