12 Αυγούστου 2023

Λίγο πριν το φινάλε

 


Το #WWC2023 έχει προσφέρει ήδη όλες τις συγκινήσεις που διαχρονικά προσφέρουν αυτού του τύπου οι διοργανώσεις.
Αγώνες κρίθηκαν στο 90', στην παράταση ή στα πέναλτι. Μεγάλα φαβορί αποκλείστηκαν νωρίς και αουτσάιντερ έλαμψαν. Και τώρα μπαίνει στην τελική του ευθεία με τους 2 ημιτελικούς: Ισπανία vs Σουηδία και Αυστραλία vs Αγγλία.
Όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, θα αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών και αναλύσεων. Και δεν είναι και λίγα.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα των ΗΠΑ έμεινε εκτός στη φάση των 16 από τη Σουηδία. Ήταν έκπληξη, ναι, αλλά η Σουηδία μόνο τυχαία ομάδα δεν είναι. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ο αποκλεισμός μιας ομάδας - συμβόλου για τον αθλητισμό γενικότερα από την αμερικανική εγχώρια αντίδραση και όχι μόνο (βλέπε α π α ρ ά δ ε κ τ ε ς δηλώσεις της Ολλανδής Beerensteyn), ήταν σοκαριστικός. Η Morgan, η Rapinoe και οι συμπαίκτριες τους, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του ποδοσφαίρου γυναικών π α γ κ ο σ μ ί ω ς με τη στάση τους εντός και κυρίως εκτός γηπέδων. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.
Η πανίσχυρη Γερμανία από την άλλη, λίγα ελαφρυντικά έχει για την αναιμική παρουσία της σε αυτό το Mundial. Έχασε μεγάλη ευκαιρία και δεν της φταίει κανείς. Λιγότερο ηχηροί ήταν οι... γρήγοροι αποκλεισμοί των λαμπερών Νορβηγία-Βραζιλία και Καναδά.
Στον αντίποδα, εξαιρετική ήταν η παρουσία της Νιγηρίας, της Νοτίου Αφρικής, της Τζαμάικα και κυρίως της Κολομβίας. Οι κολομβιανές, προερχόμενες από μία χώρα όπου το ποδόσφαιρο γυναικών έχει τρομακτικά προβλήματα - πολλά περισσότερα από αυτά που υφίστανται στην Ελλάδα (για να μη χαϊδεύουμε αυτιά και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους), έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο, πέτυχαν μερικά από τα ωραιότερα γκολ του τουρνουά και έφτασαν μέχρι τις 8 όπου αποκλείστηκαν με 2-1 από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία σε αγώνα αίμα και άμμο.
Ιαπωνία, Γαλλία και Ολλανδία παρουσιάστηκαν περίπου όσο δυνατές τις περιμέναμε και έμειναν εκτός τετράδας στις λεπτομέρειες. Κάποια credit παραπάνω αξίζουν στις Ολλανδές που δεν τις έφτανε η απουσία (λόγω τραυματισμού) μιας από τις καλύτερες επιθετικούς στον κόσμο (Miedema), έπαιξαν στον προημιτελικό χωρίς την τιμωρημένη Daniella van de Donk.
Ισπανία, Σουηδία, Αυστραλία και Αγγλία βρίσκονται με το σπαθί τους στα ημιτελικά. Τίποτα δεν τους χαρίστηκε. Αντίθετα είχαν και έχουν να ανταπεξέλθουν σε μεγάλες δυσκολίες.
Η συνδιοργανώτρια Αυστραλία έπαιξε σχεδόν όλους τους αγώνες της χωρίς τη Sam Kerr, μία από τις καλύτερες επιθετικούς στον κόσμο. Αθλητική ομάδα, με τις περισσότερες παίκτριες της να αγωνίζονται στις καλύτερες ομάδες του κόσμου, τη δύναμη της έδρας και ίσως την Kerr βασική, δικαιούνται να ονειρεύονται.
Η Αγγλία δεν έχει στη διάθεση της την Beth Mead (1η σκόρερ-1η σε ασίστ στο Euro2022) και την αρχηγό της Leah Williamson. Διαθέτει βέβαια την (κατά την άποψη μου) καλύτερη προπονήτρια στον κόσμο, την μοναδική Sarina Wiegman, που ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός, αλλά και ένα πειθαρχημένο σύνολο με top παίκτριες που έχουν το know how.
Η Σουηδία έχει ίσως την πιο έντονη team mentality από όλες τις ομάδες του τουρνουά. Δεν έχει καμία σούπερ σταρ (sorry Frido, sorry Aslani), αλλά αυτό μάλλον της έχει κάνει καλό. Στα νοκ άουτ άφησε έξω τις 2 ομάδες (ΗΠΑ-Ιαπωνία) που κέρδισαν τα 3 τελευταία Mundial. Έχει επίσης μια top class keeper στο πρόσωπο της Musimovic που είναι αναπληρωματική (και σχεδόν... φευγάτη) στην Chelsea αλλά έχει θέσει ήδη υποψηφιότητα για την καλύτερη GK της διοργάνωσης.
Τέλος, η περίπτωση της Ισπανίας, είναι η πλέον κατάλληλη για ενδελεχή ανάλυση. Μιλάμε για τρελοκομείο κανονικό.
Μερικές από τις καλύτερες παίκτριες της χώρας (Mapi Leon, Patri, Pina) έχουν τεθεί αυτοβούλως εκτός ομάδας.
Η "δις χρυσή" Alexia έχει συμπληρωματικό ρόλο (μέχρι στιγμής) λόγω του πολύμηνου τραυματισμού της.
Προπονητής και παίκτριες έχουν τυπικές σχέσεις.
Η Athenea παίζει ελάχιστα.
Η Aitana που είναι η MVP μέχρι τώρα "χάθηκε" στον προημιτελικό (εκπληκτική δουλειά πάνω της η Groenen).
Η Esther (που τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ΔΕΝ έχει ομάδα) παίζει βασική.
Η GK Cata Col που είναι αναπληρωματική της Panos στην Barcelona και στους αγώνες του ομίλου γυάλιζε τα γάντια της Misa, έπαιξε βασική και στα 2 νοκ άουτ. H 23χρονη Cata προέρχεται επίσης από πολύμηνη απουσία λόγω τραυματισμού.
Και ναι, η Ισπανία είναι στα ημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αν με ρωτήσετε αν το περίμενα, η απάντηση θα είναι ξεκάθαρα όχι. Αν πάλι με ρωτούσατε αν τώρα θα στοιχημάτιζα εναντίον της, πάλι θα απαντούσα αρνητικά.
Η σταθερά που προσφέρει στην ομάδα η εμπειρία των Jenni Hermoso και Paredes, η πλούσια δεξαμενή ταλέντων (πρωταθλήτρια κόσμου γαρ στις ηλικίες U17-U19) από την οποία προήλθε (και λάμπει) η Salma, η Ona, και η πάντα συγκλονιστική και μονίμως underrated Mariona, είναι ορισμένοι από τους λόγος που η Ισπανία είναι ακόμη ζωντανή. Αν η Σουηδία δεν κλειδώσει (όπως έκανε η Ολλανδία) την Aitana και αν ξαφνικά εμφανιστεί στο γήπεδο η... κανονική Alexia, τίποτα δεν αποκλείεται.
Από εδώ και στο εξής, οι προβλέψεις είναι απαγορευτικές. Όπως απαγορευτικό και απογοητευτικό συνάμα, είναι να μην παρακολουθούν αυτή την top διοργάνωση στην Ελλάδα, τουλάχιστον όσες και όσοι θα όφειλαν να το κάνουν και δεν το κάνουν. Καλή θέαση στις λίγες και στους λίγους τολμηρούς. Καλό καλοκαίρι στις/στους υπόλοιπους...
ΥΓ Τουλάχιστον κάθε προημιτελικός άξιζε ξεχωριστού άρθρου και όχι την σαλατιέρα που αράδιασα εδώ. Χωρίς interactivity όμως, δε γίνεται δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου