12 Ιανουαρίου 2015

Και επισήμως εκλογές στο FC Barcelona


Η Μπαρσελόνα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού σχήματος τον προσεχή Ιούνιο. Ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της, η τρέχουσα διοίκηση εξωθήθηκε εκ των πραγμάτων σε μια απόφαση που για πολλούς, θα έπρεπε να έχει λάβει εδώ και καιρό.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του συλλόγου, Josep Maria Bartomeu, δήλωσε ότι ο σημαντικότερος λόγος που προκήρυξε εκλογές, ήταν "για να μειωθεί η ένταση που βιώνει εσχάτως το club, σε όλα τα επίπεδα." Αυτό που δεν είπε, είναι ότι για την ένταση αυτή, φέρει τεράστιες ευθύνες ο ίδιος και κυρίως ο προκάτοχος του, Sandro Rosell. Η εμμονή τους να αντιπαρατίθενται καθ' όλη την διάρκεια της θητείας τους, με την απελθούσα διοίκηση Laporta, συνετέλεσε στην σταδιακή απομάκρυνση σημαντικών στελεχών της ομάδας που βρέθηκαν σε προφανή αμηχανία, με τον Guardiola να ανοίγει πρώτος την πόρτα της εξόδου. Ακολούθησαν πολλοί.  

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. Ο σύλλογος βρέθηκε δέσμιος μιας αμφιβόλου αξιοπιστίας χορηγικής συμφωνίας, για διαφήμιση στην φανέλα (το Qatar Foundation μετατράπηκε σε Qatar Airways), την διερεύνηση των δικαστικών αρχών για τις συνθήκες της μεταγραφής Neymar, την παραίτηση ενός εκλεγμένου προέδρου του (Sandro Rosell), την απόφαση της FIFA για απαγόρευση μεταγραφών και την αποχώρηση (για διαφορετικούς λόγους) μιας σειράς σημαντικών προσωπικοτήτων από το ποδοσφαιρικό τμήμα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο θάνατος του Tito Vilanova τον Απρίλη του 2014, ήταν ένα γεγονός που γέμισε με θλίψη την ποδοσφαιρική και όχι μόνο, κοινότητα. Κατέδειξε δε, με τον πιο τραγικό τρόπο, την θετική επιρροή του εκλιπόντος στην ομάδα, η οποία ξεπερνούσε κατά πολύ τις αρμοδιότητες του ως προπονητής. Ήταν ο άνθρωπος που φρόντιζε, από την εποχή του Pep ακόμη, να διατηρείται η ηρεμία στα αποδυτήρια, ενώ είχε και τον απόλυτο σεβασμό του Lionel Messi. Ο Tito υπήρξε καθοριστικός για την ενότητα στο ποδοσφαιρικό τμήμα, μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές.

Ενδεικτικό είναι ένα περιστατικό που δεν είναι ευρέως γνωστό και αποκάλυψε ο Emilio Perez de Rosas σε άρθρο του στο El Periodico την 31η Μάη του 2014. Στις 19 Απριλίου 2014, ο Messi είχε επισκεφθεί τον αείμνηστο Vilanova στο σπίτι του, συνοδευόμενος από τον τερματοφύλακα Pinto και τον προσωπικό του γυμναστή, τον Pepe Costa. O αργεντινός ήταν απογοητευμένος από την διοίκηση, λόγω της συνεχούς αγωνιστικής πτώσης της ομάδας αλλά και του γεγονότος ότι δεν τον στήριξε τουλάχιστον επικοινωνιακά, στο ζήτημα της πιθανολογούμενης ανάμειξης του σε υπόθεση φοροδιαφυγής. Υποσχέθηκε όμως στον Tito, μέσα από την τελευταία τους συζήτηση, ότι θα παρέμενε στην Μπάρσα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Ο Sandro Rosell που στις εκλογές του 2010 έλαβε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στην ιστορία του συλλόγου, έχοντας ως προεκλογική σημαία την οικονομική εξυγίανση του club, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου τον Γενάρη του 2014, λίγες ημέρες αφού η ισπανική δικαιοσύνη ξεκίνησε να ερευνά επισήμως τις συνθήκες μεταγραφής του Neymar από τη Santos στην Μπαρσελόνα και ενώ ήδη είχε διαρρεύσει στον Τύπο, πιθανή εμπλοκή του σε ένα ακόμη οικονομικό σκάνδαλο (υπόθεση Ailanto). Ο ίδιος επικαλέστηκε τότε ως δικαιολογία για την παραίτηση του, την προστασία του συλλόγου από ανυπόστατες κατηγορίες, αλλά ήταν πολλοί εκείνοι που τον κατηγόρησαν ότι πήδηξε από το καράβι στα δύσκολα.

Με την φυγή του, η προεδρία πέρασε στα χέρια του Josep Maria Bartomeu, που μέχρι τότε εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου. Η απόφαση βασίστηκε στο καταστατικό του συλλόγου, αλλά βρήκε κάθετα αντίθετη την πλειοψηφία του κόσμου, που υπερθεμάτιζε ότι ποτέ δεν τον ψήφισε για πρόεδρο και μετέφερε την δυσαρέσκεια του με την μορφή συνθημάτων και πανό, μέσα στο Camp Nou, απαιτώντας εκλογές. Ο Bartomeu δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αγαπητός στους  φιλάθλους, που δεν είχαν ξεχάσει την στάση του, στο θέμα του Eric Abidal. Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2012, λίγους μήνες πριν ο Γάλλος αποχωρήσει από τη Βαρκελώνη, ο Bartomeu είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο του Eric είναι έτοιμο και μόλις παίξει τον πρώτο επίσημο αγώνα του, θα πέσουν οι υπογραφές. Λίγους μήνες αργότερα, ο Abi αποχαιρετούσε με δάκρυα στα μάτια. Η ομάδα, έχασε αβίαστα έναν ακόμη παράγοντα σταθερότητας. Έναν άνθρωπο - σύμβολο που θα τις κόστιζε ελάχιστα και θα προσέφερε πολλά στην ενότητα και την αρμονία στα αποδυτήρια.  

Εν μέσω αυτού του κλίματος, στις 3 Απρίλη του 2014 απασφάλισε στα χέρια του Bartomeu η χειροβομβίδα της FIFA, η οποία τιμώρησε με απαγόρευση μεταγραφών για δύο περιόδους την Μπάρσα, λόγω παραβίασης ενός τροποποιημένου από το 2010, άρθρου της, που αφορά σε μεταγραφές ανηλίκων αθλητών. Ο νέος πρόεδρος, που γνώριζε για τον κίνδυνο τιμωρίας, καθώς το θέμα ανέκυψε όταν εκτελούσε καθήκοντα αντιπροέδρου με αρμοδιότητα στον αθλητικό τομέα, στάθηκε ανεπαρκής να προστατέψει τα συμφέροντα και κυρίως την υστεροφημία του συλλόγου, από μια τουλάχιστον περίεργη κατηγορία.

Η αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, επέτρεψε στους καταλανούς να κάνουν μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι και έτσι ο Bartomeu που στο μεταξύ και σε συνεργασία με τον Zubizarreta, προχώρησαν στην πρόσληψη του (αγαπητού στον κόσμο) Luis Enrique αντί του Tata Martino, για την θέση του προπονητή, θεώρησε ότι έχει μια τελευταία ευκαιρία να σώσει την παρτίδα. Ταυτόχρονα, απομακρύνθηκαν οι Guillermo Amor και Albert Puig. Ο Amor που διετέλεσε με εξαιρετική επιτυχία για 4 χρόνια γενικός διευθυντής των ακαδημιών, ήταν μεταξύ των εξιλαστήριων θυμάτων της υπόθεσης FIFA. Για τον Barto έφταιγαν όλοι, εκτός από την διοίκηση που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις.   

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Ο Andoni Zubizarreta, διετέλεσε τεχνικός διευθυντής την τελευταία τετραετία και απέτυχε κατά κοινή ομολογία, να ανταποκριθεί στον ρόλο που του ανατέθηκε. Οι μεταγραφές που έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας του, κρίνονται στην πλειοψηφία τους αποτυχημένες και σε αρκετές περιπτώσεις υπερκοστολογημένες. Η αδυναμία της Μπάρσα να ενισχυθεί (σε συνεχείς μεταγραφικές περιόδους) σε θέσεις που ήταν ξεκάθαρο ότι απαιτούνταν ποιοτική ενίσχυση, βαραίνει και τον ίδιο, όχι όμως αποκλειστικά, όπως θα ήθελε να συμπεράνουμε η διοίκηση, που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την απόλυση του Βάσκου.

Οι έχοντες τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος, λειτουργούσαν υπενθυμίζοντας διαρκώς, τις επιτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος. Με το βλέμμα πίσω όμως, είναι αδύνατον να προχωρήσεις μπροστά.

Η απόκτηση το περασμένο καλοκαίρι του μέτριου (ακόμη και για τα δεδομένα του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος) Douglas και του τραυματία Vermaalen από την Arsenal, είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου που κρύβει στη βάση του, περισσότερα από €400 εκατομμύρια για μεταγραφές την τελευταία τετραετία. Σχεδόν τα μισά απ' αυτά, δόθηκαν για την απόκτηση δύο σπουδαίων μεν επιθετικών (Neymar το 2013 και Suarez το 2014) την ώρα όμως που η άμυνα της ομάδας φώναζε για ενίσχυση, ενώ από το πάλαι ποτέ κραταιό κέντρο, που άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και γήρανσης, αποχώρησαν διαδοχικά οι ηλικιακά νεότεροι, Thiago και Cesc.

Όσο κι αν ο Bartomeu προσπάθησε να δείξει με το δάκτυλο, ως υπεύθυνο της αποτυχημένης γενικότερης στρατηγικής, τον Zubizarreta, είναι κοινό μυστικό στη Βαρκελώνη ότι η απόκτηση του Neymar ήταν διακαής επιθυμία του Rosell που προσδοκούσε να χτίσει την "δική του" Μπάρσα με άξονα τον βραζιλιάνο, ενώ εκείνη του Suarez, αποτέλεσε το αντίτιμο που πλήρωσε ο Bartomeu για να αποφύγει την διενέργεια εκλογών το περασμένο καλοκαίρι. Με λίγα λόγια, δεν ήταν ο Zubi εκείνος που πήρε τις μεγάλες αποφάσεις.

Ο Zubizarreta, ένας άνθρωπος με, αν μη τι άλλο, αδιαμφισβήτητο ήθος, έχοντας ενημερωθεί ότι τον προσεχή Ιούνιο θα απομακρυνόταν οι δύο άμεσοι συνεργάτες του, προκάλεσε ουσιαστικά την απόλυση του, δηλώνοντας μετά την ήττα της Μπάρσα στο Anoeta το αυτονόητο. Ότι δηλαδή για το θέμα της τιμωρίας από την FIFA, αυτός που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, είναι ο άνθρωπος που ήταν αντιπρόεδρος με αρμοδιότητες στον αθλητικό τομέα, την περίοδο που συνέβησαν οι παρατυπίες. Αυτός, δεν είναι άλλος από τον νυν πρόεδρο της Μπαρσελόνα.   

Στα χέρια αυτού του ανεπαρκή συνδυασμού, αφέθηκε ο αγωνιστικός σχεδιασμός της ομάδας, όχι μόνον για την τρέχουσα, αλλά και για την επόμενη περίοδο (2015-16), δεδομένης της οριστικοποίησης της προαναφερθείσας ποινής, από την παγκόσμια ομοσπονδία. Η δημιουργία ενός νέου συνόλου, εν μέσω και των ανορθογραφιών που περιγράφονται παραπάνω, προϋποθέτει χρόνο και κυρίως υπομονή από τους φιλάθλους. Και τα δύο εξαντλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας των χειρισμών της διοίκησης. Η ομάδα είναι εντός στόχων, δεν αποδίδει όμως το προσδοκώμενο ποδόσφαιρο και κανένας δεν έχει την αξιοπιστία για να πείσει τον κόσμο ότι θα το πράξει στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα το ποδοσφαιρικό τμήμα να είναι εκτεθειμένο.  

LUIS ENRIQUE και LIONEL MESSI
Ένα ζήτημα που προέκυψε μετά την ήττα της Μπάρσα από την Real Sociedad και αφορά στη σχέση του Messi με τον προπονητή του, παραλίγο να βάλει φωτιά στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του καταλανικού τύπου, παραμονές του αγώνα με την La Real, στην προπόνηση που ήταν ανοιχτή για φίλους και μέλη των οικογενειών των παικτών, εξαιτίας ασήμαντης αφορμής οι δύο άνδρες λογόφεραν. Ο Messi δεν ξεκίνησε βασικός στο Anoeta, έλειψε από την προπόνηση την επομένη του αγώνα -προφασιζόμενος γαστρεντερίτιδα- χωρίς όμως να ειδοποιήσει και μόνο η παρέμβαση των αρχηγών Xavi και Busquets, απέτρεψε την όξυνση της κατάστασης, καθώς ο Lucho φαινόταν αποφασισμένος να του επιβάλει πρόστιμο.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ MESSI
Ο ίδιος ο Luis Enrique, την περασμένη Πέμπτη στη συνέντευξη τύπου πριν τον αγώνα κυπέλλου εναντίον της Elche, αρνήθηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, κρατώντας μια στάση που, σε συνδυασμό με την σιωπή του Messi, οδήγησε σε διχασμό λίγες ώρες αργότερα το κοινό στο Camp Nou, με μερίδα φιλάθλων να αποδοκιμάζεται όταν φώναξε συνθήματα υπέρ του αστουριανού.

Οι διαρροές πληροφοριών στα ΜΜΕ, που ανέφεραν ότι αρκετοί παίκτες αμφισβητούν τον προπονητή, πήραν την μορφή χιονοστιβάδας. Ο Messi εμφανιζόταν να μην έχει πειστεί ότι το πλάνο του Enrique μπορεί να οδηγήσει σε τίτλους. Σε συνδυασμό με τα παράπονα του από την διοίκηση (γνωστή η κόντρα του με τον οικονομικό αντιπρόεδρο, Javier Faus) η αντίδραση του την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε μπαράζ δημοσιευμάτων, που τον ήθελαν να αποχωρεί το καλοκαίρι.

Ο αργεντινός που βρίσκεται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία, είναι λογικό να ανησυχεί με τις αγωνιστικές παλινδρομήσεις της ομάδας, για τις οποίες σίγουρα έχει ευθύνη και ο προπονητής. Οι 27 διαφορετικές ενδεκάδες σε 27 επίσημες αναμετρήσεις και ο παραγκωνισμός παικτών που εν μία νυκτί χρίζονται βασικοί (περίπτωση Montoya), μαρτυρούν ότι και ο Lucho ακόμη ψάχνει τη χρυσή τομή. Ωστόσο ο τρόπος που ήρθαν ορισμένες σημαντικές νίκες, απέναντι σε PSG (όπου η Μπάρσα εξασφάλισε την πρωτιά του ομίλου στο Champions League) και Atletico στα πλαίσια του πρωταθλήματος, έδειξαν ότι ο αστουριανός, δεν στερείται ιδεών.

ΒΑΛΣΑΜΟ Η ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ
Η νίκη επί της Atletico το βράδυ της Κυριακής, κράτησε ζωντανή τη Μπαρσελόνα στο κυνήγι του τίτλου και το κυριότερο, έδωσε τέρμα στη φημολογία περί αποχώρησης του Messi, καθώς ο αργεντινός μετά την λήξη του αγώνα μίλησε στο Barca TV, διαψεύδοντας τόσο τα σενάρια που θέλουν τον πατέρα του να έχει συζητήσεις με άλλες ομάδες, όσο και εκείνα που μιλάνε για ρήξη στην σχέση του με τον Luis Enrique. Με αυτόν τον απλούστατο τρόπο, έκλεισε η κάνουλα της σπέκουλας. 

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ PUYOL
Η απόφαση του Carles Puyol να αποχωρήσει, λανθασμένα συνδέεται με την απόλυση του Zubizarreta. Ο Puyol σταμάτησε το ποδόσφαιρο μόλις πριν από λίγους μήνες και είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο για να αποφορτιστεί και να καταρτιστεί στη συνέχεια, στον τομέα από τον οποίο θα επιλέξει εκείνος να ενισχύσει την ομάδα. Ο Bartomeu προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευρεία αποδοχή που απολαμβάνει δικαίως, ο εμβληματικός αρχηγός, παραχωρώντας του το περασμένο καλοκαίρι θέση στο τεχνικό επιτελείο, ωστόσο ήταν βέβαιο ότι ο απόλυτος επαγγελματισμός του "Ταρζάν", θα τον οδηγούσε στην απόφαση να αποτραβηχτεί, μέχρι να νιώσει 100% έτοιμος για να προσφέρει.      

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Οι δύο βασικές υποψηφιότητες για την προεδρία του συλλόγου, μέχρι στιγμής είναι δύο. Του νυν προέδρου Josep Maria Bartomeu και του Agusti Benedito. Ο Joan Laporta (που πρόσφατα δικαιώθηκε στην δικαστική του διαμάχη με τη νυν διοίκηση και εμφανίζεται πρώτος στις προτιμήσεις του κόσμου), ο Javier Bordast και ο Victor Font, είναι τα ονόματα που πιθανολογείται ότι θα συμπληρώσουν τον καμβά, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.

Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν ξεχωριστή σημασία για την Μπαρσελόνα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, που κανένας υποψήφιος δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί προεκλογικά εντυπωσιακές μεταγραφές, λόγω της  τιμωρίας από την FIFA. Η προεκλογική ρητορεία, θα εστιάσει υποχρεωτικά σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν το club, όπως είναι η ανακατασκευή του γηπέδου και το ζήτημα της χορηγίας στη φανέλα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και τα ονόματα που θα προκρίνει κάθε υποψήφιος για τις θέσεις τόσο του προπονητή, όσο και του τεχνικού διευθυντή.

Ο Luis Enrique έχει συμβόλαιο για ακόμη δύο χρόνια, ωστόσο μετά την προκήρυξη εκλογών, οι πιθανότητες να το εξαντλήσει έχουν μειωθεί, ακόμη κι αν η ομάδα κατακτήσει τίτλο ή τίτλους, μέχρι τον Μάιο. Εν μέσω όλων αυτών των αναταράξεων, καλείται να κρατήσει συγκεντρωμένη την ομάδα στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις και το κυριότερο, θα πρέπει να πείσει τους παίκτες για το πλάνο του. Η νίκη στο Camp Nou επί της Atleti, απέναντι στην οποία οι blaugrana μετρούσαν ένα σερί 6 αγώνων χωρίς νίκη, έδωσε μια βαθιά ανάσα τόσο στον ίδιο, όσο και στην ταλαιπωρημένη καταλανική αρμάδα, που πάντως δεν είναι άμαθη από φουρτούνες και έχει ένα όπλο που διαχρονικά την προστάτευε από κακοτοπιές. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την δημοκρατικότητα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου