06 Ιουλίου 2022

Euro 2022 γυναικών

 


Αναλυτική παρουσίαση των πρωταγωνιστριών και των ομάδων του euro 2022. Ένα long read άρθρο μου που δημοσιεύθηκε και στο HUMBA zine.

Μετά από μια αγωνιστική περίοδο όπου στην Ευρώπη το ρεκόρ προσέλευσης θεατών ανήκει σε αγώνα γυναικών, και συγκεκριμένα στην αναμέτρηση μεταξύ της Barcelona και της Wolfsburg, εκεί όπου 91,648 φίλαθλοι παρακολούθησαν στο Camp Nou τον πρώτο ημιτελικό του Womens Champions League, έρχεται τώρα το euro 2022 για να βάλει κι άλλο καύσιμο στην αλματώδη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών.

Με τόπο διεξαγωγής την Αγγλία, έναρξη την 6η του Ιούλη και τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού (τα εισιτήρια του οποίου εξαντλήθηκαν σε λιγότερη από μία ώρα από την κυκλοφορία τους) στο ιστορικό Wembley στις 31 του ίδιου μήνα, 16 εθνικές ομάδες γεμάτες ταλέντο και παίκτριες - σύμβολα, ετοιμάζονται να μας προσφέρουν υπέροχο θέαμα.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται οι γυναίκες. Εντυπωσιακή ατομική τεχνική κατάρτιση, σπουδαία ομαδική τακτική και διαφορετικές αγωνιστικές φιλοσοφίες, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που θα δούμε στην διοργάνωση. Μαζί φυσικά με σημαντικές ομάδες και μεγάλες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων μία κάτοχο του Ballon dOr, την Ada Hegerberg που κέρδισε την κορυφαία ατομική διάκριση το 2018. Οι… χρυσές μπάλες θα ήταν δύο, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός της νυν κατόχου, Alexia Putellas, μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη του euro, στερεί από την Ισπανία (αλλά και από τα μάτια μας) την παρουσία μιας υπέροχης παίκτριας.  

Το ποδόσφαιρο γυναικών διεκδικεί πλέον τη θέση που του αξίζει στον χώρο του αθλητισμού, πολεμώντας στερεότυπα και αναχρονιστικές αντιλήψεις που καμία απολύτως θέση δεν έχουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Ήδη σημαντικές εθνικές ομοσπονδίες (Η.Π.Α, Βραζιλία, Αγγλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ολλανδία) έχουν υπογράψει και ανακοινώσει ισότιμες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε επίπεδο αμοιβών, των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών.

Πρόκειται για σημαντικό δικαίωμα με την ελπίδα να γίνει πια και κεκτημένο. Βέβαια όπως έχει συμβεί με όλα τα δικαιώματα των γυναικών διαχρονικά, απαιτήθηκαν σκληροί αγώνες για να κερδηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως η 26χρονη σήμερα Ada Hegerberg, μία από τις καλύτερες παίκτριες του κόσμου, επέστρεψε μόλις φέτος στην εθνική Νορβηγίας, καθώς από το 2017 και για μια πενταετία, απείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνιση μεταχείριση της ομοσπονδίας απέναντι στις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες.

Δεν είναι φυσικά η μόνη που ύψωσε ανάστημα. Η λίστα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει τεράστια ονόματα όπως της Megan Rapinoe, της Alex Morgan και άλλων αθλητριών που σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους άνδρες συναδέλφους τους, δεν αρκούνται στο να εισπράττουν έσοδα από διαφημίσεις, αλλά παλεύουν για την αλλαγή και για να περάσουν σημαντικά μηνύματα στον κόσμο.

Ο δρόμος που καταλήγει στην ισότητα είναι μακρύς, καθώς μπορεί η UEFA να διπλασίασε σε σχέση με το προηγούμενο euro τα χρηματικά έπαθλα που θα μοιραστούν οι 16 φιναλίστ (16.000.000€), αλλά αυτά παραμένουν ελάχιστα σε σχέση, για παράδειγμα, με τα 370.000.000€ που δόθηκαν στις ομάδες ανδρών του euro 2020.

Επιστρέφοντας στα της διοργάνωσης, ας δούμε συνοπτικά (επειδή προφανώς θα μπορούσε να αφιερωθεί ξεχωριστό άρθρο για κάθε μία ομάδα) τους 4 ομίλους του euro 2022.

Στον Α’ όμιλο βρίσκονται η διοργανώτρια Αγγλία, η Νορβηγία, η Αυστρία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Η Αγγλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή ομάδα που έχει βρεθεί στα ημιτελικά και των τριών τελευταίων διεθνών διοργανώσεων, σε καμία όμως απ’ αυτές δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση ενός τροπαίου. Έχει στις τάξεις της σημαντικές παίκτριες, όπως οι Ellen White (33- Man City), Lauren Hemp (21- Man City), Lucy Bronze (30-Barcelona), Beth Mead (27-Arsenal), Leah Williamson (25-Arsenal), Keira Walsh (25- Man City), αλλά η σταρ της ομάδας είναι η προπονήτρια της. Πρόκειται για την Ολλανδή Sarina Wiegman που οδήγησε τις Oranje στην κατάκτηση του προηγούμενου euro και ναι, καλά καταλάβατε, είναι κλασική εκπρόσωπος της ολλανδικής σχολής ποδοσφαίρου.

Η Νορβηγία έχει κερδίσει 2 φορές το euro, έχει συμμετάσχει σε ακόμη 4 τελικούς (τελευταία φορά το 2013) ενώ υπήρξε και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1995. Να σας συστήσω λοιπόν σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου, που παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη με προβλήματα μεν στην άμυνα, αλλά και μια τρομερή επιθετική γραμμή, εκεί όπου δεσπόζει η παρουσία της πρώτης σκόρερ όλων των εποχών στο Champions League, Ada Hegerberg (Lyon) η οποία επιστρέφει στην εθνική. Δίπλα της θα είναι η Caroline Hansen (27-Barcelona) που δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ την περασμένη σεζόν στο Champions League, αλλά και η Guro Reiten (27-Chelsea). Οι τρεις τους συνθέτουν ίσως την καλύτερη επιθετική τριάδα της διοργάνωσης.

Μία εξαιρετική μέσος με τρομερό σουτ, η Sarah Zadrazil (29-Bayern) και η τερματοφύλακας Manuela Zinsberger (26-Arsenal) που κέρδισε το Golden Glove στο πρωτάθλημα Αγγλίας, θα αποτελέσουν τη χρυσόσκονη της Αυστρίας στη διοργάνωση.

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι η ομάδα με την χαμηλότερη κατάταξη (Νο48) στο ranking της FIFA που συμμετείχε ποτέ σε euro. Οι Magill (27-Everton) και Furness (34-Liverpool) είναι δύο παίκτριες που ξεχωρίζουν.

Τον Β’ όμιλο απαρτίζουν η Γερμανία, η Ισπανία, η Δανία και η Φινλανδία. Πόσο καιρό είχατε να το ακούσετε; Ε λοιπόν ναι, εδώ έχουμε έναν «όμιλο του θανάτου». 8 πρωταθλήματα Ευρώπης μαζεμένα σε μια βέβαια όχι και τόσο… δίκαιη μοιρασιά, καθώς και τα 8 τα έχει κατακτήσει μία ομάδα, δηλαδή η Γερμανία.

Μακράν η πολυνίκης του θεσμού με 8 κατακτήσεις (από τα 12 στο σύνολο euro) αλλά και 2 φορές πρωταθλήτρια κόσμου (2003 και 2007) η Γερμανία θα παρουσιαστεί με πολλά νέα πρόσωπα και φυσικά συγκαταλέγεται στα φαβορί. Μερικά από τα σπουδαιότερα ταλέντα της Ευρώπης βρίσκονται στο ρόστερ της, όχι τυχαία, καθώς η δουλειά που γίνεται στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι μάλλον η καλύτερη στην Ευρώπη. Τέτοια είναι η 20χρονη μέσος Lena Oberdorf (Wolfsburg), η 21χρονη μέσος Sydney Lohmann (Bayern) και η 19χρονη Jule Brand (Wolfsburg) που παίζει τόσο στην άμυνα όσο και στο κέντρο. Η υπέροχη 25χρονη επιθετικός Tabea Waßmuth (Wolfsburg) θα κερδίσει σίγουρα την προσοχή σας, ενώ οι Alex Popp, Svenja Huth (παίκτρια της σεζόν στο γερμανικό πρωτάθλημα) Sara Dabritz και Almuth Schult, θα προσθέσουν εμπειρία σε ένα νεανικό ρόστερ, ικανό να φτάσει μέχρι το τέλος.

Η Ισπανία μπορεί να κουβαλάει το hype που της προσέφεραν οι επιτυχίες της Barcelona την τελευταία τετραετία, μαζί με 8 παίκτριες των blaugranas στο ρόστερ, αλλά οι επιτυχίες της στο διεθνές στερέωμα είναι περίπου ανύπαρκτες. Είναι όμως μια ομάδα που παρέμεινε αήττητη όλο το 2021 χωρίς μάλιστα να δεχθεί ούτε ένα γκολ. Έχει ανέβει στο Νο7 του ranking της FIFA και στα 2 προηγούμενα euro αποκλείστηκε στα προημιτελικά. Θέλει τώρα να κάνει το βήμα παραπάνω. Έχει όμως ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα. Η 28χρονη μεσοεπιθετικός και κάτοχος της χρυσής μπάλας, Alexia Putellas (Barcelona) θα ήταν η αδιαμφισβήτητη σταρ των furias rojas. Πρόκειται για top class παίκτρια που δημιουργεί και σκοράρει με την ίδια ευκολία. Ο σοβαρός τραυματισμός της μετατοπίζει όλο το βάρος του κέντρου στην εξαιρετική Aitana Bonmati (24-Barcelona) και την Patri Guijarro (24-Barcelona), ενώ σπουδαίο είναι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Irene Paredes (30-Barcelona) και Mapi Leon (27-Barcelona). Η 22χρονη Athenea del Castillo (Ρεάλ Μαδρίτης) προσφέρει ξεχωριστά χαρακτηριστικά στα δυο άκρα της επίθεσης. Η 20χρονη επιθετικός Claudia Pina (Barcelona) είναι από τα πιο καυτά ταλέντα της Ευρώπης, όπως και η 22χρονη τερματοφύλακας Misa Rodriguez (Ρεάλ Μαδρίτης) που όμως λογικά θα βρίσκεται στον πάγκο, καθώς το Νο1 παραμένει η Sandra Panos της Barcelona που την σεζόν που πέρασε δέχθηκε συνολικά 11 γκολ σε 30 αγώνες πρωταθλήματος. Απούσα (επίσης λόγω τραυματισμού) θα είναι και η 1η σκόρερ όλων των εποχών με τα χρώματα της εθνικής, Jenni Hermoso. Αν καταφέρει η ομάδα του Jorge Vilda να φτάσει μέχρι το τέλος, χωρίς τις δύο κατά τεκμήριο καλύτερες παίκτριες του, θα μιλάμε για υπέρβαση.

Η Δανία είναι η ομάδα που αποκαθήλωσε την Γερμανία στο προηγούμενο euro, αποκλείοντας την στον ημιτελικό για να χάσει μόνο στον τελικό από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ολλανδία. Είναι επίσης η ομάδα που έχει στο ρόστερ της μια από τις (δικαίως) πιο ακριβοπληρωμένες παίκτριες του τουρνουά. Ο λόγος για την 29χρονη μεσοεπιθετικό Pernille Harder (Chelsea), αρχηγό και πρώτη σκόρερ της. Η Harder συγκαταλέγεται άνετα στις ατραξιόν του τουρνουά.  Οι Sofia Svava (21-Ρεάλ Μαδρίτης), Signe Bruun (24-Lyon), Simone Sørensen (30-Arsenal) και Nadia Nadim (34-Racing Louisville) είναι μερικά ακόμη σημαντικά ονόματα ενός συνόλου που θα πληρώσει τις μετρητοίς οποιαδήποτε αντίπαλο την υποτιμήσει.

Η Φινλανδία μπορεί να σκεπάζεται από την αστερόσκονη των υπολοίπων 3 ομάδων του ομίλου, αλλά είναι ένα τίμιο σύνολο, του οποίου όμως τα δυνατά χαρτιά βρίσκονται μάλλον σε μεγάλη ηλικία, όπως για παράδειγμα η 36χρονη τερματοφύλακας Tinja-Riikka Korpela (Tottenham) και η 34χρονη Tuija Hyyrynen της Juventus.

Στον Γ’ όμιλο βρίσκονται το Νο2 και το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης βάσει του ranking της FIFA. Δεν το λες και λίγο… Ο λόγος λοιπόν, για την Σουηδία που μετράει ένα euro (1984) και 3 ακόμη συμμετοχές σε τελικούς (1987, 1995, 2001) και την νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης και δευτεραθλήτρια κόσμου, Ολλανδία. Η Ελβετία και η Πορτογαλία που μπήκε από το…παράθυρο, λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη διοργάνωση, συμπληρώνουν την τετράδα.

Η Ολλανδία θα κληθεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας που κέρδισε στο προηγούμενο euro και μπορεί στην άκρη του πάγκου να βρίσκεται πλέον ο Mark Parsons καθώς η Wiegman ανέλαβε την Αγγλία, αλλά οι υπόλοιπες πρωταγωνίστριες εκείνης της επιτυχίας θα δηλώσουν κανονικά το παρόν. Και δεν είναι λίγες. Η 25χρονη Vivianne Miedema που είχε πετύχει 2 γκολ στον τελικό του 2017, έχει ήδη προλάβει από τα 22 της να γίνει 1η σκόρερ στην ιστορία της εθνικής (ανδρών - γυναικών), ενώ είναι και 1η σκόρερ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος με 74 γκολ σε 84 αγώνες, με τη φανέλα της Arsenal. Μια από τις καλύτερες επιθετικούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με δυνατότητα να παίζει και πίσω από την επιθετικό, όπως συνέβη δηλαδή την περασμένη σεζόν στην Arsenal. Η 30χρονη Lieke Martens (PSG)  που αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της επίθεσης, σκοράρει και δημιουργεί με την ίδια ευκολία και στην καλή της ημέρα είναι game changer. Στο κέντρο οι Jackie Groenen (27-Man Utd) και Danielle van de Donk (30-Lyon) είναι top class παίκτριες. Η…τρίτη του κέντρου, η 22χρονη Damaris Egurrola (Lyon) είναι μια απίστευτη περίπτωση. Γεννημένη στο Orlando των Η.Π.Α είχε τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ 3 εθνικών ομάδων (Η.Π.Α, Ολλανδία και Ισπανία). Και ενώ κατέγραψε πολλές συμμετοχές με τις ομάδες νεανίδων των furias rojas, οι λανθασμένοι χειρισμοί του προπονητή Jorge Vilda, την οδήγησαν να επιλέξει την Ολλανδία, μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Αχίλλειος πτέρνα των Oranje, η άμυνα. Έτσι, για να μην χαλάνε οι…παραδόσεις.

Σουηδία. Ίσως η πιο ισορροπημένη ομάδα του φετινού euro. Ok, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά ονόματα στο ρόστερ της, αλλά η δύναμη της είναι το σύνολο που είναι μάλλον το πιο πειθαρχημένο, συμπαγές και τακτικά άρτιο, από όλες τις διεκδικήτριες του τίτλου. Η Σουηδία, make no mistake, πάει στην Αγγλία για να κερδίσει το euro, όσο κι αν προσπαθεί ο Peter Gerhardsson να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Άλλωστε δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από την ημέρα που κέρδισε με 3-0 την παγκόσμια πρωταθλήτρια των Η.Π.Α στη φάση των ομίλων του Ολυμπιακού τουρνουά, όπου τελικά κατέλαβε την 2η θέση. Πλήρης σε όλες τις γραμμές, με παίκτριες που έχουν εμπειρία (Caroline Seger, Kosovare Asllani και Hedvig Lindahl), άλλες που είναι στο πικ της καριέρας τους, όπως η 28χρονη Magdalena Eriksson που ηγείται στην άμυνα της πρωταθλήτριας Αγγλίας Chelsea και η συνομήλικη της επιθετικός της Barcelona Fridolina Rolfö, που πλαισιώνεται από τις Lina Hurtig (26-Juventus) και Stina Blackstenius (26-Arsenal) αλλά και ένα από τα πιο hot ταλέντα, την 19χρονη μέσο Hanna Bennison της Everton

Η Ελβετία έπεσε σε όμιλο φωτιά, αλλά είναι μια ανταγωνιστική ομάδα. Έχοντας στην άκρη του πάγκου τον άνθρωπο που οδήγησε τη Δανία στον τελικό του περασμένου euro (Nils Nelson) και αρκετές έμπειρες παίκτριες (Lia Wälti - Arsenal, Ramona Bachmann - PSG, Ana-Maria Crnogorcevic - Barcelona), στοχεύει σε αξιοπρεπή παρουσία.

Από τις πιο αδύναμες ομάδες του τουρνουά, με 21 από τις 23 παίκτριες να αγωνίζονται εντός συνόρων, από την Πορτογαλία ξεχωρίζει η 23χρονη τερματοφύλακας Ines Pereira της Servette, που θα έχει σίγουρα δύσκολο έργο.

Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία και Βέλγιο είναι οι ομάδες του Δ’ ομίλου.

Η Γαλλία είναι η χώρα από την οποία προέρχεται η πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή ομάδα σε επίπεδο συλλόγων, δηλαδή η Lyon των 8 Champions League. Έχει επίσης μάλλον το περισσότερο συσσωρευμένο ταλέντο στις τάξεις της εθνικής, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες του euro. Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν της έχει φανεί χρήσιμο στο διεθνές στερέωμα όπου δεν έχει καταφέρει ποτέ να ξεχωρίσει. Θα συμβεί φέτος; Τα εργαλεία σίγουρα υπάρχουν. Η επιθετική τριάδα της PSG (Kadidiatou Diani-27, Sandy Baltimore-22 και η μηχανή των γκολ, 24χρονη Marie-Antoinette Katoto), η θρυλική κεντρική αμυντικός των 8 Champions League, Wendie Renard (31-Lyon) και η εκρηκτική 21χρονη Selma Bacha (Lyon) που προέρχεται από μια εκπληκτική σεζόν, είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία ονόματα που φιγουράρουν στο ρόστερ της.     

Δυνατή άμυνα, σπουδαία ταλέντα όπως η εντυπωσιακή 21χρονη Sveindis Jane Jonsdóttir (Wolfsburg) και μία παίκτρια top class στο κέντρο, η 31χρονη Sara Björk Gunnarsdóttir (Lyon) είναι μερικά από τα όπλα της Ισλανδίας που στο euro 2013 είχε νικήσει Ολλανδία και Νορβηγία.   

H Ιταλία έχει φτάσει 2 φορές σε τελικούς euro (1993-1997). Αυτές είναι και οι σημαντικότερες επιτυχίες της. Ο κορμός της θα βασιστεί στην πρωταθλήτρια Juventus με την Sara Gama να ηγείται της αμυντικής γραμμής. Στο κέντρο ξεχωρίζουν οι Manuela Giugliano (Roma-24), Arianna Caruso (Juventus-22), Aurora Galli (Everton-25) και στην επίθεση βρίσκουμε τις Annamaria Serturini (Roma-24), Sofia Cantore (Sassuolo-22), Agnese Bonfantini (Juventus-22), όμως είναι οι Cristiana Girelli (33) και κυρίως η Barbara Bonansea (31) της Juventus, που θα κληθούν να κάνουν τη διαφορά. Τα βλέμματα θα τραβήξει σίγουρα και η 25χρονη αριστερή μπακ Lisa Boattin, επίσης της Juventus.

Με κρυφή ελπίδα να περάσει από τη φάση των ομίλων, το Βέλγιο θα βασιστεί στην 25χρονη επιθετικό και 1η σκόρερ των προκριματικών με 12 γκολ, Tine De Caigny (Hoffenheim), την 29χρονη επιθετικό και αρχηγό Tessa Wullaert (Anderlecht) και στην μέσο που προσφέρει όλη την ισορροπία στην ομάδα, την 30χρονη Justine Vanhaevermaet (Reading).  

Το euro 2022 είναι μια διοργάνωση χωρίς ξεκάθαρο φαβορί. Υπάρχουν ομάδες που διεκδικούν αυτόν τον τίτλο (Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία), όπως υπάρχουν και ισχυρά αουτσάιντερ (Νορβηγία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία). Σε συνδυασμό με την πλειάδα αστέρων που θα συμμετάσχουν σε αυτή την γιορτή του ποδοσφαίρου, οι συγκινήσεις είναι δεδομένες. Win win κατάσταση με λίγα λόγια, για οποιονδήποτε και οποιαδήποτε επιλέξει να την παρακολουθήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου