14 Σεπτεμβρίου 2023

Εκεί όπου οι καθρέφτες αυταρέσκειας σπανίζουν

 

Σήμερα, οι ποδοσφαιρίστριες της Liga F (Α Εθνική) στην Ισπανία πέτυχαν μια μεγάλη νίκη, καθώς μετά την απεργία τους κατάφεραν να εξασφαλίσουν αύξηση ελαχίστων αποδοχών για όλες τις αθλήτριες, από τα 16000€ στα 21000€ ετησίως, η οποία μάλιστα θα είναι κλιμακωτή για την επόμενη τριετία.
Η Alexia, η Aitana και οι υπόλοιπες αθλήτριες της Barça, της Atleti και της Μαδρίτης αμείβονται έτσι και αλλιώς με περισσότερα, ωστόσο αυτό δεν τις εμπόδισε να πρωτοστατήσουν στην απεργία και στις επαναλαμβανόμενες διαπραγματεύσεις που κορυφώθηκαν με τη χθεσινή 10ωρη συνάντηση, η οποία και οδήγησε στη συμφωνία.
Σχεδόν ταυτόχρονα, η ομάδα γυναικών της Barça βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Τιμής του κοινοβουλίου της Καταλωνίας. Είναι η πρώτη φορά από το 2000 (όταν και θεσπίστηκε) που η συγκεκριμένη διάκριση απονέμεται σε αθλητικό σύλλογο και μόλις η δεύτερη συνολικά που αφορά τον τομέα του αθλητισμού (είχε προηγηθεί το 2011 ο Pep Guardiola).
Στο πλαίσιο της τιμητικής τελετής, ο λόγος της αρχηγού της Barça, Alexia Putellas θα μείνει στην ιστορία, ενώ αποτελεί κατά την άποψη μου και ένα σκληρό ράπισμα σε όλη την εγχώρια καθεστηκύια τάξη που καμώνεται ή μπορεί και όχι, πως ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο γυναικών.
Με τα λόγια της, σας αφήνω.
«Αυτή η σημαντική διάκριση είναι μια αλλαγή παραδείγματος. Η κοινωνία αλλάζει και το απαιτεί. Ο ρόλος των γυναικών πρέπει να είναι θεμελιώδης στην ανάπτυξη της καταλανικής κοινωνίας.
Είμαστε η πρώτη ανδρική ή γυναικεία ομάδα που διακρίθηκε με αυτό το Μετάλλιο Τιμής. Αυτό θα ήταν αδιανόητο πριν από πέντε, 15, 20 χρόνια, αλλά συνέβη. Συμβαίνει και αν έχει συμβεί είναι επειδή η κοινωνία αλλάζει και μας έχει φέρει ως εδώ.
Και καθώς δεν καταφέραμε τίποτα από το μηδέν, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες εκείνες τις πρωτοπόρους που, πριν από την άφιξη μας, προώθησαν τον γυναικείο αθλητισμό στη Barça ή σε άλλους οργανισμούς. Αυτό το μετάλλιο ανήκει επίσης σε αυτές, το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Ως Barça, πιστεύω ότι βοηθάμε στην οικοδόμηση μιας δικαιότερης, πιο ισότιμης κοινωνίας με περισσότερες ευκαιρίες μέσω του ποδοσφαίρου. Οι προσπάθειές μας και οι νίκες μας, μας κάνουν σημείο αναφοράς για πολλά παιδιά, νέους και ενήλικες. Και αυτό συνεπάγεται μια τεράστια ευθύνη: Πρέπει να το κάνουμε καλά.
Η δέσμευση μας στον γυναικείο αθλητισμό και την κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητη. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερη βοήθεια για να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, ώστε όλο αυτό να μην αποδειχθεί απλώς μια μόδα. Και εδώ, αν μου επιτρέπεται, θα ήθελα να απαιτήσω περισσότερη υποστήριξη για το ποδόσφαιρο γυναικών, περισσότερες και καλύτερες εγκαταστάσεις, περισσότερα γήπεδα και περισσότερες επενδύσεις σε επίπεδο βάσης.
Τα ιδρύματα και οι θεσμοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι, αγόρια και κορίτσια, θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να παίξουν ποδόσφαιρο. Θέλουμε όλα τα κορίτσια που έρχονται μετά από εμάς να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να διασκεδάσουν, να παίξουν, να κερδίσουν... Κάνουμε βήματα μπροστά κάθε φορά και είμαστε χαρούμενες και ευγνώμονες για τη δέσμευση του συλλόγου, του FC Barcelona, που επενδύει πολλά σε εμάς και πιστεύει σε εμάς.
Είμαστε παθιασμένες με το επάγγελμα μας, πολλές από εμάς δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα φτάναμε εδώ ή ότι θα παίζαμε σε ένα γεμάτο Camp Nou, ή ότι θα σπάζαμε τα ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε δύο περιπτώσεις ή ότι θα κερδίζαμε ό,τι κερδίσαμε, και με τον τρόπο που τα κερδίσαμε.
Είμαστε εδώ για να μείνουμε, για να βοηθήσουμε αυτές που θα έρθουν, γιατί υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες με τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με την (Ισπανική) Ομοσπονδία και τις αλλαγές που όλες ζητάμε ώστε καμία γυναίκα, εντός ή εκτός ποδοσφαίρου, να μην ζήσει ποτέ ξανά μια κατάσταση περιφρόνησης, ασέβειας ή κακοποίησης.
Χρειαζόμαστε τη συναίνεση, το θάρρος και την ανάληψη ηγετικού ρόλου από τους θεσμούς. Δεν θα σταματήσουμε εδώ, όσες και όσοι πολέμησαν πριν από εμάς το αξίζουν. Το αξίζουμε και εμείς για την προσπάθεια που κάνουμε καθημερινά, αλλά και όλα τα κορίτσια και τα αγόρια που σήμερα ονειρεύονται να γίνουν σαν εμάς.
Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ζήτω ο γυναικείος αθλητισμός και ζήτω η Barça.»
🗣️Alexia Putellas Segura
ΥΓ Εκεί… όπου πραγματικά ενδιαφέρονται. Εκεί όπου οι χρυσές μπάλες, οι τίτλοι και οι διακρίσεις, χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των συνθηκών. Εκεί όπου οι καθρέφτες αυταρέσκειας σπανίζουν και μια κλήση στην εθνική δεν είναι η κορύφωση, αλλά η απαρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου