20 Αυγούστου 2015

Αφιέρωμα La Liga 2015-16


Ένα πρωτάθλημα αντιθέσεων. Ένα πρωτάθλημα λίγων πλούσιων, ορισμένων μεσαίων και πολλών φτωχών. Μια διοργάνωση υψηλού ποδοσφαιρικού θεάματος και πεδίο εφαρμογής ταυτόχρονα, πολλών καινοτόμων συστημάτων από ρηξικέλευθους και μη, προπονητές. Ιστορικές ομάδες, ιστορικές διαμάχες, ιστορικά ρεκόρ, ιστορικά γήπεδα. Η la Liga, το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (γνωστό και ως Primera Division ή όπως επιτάσσει η εποχή των χορηγών: Liga BBVA) συνεχίζει να γράφει ιστορία, αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο. Σε αυτό το αφιέρωμα, θα σας παρουσιάσουμε με τον δικό μας τρόπο τους 20 φετινούς μονομάχους που θα ομορφύνουν τις χειμωνιάτικες βραδιές μας, μέχρι και τον ερχομό της επόμενης άνοιξης. Ο πολύχρωμος καμβάς της La Liga για την περίοδο 2015-16, στους balacticos.

Real Betis (αγωνιζόταν στη Segunda Division)
Προπονητής : Pepe Mel
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 1η Θέση / 84 βαθμοί / 25 Νίκες-9 Ισοπαλίες-8 Ήττες

Αν είσαι fan της La Liga, δεν σου πάει η καρδιά να χαρακτηρίσεις την Betis ομάδα της Segunda που προβιβάστηκε. Οι Beticos μπορεί την τελευταία δεκαετία να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας έχοντας υποβιβαστεί 3 φορές, αλλά στη συνείδηση των ποδοσφαιρόφιλων παραμένουν μια ομάδα της Primera, με πιστούς οπαδούς και δυναμική. Καμία ομάδα δεν είχε ποτέ εύκολες βραδιές στο Benito Villamarin. Κέρδισαν την άνοδο κατακτώντας την 1η θέση και έχοντας την καλύτερη επίθεση στη κατηγορία (73 γκολ).

Η προσθήκη των βετεράνων αλλά ποιοτικών Van der Vaart και Vargas θα βοηθήσει τον επίσης βετεράνο αλλά γκολτζή Ruben Castro ενώ τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχε έντονη φημολογία για επιστροφή και του Joaquin. Εκεί που έγινε πραγματική κοσμογονία ήταν στην άμυνα, που ουσιαστικά θα είναι... του κουτιού, με 4 νέα πρόσωπα. Γενικά θα είναι μια ομάδα με πολλούς έμπειρους αλλά σε μεγάλη ηλικία παίκτες, κυρίως στην επίθεση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει αλλά και να αποδειχθεί τροχοπέδη στην προσπάθεια για παραμονή, αν δεν αντέξουν τα ταλαιπωρημένα κορμιά της ...γερουσίας.

Η λογική λέει ότι με €8.000.000 να διατίθενται στην καλοκαιρινή αγορά, η παραμονή στην κατηγορία, θα είναι από μόνη της επιτυχία. Οτιδήποτε περισσότερο, θα αποτελέσει έκπληξη.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Αργεντινός 24χρονος κεντρικός αμυντικός German Pezzella αποκτήθηκε από την River Plate για να προσδώσει σταθερότητα στα μετόπισθεν. Αν προσαρμοστεί γρήγορα, μπορεί να την προσφέρει.   
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ολόκληρη η αμυντική γραμμή των Beticos θα είναι καινούρια. Αν ο Pep Mel καταφέρει να την δέσει, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή. Θυμίζω ότι την τελευταία φορά που αγωνίστηκε η Betis στην La Liga, είχε δεχθεί 78 γκολ. Αριθμός σχεδόν τρομακτικός.   
THE BOSS : O Pepe Mel είναι ένας προπονητής που βασίζει τη φιλοσοφία του στην κατοχή της μπάλας και το επιθετικό ποδόσφαιρο. Δικός μας άνθρωπος με λίγα λόγια, αν και η αλήθεια είναι ότι συνήθως οι ομάδες του δεν έχουν plan B, κάτι που κόστισε στην Betis και στο παρελθόν. Παραμένει όμως ένας πολύ καλός προπονητής και μια προσωπικότητα που θα κοσμήσει με την παρουσία του το πρωτάθλημα.

Sporting Gijon (αγωνιζόταν στη Segunda)
Προπονητής : Abelardo
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 2η Θέση / 82 βαθμοί / 21 Νίκες-19 Ισοπαλίες-2 Ήττες

H ομάδα από την οποία ξεκίνησαν την ποδοσφαιρική τους καριέρα οι Luis Enrique και David Villa, θα γιορτάσει φέτος τα 110 χρόνια από την ίδρυση της, παίζοντας στη La Liga μετά από μια εξαιρετική σεζόν στη Segunda όπου σε 42 αγώνες γνώρισε την ήττα μόλις 2 φορές.  Και μπορεί η 1η κατηγορία να είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αλλά ο μικρός μέσος ηλικίας της Sporting και οι λίγες αλλαγές στο roster, προμηνύουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα παρουσία στο φετινό πρωτάθλημα.

Μοναδική αλλά σοβαρή απώλεια, είναι η αποχώρηση του Ivan Ηernandez που ήταν παίκτης κλειδί της περσινής πορείας, με την εξαιρετική του παρουσία στην άμυνα.

Η Sporting δεν ακολούθησε την πεπατημένη που ορίζει πως όποια ομάδα ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία γεμίζει με βετεράνους, αλλά θα εμπιστευθεί τον κορμό των παικτών που την έφτασαν ως εδώ. Γι αυτό και μόνο θα της άξιζε να επιβραβευθεί με την παραμονή της, στόχος πάντως που δεν θα είναι εύκολος.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Tony Sanabria  έφυγε πριν δύο χρόνια από την Barcelona B για την Roma ως ένα εκρηκτικό ταλέντο και σε δύο σεζόν έπαιξε 4 όλες κι όλες φορές με τη φανέλα των Ρωμαίων. Θα αγωνιστεί φέτος στη Sporting ως δανεικός και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες του, σε μια ομάδα στην οποία θα έχει σίγουρα και ρόλο και χρόνο συμμετοχής. Αν αποκτηθεί και ο Halilovic από την Barcelona, τότε τα ερείσματα για να παρακολουθήσει κανείς τις προσπάθειες της Sporting, αυξάνονται αρκετά.     
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο 25χρονος Miguel Guerero από τις ακαδημίες της Sporting, θα είναι και φέτος ο βασικός της επιθετικός. Πέρυσι πέτυχε 11 γκολ στη Segunda. Αν καταφέρει να είναι εξίσου αποτελεσματικός και στη La Liga, η Sporting θα έχει λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα.          
THE BOSS : Ο Abelardo είναι γνωστός στο φίλαθλο κοινό κυρίως λόγω της σπουδαίας του καριέρας με τη φανέλα της Barcelona. Η προπονητική του διαδρομή ξεκίνησε στην ομάδα της γενέτειρας του, με την οποία θα κάνει φέτος την παρθενική του εμφάνιση ως πρώτος προπονητής, στη La Liga. Η Sporting πέρυσι είχε την καλύτερη άμυνα στη Segunda, έχοντας δεχθεί μόλις 27 γκολ και αυτό οφείλεται και στον Abelardo που ας μην ξεχνάμε, στα νιάτα του ήταν ένας δυναμικός κεντρικός αμυντικός.    

UD Las Palmas (αγωνιζόταν στη Segunda)
Προπονητής : Paco Herera
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 4η Θέση / 78 βαθμοί / 22 Νίκες-12 Ισοπαλίες-8 Ήττες

Οι νησιώτες επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, αλλά φιλοδοξούν να παραμείνουν και η αλήθεια είναι ότι το roster αλλά και οι μεταγραφές τους, δεν τους απαγορεύουν να ονειρεύονται. Η Las Palmas αποτελείται από ένα μείγμα έμπειρων σε βαθμό...παρεξήγησης παικτών, αλλά και κάποιων ταλαντούχων.

Ο Juan Carlos Valeron, αυτός ο τεράστιος παικταράς που μεσουράνησε με την φανέλα της Depor στο παρελθόν αλλά χτυπήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς, επιστρέφει στην La Liga στα 41 του χρόνια και αυτό από μόνο του, αποτελεί ευχάριστο νέο.

Η Las Palmas απέκτησε με κανονική μεταγραφή τον Sergio Araujo, πήρε και τον Garido που μετά από μια περιπλάνηση σε Ιταλία και Αγγλία, επαναπατρίζεται στα 30 του και θα προσδώσει ποιότητα στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ και ο Javi Varras είναι ένας έμπειρος και σοβαρός τερματοφύλακας.

Ως νεοφώτιστη, θεωρητικά θα παλέψει για την σωτηρία της, αλλά μην τη θεωρήσετε εύκολο θύμα.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Sergio Araujo πάτησε Ισπανία πριν από δύο χρόνια για λογαριασμό της Barcelona B. Αγωνίστηκε πέρυσι δανεικός στην Las Palmas από την Boca Juniors και πέτυχε 25 γκολ στη Segunda, μοιράζοντας και 8 ασίστ. Απίστευτη συγκομιδή για τον 23χρονο Αργεντινό που αν επαναλάβει τα κατορθώματα του και στην Primera, το νησί θα αποδειχθεί πολύ μικρό για να χωρέσει το ταλέντο του.    
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Σε μια νεοφώτιστη ομάδα, τα ερωτηματικά είναι πολλά. Ίσως το πιο ενδιαφέρον, θα είναι να δούμε πόσο θα αντέξει ο Valeron και αν θα καταφέρει να προσφέρει στους νησιώτες βαθμό ή βαθμούς με την δεδομένη ποιότητα του, κυρίως εντός έδρας.       
THE BOSS : Ο 61χρονος Καταλανός Paco Herrera, με θητεία στη Liverpool του Benitez (2004-06) και περάσματα από τις Villarreal και Celta, ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Las Palmas, αφού της εξασφάλισε την άνοδο στη La Liga. Είναι προπονητής που απολαμβάνει του σεβασμού στον χώρο του ισπανικού ποδοσφαίρου, χωρίς όμως να θεωρείται κάτι το εξαιρετικό. Μια χαρά δηλαδή για την Las Palmas.

SD Eibar
Προπονητής : Jose Luis Mendilibar
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 18η Θέση / 35 βαθμοί / 9 Νίκες-8 Ισοπαλίες-21 Ήττες

Η Eibar βρίσκεται στη La Liga μόνο γιατί υποβιβάστηκε η Elche λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η παρουσία της στο περσινό πρωτάθλημα μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που οδήγησε σε ορισμένα καλά αποτελέσματα, ήταν περισσότερο μια αφορμή για όλες τις ομάδες να επισκεφθούν μια φορά παραπάνω την χώρα των Βάσκων και τίποτα περισσότερο. Τι άλλο να πεις για μια ομάδα που μέσα σε ολόκληρο το 2015 κέρδισε 2 όλους κι όλους αγώνες;  

Το budget της ομάδας είναι πενιχρό (αυτά είναι τα λάθη της La Liga) και έτσι οι μοναδικές αξιόλογες προσθήκες, είναι ο Sergi Enrich και ο Antonio Luna από την Aston Villa. Ωστόσο παρά την έλλειψη πόρων, η Eibar είναι ένας από τους πιο νοικοκυρεμένους συλλόγους σε ολόκληρη τη Liga και από του χρόνου, σε ολόκληρη τη Segunda, αφού δεν βλέπω με ποιον τρόπο μπορεί να (ξανά)σωθεί. Εκτός κι αν μας προκύψει μια νέα Elche (κάτι δεν θα το ευχόταν κανείς, για κανέναν σύλλογο).

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Sergi Enrich που αποκτήθηκε από την Numancia έχοντας πετύχει 16 γκολ στη Segunda, είχε κάνει ντεμπούτο στη La Liga το 2010 με τη φανέλα της Mallorca και επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία στα 25 του χρόνια. Αν δεν ξεχωρίσει και με τη φανέλα της Eibar, ώστε να αποδείξει ότι αξίζει και κάτι καλύτερο, δεν θα το κάνει ποτέ.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Να με συμπαθάτε, αλλά ερωτηματικά δεν βρήκα. Λίγα πράγματα  μπορούν να μας εκπλήξουν από τους Βάσκους, είτε θετικά, είτε αρνητικά.   
THE BOSS : Τακτικά φοβικός, στα 54 του ο Mendilibar δεν μπορεί να μας εντυπωσιάσει. Έμπειρος προπονητής όμως είναι και με ικανότητα να σώζει κατηγορίες σε ομάδες ή να παλεύει για την αποφυγή υποβιβασμού. Αυτόν ακριβώς τον στόχο θα κλιθεί να διεκπεραιώσει και φέτος.

Granada CF
Προπονητής : Jose Ramon Sandoval
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 17η Θέση / 35 βαθμοί / 7 Νίκες-14 Ισοπαλίες-17 Ήττες

Η Granada πέτυχε πέρυσι 29 γκολ σε 38 αγώνες. Έμεινε 16 αγωνιστικές χωρίς νίκη, όμως σώθηκε κάνοντας 3 στις 4 τελευταίες αγωνιστικές! Οι Ανδαλουσιανοί είχαν επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς roster στην κατηγορία, με 34 παίκτες πολλοί εκ των οποίων αποχώρησαν -ορθότατα- το καλοκαίρι.

Η αποχώρηση όμως των Murillo και Nyom από την αμυντική γραμμή, δεν είναι καθόλου καλά νέα για την ομάδα, που θα παλέψει για να σώσει την κατηγορία, όπως συνέβη και την περασμένη σεζόν.    

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Robert Ibanez που θα αγωνιστεί και φέτος ως δανεικός από την Valencia, είναι 22 χρονών και θεωρείται σπουδαίο ταλέντο. Κοντός, γρήγορος και με σπουδαία τεχνική κατάρτιση, πέτυχε πέρυσι 4 γκολ σε 21 εμφανίσεις. Μπορεί και πολύ καλύτερα, ειδικά αν πάρει περισσότερες ευκαιρίες.    
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Η Granada ίσως είχε πέρυσι τον χειρότερο τερματοφύλακα στο πρωτάθλημα, στο πρόσωπο του Roberto. Σχεδόν ό,τι πήγαινε προς την εστία του, έμπαινε γκολ. Αν ο Andres Fernandez που ήρθε με την μορφή δανεισμού από την Porto, πάρει θέση βασικού, η κατάσταση λογικά θα βελτιωθεί. Ειδάλλως...       
THE BOSS : Ο Μαδριλένος Sandovall είναι και επισήμως ο Χουντίνι της Granada, αφού την ανέλαβε τον περασμένο Μάιο με μόλις 4 αγώνες να απομένουν για τη λήξη του πρωταθλήματος και τους Ανδαλουσιανούς με το ένα πόδι στη Segunda και κατάφερε να τους σώσει, κάνοντας 3 νίκες. Άνθρωπος ειδικών αποστολών, με επιτυχημένη θητεία κυρίως στη Rayo Vallecano, κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα να οδηγήσει φέτος την ομάδα από την αρχή του πρωταθλήματος.

Deportivo De La Coruna
Προπονητής : Victor Sanchez
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 16η Θέση / 35 βαθμοί / 7 Νίκες-14 Ισοπαλίες-17 Ήττες

Απογοήτευση πραγματική την περασμένη σεζόν, για μια ομάδα που, όχι πριν από αιώνες, διέπρεπε ακόμη και στο Champions League και έφτασε να γίνει πραγματικό ασανσέρ και να σώσει την κατηγορία μόνο λόγω της ραθυμίας της Barcelona. Οι ημέρες δόξας της πάλαι ποτέ SuperDepor μοιάζουν μακρινές, αλλά η φετινή χρονιά ίσως και να αποδειχθεί καλύτερη. Οι αφίξεις των Luis Alberto, Ferte Cartabia, Juanfran αλλά και η απόκτηση των Cani, Fajr και Arribas προμηνύουν καλύτερες ημέρες.

13 παίκτες έφυγαν, άλλοι τόσοι αποκτήθηκαν και παρότι το 13 δεν τον λες και τυχερό αριθμό, η αλήθεια είναι ότι αρκετοί απ' τους αποχωρήσαντες, δεν θα λείψουν καθόλου από την Γαλικία.

Η Depor λογικά θα παραμείνει στην κατηγορία με λιγότερο δραματικό τρόπο απ' ότι την περασμένη σεζόν. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι αποτυχία.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Ferte Cartabia που αποκτήθηκε από την Cordoba είναι ένας πολύ καλός μέσος, νεαρός και με εξαιρετική πάσα. Δεν αποκλείεται να είναι από τις εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Πέρυσι μπορεί να μην του δώσατε σημασία. Κάντε το φέτος. Όπως και να το κάνουμε, άλλο Cordoba, άλλο Depor.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Luis Alberto είναι μικρός για να θεωρηθεί τελειωμένος και μεγάλος για να παραμείνει στάσιμος. Όταν έφυγε από τη Barcelona για την Liverpool, πολλοί blaugrana θεώρησαν ότι χάνεται ένα σπουδαίο ταλέντο. Ψηλός, τεχνίτης, με πολύ καλή πάσα και αίσθηση του χώρου, στην Αγγλία δεν τα κατάφερε και αναζητά μια ακόμη ευκαιρία για να δείξει τα δεδομένα προσόντα του. Μακάρι να την βρει φέτος.    
THE BOSS : O Victor Sanchez υπήρξε ένας εξαιρετικός μεσοεπιθετικός με περισσότερες από 200 συμμετοχές με τη φανέλα της Depor, ο πάγκος της οποίας θα αποτελέσει την παρθενική του παρουσία ως πρώτος προπονητής. Δείγματα γραφής έχουμε ελάχιστα - ότι κι αν πούμε θα τον αδικήσουμε. Στοίχημα και για τον ίδιο και για την ομάδα που τον εμπιστεύθηκε, η φετινή χρονιά.

Getafe CF
Προπονητής : Fran Escriba
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 13η Θέση / 37 βαθμοί / 10 Νίκες-7 Ισοπαλίες-21 Ήττες

Άχρωμη, άοσμη αλλά τίμια. H Getafe  θα συμπληρώσει φέτος 11 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Το γεγονός από μόνο του, είναι σχεδόν επίτευγμα για την μικρή ομάδα από την Μαδρίτη, που χωρίς να έχει σκληρό πυρήνα οπαδών και παρότι ο πρόεδρος της είναι μέλος της Real Madrid, δεν έχει δώσει δικαιώματα και είναι γενικά αξιόμαχη.

Το καλοκαίρι έχασε πακέτο την αριστερή της πτέρυγα, καθώς ο Sergio Escudero έφυγε για τη Σεβίλλη και ο Diego Castro μετανάστευσε στην Αυστραλία, ωστόσο απέκτησε ποδοσφαιριστές που ίσως της εξασφαλίσουν μια χρονιά χωρίς πολλά καρδιοχτύπια, ιδίως αν βελτιώσει την επιθετική της συγκομιδή, που πέρυσι περιορίστηκε στα 33 τέρματα. Με τόσα γκολ, δύσκολα θα πετύχει και φέτος διψήφιο αριθμών νικών.  

Ο σύλλογος κατά την διάρκεια της περασμένης σεζόν άλλαξε 3 προπονητές (ούτε στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά) με τους Contra, Flores και Franco να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, κάτι που εν μέρει δικαιολογεί και το γεγονός ότι στους 8 τελευταίους αγώνες της στο πρωτάθλημα, δεν έκανε ούτε μία νίκη. 

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Τον Pedro Leon. Ναι τον Pedro Leon. Ένας ποδοσφαιριστής που πριν μια πενταετία θεωρούνταν από τα σπουδαιότερα διαμάντια του ισπανικού ποδοσφαίρου, αφού παραλίγο να καταστραφεί η καριέρα του λόγω των τερτιπιών του Mourinho, επέστρεψε στη Getafe και στα 28 του πια, μπορεί να έγινε ποτέ το next big thing αλλά παραμένει ποιοτικός και ικανός στην καλή του ημέρα να κάνει κρίνει αγώνες. Nice to watch παίκτης, το δίχως άλλο.  
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : O Καταλανός Alvaro Vasquez στα 25 του χρόνια, έχει ακόμη την δυνατότητα να καθιερωθεί ως ένας καλός striker της La Liga. Με δύο ποιοτικούς μέσους να τον τροφοδοτούν, όπως είναι ο Sarabia και ο Pedro Leon, μπορεί καλύτερα και από τα 7 γκολ που πέτυχε πέρυσι. Ή μήπως όχι;     
THE BOSS : Ο Βαλενθιάνος Fran Escriba ήταν ο υπεύθυνος για το θαύμα της Elche, την οποία ανέβασε μετά από 24 χρόνια στη La Liga και την κράτησε εκεί για 3 σερί σεζόν. Ο υποβιβασμός λόγω οικονομικών προβλημάτων της ομάδας από το Αλικάντε, τον οδήγησε φέτος στον πάγκο της Getafe, στην οποία είχε θητεύσει ως βοηθός την περίοδο 2004-05. Δεν είναι τακτικά ιδιοφυής, αλλά καταφέρνει να παίρνει από τους παίκτες του, παραπάνω κι από εκείνα που πραγματικά μπορούν να δώσουν. Η συνύπαρξη του με τον Pedro Leon θα έχει ενδιαφέρον. Το γεγονός δε, ότι συμφώνησε με μια ομάδα που άλλαξε πέρυσι 3 προπονητές, αποδεικνύει ότι είναι τουλάχιστον θαρραλέος. 

Levante UD
Προπονητής : Lucas Alcaraz
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 14η Θέση / 37 βαθμοί / 9 Νίκες-10 Ισοπαλίες-19 Ήττες

Οι ιστορικοί Granatos θα βρίσκονται στη La Liga για 7η σερί χρονιά. Για μια ομάδα που κάθε καλοκαίρι περιμένει τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου, μήπως και καταφέρει να εξασφαλίσει την υπογραφή ελεύθερων παικτών που δεν κατάφεραν να βρουν καλύτερα συμβόλαια, δεν το λες και λίγο. Το ζήτημα είναι ως πότε θα τα καταφέρνει.

Φέτος οι Βαλενθιάνοι έχασαν σημαντικούς παίκτες, όπως ο David Barral που πέρυσι πέτυχε 11 γκολ. Παρελθόν και οι Uche, Ivanschitz, Sissoko, Βύντρα και Diop. Αρκετές απώλειες που θα αλλάξουν σίγουρα τη φυσιογνωμία της ομάδας.

Ο Βραζιλιάνος Deyverson ήρθε για να αντικαταστήσει τον Barral -αποστολή δύσκολη- ενώ αποκτήθηκε και ο τερματοφύλακας Rubben, καθώς με τη φυγή του Keylor Navas, η ασφάλεια που προσέδιδε κάτω από τα δοκάρια ο Κοσταρικανός, πήγε περίπατο.

Η Levante θα παλέψει και φέτος για την παραμονή της. Είναι αδύνατο να κυνηγήσει οτιδήποτε περισσότερο. Ίσως φέτος περισσότερο από ποτέ, η αποστολή της μοιάζει να είναι σχεδόν αδύνατη.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Deyverson είναι ένας παίκτης για τον οποίο η Levante ξόδεψε χρήματα, κάτι που κάνει σπάνια. Λογικά, θα υπάρχει λόγος.     
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Τι θα γίνει στο κέντρο του γηπέδου. Οι λύσεις έχουν μειωθεί δραματικά και είναι πραγματικά απορίας άξιον, πως θα καλυφθούν τα κενά στο roster εκτός αν προκύψει κάποιο λαβράκι τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών.        
THE BOSS : Το σημαντικότερο επίτευγμα στην καριέρα του Lucas Alcaraz, ήταν η άνοδος της Recreativo Huelva στη La Liga πριν από 15 χρόνια. Από τότε κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Με λίγα λόγια, τίποτα το ιδιαίτερο.

Real Sociedad
Προπονητής : David Moyes
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 12η Θέση / 46 βαθμοί / 11 Νίκες-13 Ισοπαλίες-14 Ήττες

΄Εχοντας χάσει το καλοκαίρι του 2014 τρεις από τους σημαντικότερους παίκτες της (Griezmann, Claudio Bravo και Illaramendi) που έφυγαν για Atleti, Barcelona και Real Madrid αντίστοιχα, το έργο της La Real ήταν εκ προοιμίου δύσκολο. Δεν κατάφερε να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά ούτε κινδύνεψε η θέση της στην κατηγορία.

Οι Βάσκοι που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική τους ακαδημία, δεν θα αλλάξουν ούτε και φέτος τον προσανατολισμό τους, που είναι και η φιλοσοφία του club. Υπάρχει πάντα ο πολύ καλός κεντρικός αμυντικός Inigo Martinez, ένα κέντρο με ποιότητα και εμπειρία με την ηγετική μορφή του απόλυτα υποτιμημένου αλλά σπουδαίου Xabi Prieto να δεσπόζει και τον Granero να προσφέρει λύσεις, ενώ και στην επίθεση ο Μεξικανός Carlos Vella αποτελεί πλέον σταθερή αξία.

Η Real Sociedad είναι μια πολύ καλή ομάδα και τέτοια θα συνεχίσει να είναι και την σεζόν που έρχεται.   

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Βραζιλιάνος Jonathas αποκτήθηκε από την Elche για να ενισχύσει την επίθεση των Βάσκων. Τα 14 γκολ και οι 7 ασίστ της περσινής σεζόν, αποτελούν την καλύτερη συστατική του επιστολή και στα 26 του χρόνια θα έχει μια ευκαιρία να λάμψει σε μια ομάδα με σαφώς μεγαλύτερο ειδικό βάρος.      
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο 24χρονος Sergio Canales αν δεν είχε μια σειρά από σοβαρούς τραυματισμούς δεν θα έπαιζε στη Real Sociedad. Ένα από τα καλύτερα ταλέντα που παρουσίασε το ισπανικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία, αγωνίζεται στη θέση του επιτελικού μέσου, έχει σπουδαία πάσα, εξαιρετικό αριστερό πόδι και αν οι ατυχίες τον αφήσουν, μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από τα 4 γκολ και τις 3 ασίστ της περασμένης περιόδου.          
THE BOSS : Ο David Moyes είναι ο μοναδικός Βρετανός προπονητής στη La Liga και μετά την περιπετειώδη και άτυχη παρουσία στον πάγκο της Man Utd, φαίνεται ότι βρήκε την γη της επαγγελίας του στη χώρα των Βάσκων. Πολύ καλός προπονητής που του αρέσει να δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές, η παρουσία του στο ισπανικό πρωτάθλημα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και φέτος θα έχει την ευκαιρία να μας συστηθεί ακόμη καλύτερα, μετά την φυσιολογική περίοδο προσαρμογής.  

Rayo Vallecano
Προπονητής : Paco Jemez
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 11η Θέση / 49 βαθμοί / 15 Νίκες-4 Ισοπαλίες-19 Ήττες

Η Rayo από την ιστορική Μαδριλένικη συνοικία του Vallecas, ένα πραγματικό στολίδι για την La Liga, θα βρίσκεται για 4η σερί χρονιά στην μεγάλη κατηγορία. Και αυτή έχασε σημαντικούς ποδοσφαιριστές, όπως οι Bueno, Kakuta, Baptistao και Ba, κινήθηκε όμως για την ενίσχυση της άμυνας της που πέρυσι ήταν πολύ προβληματική, ενώ απέκτησε και τον Γερμανό μεσοεπιθετικό Ebert.

Ebert και Manucho είχαν συνθέσει στο πρόσφατο παρελθόν ένα πολύ καλό δίδυμο στην Real Valladolid, κάτι που θα επιχειρήσουν να επαναλάβουν και στη Rayo, ενώ λύσεις στην επίθεση μπορεί να προσφέρει και ο Mikou.

Η Rayo με μία από τις πιο καυτές έδρες στο πρωτάθλημα, θα είναι και πάλι σκληρό καρύδι και θα παλέψει για κάθε βαθμό μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Από μια τόσο μαχητική ομάδα με έναν τόσο σπουδαίο προπονητή, είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Patrick Ebert  μπορεί να αποδειχθεί παίκτης - κλειδί για την ομάδα του Jemez. Ξέρει τον Manucho, ξέρει τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος, έχει πολύ καλή πάσα και είναι βέβαιο ότι θα αγαπηθεί από τον κόσμο.     
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Diego Llorente από τις ακαδημίες της Real Madrid, θα παλέψει για μια θέση στο κέντρο της άμυνας. Για τον μικρό ακούγονται πολύ καλά λόγια και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα καταφέρει να δώσει λύσεις στα μετόπισθεν μιας ομάδας που πέρυσι δέχθηκε 68 γκολ.       
THE BOSS : Ο Paco Jemez είναι από τις ατραξιόν του πρωταθλήματος. Ο πιο άφοβος προπονητής στη Liga, o μοναδικός που κατάφερε να σημειώσει με την ομάδα του (ναι, την Rayo) υψηλότερα ποσοστά κατοχής της μπάλας σε αγώνα απέναντι στην Barcelona, πριν από 3 χρόνια. Όχι τυχαία, ο Pep Guardiola έχει δηλώσει ότι οι μοναδικές 3 ομάδες στον κόσμο που παίζουν ακριβώς με τον τρόπο που εκείνος θέλει, είναι η Barcelona, η Bayern και η Rayo του Paco, που παραμένει στο μεταξύ από τις ομάδες με τα υψηλότερα ποσοστά κατοχής της μπάλας στη La Liga. Δε διστάζει να κάνει αλλαγές ακόμη και πριν τελειώσει το ημίχρονο, αν διαπιστώσει ότι κάποιος ποδοσφαιριστής δεν ακολουθεί τις οδηγίες του και οι συνεντεύξεις που δίνει, βγάζουν σχεδόν πάντα είδηση. Ο Paco Jemez δεν είναι απλά προπονητής. Είναι η ίδια η χαρά του ποδοσφαίρου. Και σύντομα θα βρίσκεται σε πάγκο πολύ μεγάλης ομάδας.

RCD Espanyol
Προπονητής : Sergio Gonzalez
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 10η Θέση / 49 βαθμοί / 13 Νίκες-10 Ισοπαλίες-15 Ήττες

Οι pericos είναι η ομάδα που κάθε cule ο οποίος σέβεται τον εαυτό του, αγαπά να μισεί αλλά για την περίσταση, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα. Καταδικασμένη διαχρονικά να ζει στη σκιά της μεγάλης ομάδας της πόλης, η Espanyol είχε πέρυσι μια μέτρια σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά έσωσε την κατηγορία με σχετική ευκολία, παρόλο που δεν κατάφερε σε κανένα σημείο της σεζόν να κάνει 2 σερί νίκες!

Έχασε το καλοκαίρι πολύ σημαντικούς  ποδοσφαιριστές με πρώτο και καλύτερο τον Sergio Garcia που προσέφερε την περασμένη σεζόν -εκτός από την ηγετική του φυσιογνωμία- 14 γκολ και 9 ασίστ. Από κοντά και ο Stuani που είχε συμπληρώσει ακόμη 12 τέρματα. Έχασε επίσης τον βασικό της τερματοφύλακα Kiko Casilla, που μπορεί να μην είναι... Casillas, αλλά είναι καλός keeper και πήγε στην Real Madrid, ενώ παρελθόν αποτελούν και οι Vasquez και Colotto.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, λαμβάνοντας υπόψη και ότι οι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, πως ο μόνος τρόπος να σωθεί η κατηγορία φέτος, είναι να εμφανιστούν από την ακαδημία της (που τα τελευταία χρόνια δουλεύει ομολογουμένως εξαιρετικά) μερικά διαμαντάκια ή να υπάρξουν αρκετές χειρότερες ομάδες. Δύσκολο; Μάλλον ναι.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Εκουαδοριανός (σωστά το είπα;) Caicedo που παρέμεινε στη Βαρκελώνη, είναι ό,τι πιο αξιόπιστο στην επίθεση των pericos και ένας πολύ καλός επιθετικός γενικότερα, που χρειάζεται λίγες προσπάθειες για να σκοράρει. Κάτι που θα χρειαστεί οπωσδήποτε φέτος η ομάδα του Sergio. Η απόκτηση του Marco Asensio με τη μορφή δανεισμού από τη Real Madrid, θα μας δώσει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν τα όσα σπουδαία λέγονται για τον πιτσιρικά, είναι κοντά στην πραγματικότητα.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : O Victor Sanchez (προϊόν της Masia) δεν είναι ερωτηματικό, καθώς πρόκειται για έναν πολύ καλό μέσο που για τρία σερί χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς στο κέντρο της ομάδας. Το θέμα είναι όμως, πόσο θα αντέξει ακόμη, καθώς έχει λίγα στηρίγματα.   
THE BOSS : Ο Sergio (που υπήρξε σπουδαίος μέσος στα νιάτα του) είναι αγαπητός στην Espanyol, ανέλαβε πέρυσι καθήκοντα πρώτου προπονητή αφού πρώτα θήτευσε στην Espanyol B και φέτος θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: Να προωθήσει παίκτες από την Β ομάδα, που ο ίδιος γνωρίζει καλά. Τακτικά, δεν μας έχει δώσει σπουδαία δείγματα γραφής, αλλά για ομάδα που θα προσπαθήσει να σώσει την κατηγορία, αυτό ίσως και να είναι δευτερεύων.

Malaga CF
Προπονητής : Javi Gracia
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 9η Θέση / 50 βαθμοί / 14 Νίκες-8 Ισοπαλίες-16 Ήττες

H Malaga πέρυσι έκανε μια καλή σεζόν, παρότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Έχασε σημαντικούς παίκτες φέτος το καλοκαίρι, ενισχύθηκε όμως με άλλους που εφόσον αποδώσουν με βάση την αξία τους, μπορούν να της εξασφαλίσουν μια σεζόν χωρίς άγχος και ίσως -αν και δύσκολο- μια θέση που θα οδηγεί στην Ευρώπη.

Juanmi, Samu και Castillejo αποχώρησαν από την επιθετική γραμμή, αλλά η απόκτηση του Charles από την Celta, του Cop από την Cagliari, του Tighadouini από τη NAC Breda καθώς και του Nordin Amrabat με κανονική μεταγραφή από τη Galatasaray, δείχνουν να ισορροπούν την κατάσταση, ενώ στην άμυνα και στο κέντρο τα πρόσωπα θα είναι περίπου τα ίδια.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Adnane Tighadouini είναι 22 χρονών και προέρχεται από μια πολύ καλή σεζόν στο Ολλανδικό πρωτάθλημα. Αριστεροπόδαρος, γρήγορος και με 14 γκολ πέρυσι με τη φανέλα της NAC Breda, φιλοδοξεί να ξεχωρίσει σε μια ομάδα που λογικά θα του δώσει και φανέλα βασικού.     
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : 8 κόκκινες κάρτες δέχθηκε πέρυσι η αμυντική γραμμή του Garcia. Αν αυτό συνεχιστεί και φέτος και με δεδομένο ότι οι λύσεις στην άμυνα δεν είναι πολλές, η Malaga θα έχει πρόβλημα.       
THE BOSS : Ο Javi Gracia στα 45 του, αντιμετωπίζει την σημαντικότερη μέχρι στιγμής πρόκληση της καριέρας του. Πρόκειται για προπονητή με πολύ καλά στοιχεία και δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης. Αυτή, θα είναι η δεύτερη σεζόν του στον πάγκο της Malaga.

Celta de Vigo
Προπονητής : Eduardo Berizzo
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 8η Θέση / 51βαθμοί / 13 Νίκες-12 Ισοπαλίες-13 Ήττες

H Celta κατάφερε πέρυσι να τερματίσει πολύ ψηλά, στην 8η θέση, παρότι έμεινε χωρίς νίκη για 10 σερί αγωνιστικές. Φέτος έχασε πολλούς και σημαντικούς παίκτες, όπως οι Krohn Dehli, Larrivey, Charles και Santi Mina. Πραγματική αποψίλωση αλλά έχει κρατήσει (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) τον Nolito που της προσέφερε πέρυσι 10 γκολ και 10 ασίστ, έχοντας τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στην κατηγορία, πίσω μόνο από Cristiano και Messi. Υπάρχει και ο Sergio Alvarez που είναι ένας καλός τερματοφύλακας (4ος πέρυσι σε αποκρούσεις στη Liga). Οι δε αφίξεις, υπήρξαν ελάχιστες.

Αν καταφέρει να τερματίσει και φέτος τόσο ψηλά στη βαθμολογία, η επιστήμη θα σηκώσει τα χέρια.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Nolito (ένα ακόμη τέκνο της Masia) παραμένει ό,τι καλύτερο διαθέτει η Celta. Η καριέρα του μετά τον επαναπατρισμό του από την Πορτογαλία έχει σταθερά ανοδική πορεία, δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια και αν δεν φύγει για την Barcelona, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστέψουμε ότι δεν θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Iago Aspas επιστρέφει στην ομάδα που την σεζόν 2012-13 είχε προσφέρει 12 γκολ. Αν μπορέσει να συνεργαστεί με τον Nolito οι Gallegos μπορούν να ελπίζουν. Πρόκειται για έναν καλό επιθετικό που το πέρασμα του από τη Liverpool δεν βοήθησε καθόλου την καριέρα του, αλλά απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί τελειωμένος. 
THE BOSS : Νέος, απαιτητικός, με πολύ έμφαση στις σχεδόν εξαντλητικές προπονήσεις, ο Berizzo είναι ένας Αργεντινός προπονητής που ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του Bielsa και μάλλον αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα της Celta για κάτι καλό στον φετινό μαραθώνιο, παρόλο που τα όπλα του σε σχέση με πέρυσι, θα είναι σαφώς λιγότερα. Εμείς πάντως είμαστε χαρούμενοι που θα τον έχουμε στη La Liga και φέτος. 

Athletic Club Bilbao
Προπονητής : Ernesto Valverde
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 7η Θέση / 55 βαθμοί / 15 Νίκες-10 Ισοπαλίες-13 Ήττες

Οι Βάσκοι (μοναδική ομάδα στο πρωτάθλημα μαζί με τις Real Madrid και Barcelona που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στην Segunda) μπορεί να πανηγύρισαν στα μέσα του Αυγούστου την κατάκτηση του ισπανικού Super Cup απέναντι στους blaugrana (πρώτος τους τίτλος μετά από 31 χρόνια) αλλά η νέα αγωνιστική περίοδος θα τους βρει μάλλον αποδυναμωμένους σε σχέση με πέρυσι.

Ο Iraola έφυγε για το MLS, με τον Eneko Boveda της Eibar να αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο της αντικατάστασης του εμβληματικού πρώην αρχηγού. Οι τραυματισμοί του Muniain και του Inaki Williams, προσθέτουν εμπόδια στο ξεκίνημα της προσπάθειας του Ernesto Valverde να διατηρήσει την Athletic ανταγωνιστική.

O Aduriz έκανε πέρυσι εκπληκτική σεζόν πετυχαίνοντας 18 γκολ και συμπληρώνοντας ακόμη 4 στους δυο τελικούς του Super Cup με τους Καταλανούς. Αν καταφέρει να έχει την ίδια απόδοση και φέτος, διανύοντας πλέον το 35ο έτος της ηλικίας του, θα πρόκειται για ένα μικρό θαύμα. Ο 21χρονος Laporte, (πρώτος πέρυσι σε κλεψίματα στο πρωτάθλημα με 121) είναι από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στη La Liga (αν όχι ο καλύτερος) και αν παραμείνει τελικά στην ομάδα θα αποτελέσει εχέγγυο στα μετόπισθεν, όπου υπάρχει ο βετεράνος αλλά εξαιρετικός τερματοφύλακας Iraizoz και ο ταλαντούχος Iago Herrerin που δεν αποκλείεται να κλέψει λεπτά συμμετοχής από τον σπουδαίο Gorka.

Η άμυνα, θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας της Athletic, που αν καταφέρει να τερματίσει σε θέση που οδηγεί στην Ευρώπη, θα έχει πιάσει ταβάνι.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Aymeric Laporte. Τα είπαμε και πιο πάνω. Ίσως ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός στη Liga.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : O Iker Muniain είναι από τους καλύτερους ακραίους επιθετικούς στο πρωτάθλημα. Η ζημιά που έπαθε στους χιαστούς όμως τον περασμένο Απρίλη ήταν σοβαρή και θα τον κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο εκτός δράσης. Η ποιότητα του δεν αντικαθίσταται, όσο φιλότιμος κι αν είναι ο Ibai Gomez.
THE BOSS : O Ernesto Valverde αρνήθηκε πέρυσι την πρόσκληση του Zubizarreta και φέτος έκανε το ίδιο στην κρούση της Μαδρίτης. Είναι ευτυχής στο Μπιλμπάο, γνωρίζει τη νοοτροπία της ομάδας σαν τη παλάμη του χεριού του, είναι φίλος του προέδρου (Urrutia) και παραμένει ένας εξαιρετικός προπονητής με αγωνιστικές αρχές που βασίζονται στην πίεση του αντιπάλου και την διαρκή κίνηση. Η Athletic δεν θα μπορούσε να ζητήσει τίποτε περισσότερο.

Villarreal
Προπονητής : Marcelino
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 6η Θέση / 60 βαθμοί /16 Νίκες-12 Ισοπαλίες-10 Ήττες

Όσο και να ενοχλούνται οι φίλοι της Valencia, η ευρύτερη περιοχή έχει εδώ και χρόνια όχι μία, αλλά δύο πολύ καλές και ανταγωνιστικές ομάδες. Η Villarreal (ή αλλιώς Vila real) τα τελευταία 15 χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος της πρώτης κατηγορίας, ενώ στην πορεία αυτή έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του Champions League. Μοναδική εξαίρεση το καταστροφικό 2012, όταν και υποβιβάστηκε στη Segunda, απ' όπου όμως επέστρεψε άμεσα τερματίζοντας για 2 σερί χρονιές στην 6η θέση της βαθμολογίας.

Το κίτρινο υποβρύχιο (σιγά που δεν θα το έλεγα) έχασε το καλοκαίρι σημαντικούς παίκτες. Vietto, Cherysev, Uche, Gio και Moreno προσέφεραν πολλά και η αντικατάσταση τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο η Villarreal δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Αποκτήθηκαν οι Leo Baptistao, Samu Garcia, Samu Castillejo και το μπαμ του καλοκαιριού για τα δεδομένα της ομάδας, ήταν ο επαναπατρισμός του Roberto Soldado. Λίγες αλλαγές στο κέντρο και στην άμυνα, κάτι που αποτελεί εχέγγυο για τη συνέπεια και τη συνέχεια του club.

H Villarreal δύσκολα θα καταφέρει να τερματίσει πάνω από την 6η θέση που κατέλαβε και πέρυσι, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα παίξει όμορφο ποδόσφαιρο και δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει. Ομάδα στολίδι για την κατηγορία, με μια έδρα που ποτέ δεν ήταν walk on the park, για κανέναν αντίπαλο.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 20χρονος επιτελικός Samu Castillejo αποκτήθηκε από την Malaga και θα αποτελέσει λογικά τον συνδετικό κρίκο κέντρου και επίθεσης. Ικανός πασέρ, πολλά θα εξαρτηθούν σε επίπεδο παραγωγικότητας στην επίθεση της Villarreal, από την σύνδεση του με τους Soldado και Baptistao.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Roberto Soldado στην τελευταία του παρουσία στη La Liga, τη σεζόν 2012-13 πέτυχε 24 γκολ με τη φανέλα της Valencia. Την περασμένη διετία στην Premier League απογοήτευσε σημειώνοντας μόλις 7 με την φανέλα της Tottenham. Στα 30 του χρόνια είναι αδύνατο να χαρακτηριστεί ξοφλημένος. Η παρουσία του, θα παίξει κομβικό ρόλο στην πορεία της Villarreal.           
THE BOSS : Ο Marcelino είναι από τους πιο ενδιαφέροντες προπονητές στο πρωτάθλημα. Θεωρείται από τα σημαντικά ονόματα του χώρου στην Ισπανία, είναι άριστος στην τακτική και οι ομάδες του παίζουν γρήγορο, επιθετικό και δυναμικό ποδόσφαιρο με τις γραμμές να έχουν συνήθως ιδεατές αποστάσεις. Ίσως ο καλύτερος προπονητής στη Liga στον τομέα του positioning των παικτών, η Villarreal είναι μάλλον τυχερή που τον έχει και ο ίδιος απολαμβάνει τη παρουσία του εκεί. Ιδανικός συνδυασμός.   

Sevilla FC
Προπονητής : Unai Emery
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 5η Θέση / 76 βαθμοί / 23 Νίκες-7 Ισοπαλίες-8 Ήττες

Μακράν η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ανδαλουσίας, η Sevilla έχει πάρει τον τίτλο του Europa League στο σπίτι της την τελευταία διετία, με ισάριθμες κατακτήσεις. Με τον δαιμόνιο Monchi στη θέση του τεχνικού διευθυντή, καμία ομάδα δεν ξέρει να πουλάει καλύτερα στην Ισπανία και να αντικαθιστά επίσης όσους φεύγουν με εξίσου ποιοτικούς παίκτες, που και αυτοί στη συνέχεια πωλούνται, σε έναν διαρκή κύκλο που κρατά σταθερά τους Σεβιγιάνους στον πυρήνα των 4-5 καλύτερων ισπανικών ομάδων την τελευταία δεκαετία.

Αυτό θα γίνει και φέτος. Τι κι αν έχασε τον πρώτο σκόρερ της, τον Κολομβιανό Bacca που έφυγε για την Milan, τι κι αν ο Aleix Vidal μετακόμισε στη Βαρκελώνη κι ο Mbia αποχώρησε για Τουρκία. Αυτά είναι πταίσματα (ok, όχι ακριβώς πταίσματα) για την ομάδα του Emery, που ενισχύθηκε με πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές. Nzozi, Kakuta, Rami, Krhon Dheli, Konoplyanka, Gameiro, Immoble, Escudero, είναι βέβαιο ότι θα αντικαταστήσουν επάξια τους αποχωρήσαντες.

Η Sevilla θα έχει και πάλι μια πολύ καλή χρονιά, αρκεί να βρει γρήγορα την ισορροπία σε ένα roster με πολλές και σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η συμμετοχή της στο Champions League, δύσκολα θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια της, καθώς οι Σεβιγιάνοι έχουν και την εμπειρία και το βάθος για να διαχειριστούν τυχών κακοτοπιές.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 25χρονος διεθνής Ουκρανός μεσοεπιθετικός Evgen Konoplyanka μπορεί να είναι η έκπληξη της χρονιάς για την Σεβίλλη. Πόσα πλήρωσε η Sevilla για να τον αγοράσει; Ούτε cent. Αποκτήθηκε ελεύθερος. Monchi rules.     
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο 25χρονος Ciro Immobile πριν δυο χρόνια αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Στην Dortmund δεν έπιασε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακός επιθετικός. Ποιος παίρνει όρκο ότι δεν μπορεί να πετύχει φέτος ένα νούμερο κοντά στα 22 γκολ που πέτυχε πρόπερσι στο Calcio; Εγώ, όχι.          
THE BOSS : Ο Unai Emery είναι ένας εξαιρετικά υποτιμημένος προπονητής και σπάω το κεφάλι μου για να καταλάβω τον λόγο. Ο άνθρωπος ανέβασε την Almeria το 2007 στην πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της και την κράτησε εκεί και την επόμενη χρονιά. Μετακόμισε έπειτα στη Valencia όπου παρέμεινε για μια τετραετία και μετά από ένα διάλειμμα στη Ρωσία, επαναπατρίστηκε για λογαριασμό της Sevilla την οποία οδήγησε στην κατάκτηση 2 Europa League μέσα σε δύο χρόνια. Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, έχει ταλέντο στο γρήγορο μοντάρισμα ομάδων και είναι μόλις 43 χρονών. Ένας από τους καλύτερους προπονητές στη La Liga χωρίς αμφιβολία.

Valencia CF
Προπονητής : Nuno Espirito Santo
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 4η Θέση / 77 βαθμοί /22 Νίκες-11 Ισοπαλίες-5 Ήττες

Μεγάλη ομάδα, με πολύ κόσμο και ακόμη περισσότερα οικονομικά προβλήματα την τελευταία δεκαετία, που πλέον όμως αποτελούν παρελθόν, μετά την εξαγορά του 70% της ιδιοκτησίας της από τον εκατομμυριούχο Peter Lim. H Valencia είναι πίσω από τους δυο μεγάλους του ισπανικού ποδοσφαίρου και μαζί με την Athletic, από τα πιο βαριά ονόματα της La Liga.

Η περσινή σεζόν που οδήγησε στην έξοδο στο Champions League, μπορεί να παραπλανήσει τον κόσμο των νυχτερίδων, καθώς οι προσδοκίες έχουν ανέβει (αν και εδώ που τα λέμε, πάντα είναι υψηλές) αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι η περσινή ομάδα δεν είχε υποχρεώσεις στην Ευρώπη, κάτι που την βοήθησε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο πρωτάθλημα. Αυτή η παράμετρος φέτος δεν υφίσταται.

Η Valencia ξόδεψε πολύ χρόνο και χρήμα για να εξασφαλίσει την αγορά παικτών που πέρυσι αγωνίστηκαν στο Mestalla ως δανεικοί, προεξάρχοντος του Alvaro Negredo, κάτι που προσωπικά μου προκάλεσε έκπληξη αφού πέρυσι δεν κατάφερε να σκοράρει περισσότερες από 5 φορές σε 30 συμμετοχές. Υπάρχει πάντα ο εξαιρετικός Dani Parejo, από τους καλύτερους μέσους στο πρωτάθλημα την τελευταία διετία, αλλά και οι Feghouli και Paco Alcacer.

Σημαντικό πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει η πώληση του Ottamendi στην Man City. Ο Αργεντινός ήταν παίκτης σημείο αναφοράς και θα λείψει από την άμυνα των Βαλενθιάνων που εκτός των άλλων, έχουν χάσει τουλάχιστον για το ξεκίνημα της σεζόν και τον εξαιρετικό τους τερματοφύλακα, Diego Alves, λόγω τραυματισμού.

Αν καταφέρουν και φέτος να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα, νομίζω ότι θα μπορούν να θεωρούν την χρονιά απόλυτα επιτυχημένη. Θα είναι πάντως αρκετά δύσκολο.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 21χρονος Paco Alacer είναι προϊόν των ακαδημιών της Valencia και θεωρείται ό,τι καλύτερο στην ηλικία του, ακολουθώντας στα χνάρια των David Silva και Juan Mata. Η ρήτρα αποδέσμευσης του που φτάνει στα €80.000.000 είναι χαρακτηριστική της χρηματιστηριακής του αξίας και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα περάσουν πολλά χρόνια πριν οι μεγάλοι της Ευρώπης δώσουν μάχη για την απόκτηση του. O 20χρονος αριστερός φουλ μπακ Gaya, είναι επίσης πολύ ταλαντούχος και θα μας απασχολήσει σίγουρα στο άμεσο μέλλον.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Alvaro Negredo είναι λίγο πολύ περίπτωση Soldado. Μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Premier League, η επιστροφή του στην Ισπανία συνοδεύεται απο πολλά ερωτηματικά. Πέρυσι θύμισε ελάχιστα τον παίκτη που είχαμε απολαύσει παλαιότερα με την φανέλα της Sevilla. Θα τα καταφέρει φέτος; Αμφίβολο.           
THE BOSS : Ο Nuno Espririto Santo καταρχάς έχει ένα πολύ εύηχο ονοματεπώνυμο. Αφήνοντας όμως την πλάκα, με μόλις 3 χρόνια θητείας ως πρώτος προπονητής, θα διανύσει την δεύτερη σεζόν του στη Valencia και η αλήθεια είναι ότι αν και εκκεντρικός (και πρώην τερματοφύλακας επίσης), η περίπτωση του είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα σχημάτων και διάταξης στον αγωνιστικό χώρο, η Valencia υπό τις οδηγίες του, ήταν μια ομάδα που ποτέ δεν σε άφηνε να προβλέψεις, με ποιον ακριβώς τρόπο θα παίξει. Ιδιοφυής ή υπερεκτιμημένος; Μάλλον είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε. Σίγουρα πάντως θα τον παρακολουθήσουμε στενά.     

Atletico de Madrid
Προπονητής : Diego Simeone
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 3η Θέση / 78 βαθμοί / 23 Νίκες-9 Ισοπαλίες-6 Ήττες

Η φετινή Atleti σε επίπεδο ονομάτων είναι μάλλον η καλύτερη που εμφανίστηκε ποτέ στη Liga. Τα €90.000.000 που επενδύθηκαν, έφεραν στην ομάδα πολλούς και σημαντικούς ποδοσφαιριστές, κάνοντας την αποχώρηση των Miranda, Mario Suarez, Arda και Mandzukic να μοιάζει ανώδυνη. Ο Griezmann που πέτυχε πέρυσι 22 γκολ (όσα και ο Neymar) με την εκπληκτική αναλογία ενός γκολ σε κάθε 3,5 σουτ, θα είναι φέτος πιο ώριμος και σίγουρα βασικός, ενώ το συμβόλαιο του ανανεώθηκε (με ρήτρα €80.000.000), δείγμα της εμπιστοσύνης του Cholo στο πρόσωπο του.

Ο Jackson Martinez ήρθε από την Porto για να αγωνιστεί στην κορυφή της επίθεσης και να συνεχίσει την παράδοση μιας ομάδας που ξέρει να αντικαθιστά με απόλυτη επιτυχία (ίσως καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη) τους επιθετικούς της. Ο Savic δεν είναι Miranda αλλά με την προσθήκη του Felipe Luiz που επιστρέφει από την Chelsea, η άμυνα των rojiblancos αναμένεται να είναι και πάλι αποτελεσματική, συνεπικουρούμενη από τον Gabi με τα ατελείωτα τρεξίματα στο κέντρο. Ο Αργεντινός Vietto που αποκτήθηκε από την Villarreal, είναι από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς στη Liga, ενώ και ο Βέλγος συνομήλικος του (21 χρονών) Carrasco που αποκτήθηκε από την Monaco, θεωρείται hot prospect.

Ο Simeone δεν πρόκειται να το ξεστομίσει, αλλά η Atleti κρυφοκοιτάζει φέτος προς τον τίτλο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η προσαρμογή στη φιλοσοφία του, των ποιοτικών αλλά αρκετών, νέων στην ομάδα, παικτών, αλλά και η κούραση που λόγω Champions League, θα είναι δεδομένη.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Luciano Vietto λογικά θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, αλλά όταν αυτό συμβεί θα απολαύσουμε έναν εκρηκτικό επιθετικό με ωριμότητα παράταιρη της ηλικίας του και στοιχεία που σπανίζουν. Όσοι τον παρακολούθησαν με την Villarreal, έχουν πάρει ήδη ένα καλό δείγμα και ξέρουν ότι δεν υπερβάλλω.  
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : O Savic δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει Miranda. Στο κέντρο της άμυνας η Atleti δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο πέρυσι. Μένει να δούμε, σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει αυτό την γενικότερη αμυντική της λειτουργία.
THE BOSS : O Cholo Simeone θα διανύσει την 5η του σεζόν στον πάγκο της Atleti και θα μείνει εκεί για όσο επιθυμεί. Οι rojiblancos υπό τις οδηγίες του κατέκτησαν πρωτάθλημα (2013-14), κύπελλο (2012-13) και Super Cup (2014) Ισπανίας, ευρωπαϊκό Super Cup (2012) και ένα Europa League (2011-12) ενώ έπαιξαν και σε τελικό του Champions League (2013-14). O Αργεντινός ταιριάζει απόλυτα στην μενταλιτέ του συλλόγου, είναι πραγματιστής, παίρνει πάντα το 100% των παικτών του και η refuse to lose νοοτροπία του, μετέτρεψε την Atletico από καρπαζοεισπράκτορα της Real Madrid, σε μία από τις κορυφαίες και πιο δυσκολοκατάβλητες ομάδες όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά και της Ευρώπης.

Real Madrid
Προπονητής : Rafa Benitez
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 2η Θέση / 92 βαθμοί / 30 Νίκες-2 Ισοπαλίες-6 Ήττες

Γίνεται μια ομάδα να θεωρεί μια σεζόν αποτυχημένη, όταν έχει κάνει 30 νίκες και έχει συγκεντρώσει 92 βαθμούς στο πρωτάθλημα; Γίνεται, όταν η ομάδα αυτή είναι η Real Madrid, που φέτος δεν θα έχει για πρώτη φορά μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, τον Iker Casillas κάτω από τα δοκάρια της. Ο Iker μαζί με τον Khedira που έφυγε για τη Juventus, είναι οι μοναδικές σημαντικές αποχωρήσεις από τους blancos.

Η απόκτηση του Danilo από την Porto, που ήταν μεταγραφικός στόχος και της Barcelona, είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ποιότητα στο δεξί άκρο της άμυνας. Φυσικά ο Βραζιλιάνος δεν ήταν η μόνη προσθήκη. Μαζί του ήρθε και ο μέσος Casemiro, ενώ επέστρεψε και ο επιτελικός Cherysev μετά από μια σπουδαία σεζόν στη Villarreal. Δύο από τα σπουδαιότερα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου, ο 18χρονος Jesus Vallejo και ο επιτελικός 19χρονος Marco Asensio υπέγραψαν στη Μαδρίτη (αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν), o Kiko Casilla που αποκτήθηκε από την Espanyol δύσκολα θα έχει θέση βασικού, αλλά παραμένει ένας καλός τερματοφύλακας, ενώ σημαντικότατη προσθήκη είναι ο 21χρονος Mateo Kovacic που αποκτήθηκε από την Inter και μπορεί όχι απλά να δώσει λύσει ξεκουράζοντας τον ταλαιπωρημένο Modric, αλλά ίσως εξελιχθεί σε παίκτη - κλειδί στο προσεχές μέλλον. Η ανανέωση του συμβολαίου του Sergio Ramos πανηγυρίστηκε σχεδόν σαν μια νέα μεταγραφή από τον Perez (όχι άδικα), ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου ο David de Gea να αφήσει το Manchester για να πάρει θέση βασικού κάτω από τα δοκάρια, επιδιώκοντας να κυνηγήσει τον μύθο του Casillas.

Στόχος της Μαδρίτης θα είναι και φέτος το πρωτάθλημα. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι αποτυχία.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Κολομβιανός James ταλαιπωρήθηκε πέρυσι από τραυματισμούς και παρόλα αυτά μας χάρισε πολλές στιγμές μαγείας. Αν φέτος είναι υγιής, μπορεί να ξεχωρίσει μέσα σε ένα σύνολο που ξεχειλίζει από ταλέντο. Αυτό από μόνο του, τα λέει όλα για την αξία του. Ο Kovacic μπορεί να μην θεωρείται starter, αλλά δεν θ αργήσει η μέρα που θα εξαργυρώσει και το τελευταίο cent που ξοδεύτηκε για την απόκτηση του.     
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Gareth Bale αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους οπαδούς της Μαδρίτης, ίσως και άδικα. Ο ρόλος που θα του δώσει φέτος ο Benitez θα είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε την τελευταία διετία και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταπεξέλθει. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και μπορεί ο Cristiano να συνεχίσει να σκοράρει ακατάπαυστα, αλλά δεν αποκλείεται η φετινή να είναι η τελευταία του χρονιά στη Μαδρίτη. Κρατήστε αυτή την κουβέντα.         
THE BOSS : Ο Rafa Benitez είναι ένας προπονητής που θέλει χρόνο και υπομονή για να μπορέσει να παρουσιάσει έργο, με τη διαφορά ότι στη Real Madrid αυτές οι δύο λέξεις είναι έννοιες άγνωστες. Αν ο Perez κλείσει τα αυτιά του στις μουρμούρες του κόσμου, σε 3-4 χρόνια η Μαδρίτη θα βγάζει φωτιές. Αλλά είπαμε. 3-4 χρόνια στη Μαδρίτη, μοιάζουν με μια αιωνιότητα. Αν οι τίτλοι δεν έρθουν άμεσα, ο Rafa θα φύγει. Τόσο απλά.

FC Barcelona
Προπονητής : Luis Enrique
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 1η Θέση / 94 βαθμοί / 30 Νίκες-4 Ισοπαλίες-4 Ήττες

Πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ισπανίας και πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Barcelona την περασμένη σεζόν τα πήρε όλα και όταν χτυπάς ταβάνι συνήθως ζαλίζεσαι και πέφτεις. Αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει ο Luis Enrique, σε μια αποστολή όμως, που μόνο εύκολη δεν θα είναι.  

Η ομάδα που όλοι θέλουν να κερδίσουν και τα σήκωσε όλα πέρυσι, παρέμεινε ίδια όχι επειδή στη Βαρκελώνη πιστεύουν ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, αλλά κυρίως λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών. Εξάλλου τα κενά στο roster είναι υπαρκτά και φέτος θα είναι μάλλον και πιο χτυπητά. Arda και Aleix Vidal αποκτήθηκαν προς ενίσχυση του κέντρου και της άμυνας αντίστοιχα, αλλά δεν πρόκειται να αγωνιστούν στο πρώτο μισό της σεζόν. Ο Xavi έφυγε, όσο μπορεί να φύγει από ένα club η ίδια του η ιστορία και η απουσία της ηγετικής του φιγούρας κυρίως στα αποδυτήρια, θα είναι αισθητή.

Ο Luis Enrique θα πρέπει να πορευτεί με τον ίδιο ακριβώς ξεζουμισμένο (λόγω των συνεχών αγώνων) πυρήνα 13-14 παικτών που τον έβγαλε ασπροπρόσωπο πέρυσι, με την εξαίρεση του Pedro που φεύγει για Λονδίνο. Η αποχώρηση του υποτιμάται από τον κόσμο της ομάδας, που ξεχνά ότι ο Κανάριος ήταν η μοναδική εναλλακτική first class επιλογή σε περίπτωση απουσίας της θαυματουργής τριάδας (Messi, Suarez, Neymar).    

Στη θεωρία, η ομάδα που θα είχε το μικρότερο πρόβλημα να ανταπεξέλθει σε μια απαγόρευση μεταγραφών στην Ευρώπη, είναι η Barcelona των φημισμένων ακαδημιών. Ωστόσο οι κακές επιλογές της τελευταίας πενταετίας στα τμήματα υποδομής και στη Barcelona B (σε επίπεδο στελέχωσης και κατεύθυνσης) προκάλεσαν τον υποβιβασμό της τελευταίας στην 3η κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος και την αποχώρηση πολλών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, για άλλες πολιτείες.

Η Barca διαθέτει ίσως ακόμη την καλύτερη αρχική ενδεκάδα στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει βάθος στον πάγκο, κάτι που θα φανεί όταν αρχίσουν οι (φυσιολογικές και μη) απουσίες. Δεν υπάρχει (με την αποχώρηση του Pedro) 4ος επιθετικός πυλώνας, δεν υπάρχει εναλλακτική κλάσης σε περίπτωση απουσίας του Sergio και στην άμυνα ο Pique παραμένει ο μοναδικός top class κανονικός κεντρικός αμυντικός του roster. Αν οι βασικοί αντέξουν, οι blaugrana θα λάμψουν πάλι. Αν όχι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.  

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Θα ήθελα να γράψω για Samper, για Grimaldo, για Halilovic, για Adama και άλλους. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι απ' αυτούς θα φύγουν με δανεισμό ή μεταγραφή (ο Adama ήδη υπέγραψε στην Aston Villa) και όσοι μείνουν μάλλον δεν θα πάρουν ευκαιρίες. Ίσως μόνον οι Sandro και Munir, τουλάχιστον μέχρι τον Γενάρη. Εξάλλου όσο υπάρχει ο Leo Messi, τι άλλο να προσέξει κανείς; Όταν ο καλύτερος παίκτης των ημερών μας (με 56% συμμετοχή στο σύνολο των γκολ της Barcelona πέρυσι) είναι καλά, οι στιγμές μαγείας είναι δεδομένες.  
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Αρκετά. O Rafinha τρέχει τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με τους Καταλανούς. Με τη φυγή των Pedro και Xavi και την απουσία του Arda, έχει μια τελευταία ευκαιρία να αποδείξει ότι ο σύλλογος μπορεί να επενδύσει πάνω του. Ερωτηματικό και το κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της ομάδας οι Arda και Vidal που θα ενσωματωθούν μετά τον Γενάρη. Όσο για τον Bartra, 5η σεζόν με τους μεγάλους, με την Barcelona να στερείται πρωτοκλασάτων λύσεων στο κέντρο της άμυνας και στα 25 του χρόνια, ακόμη περιμένουμε το ξεπέταγμα. Πότε θα έρθει;
THE BOSS : O Luis Enrique είπε πέρυσι στην παρουσίαση του ότι θα είναι το αφεντικό και πολλοί τότε γέλασαν. Η ιστορία τον δικαίωσε και οι τίτλοι του πρόσφεραν και την εμπιστοσύνη των παικτών, κάποιοι εκ των οποίων επίσης αμφέβαλαν. Τώρα καλείται να συνεχίσει την εξέλιξη μιας ομάδας, στην οποία προσέθεσε πέρυσι στοιχεία, όπως οι εξαιρετικές αντεπιθέσεις και η σταθερότητα στην αμυντική λειτουργία και για την οποία ο ίδιος έχει δηλώσει ότι φέτος θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Η διαχείριση του κατά την διάρκεια των αγώνων χρίζει βελτίωσης, αλλά η εργατικότητα και η προσήλωση του είναι δεδομένη. Ο κόσμος τον αγαπάει και αυτό στη Βαρκελώνη, παίζει διαχρονικά σημαντικό ρόλο. 

2 σχόλια:

  1. πως καταφερες 12 η ωρα το βραδυ να κατσω να το διαβασω ολο ρε μπαγασα?
    χαλαλι σου,
    τεινω να πιστεψω οτι εισαι η καλυτερη αθλητικη πενα στην ελλαδα .μη το παρεις πανω σου:).
    καλη σεζον ναχουμε και να ξερεις σε διαβαζω παντου και οπως παντα συμφωνω σε ολααα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή