15 Απριλίου 2012

Παίκτες ή μηχανές;


12 Ιουλίου 1998. Στο Saint Denis, Γαλλία και Βραζιλία αγωνίζονται στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Οι Γάλλοι στέφονται παγκόσμιοι πρωταθλητές, τα βλέμματα όμως πέφτουν στο αστέρι της Βραζιλίας. Ο Ronaldo στον τελικό είναι σκιά του εαυτού του και οι συζητήσεις μετά τον αγώνα, δίνουν και παίρνουν. Εν τέλει αποκαλύπτεται η σοκαριστική αλήθεια.

Ο νεαρός τότε,  επιθετικός, λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή του κρίσιμου αγώνα, έχει υποστεί στο ξενοδοχείο που φιλοξενούσε την αποστολή της Selecao, κρίση επιληψίας. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν αποκλείστηκε από την αποστολή της ομάδας, αλλά αγωνίστηκε και μάλιστα βασικός. Ο πρόεδρος της Inter, στην οποία ανήκε τότε το φαινόμενο, ο Massimo Morati, κατηγορεί το ιατρικό επιτελείο και την βραζιλιάνικη ομοσπονδία ποδοσφαίρου για έλλειψη σεβασμού απέναντι στον αθλητή. «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν, να παίζει με την υγεία των αθλητών», δηλώνει. Κυκλοφορούν φήμες που θέλουν την εταιρεία ένδυσης της Βραζιλίας να πιέζει εκείνο το βράδυ, ώστε ο Ronaldo να αγωνιστεί με κάθε κόστος. Δεν επιβεβαιώνονται ποτέ.

26 Ιουνίου 2003. Πάλι στη Γαλλία, αυτή την φορά στο Gerland, η εθνική ομάδα του Καμερούν αντιμετωπίζει την Κολομβία, στα πλαίσια του Confederations Cup. Ο 28χρονος μέσος  Marc Vivian Foe σωριάζεται στο 72ο λεπτό του αγώνα στο έδαφος, κάπου στο κέντρο του γηπέδου. 45 λεπτά αργότερα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο άτυχος νέος καταλήγει. Είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς.

25 Ιανουαρίου 2004. Ενώ ο ποδοσφαιρικός κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που έχει προκαλέσει ο θάνατος του Foe, ακολουθεί άλλο ένα χτύπημα. Ο 24χρονος Ούγγρος επιθετικός Miklos Feher μπαίνει αλλαγή στον εκτός έδρας αγώνα της Benfica με την Gimaraes. Στις καθυστερήσεις του αγώνα χάνει τις αισθήσεις του. Μεταφέρεται σε νοσοκομείο όπου λίγες ώρες αργότερα χάνει τη μάχη για τη ζωή. Αιτία θανάτου: Ανακοπή καρδιάς λόγω καρδιακής αρρυθμίας.

25 Αυγούστου 2007. Η Sevilla υποδέχεται την Getafe, στον εναρκτήριο αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος. Στο 35ο λεπτό, ο ταλαντούχος  24χρονος αριστερός μπακ των γηπεδούχων, Antonio Puertas, ο οποίος φημολογείται ότι είχε συμφωνήσει να μεταγραφεί από την επόμενη αγωνιστική περίοδο στην Ρεάλ Μαδρίτης, καταρρέει. Του προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες και συνέρχεται. Περπατάει μάλιστα χωρίς βοήθεια προς τα αποδυτήρια του γηπέδου, όπου δυστυχώς χάνει ξανά τις αισθήσεις του. Τρεις ημέρες μετά καταλήγει. Είχε υποστεί πολλαπλές εγκεφαλικές βλάβες λόγω συνεχόμενων καρδιακών ανακοπών. Η γυναίκα του εγκυμονούσε στο πρώτο τους παιδί.

8 Αυγούστου 2009. Ο 26χρονος Dani Jarque, αρχηγός της Espanyol παθαίνει καρδιακή προσβολή ενώ μιλάει στο τηλέφωνο με την κοπέλα του, από το ξενοδοχείο που φιλοξενείται η αποστολή της ομάδας του, που βρίσκεται στην Ιταλία στα πλαίσια προετοιμασίας . Δεν συνέρχεται ποτέ.


17 Μαρτίου 2012. Ο 24χρονος Fabrice Muamba της Bolton καταρρέει στην διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με την Tottenham. Έχει υποστεί καρδιακή προσβολή. Ευτυχώς για τον νεαρό, αν και η κατάσταση του είναι κρίσιμη, μετά από νοσηλεία για αρκετές ημέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καταφέρνει να ξεπεράσει τον κίνδυνο. Ο ποδοσφαιρικός κόσμος ανακουφίζεται, αλλά η χαρά δεν θα κρατήσει για πολύ.

Μεγάλο Σάββατο της Ορθοδοξίας, 14 Απριλίου 2012, ο 25χρονος Piermario Morosini ενώ αγωνίζεται με την φανέλα της Livorno, σωριάζεται στο χορτάρι. Έχει υποστεί τριπλή ανακοπή καρδιάς. Διακομίζεται σε νοσοκομείο, δυστυχώς όμως έχει ήδη καταλήξει.

Αυτά είναι μόνο κάποια τραγικά περιστατικά, που έγιναν ευρέως γνωστά, επειδή οι δυστυχείς πρωταγωνιστές τους, έτυχε να αγωνίζονται σε δημοφιλείς ομάδες. Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά ακόμη, που συνέβησαν και δεν έγιναν γνωστά ποτέ. Και η ερώτηση είναι απλή, ίσως αφελής αλλά πάντως τόσο καίρια: Γιατί; Πόσοι ακόμη νέοι θα χάσουν τη ζωή τους μέσα σε γήπεδα;

Σχεδόν όλες οι προαναφερόμενες περιπτώσεις έχουν μια κοινή συνισταμένη: Ανακοπή καρδιάς. Στην εποχή του απόλυτου επαγγελματισμού και της οργιώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, είναι δυνατόν να χάνονται τόσο άδικα ανθρώπινες ζωές; Τι κάνουν τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων, ποιος είναι ο έλεγχος, ποια η πρόληψη. Θεωρητικά οι αθλητές περνούν από εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις, είναι δυνατόν να μην ανακαλύπτονται ατομικές ιδιομορφίες που πιθανώς αποβαίνουν μοιραίες για την ζωή αυτών των ανθρώπων;

Είναι τόσο αδίστακτοι οι κάθε λογής χορηγοί και επενδυτές, που αδιαφορούν για την πραγματική ουσία, που δεν είναι άλλη από την υγεία και τον σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης; Μήπως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε όλοι κάποια πράγματα; Την τελευταία δεκαετία, σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός αγώνων ετησίως έχει αυξηθεί δραματικά. Έχει πέσει όμως κατακόρυφα η ποιότητα. 

Κάποτε σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και παγκόσμια κύπελλα βλέπαμε σπουδαίους αγώνες και μεγάλους αθλητές. Πλέον είναι τόσες οι υποχρεώσεις των συλλόγων, με αποτέλεσμα οι αθλητές, κυριολεκτικά ξεζουμισμένοι, να παρουσιάζονται σκιές των εαυτών τους σε αυτές τις διοργανώσεις και έχουμε και το θράσος να τους κατηγορούμε κιόλας. Θαρρείς και πρόκειται για ρομπότ και όχι για ανθρώπους με σάρκα και οστά, όπως είμαστε και εμείς. Μήπως κάποιοι προσπαθούν λοιπόν πράγματι να τους μετατρέψουν σε ρομπότ με τα τραγικά αποτελέσματα που προαναφέρονται στο άρθρο; Τροφή για σκέψη.

2 σχόλια:

  1. Ελπιζω να επανελθεις συντομα. Εχω γιο που ασχολειτε με το αθλημα και θελω πολυ να μαθω περισσοτερες λεπτομερειες. Μακαρι να ειναι πια το τελευταιο περιστατικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή