18 Μαΐου 2016

Ανασκόπηση La Liga 2015-16


Μία ακόμη La Liga -αυτή της περιόδου 2015-16- ολοκληρώθηκε αφήνοντας άλλους πικραμένους και άλλους χαρούμενους, κανέναν όμως παραπονεμένο, καθώς το θέαμα και ο ανταγωνισμός δεν έλειψαν ούτε και φέτος. Οι balacticos θα επιχειρήσουν μια ανασκόπηση της σεζόν που χάρισε και φέτος μεγάλες συγκινήσεις καθώς τόσο ο τίτλος όσο και θέσεις που οδήγησαν σε υποβιβασμό, κρίθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική.

Στο αφιέρωμα θα παραθέσουμε αποσπασματικά και τις προβλέψεις που κάναμε στην αρχή της σεζόν. Σε κάποιες περιπτώσεις πέσαμε μέσα, κάποιες άλλες βγάζουν (πλέον) αρκετό γέλιο, κάτι που όχι μόνο δεν μας ενοχλεί, αλλά το προκαλούμε κιόλας!

Θα ξεκινήσουμε παραθέτοντας μερικά γενικότερα και ενδιαφέροντα στοιχεία, πριν περάσουμε στα πεπραγμένα της κάθε ομάδας ξεχωριστά.

Pichichi made in Uruguay
Για μια εξαετία -από την σεζόν 2009-10- το βραβείο για τον 1ο σκόρερ του πρωταθλήματος πήγαινε από τα χέρια του Cristiano (2010-11, 2013-14, 2014-15) σε εκείνα του Messi (2009-10, 2011-12, 2012-13). Φέτος ένας Ουρουγουανός έσπασε το δίπολο. Ο Luis Suarez με 40 γκολ σε 35 αγώνες κέρδισε το Pichichi. Τελευταία φορά που νικητής δεν ήταν κάποιος εκ των Messi-Cristiano, ήταν την περίοδο 2008-09, όταν ένας άλλος Ουρουγουανός, ο Diego Forlan, είχε κερδίσει την διάκριση που απονέμει η εφημερίδα MARCA κάθε χρόνο στον 1ο σκόρερ της La Liga.

A pass you can't refuse
Ακόμη μια διάκριση για τον Suarez, που εκτός από τα περισσότερα γκολ, μοίρασε και τις περισσότερες τελικές πάσες (16) ισοβαθμώντας στην 1η θέση της σχετικής κατηγορίας με έναν συμπαίκτη του, τον Leo Messi. Ο Αργεντινός αναδείχθηκε κορυφαίος πασέρ στη La Liga για 3η φορά στην καριέρα του.

13,236,289
Αυτός ήταν ο αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν στη φετινή La Liga. 474,410 περισσότερα από την περσινή σεζόν. Αύξηση προσελεύσεως της τάξεως του 3,72% και ok, η διοργανώτρια μπορεί και οφείλει να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους αριθμούς. O υποβιβασμός της Rayo σίγουρα δεν θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ούτε και εκείνος της Levante. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την Getafe που χρόνια τώρα, παίζει μεταξύ συγγενών και φίλων στο Alfonso Perez.

Φύγε εσύ, έλα εσύ.
10 αλλαγές προπονητών είχαμε κατά την διάρκεια της χρονιάς και όσοι θεωρούσατε ότι αυτό το... προνόμιο ήταν μόνο ελληνικό, καλά θα κάνετε να αναθεωρήσετε. Οι 2 από τις 9 ομάδες που αποφάσισαν να αλλάξουν coach πάντως (Levante και Getafe) δεν κατάφεραν να αποφύγουν το απευκταίο, καθώς υποβιβάστηκαν στην Segunda, ενώ η Valencia που άλλαξε 2 φορές προπονητή, τερμάτισε σε μια από τις χειρότερες θέσεις της ιστορίας της. 5 απολύσεις έλαβαν χώρα στο πρώτο μισό της σεζόν (εντός 2015) με τον Paco Herrera της Las Palmas να κουνάει μαντήλι μόλις στις 19 Οκτωβρίου 2015. Τελευταίος χρονικά, αποχαιρέτησε ο προπονητής της Getafe Fran Escriba που απολύθηκε στις 11 Απριλίου 2016. Σημαντική και η απομάκρυνση του Rafa Benitez από την Ρεάλ Μαδρίτης, τις πρώτες μέρες του Γενάρη.

Ήρθαν για να μείνουν και το απέδειξαν
Και οι 3 ομάδες που προβιβάστηκαν στη La Liga το περασμένο καλοκαίρι κατάφεραν να παραμείνουν στη κατηγορία και μάλιστα οι Betis και Las Palmas τερμάτισαν στην 10η και 11η θέση αντίστοιχα. Μόνο η Sporting καρδιοχτύπησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική, τερματίζοντας τελικά 17η.

Η δεκαετία της Μπαρσελόνα
Την τελευταία δεκαετία οι Καταλανοί έχουν κατακτήσει 6 φορές το πρωτάθλημα, άλλη μία η Atleti και 3 φορές η Ρεάλ Μαδρίτης. Tο γεγονός ότι οι blancos μετράνε μόλις έναν τίτλο την τελευταία οκταετία, σίγουρα θα προβληματίζει την ομάδα της Μαδρίτης.

Ο νεότερος και ο γηραιότερος σκόρερ
Ο Κολομβιανός Adalberto Penaranda της Granada ήταν (σε ηλικία 18 χρονών και 6 μηνών) ο νεότερος σκόρερ στη φετινή La Liga και μια από τις αποκαλύψεις της φετινής σεζόν γενικότερα. Σε αντιδιαστολή, ο βετεράνος Duda της Malaga ήταν ο γηραιότερος, καθώς σκόραρε βαδίζοντας στο 36ο έτος της ζωής του, νικώντας οριακά τον αειθαλή -σχεδόν συνομήλικο του- Aduriz που έκανε 2η σερί εκπληκτική χρονιά με την Athletic.    

Ας δούμε όμως τι περιμέναμε και τι τελικά κατάφερε κάθε ομάδα ξεχωριστά.

Athletic Club Bilbao
Προπονητής : Ernesto Valverde
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 7η Θέση / 55 βαθμοί / 15 Νίκες-10 Ισοπαλίες-13 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : Θέση / 62 βαθμοί / 18 Νίκες-8 Ισοπαλίες-12 Ήττες

Οι Βάσκοι είχαν μια άκρως επιτυχημένη σεζόν καθώς τερμάτισαν στην 5η θέση και ήταν πέμπτοι και σε σύνολο νικών στη La Liga, χάνοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League για 2 μόλις βαθμούς. H απόκτηση του Raul Garcia αποδείχθηκε λίρα εκατό για μια ομάδα που χωρίς να εντυπωσιάζει, ξεπέρασε ωστόσο κάθε προσδοκία συνυπολογίζοντας ότι στην τροπαιοθήκη του προστέθηκε ένας τίτλος (το ισπανικό Super Cup) μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Κυνήγησαν και την ευρωπαϊκή διάκριση αλλά έπεσαν πάνω στον τοίχο του Europa League, δηλαδή την Sevilla.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
O Aduriz έκανε πέρυσι εκπληκτική σεζόν πετυχαίνοντας 18 γκολ και συμπληρώνοντας ακόμη 4 στους δυο τελικούς του Super Cup με τους Καταλανούς. Αν καταφέρει να έχει την ίδια απόδοση και φέτος, διανύοντας πλέον το 35ο έτος της ηλικίας του, θα πρόκειται για ένα μικρό θαύμα. Ο 21χρονος Laporte (πρώτος πέρυσι σε κλεψίματα στο πρωτάθλημα με 121) είναι από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στη La Liga (αν όχι ο καλύτερος) και αν παραμείνει τελικά στην ομάδα θα αποτελέσει εχέγγυο στα μετόπισθεν, όπου υπάρχει ο βετεράνος αλλά εξαιρετικός τερματοφύλακας Iraizoz και ο ταλαντούχος Iago Herrerin που δεν αποκλείεται να κλέψει λεπτά συμμετοχής από τον σπουδαίο Gorka. Η άμυνα θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας της Athletic, που αν καταφέρει να τερματίσει σε θέση που οδηγεί στην Ευρώπη, θα έχει πιάσει ταβάνι.”


Atletico de Madrid
Προπονητής : Diego Simeone
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 3η Θέση / 78 βαθμοί / 23 Νίκες-9 Ισοπαλίες-6 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 3η Θέση / 88 βαθμοί / 28 Νίκες-4 Ισοπαλίες-6 Ήττες

Η Atleti έκανε μια εξαιρετική σεζόν. Διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι την προτελευταία αγωνιστική και έκανε 5 νίκες παραπάνω από την σεζόν 2014-15. Βρίσκεται στον τελικό του Champions League έχοντας αποκλείσει (2η φορά σε μια τριετία) την Μπαρσελόνα και μπορεί να λογίζεται πλέον χωρίς κανένα «ναι μεν αλλά» ισάξιος αντίπαλος των δυο μεγαθήριων της La Liga. Αν ο Simeone έβρισκε λίγο νωρίτερα το ιδανικό σχήμα, καθώς ταλαντεύτηκε αρκετά μέχρι τα τέλη του 2015, ίσως σήμερα μιλούσαμε για την πρωταθλήτρια Ισπανίας. Δεν αποκλείεται πάντως σε δυο βδομάδες να μιλάμε για τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Θέλετε κι άλλα;

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
“Η φετινή Atleti σε επίπεδο ονομάτων είναι μάλλον η καλύτερη που εμφανίστηκε ποτέ στη Liga. Τα €90.000.000 που επενδύθηκαν, έφεραν στην ομάδα πολλούς και σημαντικούς ποδοσφαιριστές, κάνοντας την αποχώρηση των Miranda, Mario Suarez, Arda και Mandzukic να μοιάζει ανώδυνη. Ο Griezmann που πέτυχε πέρυσι 22 γκολ (όσα και ο Neymar) με την εκπληκτική αναλογία ενός γκολ σε κάθε 3,5 σουτ, θα είναι φέτος πιο ώριμος και σίγουρα βασικός, ενώ το συμβόλαιο του ανανεώθηκε (με ρήτρα €80.000.000) δείγμα της εμπιστοσύνης του Cholo στο πρόσωπο του. Ο Simeone δεν πρόκειται να το ξεστομίσει, αλλά η Atleti κρυφοκοιτάζει φέτος προς τον τίτλο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η προσαρμογή στη φιλοσοφία του, των ποιοτικών αλλά αρκετών νέων στην ομάδα, παικτών, αλλά και η κούραση που λόγω Champions League θα είναι δεδομένη.”


FC Barcelona
Προπονητής : Luis Enrique
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 1η Θέση / 94 βαθμοί / 30 Νίκες-4 Ισοπαλίες-4 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 1η Θέση / 91 βαθμοί / 29 Νίκες-4 Ισοπαλίες-5 Ήττες

Η Μπάρσα κέρδισε ξανά τον τίτλο, ο Luis Enrique έκανε το 2/2 και συνυπολογίζοντας ότι οι δύο βασικοί της αντίπαλοι θα βρεθούν στον τελικό του Champions League, καταλαβαίνει κανείς την σπουδαιότητα του repeat. Ωστόσο τα καλά νέα για τους Καταλανούς τελειώνουν κάπου εδώ (ok διεκδικούν και το κύπελλο απέναντι στη Σεβίλλη - δεν το ξεχνάμε, ούτε και την τεσσάρα στο Bernabeu ξεχνάμε παρότι έχασαν από την Μαδρίτη στο Camp Nou) καθώς η απόδοση τους κυμάνθηκε ξεκάθαρα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την σεζόν 2014-15. Στο δεύτερο μισό της περιόδου τα καλά παιχνίδια των blaugrana μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και το καλοκαίρι θα είναι κρίσιμο σε επίπεδο αποφάσεων. Έχουν γίνει θαύματα την τελευταία δεκαετία+ και αυτό δεν αμφισβητείται. Η Μπάρσα είχε 15 τίτλους μέχρι και την περίοδο 2004-05 και τώρα μετρά 24, τι να λέμε.., αλλά κανείς δεν προχωρά με δάφνες του (ακόμη και πρόσφατου) παρελθόντος. Η χρονιά είναι επιτυχημένη. Τα σπουδαιότερα όμως, έπονται. Για την Μπάρσα θα ακολουθήσει φυσικά προσεχώς ξεχωριστό, αναλυτικό αφιέρωμα.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
“Πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ισπανίας και πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Barcelona την περασμένη σεζόν τα πήρε όλα και όταν χτυπάς ταβάνι συνήθως ζαλίζεσαι και πέφτεις. Αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει ο Luis Enrique, σε μια αποστολή όμως, που μόνο εύκολη δεν θα είναι.  

Η Barca διαθέτει ίσως ακόμη την καλύτερη αρχική ενδεκάδα στην Ευρώπη αλλά δεν έχει βάθος στον πάγκο, κάτι που θα φανεί όταν αρχίσουν οι (φυσιολογικές και μη) απουσίες. Δεν υπάρχει (με την αποχώρηση του Pedro) 4ος επιθετικός πυλώνας, δεν υπάρχει εναλλακτική κλάσης σε περίπτωση απουσίας του Sergio και στην άμυνα ο Pique παραμένει ο μοναδικός top class κανονικός κεντρικός αμυντικός του roster. Αν οι βασικοί αντέξουν, οι blaugrana θα λάμψουν πάλι. Αν όχι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα."


Real Betis
Προπονητής : Pepe Mel (Juan Merino)
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 1η Θέση / 84 βαθμοί / 25 Νίκες-9 Ισοπαλίες-8 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 10η Θέση / 45 βαθμοί / 11 Νίκες-12 Ισοπαλίες-15 Ήττες

H Betis σώθηκε χάρη κυρίως στα 18 γκολ του αειθαλή Ruben Castro και παρότι δεν βρέθηκε σχεδόν ποτέ στη ζώνη του υποβιβασμού, θα πρέπει να βελτιώσει αρκετά πράγματα το καλοκαίρι. Το Benito Villamarin (όπου φέτος έχασε μόνο 6 φορές) δεν αρκεί για να της εξασφαλίσει και του χρόνου την παραμονή στη La Liga. Αξίζει πάντως να εξάρουμε την αμυντική της βελτίωση, καθώς δέχθηκε 52 γκολ ενώ την περασμένη σεζόν είχε δεχθεί 78 αγωνιζόμενη μάλιστα στην Segunda!

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"Η προσθήκη των βετεράνων αλλά ποιοτικών Van der Vaart και Vargas θα βοηθήσει τον επίσης βετεράνο αλλά γκολτζή Ruben Castro ενώ τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχε έντονη φημολογία για επιστροφή και του Joaquin. Εκεί που έγινε πραγματική κοσμογονία ήταν στην άμυνα, που ουσιαστικά θα είναι... του κουτιού με 4 νέα πρόσωπα. Γενικά θα είναι μια ομάδα με πολλούς έμπειρους αλλά σε μεγάλη ηλικία παίκτες -κυρίως στην επίθεση- κάτι που μπορεί να βοηθήσει αλλά και να αποδειχθεί τροχοπέδη στην προσπάθεια για παραμονή, αν δεν αντέξουν τα ταλαιπωρημένα κορμιά της ...γερουσίας. Η λογική λέει ότι με €8.000.000 να διατίθενται στην καλοκαιρινή αγορά, η παραμονή στην κατηγορία θα είναι από μόνη της επιτυχία. Οτιδήποτε περισσότερο, θα αποτελέσει έκπληξη."


Celta de Vigo
Προπονητής : Eduardo Berizzo
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 8η Θέση / 51 βαθμοί / 13 Νίκες-12 Ισοπαλίες-13 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 6η Θέση / 60 βαθμοί / 17 Νίκες-9 Ισοπαλίες-12 Ήττες

Η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν. Ωραίο ποδόσφαιρο, η μοναδική ομάδα που πέτυχε 4 γκολ σε έναν αγώνα στην Μπάρσα, μια άκρως επιτυχημένη επιθετική τριάδα (Nolito, Aspas, Orellana) και ένας εξαιρετικός προπονητής. Αν ο Augusto Fernandez δεν αποχωρούσε τον Γενάρη για την Atleti, το Champions League δεν θα ήταν απίθανος στόχος. Η Celta, είναι το αφεντικό της Γαλικίας και το μέλλον προμηνύεται ακόμη καλύτερο.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"H Celta κατάφερε πέρυσι να τερματίσει πολύ ψηλά -στην 8η θέση- παρότι έμεινε χωρίς νίκη για 10 σερί αγωνιστικές. Φέτος έχασε πολλούς και σημαντικούς παίκτες, όπως οι Krohn Dehli, Larrivey, Charles και Santi Mina. Πραγματική αποψίλωση αλλά έχει κρατήσει (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) τον Nolito που της προσέφερε πέρυσι 10 γκολ και 10 ασίστ, έχοντας τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στην κατηγορία, πίσω μόνο από Cristiano και Messi. Ο Iago Aspas επιστρέφει στην ομάδα που την σεζόν 2012-13 είχε προσφέρει 12 γκολ. Αν μπορέσει να συνεργαστεί με τον Nolito, οι Gallegos μπορούν να ελπίζουν. Υπάρχει και ο Sergio Alvarez που είναι ένας καλός τερματοφύλακας (4ος πέρυσι σε αποκρούσεις στη Liga). Οι δε αφίξεις, υπήρξαν ελάχιστες. Αν καταφέρει να τερματίσει και φέτος τόσο ψηλά στη βαθμολογία, η επιστήμη θα σηκώσει τα χέρια."


Deportivo De La Coruna
Προπονητής : Victor Sanchez
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 16η Θέση / 35 βαθμοί / 7 Νίκες-14 Ισοπαλίες-17 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 15η Θέση / 42 βαθμοί / 8 Νίκες-18 Ισοπαλίες-12 Ήττες

Δεν δυσκολεύτηκε να παραμείνει στην κατηγορία αλλά έως πότε αυτό θα θεωρείται επιτυχία για την πάλαι ποτέ Super Depor; Ο Lucas Perez ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ομάδα του Victor, τελειώνοντας τη σεζόν με 17 γκολ και 10 ασίστ. Καλή χρονιά και για τον Luis Alberto (6 γκολ, 8 ασίστ) ωστόσο η Depor τελείωσε τη χρονιά πολύ χειρότερα απ' ότι την ξεκίνησε. Έκανε τις λιγότερες νίκες στο πρωτάθλημα (ακόμη και από ομάδες που υποβιβάστηκαν) και μακράν τις περισσότερες ισοπαλίες, καθώς σχεδόν οι μισοί της αγώνες τελείωσαν χωρίς νικητή.  

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"13 παίκτες έφυγαν, άλλοι τόσοι αποκτήθηκαν και παρότι το 13 δεν τον λες και τυχερό αριθμό, η αλήθεια είναι ότι αρκετοί απ' τους αποχωρήσαντες, δεν θα λείψουν καθόλου από την Γαλικία. Η Depor λογικά θα παραμείνει στην κατηγορία με λιγότερο δραματικό τρόπο απ' ότι την περασμένη σεζόν. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι αποτυχία."

SD Eibar
Προπονητής : Jose Luis Mendilibar
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 18η Θέση / 35 βαθμοί / 9 Νίκες-8 Ισοπαλίες-21 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 14η Θέση / 43 βαθμοί / 11 Νίκες-10 Ισοπαλίες-17 Ήττες

Εδώ είναι που αν είχαμε τη δυνατότητα θα καταπίναμε αυτά που γράφαμε τον περασμένο Αύγουστο. Η Eibar μας φόρεσε τα γυαλιά (παρηγοριά μας ότι δεν μπορεί να είμαστε οι μόνοι) έμεινε με άνεση στην κατηγορία και μας δίδαξε να σκεφτόμαστε διπλά πριν περάσουμε τις σκέψεις μας στο πληκτρολόγιο. Πήρε πολλά γκολ από τον Baston (17) και τον Enrich (8 γκολ και 10 ασίστ) και αυτό ήταν αρκετό για να περάσει έναν ξένοιαστο δεύτερο γύρο. Ακόμη και σήμερα όμως, η ευκολία με την οποία παρέμεινε στην κατηγορία, προσωπικά μας είναι ανεξήγητη.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Eibar βρίσκεται στη La Liga μόνο γιατί υποβιβάστηκε η Elche λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η παρουσία της στο περσινό πρωτάθλημα μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που οδήγησε σε ορισμένα καλά αποτελέσματα, ήταν περισσότερο μια αφορμή για όλες τις ομάδες να επισκεφθούν μια φορά παραπάνω την χώρα των Βάσκων και τίποτα περισσότερο. Τι άλλο να πεις για μια ομάδα που μέσα σε ολόκληρο το 2015 κέρδισε 2 όλους κι όλους αγώνες;  Το budget της ομάδας είναι πενιχρό (αυτά είναι τα λάθη της La Liga) και έτσι οι μοναδικές αξιόλογες προσθήκες, είναι ο Sergi Enrich και ο Antonio Luna από την Aston Villa. Ωστόσο παρά την έλλειψη πόρων, η Eibar είναι ένας από τους πιο νοικοκυρεμένους συλλόγους σε ολόκληρη τη Liga και από του χρόνου, σε ολόκληρη τη Segunda, αφού δεν βλέπω με ποιον τρόπο μπορεί να (ξανά)σωθεί. Εκτός κι αν μας προκύψει μια νέα Elche (κάτι δεν θα το ευχόταν κανείς, για κανέναν σύλλογο)."


RCD Espanyol
Προπονητής : Sergio Gonzalez (Constantin Galca)
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 10η Θέση / 49 βαθμοί / 13 Νίκες-10 Ισοπαλίες-15 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 13η Θέση / 43 βαθμοί / 12 Νίκες-7 Ισοπαλίες-19 Ήττες

Κατά την άποψη μας, η χειρότερη ομάδα στην φετινή La Liga, με την χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα, το χειρότερο goal avg (-34) κατάφερε παρόλα αυτά να σώσει την κατηγορία -κυρίως- με τις εμφανίσεις της το τελευταίο δίμηνο. Λαμπάδα στον (δανεικό από την Ρεάλ Μαδρίτης) Asensio που μοίρασε 12 ασίστ. Χωρίς τον πιτσιρικά, οι pericos μάλλον θα ξεκινούσαν προετοιμασία για τη Segunda.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"Έχασε το καλοκαίρι πολύ σημαντικούς  ποδοσφαιριστές με πρώτο και καλύτερο τον Sergio Garcia που προσέφερε την περασμένη σεζόν -εκτός από την ηγετική του φυσιογνωμία- 14 γκολ και 9 ασίστ. Από κοντά και ο Stuani που είχε συμπληρώσει ακόμη 12 τέρματα. Έχασε επίσης τον βασικό της τερματοφύλακα Kiko Casilla, που μπορεί να μην είναι... Casillas, αλλά είναι καλός keeper και πήγε στην Real Madrid, ενώ παρελθόν αποτελούν και οι Vasquez και Colotto.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, ο μόνος τρόπος να σωθεί η κατηγορία φέτος, είναι να εμφανιστούν από την ακαδημία της (που τα τελευταία χρόνια δουλεύει ομολογουμένως εξαιρετικά) μερικά διαμαντάκια ή να υπάρξουν αρκετές χειρότερες ομάδες. Δύσκολο; Μάλλον ναι.

Ο Εκουαδοριανός (σωστά το είπα;) Caicedo που παρέμεινε στη Βαρκελώνη, είναι ό,τι πιο αξιόπιστο στην επίθεση των pericos και ένας πολύ καλός επιθετικός γενικότερα, που χρειάζεται λίγες προσπάθειες για να σκοράρει. Κάτι που θα χρειαστεί οπωσδήποτε φέτος η ομάδα του Sergio. Η απόκτηση του Marco Asensio με τη μορφή δανεισμού από τη Real Madrid, θα μας δώσει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν τα όσα σπουδαία λέγονται για τον πιτσιρικά, είναι κοντά στην πραγματικότητα."


Getafe CF
Προπονητής : Fran Escriba (Juan Esnaider)
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 13η Θέση / 37 βαθμοί / 10 Νίκες-7 Ισοπαλίες-21 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 19η Θέση / 36 βαθμοί / 9 Νίκες-9 Ισοπαλίες-20 Ήττες

Ακριβώς όπως γράφαμε τον Αύγουστο (ας ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας) η Getafe δεν κατάφερε να κάνει φέτος διψήφιο αριθμό νικών, καθώς η επίθεση της ήταν και πάλι επιεικώς ανεπαρκής και αυτή ακριβώς η μία λιγότερη νίκη, της στέρησε την κατηγορία. 3 αλλαγές προπονητών πέρυσι, ακόμη 2 φέτος και υποβιβασμός στη Segunda για μια ομάδα που κατάφερνε να παραμένει στην κατηγορία για παραπάνω από μια δεκαετία, μας προσέφερε παλαιότερα ορισμένες ωραίες στιγμές, αλλά είναι αλήθεια, ότι θα λείψει από λίγους.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"Το καλοκαίρι έχασε πακέτο την αριστερή της πτέρυγα, καθώς ο Sergio Escudero έφυγε για τη Σεβίλλη και ο Diego Castro μετανάστευσε στην Αυστραλία, ωστόσο απέκτησε ποδοσφαιριστές που ίσως της εξασφαλίσουν μια χρονιά χωρίς πολλά καρδιοχτύπια, ιδίως αν βελτιώσει την επιθετική της συγκομιδή, που πέρυσι περιορίστηκε στα 33 τέρματα. Με τόσα γκολ, δύσκολα θα πετύχει και φέτος διψήφιο αριθμών νικών.  Ο σύλλογος κατά την διάρκεια της περασμένης σεζόν άλλαξε 3 προπονητές (ούτε στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά) με τους Contra, Flores και Franco να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, κάτι που εν μέρει δικαιολογεί και το γεγονός ότι στους 8 τελευταίους αγώνες της στο πρωτάθλημα, δεν έκανε ούτε μία νίκη". 


Granada CF
Προπονητής : Jose Ramon Sandoval (Jose Gonzalez)
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 17η Θέση / 35 βαθμοί / 7 Νίκες-14 Ισοπαλίες-17 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 16η Θέση / 39 βαθμοί / 10 Νίκες-9 Ισοπαλίες-19 Ήττες

Ο El Arabi είναι ο 1ος σκόρερ στην ιστορία του club στη La Liga και φέτος έκανε και προσωπικό ρεκόρ γκολ πετυχαίνοντας 16 ενώ ο Rochina συμπλήρωσε ακόμη 6 γκολ και 11 ασίστ. Έτσι, τα (αναμενόμενα) προβλήματα στην άμυνα (3η χειρότερη φέτος) δεν της κόστισαν την παραμονή. Η Granada έκανε 3 νίκες παραπάνω σε σχέση με την περσινή σεζόν και το Los Carmenes θα ζήσει μεγάλες στιγμές και την επόμενη περίοδο παρόλο που μέχρι τον Φλεβάρη, κάτι τέτοιο έμοιαζε δύσκολο. Από τις ομάδες πάντως που ακόμη κι αν έπεφτε, κανένας δεν θα το θεωρούσε αδικία.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Granada πέτυχε πέρυσι 29 γκολ σε 38 αγώνες. Έμεινε 16 αγωνιστικές χωρίς νίκη, όμως σώθηκε κάνοντας 3 στις 4 τελευταίες αγωνιστικές! Οι Ανδαλουσιανοί είχαν επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς roster στην κατηγορία, με 34 παίκτες πολλοί εκ των οποίων αποχώρησαν -ορθότατα- το καλοκαίρι. Η αποχώρηση όμως των Murillo και Nyom από την αμυντική γραμμή, δεν είναι καθόλου καλά νέα για την ομάδα, που θα παλέψει για να σώσει την κατηγορία, όπως συνέβη και την περασμένη σεζόν."    


UD Las Palmas
Προπονητής : Paco Herera (Quique Setien)
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 4η Θέση / 78 βαθμοί / 22 Νίκες-12 Ισοπαλίες-8 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 11η Θέση / 44 βαθμοί / 12 Νίκες-8 Ισοπαλίες-18 Ήττες

Η Las Palmas έμεινε στην κατηγορία δικαιότατα. Τερμάτισε στην 11η θέση, έκανε 12 νίκες (μία περισσότερη από τις Betis και Valencia) και παρότι άλλαξε πολύ νωρίς προπονητή (μόλις στις 19 Οκτώβρη) φαίνεται ότι αυτή η αλλαγή βοήθησε την ομάδα. Ο γηγενής Jonathan Viera με 10 γκολ και 8 ασίστ, πιστώνεται σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας. Τα ταξίδια στα Κανάρια, θα βρίσκονται στο πρόγραμμα της La Liga και του χρόνου.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"Οι νησιώτες επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, αλλά φιλοδοξούν να παραμείνουν και η αλήθεια είναι ότι το roster αλλά και οι μεταγραφές τους, δεν τους απαγορεύουν να ονειρεύονται. Η Las Palmas αποτελείται από ένα μείγμα έμπειρων σε βαθμό...παρεξήγησης παικτών, αλλά και κάποιων ταλαντούχων. Απέκτησε με κανονική μεταγραφή τον Sergio Araujo, πήρε και τον Garido που μετά από μια περιπλάνηση σε Ιταλία και Αγγλία, επαναπατρίζεται στα 30 του και θα προσδώσει ποιότητα στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ και ο Javi Varras είναι ένας έμπειρος και σοβαρός τερματοφύλακας. Ως νεοφώτιστη, θεωρητικά θα παλέψει για την σωτηρία της, αλλά μην τη θεωρήσετε εύκολο θύμα."


Levante UD
Προπονητής : Lucas Alcaraz (Rubi)
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 14η Θέση / 37 βαθμοί / 9 Νίκες-10 Ισοπαλίες-19 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 20η Θέση / 32 βαθμοί / 8 Νίκες-8 Ισοπαλίες-22 Ήττες

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Μπορεί η απόκτηση (κυρίως) του Rossi τον Γενάρη, να αναπτέρωσε τις τσαλακωμένες ελπίδες των Βαλενθιάνων για παραμονή, ωστόσο η παρουσία του ταλαιπωρημένου πρώην σπουδαίου επιθετικού, δεν αρκούσε. Η Levante ήταν η πρώτη που χαιρέτησε και μαθηματικά την κατηγορία, προλαβαίνοντας ωστόσο να κόψει τις ελπίδες της Atleti για κατάκτηση του τίτλου, νικώντας την δύο στροφές πριν τη λήξη. Η σταθερά φθίνουσα πορεία της τα τελευταία χρόνια οδήγησε στον υποβιβασμό, όλοι όμως θα την θυμόμαστε (μέχρι να επανέλθει) σαν ένα σύνολο που δεν έκανε χαρές σε κανέναν και έπαιζε πάντα για την υστεροφημία της. O Rubi, το προσπάθησε όσο δεν πήγαινε. Αλλά πραγματικά φέτος, δεν πήγαινε..

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"Οι ιστορικοί Granatos θα βρίσκονται στη La Liga για 7η σερί χρονιά. Για μια ομάδα που κάθε καλοκαίρι περιμένει τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου, μήπως και καταφέρει να εξασφαλίσει την υπογραφή ελεύθερων παικτών που δεν κατάφεραν να βρουν καλύτερα συμβόλαια, δεν το λες και λίγο. Το ζήτημα είναι ως πότε θα τα καταφέρνει.

Φέτος οι Βαλενθιάνοι έχασαν σημαντικούς παίκτες, όπως ο David Barral που πέρυσι πέτυχε 11 γκολ. Παρελθόν και οι Uche, Ivanschitz, Sissoko, Βύντρα και Diop. Αρκετές απώλειες που θα αλλάξουν σίγουρα τη φυσιογνωμία της ομάδας. Ο Βραζιλιάνος Deyverson ήρθε για να αντικαταστήσει τον Barral -αποστολή δύσκολη- ενώ αποκτήθηκε και ο τερματοφύλακας Rubben, καθώς με τη φυγή του Keylor Navas, η ασφάλεια που προσέδιδε κάτω από τα δοκάρια ο Κοσταρικανός, πήγε περίπατο. Η Levante θα παλέψει και φέτος για την παραμονή της. Είναι αδύνατο να κυνηγήσει οτιδήποτε περισσότερο. Ίσως φέτος περισσότερο από ποτέ, η αποστολή της μοιάζει να είναι σχεδόν αδύνατη."


Malaga CF
Προπονητής : Javi Garcia
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 9η Θέση / 50 βαθμοί / 14 Νίκες-8 Ισοπαλίες-16 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 8η Θέση / 48 βαθμοί / 12 Νίκες-12 Ισοπαλίες-14 Ήττες

Καλή σεζόν για την Malaga - σχεδόν ίδια με την περσινή. Δεν κινδύνεψε, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα παραπάνω, πράγμα λογικό με την 4η χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα. Η επιθετική δυστοκία στοίχησε και φέτος, και αν δεν ερχόταν η τεσσάρα με την οποία επικράτησε στο φινάλε της Las Palmas θα μιλούσαμε και επίσημα για την χειρότερη επίθεση στη La Liga. Κρίμα για την εξαιρετική της αμυντική λειτουργία. Μια ομάδα  που δέχεται μόλις 38 γκολ (3η καλύτερη επίδοση στην La Liga) αξίζει μια καλύτερη επιθετική γραμμή. Θα την αποκτήσει το καλοκαίρι; Μένει να το δούμε.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"H Malaga πέρυσι έκανε μια καλή σεζόν, παρότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Έχασε σημαντικούς παίκτες φέτος το καλοκαίρι, ενισχύθηκε όμως με άλλους που εφόσον αποδώσουν με βάση την αξία τους, μπορούν να της εξασφαλίσουν μια σεζόν χωρίς άγχος και ίσως -αν και δύσκολο- μια θέση που θα οδηγεί στην Ευρώπη."


Rayo Vallecano
Προπονητής : Paco Jemez
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 11η Θέση / 49 βαθμοί / 15 Νίκες-4 Ισοπαλίες-19 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 18η Θέση / 38 βαθμοί / 9 Νίκες-11 Ισοπαλίες-18 Ήττες

H Rayo ήταν για ακόμη μια σεζόν συνεπής στη φιλοσοφία του παιχνιδιού της, δεν υστέρησε στον επιθετικό τομέα σε σχέση με πέρυσι, αλλά παραχώρησε σχεδόν τις υπερδιπλάσιες ισοπαλίες και έκανε 6 νίκες λιγότερες. Με αυτές τις συνθήκες η παραμονή ήταν πολύ δύσκολος στόχος. Η ομάδα του Paco Jemez (ο πρόεδρος έχει δηλώσει την επιθυμία του να τον κρατήσει και του χρόνου) θα λείψει από την La Liga, θα λείψει από κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Ομάδα με πολύ κόσμο και φύσει επιθετική (η μοναδική που πέτυχε υψηλότερη κατοχή μπάλας απέναντι στην Μπαρσελόνα 2 φορές, μία επί Pep Guardiola και άλλη μία επί Luis Enrique). Ευχόμαστε να επιστρέψει γρήγορα. Α! Θα μας λείψει και η Cristina Pedroche.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Rayo από την ιστορική Μαδριλένικη συνοικία του Vallecas, ένα πραγματικό στολίδι για την La Liga, θα βρίσκεται για 4η σερί χρονιά στην μεγάλη κατηγορία. Και αυτή έχασε σημαντικούς ποδοσφαιριστές, όπως οι Bueno, Kakuta, Baptistao και Ba, κινήθηκε όμως για την ενίσχυση της άμυνας της που πέρυσι ήταν πολύ προβληματική, ενώ απέκτησε και τον Γερμανό μεσοεπιθετικό Ebert.

Ebert και Manucho είχαν συνθέσει στο πρόσφατο παρελθόν ένα πολύ καλό δίδυμο στην Real Valladolid, κάτι που θα επιχειρήσουν να επαναλάβουν και στη Rayo, ενώ λύσεις στην επίθεση μπορεί να προσφέρει και ο Miku.

Η Rayo με μία από τις πιο καυτές έδρες στο πρωτάθλημα, θα είναι και πάλι σκληρό καρύδι και θα παλέψει για κάθε βαθμό μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Από μια τόσο μαχητική ομάδα με έναν τόσο σπουδαίο προπονητή, είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε."


Real Sporting Gijon
Προπονητής : Abelardo
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 2η Θέση / 82 βαθμοί / 21 Νίκες-19 Ισοπαλίες-2 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 17η Θέση / 39 βαθμοί / 10 Νίκες-9 Ισοπαλίες-19 Ήττες

Ο Abelardo έκλαψε, ο Luis Enrique ανέβασε φωτογραφία του στα socials με την φανέλα της Sporting και οι sportingistas έμειναν στην κατηγορία την τελευταία αγωνιστική επικρατώντας της Villarreal εντός έδρας με 2-0. Επιβράβευση για μια ομάδα που στηρίχθηκε σε παίκτες με μικρό μέσο όρο ηλικίας και αποδείχθηκε σκληρό καρύδι. Ξεχώρισε ο Sanabria, καλή χρονιά και για τους Jony και Halilovic. Οι Αστουριανοί προσθέτουν χρώμα στο μωσαϊκό της La Liga και χαιρόμαστε που θα τους βλέπουμε και από τη νέα σεζόν.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"H ομάδα από την οποία ξεκίνησαν την ποδοσφαιρική τους καριέρα οι Luis Enrique και David Villa, θα γιορτάσει φέτος τα 110 χρόνια από την ίδρυση της, παίζοντας στη La Liga μετά από μια εξαιρετική σεζόν στη Segunda όπου σε 42 αγώνες γνώρισε την ήττα μόλις 2 φορές.  Και μπορεί η 1η κατηγορία να είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αλλά ο μικρός μέσος ηλικίας της Sporting και οι λίγες αλλαγές στο roster, προμηνύουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα παρουσία στο φετινό πρωτάθλημα.

Μοναδική αλλά σοβαρή απώλεια, είναι η αποχώρηση του Ivan Ηernandez που ήταν παίκτης κλειδί της περσινής πορείας, με την εξαιρετική του παρουσία στην άμυνα. Η Sporting δεν ακολούθησε την πεπατημένη που ορίζει πως όποια ομάδα ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία γεμίζει με βετεράνους, αλλά θα εμπιστευθεί τον κορμό των παικτών που την έφτασαν ως εδώ. Γι αυτό και μόνο θα της άξιζε να επιβραβευθεί με την παραμονή της, στόχος πάντως που δεν θα είναι εύκολος."


Real Sociedad
Προπονητής : David Moyes (Eusebio)
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 12η Θέση / 46 βαθμοί / 11 Νίκες-13 Ισοπαλίες-14 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 9η Θέση / 48 βαθμοί / 13 Νίκες-9 Ισοπαλίες-16 Ήττες

Με την La Real ομολογούμε ότι είμαστε λίγο θυμωμένοι. Όχι επειδή οι Βάσκοι δεν τα πήγαν καλά. Τερμάτισαν 3 θέσεις πιο ψηλά από την περασμένη σεζόν, αλλά συγκέντρωσαν 14 λιγότερους βαθμούς από την αιώνια αντίπαλο τους, την Athletic, χωρίς να υστερούν σε ρόστερ και είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα κατά την διάρκεια της χρονιάς. Με πολύ καλή άμυνα και ίσως τον καλύτερο (βάσει ηλικίας) τερματοφύλακα στη Liga (Geronimo Rulli), οι απαιτήσεις τους θα πρέπει να είναι υψηλότερες. Οι δικές μας πάντως είναι.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"Οι Βάσκοι που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική τους ακαδημία, δεν θα αλλάξουν ούτε και φέτος τον προσανατολισμό τους, που είναι και η φιλοσοφία του club. Υπάρχει πάντα ο πολύ καλός κεντρικός αμυντικός Inigo Martinez, ένα κέντρο με ποιότητα και εμπειρία με την ηγετική μορφή του απόλυτα υποτιμημένου αλλά σπουδαίου Xabi Prieto να δεσπόζει και τον Granero να προσφέρει λύσεις, ενώ και στην επίθεση ο Μεξικανός Carlos Vella αποτελεί πλέον σταθερή αξία. Η Real Sociedad είναι μια πολύ καλή ομάδα και τέτοια θα συνεχίσει να είναι και την σεζόν που έρχεται."   


Real Madrid
Προπονητής : Rafa Benitez (Zinedine Zidane)
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 2η Θέση / 92 βαθμοί / 30 Νίκες-2 Ισοπαλίες-6 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 2η Θέση / 90 βαθμοί / 28 Νίκες-6 Ισοπαλίες-4 Ήττες

H Μαδρίτη θα διεκδικήσει το τρόπαιο του Champions League στις 28 του Μάη στο Μιλάνο, αλλά ο βασικός στόχος της χρονιάς που ήταν η επιστροφή στην 1η θέση της La Liga, για ακόμη μια χρονιά έμεινε ανεκπλήρωτος. Και αν δεν ήταν η καθίζηση της Μπάρσα στις αρχές Απρίλη, θα είχε χαθεί και από πολύ νωρίς, την ώρα που η Atleti μοιάζει να της έχει πάρει για τα καλά τον αέρα (τουλάχιστον εντός συνόρων) Δεν της λείπει το ταλέντο, δεν λείπουν οι σπουδαίοι παίκτες, ούτε το βάθος στον πάγκο, αλλά στερείται πλάνου και ξεκάθαρης φιλοσοφίας. Έχασε και τα δύο όταν αποφάσισε να διώξει τον Ancelotti. Η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους πρωταθλήτριας, έχει κερδίσει έναν όλο κι όλο την τελευταία οκταετία και αυτό μπορεί να σημάνει την απαρχή σημαντικών αλλαγών το προσεχές καλοκαίρι.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"Στόχος της Μαδρίτης θα είναι και φέτος το πρωτάθλημα. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι αποτυχία. Ο Rafa Benitez είναι ένας προπονητής που θέλει χρόνο και υπομονή για να μπορέσει να παρουσιάσει έργο, με τη διαφορά ότι στη Real Madrid αυτές οι δύο λέξεις είναι έννοιες άγνωστες. Αν ο Perez κλείσει τα αυτιά του στις μουρμούρες του κόσμου, σε 3-4 χρόνια η Μαδρίτη θα βγάζει φωτιές. Αλλά είπαμε. 3-4 χρόνια στη Μαδρίτη, μοιάζουν με μια αιωνιότητα. Αν οι τίτλοι δεν έρθουν άμεσα, ο Rafa θα φύγει. Τόσο απλά."

Sevilla FC
Προπονητής : Unai Emery
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 5η Θέση / 76 βαθμοί / 23 Νίκες-7 Ισοπαλίες-8 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 7η Θέση / 52 βαθμοί / 14 Νίκες-10 Ισοπαλίες-14 Ήττες

Η Sevilla δεν κέρδισε ούτε έναν εκτός έδρας αγώνα στη φετινή La Liga και κάπου εκεί τελειώνει και η οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με το γιατί δεν κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη τετράδα. Είναι βέβαια στον τελικό του CdR, είναι και στον τελικό του Europa League (αυτό δεν μετράει, το έχει reserve). Η χρονιά δεν είναι αποτυχημένη, αλλά βάσει ρόστερ θα μπορούσε να βρίσκεται στο Champions League από τον προσεχή Αύγουστο. Οι -24 βαθμοί της τελικής της συγκομιδής στη La Liga σε σχέση με την περσινή σεζόν, πολύ απλά δεν δικαιολογούνται. 

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Sevilla θα έχει και πάλι μια πολύ καλή χρονιά, αρκεί να βρει γρήγορα την ισορροπία σε ένα roster με πολλές και σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η συμμετοχή της στο Champions League, δύσκολα θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια της, καθώς οι Σεβιγιάνοι έχουν και την εμπειρία και το βάθος για να διαχειριστούν τυχών κακοτοπιές."


Villarreal
Προπονητής : Marcelino
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 6η Θέση / 60 βαθμοί /16 Νίκες-12 Ισοπαλίες-10 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 4η Θέση / 64 βαθμοί / 18 Νίκες-10 Ισοπαλίες-10 Ήττες

Hats off στην ομάδα του Marcelino που κέρδισε με το σπαθί της την έξοδο στο Champions League. Μπορεί να μην εντυπωσίασε όπως πέρυσι με την απόδοση της, αλλά ήταν σοβαρή, σταθερή και οι παίκτες της εφήρμοσαν πιστά το πλάνο του προπονητή τους. Αποκάλυψη της σεζόν (ίσως και της La Liga) o Bakambu που πέτυχε 12 γκολ, πολύτιμες και οι βοήθειες του Dennis Suarez. Οι βαλενθιάνοι έφτασαν και ένα βήμα από τον τελικό του Europa League. Συνυπολογίζοντας τις απώλειες που είχαν το περασμένο καλοκαίρι, η φετινή τους παρουσία ήταν παραπάνω από σπουδαία.

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"Το κίτρινο υποβρύχιο (σιγά που δεν θα το έλεγα) έχασε το καλοκαίρι σημαντικούς παίκτες. Vietto, Cherysev, Uche, Gio και Moreno προσέφεραν πολλά και η αντικατάσταση τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο η Villarreal δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Αποκτήθηκαν οι Leo Baptistao, Samu Garcia, Samu Castillejo και το μπαμ του καλοκαιριού για τα δεδομένα της ομάδας, ήταν ο επαναπατρισμός του Roberto Soldado. Λίγες αλλαγές στο κέντρο και στην άμυνα, κάτι που αποτελεί εχέγγυο για τη συνέπεια και τη συνέχεια του club.

H Villarreal δύσκολα θα καταφέρει να τερματίσει πάνω από την 6η θέση που κατέλαβε και πέρυσι, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα παίξει όμορφο ποδόσφαιρο και δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει. Ομάδα στολίδι για την κατηγορία, με μια έδρα που ποτέ δεν ήταν walk on the park, για κανέναν αντίπαλο."


Valencia CF
Προπονητής : Nuno Espirito Santo (Gary Neville - Pako Ayestaran)
Τι έκανε πέρυσι (2014-15) : 4η Θέση / 77 βαθμοί /22 Νίκες-11 Ισοπαλίες-5 Ήττες
Τι έκανε φέτος (2015-16) : 12η Θέση / 44 βαθμοί / 11 Νίκες-11 Ισοπαλίες-16 Ήττες

Όχι, δεν ξαφνιαστήκαμε από την φετινή παρουσία της Valencia και η απάντηση βρίσκεται στο preview που κάναμε τον περασμένο Αύγουστο. Δεν περιμέναμε όμως τέτοια καθίζηση, καθώς από μια ομάδα με το ρόστερ και την δυναμική της Valencia, περιμένεις κάτι περισσότερο από τους 44 βαθμούς (30 λιγότερους από πέρυσι) που συγκέντρωσε στη La Liga. Οξύμωρα, δεν έχασε κανέναν από τους δύο αγώνες της με την πρωταθλήτρια Μπαρσελόνα (την κέρδισε μάλιστα στο Camp Nou) αλλά η σεζόν της ήταν καταστροφική. Άλλαξε συνολικά 3 προπονητές και το highlight της σεζόν, ήταν μάλλον η πρόσληψη του Gary Neville που απολύθηκε λίγο πριν προλάβει να βάλει σε κίνδυνο ακόμη και την παρουσία της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία. 

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
"Η περσινή σεζόν που οδήγησε στην έξοδο στο Champions League, μπορεί να παραπλανήσει τον κόσμο των νυχτερίδων, καθώς οι προσδοκίες έχουν ανέβει (αν και εδώ που τα λέμε, πάντα είναι υψηλές) αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι η περσινή ομάδα δεν είχε υποχρεώσεις στην Ευρώπη, κάτι που την βοήθησε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο πρωτάθλημα. Αυτή η παράμετρος φέτος δεν υφίσταται.

Σημαντικό πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει η πώληση του Ottamendi στην Man City. Ο Αργεντινός ήταν παίκτης σημείο αναφοράς και θα λείψει από την άμυνα των Βαλενθιάνων που εκτός των άλλων, έχουν χάσει τουλάχιστον για το ξεκίνημα της σεζόν και τον εξαιρετικό τους τερματοφύλακα, Diego Alves, λόγω τραυματισμού.

Αν καταφέρουν και φέτος να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα, νομίζω ότι θα μπορούν να θεωρούν την χρονιά απόλυτα επιτυχημένη. Θα είναι πάντως αρκετά δύσκολο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου