21 Απριλίου 2018

Χτύπα με δυνατά στο κεφάλι


O Pep Alomar υπήρξε προπονητής της Cadete A στην ακαδημία της Barcelona και στενός συνεργάτης του Lorenzo Serra Ferer, του ανθρώπου που ήταν υπεύθυνος για την υπέροχη δομή των ακαδημιών εκείνη την περίοδο. Το 2000 ο Alomar άφησε τους μικρούς για να γίνει βοηθός του Ferrer στην πρώτη ομάδα. Και οι δύο παρακολουθούσαν στενά τον Iniesta.

«Δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου τόσο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Από 14 χρονών έπαιζε με την ίδια τακτική ιδιοφυία που έχει και σήμερα, 20 χρόνια μετά. Διάβαζε το παιχνίδι καλύτερα από οποιονδήποτε, έκανε απίστευτα γρήγορες κινήσεις και ήταν σχεδόν αλάνθαστος. Mπορείς λοιπόν να προπονήσεις ένα φαινόμενο σαν τον Andres; Και ναι και όχι..» λέει ο Alomar στην αυτοβιογραφία του Iniesta που δημοσιεύθηκε το 2017. 

Ήδη από την εφηβική του ηλικία, ο Iniesta αποκαλούνταν «el Sabio» δηλαδή «ο συνετός».

Ο Sera Ferrer παρακολουθούσε την εξέλιξη του και τον ήθελε στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας γιατί θεωρούσε ότι ο μικρός έπρεπε να μάθει από τον Guardiola και τον Xavi. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εξελίξει το ταλέντο του.

«Δεν ανακάλυψα τίποτα, ο Andres ήταν ιδιοφυής, ένα φαινόμενο τόσο σαν παίκτης όσο και σαν άνθρωπος. Δεν είχα ποτέ καμία αμφιβολία. Θυμάμαι πόσο χαρούμενος ήταν ο Guardiola όταν είδε τον Iniesta στην προπόνηση, αλλά και ο Rivaldo. Τους εντυπωσίασε όλους. Είχε την φιλοσοφία της Barcelona, ήταν ήδη σταρ, είχε απόλυτη φυσικότητα στις κινήσεις του, αλλά έκανε τα πάντα με τόση ταπεινότητα» λέει σήμερα ο Serra Ferrer, ενθυμούμενος εκείνη την περίοδο.

Η πρόσκληση τελικά μεταβιβάστηκε μέσω ενός ανθρώπου της τότε διοίκησης, του Carlos Naval. Ο ίδιος θυμάται: «Τηλεφώνησα στην Masia και τους είπα πως ο Iniesta θα έπρεπε να προπονηθεί την επόμενη ημέρα με την πρώτη ομάδα.»

«Νόμισα πως μου έκαναν πλάκα» παραδέχεται ο ίδιος ο Iniesta. Η απόσταση της παλιάς Masia από την κεντρική είσοδο του Camp Nou δεν είναι περισσότερη από 300 μέτρα. Ο Iniesta την διένυσε με τα πόδια αλλά δεν τόλμησε να περάσει την πύλη, ενώ ούτε και ο φύλακας μπορούσε να γνωρίζει ποιος ήταν εκείνος ο μικροκαμωμένος πιτσιρικάς. Αλλά ο Andres στάθηκε τυχερός καθώς εκείνη την ώρα έφτασε στο γήπεδο με το αυτοκίνητο του ο Luis Enrique. «Μπες μέσα, θα σε πάω εγώ στα αποδυτήρια» είπε στον Iniesta και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Ο ίδιος ο Luis Enrique δεν θυμόταν πως ήταν εκείνος που συνόδευσε πριν από σχεδόν 20 χρόνια τον Iniesta στην πρώτη του προπόνηση με τους «μεγάλους». 

«Όχι, δεν το θυμόμουν, μου το είπε ο ίδιος ο Andres μερικά χρόνια αργότερα. Ήταν πολλά τα παιδιά από την Masia και δεν τους επιτρεπόταν να περνούν την πύλη. Θυμάμαι όμως το όνομα του φύλακα, τον έλεγαν Antonio Calderon και εκείνος μου ζήτησε να πάρω τους μικρούς με το αυτοκίνητο μου. Δεν ήταν όμως ο Iniesta ο τυχερός, αλλά εγώ που είχα την τιμή να τον συνοδεύσω για πρώτη φορά στα αποδυτήρια του Camp Nou. Όταν βλέπαμε παιδιά από τη Masia στα αποδυτήρια, καταλαβαίναμε πως ήταν φοβισμένα και το μόνο που θέλαμε ήταν να τους κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη.»

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Louis Van Gaal θέλησε να μιλήσει με τον Serra Ferrer, πριν χαρίσει στον Iniesta το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Ο Ferer θυμάται εκείνη την συνομιλία: 

«Ο Van Gaal με ρώτησε σε ποια θέση μπορεί να παίξει ο Andres. Του απάντησα πως μπορεί να παίξει παντού. Σαν κεντρικός μέσος, σαν ακραίος μέσος -τόσο αριστερά όσο και δεξιά-, πίσω από τους επιθετικούς ή και σαν δεκάρι. Και αν θέλεις επίσης μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και σαν φουλ μπακ αν και δεν θα είναι όσο σκληρός απαιτεί η θέση.»

Όταν έπαιζε στην Juvenil A υπό τις οδηγίες του Juan CarlosChechuPerez Rojo, ο Pep Guardiola πήγε να παρακολουθήσει μια από τις προπονήσεις της ομάδας. 

«Chechu, μου λένε πως έχεις έναν μικρό που είναι πολύ καλός και ήρθα να τον δω.» Ο Pep παρακολούθησε όλη την προπόνηση και στο τέλος είπε στον Rojo: «Αυτό το παιδί είναι καλύτερο από μένα.»

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Pep Guardiola είχε αναλάβει καθήκοντα πρώτου προπονητή στην Barcelona με βοηθό τον Tito Vilanova. Σε μια από τις προπονήσεις της ομάδας, συζητούσε με τον Tito πως έπρεπε να  διαχειριστούν την ξεκούραση του Andres

«Tito, θέλω από σένα μια χάρη. Την επόμενη φορά που θα αφήσω στον πάγκο τον Iniesta χωρίς να έχει πρόβλημα τραυματισμού, χτύπα με δυνατά στο κεφάλι μέχρι να επανέλθω στα λογικά μου και βάλτον στο γήπεδο ακόμη και σαν αριστερό μπακ.»

Ο Andres Iniesta, σήμερα το βράδυ θα παίξει τον τελευταίο τελικό της καριέρας του με την φανέλα της Barcelona, διεκδικώντας με τους blaugrana το τριακοστό Copa del Rey (κύπελλο Ισπανίας) στην ιστορία του συλλόγου. Μια ιστορία της οποίας αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια, για τα οποία αξίζει να χυθούν τόνοι μελανιού ώστε να την περιγράψουν. Αυτό το κείμενο, ήταν μια απλή σταγόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου