01 Μαρτίου 2022

Εμπιστοσύνη στη διαδικασία

 


Την τελευταία φορά που τα είπαμε αρθρογραφικά, η Barcelona βρισκόταν στην 7η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος, έχοντας αποκλειστεί μετά από 20 χρόνια από τη φάση των νοκ άουτ του Champions League. Λίγο αργότερα, τον Γενάρη, έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει το Super Cup και αποκλείστηκε και από τη συνέχεια του Copa del Rey. Απανωτά αγωνιστικά χτυπήματα, για μια ομάδα που βρίσκεται σε φάση αναδόμησης και ψάχνει να πιαστεί από οτιδήποτε θα ανυψώσει το ηθικό της.

Από τότε μεσολάβησαν 9 αγωνιστικές στη La Liga, μια μεταγραφική περίοδος και ηρεμία εντός του συλλόγου σε επίπεδο διοίκησης και αποδυτηρίων. Η ομάδα του Xavi φιγουράρει πλέον στην 4η θέση του πρωταθλήματος και απέκλεισε με εμφατικό τρόπο την Napoli, στο πλαίσιο του Europa League. 

Τον Φεβρουάριο η Barcelona παρέμεινε αήττητη κερδίζοντας 4 από τους 6 αγώνες που έδωσε, πετυχαίνοντας στις 4 νίκες της, από 4 γκολ. Μεταξύ των θυμάτων της, η πρωταθλήτρια Atletico στο Camp Nou και η Valencia στο Mestalla.   

Το κλίμα στη Βαρκελώνη έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο. Νέοι πρωταγωνιστές αναδύονται, το αγωνιστικό πλάνο μοιάζει ξεκάθαρο και ο Xavi κερδίζει με το σπαθί του πολύτιμους πόντους εμπιστοσύνης. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά όλα υποδεικνύουν πως η κατεύθυνση που κινούνται άπαντες στη Barcelona, είναι η σωστή.

To roster της ομάδας γίνεται όλο και πιο νεανικό και το σημαντικότερο, οι νέοι παίκτες παίρνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, συνεπικουρούμενοι φυσικά από τους βετεράνους, που όσο κι αν λοιδορούνται με απαράδεκτο τρόπο από μερίδα των φιλάθλων, προσφέρουν πολλά σε αυτή τη σημαντική διαδικασία. 

Ο Gavi είναι 17 ετών. Pedri και Ansu Fati 19, Nico Gonzalez και Ez Abde 20, Dest και Eric Garcia 21, Ferran Torres και Araujo 22 ετών. Όλοι τους, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, έχουν ήδη ρόλο στην ομάδα και δεδομένα κάποιοι (ίσως και όλοι αλλά και… άλλοι) θα αποτελέσουν τον κορμό της νέας εποχής. Της μετά – Messi εποχής, για να μη ξεχνιόμαστε…

Αυτό που είναι εξόχως σημαντικό, είναι να προστατευτεί η ίδια η διαδικασία. Να μην φορτώνεται δηλαδή στις πλάτες αυτών των παιδιών, βάρος παράταιρο της ηλικίας τους.

Ας μη ξεχνάμε πως ο τωρινός προπονητής της ομάδας, ο Xavi, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε τελικό Champions League στα 29 του, ενώ το πρώτο του πρωτάθλημα σαν ποδοσφαιριστής έχοντας ουσιαστικό ρόλο, το κέρδισε στα 25 του.

Οι μόνοι παίκτες της προηγούμενης χρυσής γενιάς που από μικροί μπήκαν στα βαθιά, ήταν οι Pique και Busquets, που το 2009 ήταν 21 και 22 χρόνων αντίστοιχα. Ακόμη κι αυτοί, ήταν μεγαλύτεροι από τα σημερινά «μωρά» που έχουν αναλάβει το βαρύ καθήκον να δημιουργήσουν την Barcelona της επόμενης ημέρας.

Αν σας κούρασα με τους αριθμούς απολογούμαι, αλλά ήταν ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να αναδείξω τόσο τη δυσκολία του εγχειρήματος, όσο και την υπομονή που απαιτείται από όλους.

Γιατί το έργο του Xavi παραμένει δύσκολο και καλό θα είναι αυτό να το θυμόμαστε, όχι μόνο στις εκάστοτε νίκες, αλλά και στις ήττες που δεδομένα θα έρθουν. 

Το ίδιο ισχύει και για τον ίδιο τον σύλλογο. Η ανάγκη αναβίωσης των ένδοξων ημερών, οδηγεί σε επικοινωνιακές υπερβολές. Για παράδειγμα, δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω πως ο Pedri είναι φαινόμενο. Η ωριμότητα του είναι εξωπραγματική, συνυπολογίζοντας την ηλικία του. Φάνηκε από πέρυσι, το αποδεικνύει στο γήπεδο, το λέει ο ίδιος ο προπονητής του. 

Είναι κάτι που μπορούν φυσικά να το εκφράζουν και οι φίλαθλοι και το κάνουν και μέσω διάφορων φωτογραφιών του που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπου τον εμφανίζουν δίπλα στον Iniesta, που είναι και το είδωλο του. Όταν όμως αυτά, τα αναπαράγουν και οι επίσημοι λογαριασμοί της Barcelona, κάπου χάνεται η αίσθηση του μέτρου, για να μην πω της σοβαρότητας.

Στη Barcelona διαχρονικά τα συναισθήματα είναι ακραία. Στιγμές άκρατου ενθουσιασμού εναλλάσσονταν πάντα με τον υπερβολικό πεσιμισμό, προκαλώντας ζαλάδα.

Η ομάδα, βγαίνει από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Και το κάνει γιατί μέχρι στιγμής οι κινήσεις της τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων, γίνονται με χειρουργική ακρίβεια.

Δεν έχουμε παρά να εμπιστευτούμε τη διαδικασία. Και να σεβαστούμε τους πρωταγωνιστές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου