30 Ιουνίου 2012

Ανεξάρτητη Καταλονία. Άπιαστο όνειρο ή μήπως όχι;


Στις 11 Ιουλίου 1961 στην Ισπανία του Franco, ιδρύεται στην Βαρκελώνη ένας πολιτιστικός σύλλογος με σκοπό την προβολή και την διάδοση της Καταλανικής κουλτούρας και γλώσσας. Το όνομα του : Omnium Cultural. Δύο χρόνια μετά ο σύλλογος κρίνεται παράνομος από το φρανκικό καθεστώς.

Του απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση έως το 1967, όταν και μετά από μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες επανακτά την νομιμότητα του και συνεχίζει την πολιτιστική του δράση στηρίζοντας οικονομικά, βραβεία που αφορούν την προώθηση της καταλανικής κουλτούρας, όπως διάφορα έργα που δημοσιεύτηκαν στην καταλανική γλώσσα (Premi DHonor De les Lletres Catalanes 1969) ενώ από το 1970 καθιερώνει τα Nit De Santa Lucia, ένα φεστιβάλ που βραβεύει τρεις διαφορετικές κατηγορίες λογοτεχνίας στα καταλανικά (μυθιστορήματα, μικρά διηγήματα και ποίηση).

Με το τέλος της δικτατορίας του Franco (1975) και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η παρουσία των καταλανικών πολιτικών κομμάτων κάποια από τα οποία υποστηρίζουν ένθερμα την απόσχιση, στερούν από την Omnium Cultural  μέρος της επιρροής της στα κοινά. Η οργάνωση αρχίζει να προσεταιρίζεται τις θέσεις του καταλανικού εθνικισμού, οργανώνοντας εκδηλώσεις που πιέζουν την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας, προτείνοντας για παράδειγμα όλα τα προϊόντα που πωλούνται στην Καταλονία, να συνοδεύονται από ετικέτες γραμμένες στα καταλανικά. Αποκτά έτσι μια περισσότερο πολιτική παρά πολιτιστική ταυτότητα και έχει ως κεντρικό της σύνθημα το : Llengua, Cultura, Pais (Γλώσσα, Πολιτισμός, Χώρα).

Παρότι επισήμως παραμένει μέχρι και σήμερα ένας πολιτιστικός οργανισμός, χρηματοδοτείται από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (Generalitat de Catalunya) με σημαντικά ποσά, που την εξαετία 2004-2010 έφθασαν μέχρι τα 9.000.000€. Η οργάνωση που έχει έδρα την Βαρκελώνη, αριθμεί περίπου 20.000 ενεργά μέλη και 26 περιφερειακά γραφεία στην ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας.

Οι θέσεις του καταλανικού εθνικισμού, που η Omnium Cultural πρεσβεύει, αποτέλεσαν αιτία αντιπαράθεσης με τα πιο ήπια καταλανικά κόμματα, που θεωρούν σκανδαλώδη τα ποσά με τα οποία ο οργανισμός επιχορηγείται. Το θέμα μάλιστα έφθασε στο καταλανικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο η Omnium Cultural έχει με το μέρος της, μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Καταλονίας. Όπως ο Pep Guardiola. Ο Pep, μέλος ο ίδιος από το 1993, τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια συμβολική κίνηση, έγραψε και τρία του παιδιά στο Omnium Cultural, παρουσία μάλιστα δημοσιογράφων, θέλοντας έτσι να δείξει την υποστήριξη του στους σκοπούς του οργανισμού, κάτι που έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως τον Ιούλιο του 2011, όταν έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Omnium, ενώ συμμετείχε και σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τον ίδιο σκοπό. Ο ίδιος άλλωστε είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας για ανεξάρτητη Καταλονία.

Τώρα λοιπόν, ο Pep δηλώνει και πάλι παρών. Ο αγαπημένος των blaugrana, έδωσε την άδεια του ώστε να συμπεριληφθεί το όνομα του μαζί με αυτά των Lluis Lach, Rubert de Ventos, Toni Alba και άλλων διάσημων, προς υποστήριξη της εκστρατείας για ανεξαρτησία που διοργανώνει η καταλανική εθνική συνέλευση. Τι είναι όμως αυτή η εκστρατεία;


Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου και περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πάνω από 200 εκδηλώσεων σε όλη την χώρα, με σκοπό να προσεταιριστούν την ιδέα της ανεξάρτητης Καταλονίας όλο και περισσότεροι άνθρωποι και η οποία θα κορυφωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 με την διοργάνωση μιας μεγάλης συγκέντρωσης στην Βαρκελώνη με κεντρικό σύνθημα: «Καταλονία, Ένα Νέο Κράτος Στην Ευρώπη». Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της καταλανικής εθνοσυνέλευσης, Carme Forcadell : «Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να ζούμε γονατιστοί στην Ισπανία και να αρχίσουμε να ζούμε όρθιοι στην Ευρώπη.»  Ο Guardiola δεν έχει αποφασίσει για το αν θα δώσει το παρών στη σειρά αυτή των εκδηλώσεων, άλλωστε ο ίδιος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τον ενδιαφέρει η Καταλονία και ο λαός της και όχι η πολιτική.

Όπως και να ‘χει, όλα δείχνουν ότι το 2012 ίσως αποδειχθεί ένα έτος κομβικό όσον αφορά το εθνικό ζήτημα των Καταλανών. Αυτό που κάποτε έμοιαζε με άπιαστο όνειρο, ίσως τελικά αποδειχθεί μια πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση αυτός που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να πορεύεται με τα υπάρχοντα δεδομένα, ή αν θα αλλάξει σελίδα, διαφοροποιώντας τον χάρτη όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης, δεν είναι άλλος από τον καταλανικό λαό.

2 σχόλια:

  1. Αν έχω χρόνο θα έχετε και ανταπόκριση από τον χώρο των γεγονότων Κε Περπερίδη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα είναι μεγάλη μου χαρά Dr ...Drummer ;),Πρόκειται για θέμα που αξίζει και πρέπει να παρακολουθήσουμε. Η συμβολή σου, όντας στην καρδιά της καταλανικής κοινωνίας, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή